MOTUL WSBK 2023, Portimao FP1: Ο Gerloff της BMW κάνει την έκπληξη από το πουθενά

Το “titanic trio” Bautista, Rea, Razgatioglu στις θέσεις δύο, τρία και τέσσερα
motomag WSBK 2023, Portimao FP1: Ο Gerloff της BMW κάνει την έκπληξη από το πουθενά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/9/2023

Οι πρωταγωνιστές του WSBK δεν χρειάστηκε να μετακινηθούν μακριά αυτές τις ημέρες καθώς από την πίστα της Αραγονίας στην Ισπανία όπου αγωνίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao της Πορτογαλίας, ώστε να ξεκινήσουν το αγωνιστικό τριήμερο του προτελευταίου γύρου της χρονιάς.

Φτάνοντας στον ενδέκατο γύρο της χρονιάς στην Πορτογαλία όλα είναι πιθανά. Είτε να δούμε τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) να κερδίζει και φέτος το στέμμα του Πρωταθλητή -αυτό είναι το πρώτο "match-point" για τον Ισπανό- είτε να δούμε τον Toprak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να μειώνει και άλλο τη διαφορά και να πάμε στον τελευταίο γύρο στη Jerez για έναν αγώνα θρίλερ! Με γνώμονα τα παραπάνω οι αναβάτες όλων των ομάδων βγήκαν από πολύ νωρίς στην πίστα. Στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας ο Razgatioglu είχε βρεθεί στην πρώτη θέση, με τους δύο αναβάτες της Kawasaki Racing Team WorldSBK Jonathan Rea και Alex Lowes να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρισκόταν ο Bautista με τον Ισπανό να προσπαθεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρωτοπόρων.

Έχοντας περάσει δέκα λεπτά στο FP1, ο Razgatioglu συνέχιζε να βρίσκεται στην κορυφή των χρόνων με τον Bautista να έχει ανέβει στη δεύτερη θέση και τον Rea να υποχωρεί στην τρίτη, αυτός που είχε κάνει την εμφάνιση του στην πρώτη πεντάδα ήταν ο Danilo Petrucci (Barni Spark Ducati Racing Team), με τον Ιταλό να φιγουράρει στην τέταρτη θέση. Με τριάντα λεπτά να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας στο FP1, είδαμε τον Bautista να ανεβαίνει για πρώτη φορά στην πρώτη θέση με τον αναβάτη της Yamaha Razgatioglu να μένει ελάχιστα πίσω του στη δεύτερη θέση. Ο teammate του Bautista στην Aruba Ducati Michael Ruben Rinaldi  είχε καταφέρει να εκθρονίσει τον Rea ανεβαίνοντας με τη σειρά του στην τρίτη θέση των χρόνων. Ο Rea λίγο αργότερα θα έχανε ακόμη μια θέση καθώς ο Petrucci θα ανέβαινε στην τέταρτη θέση, με τον Ιρλανό να πέφτει στην πέμπτη.

Με 20 λεπτά να απομένουν είδαμε την εξάτμιση του Yamaha R1 του Remi Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) να... αποκολλάται από τη μοτοσυκλέτα και να σέρνεται στην άσφαλτο, με τον Αυστραλό να μην βλέπει τις σημαίες των κριτών και να συνεχίζει ακάθεκτος. Στην πρώτη θέση του FP1 συνέχιζε να βρίσκεται ο Bautista, με τον Rea να βελτιώνει τον χρόνο του αλλά να παραμένει στην πέμπτη θέση. Στα τελευταία 15 λεπτά της διαδικασίας όλοι σχεδόν οι αναβάτες βγήκαν στην πίστα για να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Ο πρώτος που προσπάθησε να βελτιώσει τον χρόνο του ήταν εκ νέου ο Rea με τον Ιρλανδό να καταφέρνει να ανέβει στη δεύτερη θέση πίσω από τον Bautista. Ο αναβάτης της Ducati στον επόμενο γύρο κατάφερε να κατεβάσει δύο δέκατα τον χρόνο του στο 1:41.196 δείχνοντας πως έχει το πάνω χέρι στην Πορτογαλία. Από την άλλη ο Razgatioglu ο οποίος βρισκόταν σε έναν γρήγορο γύρο είχε καταφέρει να βρεθεί στην τρίτη θέση χωρίς όμως να απειλεί άμεσα την πρωτοπορία του Bautista.

WSBK

Με δέκα λεπτά να απομένουν ο Bautista ακαταφέρνει να κατεβάσει και άλλο τον χρόνο του, με τον Ισπανό να πετυχαίνει με την Panigale V4 R 1:41.474. Πολύ καλό χρόνο είχε καταφέρει να γράψει και ο Garett Gerloff της Bonovo Action BMW με τον Αμερικανό να ανεβαίνει στην τέταρτη θέση αφήνοντας πίσω του τους Rinaldi και Petrucci. Μπαίνοντας στα πέντε τελευταία λεπτά του FP1, o Bautista συνέχισε να κινείται στο 1.41 δείχνοντας πως μπορεί να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο ρυθμό για πολλούς γύρους. Από την άλλη ο μεγάλος του αντίπαλος Razgatioglu ο οποίος βρισκόταν στην τρίτη θέση έμπαινε στα pits της Yamaha.

WSBK

Με τρία λεπτά να απομένουν ο δεύτερος Rea είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά από τον Bautista στα τρία δέκατα με τον αναβάτη της Kawasaki να θέλει στους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς να πετύχει κάποια νίκη ώστε να φύγει με ψηλά το κεφάλι από την Kawasaki πηγαίνοντας την επόμενη χρονιά στην Yamaha. Στο τελευταίο λεπτό του FP1, ο Gerloff της BMW έγραψε χρόνο 1:40.763 1(!), με τον αναβάτη της Yamaha να περνά από το πουθενά στην πρώτη θέση. Ο Bautista ο οποίος είχε πέσει στη δεύτερη θέση προσπάθησε να απαντήσει αλλά δεν μπόρεσε να βελτιώσει τον χρόνο του. Από την άλλη ο Gerloff όχι μόνο δεν έμεινε στάσιμος αλλά λίγο πριν πέσει η καρό σημαία βελτίωσε κι άλλο τον δικό του χρόνο, ολοκληρώνοντας το FP1 στην πρώτη θέση. O Bautista παρέμεινε στη δεύτερη με τον Rea να κλείνει την τριάδα. Ο Razgatioglu ολοκλήρωσε το FP1 στην τέταρτη θέση με τον Rinaldi να συμπληρώνει την πεντάδα. O Petrucci βρέθηκε στην έκτη θέση με τους Iker Lecuona (Team HRC) και Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) να τερματίζουν στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στο FP1 στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao

WSBK
Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες