MOTUL WSBK 2023, Portimao, Race 2: Match point για τον Bautista

Με τον Razgatioglu να παλεύει με το θηρίο που λέγεται Panigale V4 R
motomag MOTUL WSBK 2023, Portimao, Race 2: Match point για τον Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/10/2023

Ο δεύτερος αγώνας στο Portimao ήταν ξεκάθαρα ο πιο συναρπαστικός αγώνας της χρονιάς καθώς οι Bautista – Razgatioglu έδωσαν τα πάντα για τη νίκη με τους δύο τους να προσπερνούν ο ένας τον άλλον αμέτρητες φορές και τον Bautista να καταφέρνει στο τέλος να περάσει λίγο πριν την γραμμή του τερματισμού τον Razgatioglu. Παρολαυτά ο τίτλος θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα στην Jerez με τον Ισπανό της Ducati να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

WSBK Portimao 2023

Ο Toprak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) ξεκίνησε και πάλι καλύτερα όλων με τον Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), να βρίσκεται ακριβώς από πίσω του στη δεύτερη θέση, καλή εκκίνηση είχε κάνει και ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) καθώς είχε περάσει τον Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) για την τρίτη θέση. Λίγο πιο πίσω είχαμε την σύγκρουση των Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) Scott Redding (Rokit BMW Motorrad Wolrd SBKteam) και Xavi Vierge (Team HRC), με τον Vierge να τίθεται εκτός αγώνα και το συμβάν να βρίσκεται υπό εξέταση από τους αγωνοδίκες, με τους ίδιους λίγο αργότερα να δίνουν ποινή long lap penalty στον Rea για "απερίσκεπτη οδήγηση".

Με 17 γύρους να απομένουν ο Bautista έκανε την κίνηση του περνώντας τον Razgatioglu, με τον αναβάτη της Yamaha να παίρνει εκ νέου την πρωτοπορία με αποφασιστικό τρόπο. Ο Razgatioglu ο οποίος ήθελε με κάθε τρόπο τη νίκη ώστε να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου έκανε ότι μπορούσε για να μείνει μπροστά από τον Bautista. Ωστόσο η ταχύτητα της Panigale V4 R στην ευθεία ήταν τέτοια που έκανε το R1 εύκολο θύμα. Παρολαυτά ο Razgatioglu πίεζε στα υπόλοιπα σημεία της πίστας με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη ρόδα του Bautista με τους δύο τους πολλές φορές να βρίσκονται στο όριο. Τη μάχη αυτή δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) ο οποίος με τη σειρά του είχε καταφέρει να ανέβει στην τρίτη θέση.

WSBK Portimao 2023

Με δώδεκα γύρους να απομένουν και ενώ ο Bautista βρισκόταν μπροστά ο Razgatioglu άργησε στα φρένα καταφέρνοντας να ανακτήσει την πρωτοπορία, ωστόσο στην ευθεία η Panigale V4 R έβαλε τον Bautista και πάλι στη θέση του οδηγού. Ο αναβάτης της Yamaha όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη καθώς στις επόμενες στροφές ο Razgatioglu βρέθηκε και πάλι μπροστά. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου άλλαζαν συνεχώς θέσεις με δέκα γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο σκηνοθέτης είχε επικεντρωθεί στη μάχη της νίκης με τους υπόλοιπους αναβάτες να τους έχουμε δει ελάχιστα!

Μπαίνοντας στους πέντε τελευταίους γύρους του αγώνα η μάχη για τη νίκη συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση με τον Bautista να είναι αυτός που βρισκόταν στην πρωτοπορία, ωστόσο στον επόμενο γύρο ο Razgatioglu πέρασε και πάλι μπροστά με τον Ισπανό αναβάτη της Aruba-Ducati να προσπαθεί να μείνει κοντά ώστε να περάσει στην ευθεία χρησιμοποιώντας την μεγαλύτερη τελική της Panigale V4 R. Αυτό εν τέλει συνέβη δύο γύρους πριν το τέλος με τον Bautista στη συνέχεια να κάνει ένα λάθος και τον Razgatioglu να περνά ξανά στην πρώτη θέση. Η τιτανομαχία κράτησε μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας στο Portimao.

WSBK Portimao 2023

O Razgatioglu πίεζε στο όριο της πτώσης με το R1 να πλαγιολισθαίνει σε κάθε στροφή, ωστόσο ούτε αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει πίσω τον Bautista καθώς στη τελευταία στροφή είδαμε να συμβαίνει το ίδιο με τον αγώνα Superpole Race. O Bautista κόλλησε πίσω από το R1 και στη συνέχεια άνοιξε το γκάζι περνώντας για δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο τον Razgatioglu. Ο Bautista με αυτή του τη νίκη κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά στους 60 βαθμούς από τον Razgatioglu, με τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Jerez να βγάζει πρωταθλητή. Από την άλλη ο απογοητευμένος με τη δεύτερη θέση Razgatioglu θα πάει στη Jerez ελπίζοντας σε ένα θαύμα όσον αφορά την υπόθεση τίτλου. Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις ο Rinaldi συμπλήρωσε το βάθρο, με τους Garett Gerloff (Bonovo Action BMW) και Locatelli να τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Το WSBK ολοκληρώνει το αγωνιστικό του ταξίδι για φέτος στην πίστα της Jerez στις 27 – 29 Οκτωβρίου όπου εκεί θα δούμε και το ποιος θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής για το 2023.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου αγώνα του Portimao

WSBK Portimao 2023

 

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες