MOTUL WSBK 2023, Portimao, Superpole Race: Ο Bautista κερδίζει στο νήμα τον Razgatioglu

Διπλή καταστροφή για την Kawasaki με τους Rea και Lowes να πέφτουν στην ίδια στροφή με διαφορά μερικών δευτερολέπτων
motomag MOTUL WSBK 2023, Portimao, Superpole Race: Ο Bautista κερδίζει στο νήμα τον Razgatioglu
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/10/2023

Ο Supepole Race στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao ήταν μία μάχη μέχρι το τέλος μεταξύ Alvaro Bautista και Toprak Razgatioglu, με τον αναβάτη της Aruba.it Racing - Ducati να κερδίζει κυριολεκτικά στη τελευταία στροφή τον αναβάτη της Yamaha. Διπλή καταστροφή για την Kawasaki.

O Toprak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), στην εκκίνηση ξεκίνησε καλύτερα όλων με τον Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Λίγο πιο πίσω θα είχαμε το δράμα της Kawasaki καθώς στη πέμπτη στροφή της πίστας οι Jonathan Rea και Alex Lowes θα έπεφταν με διαφορά μερικά μέτρα με πανομοιότυπο τρόπο. Οι δύο αναβάτες της Kawasaki Racing Team WorldSBK πάτησαν το εσωτερικό κερμπ της στροφής με αποτέλεσμα να χάσουν το μπροστινό και να βγουν εκτός αγώνα. Την ατυχία των αναβατών της Kawasaki εκμεταλλεύτηκε ο Bautista με τον Ισπανό να ανεβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στην τρίτη θέση. Ο Iker Lecuona (Team HRC), είχε καταφέρει να ανέβει στην τέταρτη θέση, με τον Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) να βρίσκεται μία θέση πιο πίσω.

WSBK Portimao 2023

Στην πρώτη θέση ο Razgatioglu προσπαθούσε να ανοίξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη διαφορά του από τους υπόλοιπους αναβάτες καθώς ο Bautista ήταν ο ταχύτερος αναβάτης εκείνη τη στιγμή στην πίστα. Ο αναβάτης της Aruba-Ducati ήθελε πάση θυσία να περάσει τον δεύτερο Locatelli ώστε να μειώσει στο ελάχιστο τις βαθμολογικές απώλειες σε περίπτωση που ο Razgatioglu κέρδιζε τον αγώνα. Ο Bautista κατάφερε να “ξεφορτωθεί” γρήγορα τον Locatelli, έχοντας ως στόχο τον πρωτοπόρο Razgatioglu. Με τρεις γύρους να απομένουν ο Bautista όχι μόνο έφτασε τον Razgatioglu αλλά έκανε την επίθεση του στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, με τον αναβάτη της Yamaha να καταφέρνει να κρατήσει την πρωτοπορία.

WSBK Portimao 2023

Ο Bautista στον επόμενο γύρο προσπάθησε να κάνει ακριβώς την ίδια προσπέραση ωστόσο η αμυντική γραμμή του Razgatioglu δεν του άφηνε περιθώρια. Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο ο Razgatioglu κρατούσε με νύχια και με δόντια την πρωτοπορία με τον Bautista να προσπαθεί να βρει κάποιο σημείο ώστε να κάνει την επίθεση του. Με λιγότερο από μισό γύρο να απομένει για το πέσιμο της καρό σημαίας ο Bautista έκανε μια εκπληκτική κίνηση, έχοντας φτάσει σχεδόν στη ρόδα του R1 του Razgatioglu πριν την τελευταία στροφή κρατήθηκε στην εξωτερική με τον Ισπανό να “κουβαλάει” περισσότερη ταχύτητα στην έξοδο της στροφής. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να μπει στη συνέχεια από την εσωτερική περνώντας σχεδόν στην γραμμή του τερματισμού τον αναβάτη της Yamaha. Ο Razgatioglu από την άλλη έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει πίσω του τον Bautista αλλά στο τέλος όπως δήλωσε δεν μπορούσε να αντέξει στην ταχύτητα της Panigale V4 R. Η νίκη αυτή του Bautista ήταν καθοριστική καθώς βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Τίτλου. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Locatelli, με τους Gardner και Lecuona να ολοκληρώνουν τον αγώνα στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του Superpole Race στο Portimao

WSBK Portimao 2023

 

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες