Motul WSBK - Αλλαγές και νέοι κανονισμοί για το 2025

Περιορισμός στη ροή καυσίμου, μείωση διαθέσιμων ελαστικών, νέοι κανόνες αεροδυναμικής
WorldSBK 2025 rules
Από το

motomag

22/11/2024

Αφού ολοκληρώθηκε η αγωνιστική σεζόν του 2024, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές που θα έρθουν το 2025 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.  Οι αλλαγές που θα γίνουν για την νέα αγωνιστική σεζόν δεν θα εφαρμοστούν μόνο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και στις WSSP και WSS300, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία που θα αντικαταστήσει τα WSSP300 το 2026.

Στη μεγάλη κατηγορία WorldSBK, τέθηκε περιορισμός στις δοκιμές για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης, μειώνοντας και τον αριθμό των ελαστικών, ενώ εισάγονται νέοι κανόνες για αεροδυναμικά βοηθήματα και για πρώτη φορά έχουμε… “κόφτη” ροής καυσίμου, που θα περιορίζει τη ροή καυσίμου και κατ’ επέκταση την απόδοση! Το 2024 η Dorna προχώρησε σε μετρήσεις στους αγώνες, ώστε να καθορίσει ένα μέγιστο όριο για το 2025. Το συγκεκριμένο όριο ροής καυσίμου για όλους τους κατασκευαστές ορίζεται έτσι στα 47 Kg/H (κιλά / ώρα), ενώ ορίστηκε ανοχή 2 γραμμαρίων ανά γύρο πάνω από το όριο των 47 Kg/H. Για το 2026, το όριο θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2025 μετά από τα δεδομένα που θα έχουν πάρει από το πρώτο μέρος της σεζόν. Ο νέος αυτός κανονισμός θυμίζει την αλλαγή του κυβισμού στα 850 κ.εκ. του MotoGP, με στόχους τη μείωση της απόδοσης και των τελικών ταχυτήτων. 

Σχετικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στο MotoGP, με τη τοποθέτηση των αεροδυναμικών φτερών, όπου υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, τα εξαρτήματα θα πρέπει να έχουν μέγιστη παραμόρφωση 10 mm σε οποιοδήποτε σημείο, όταν εφαρμόζεται κατακόρυφο φορτίο των 50 N προς τα κάτω. Τέλος, η σήμανση ενός νέου ανταλλακτικού πλαισίου θα μπορεί να γίνει ελεύθερα, αλλά θα καθιστά αναγκαίο να περιέχει τον κωδικό μοντέλου που έχει καταχωρηθεί στο FIM Homologation της μοτοσυκλέτας, ενώ αποφασίστηκε ότι η διαδικασία ανάγνωσης της νέας σήμανσης πρέπει να δηλωθεί από κάθε κατασκευαστή στον Τεχνικό Διευθυντή της FIM πριν από την έναρξη της σεζόν.

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί για να προκριθεί κάποια αναβάτρια, ορίστηκε στο 110% του ταχύτερου χρόνου. Επίσης, ένας αγώνας WorldWCR που έχει ξεκινήσει σε στεγνές συνθήκες μπορεί να διακοπεί εάν αλλάξουν τα καιρικά φαινόμενα και η πίστα είναι βρεγμένη.

Οι φόρμες με αερόσακο είναι υποχρεωτικές για όλους εδώ και χρόνια, όμως για το 2025 οι αερόσακοι που θα χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι μόνο των τύπων 1 ή 2 που πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας σύμφωνα με τον κατάλογο της FIM.

Με τους κανόνες που εισήχθησαν πρόσφατα σχετικά με την ελάχιστη ηλικία των αναβατών που θα αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport FIM 2025, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι 3 κορυφαίοι αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Supersport 300, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Moto2 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Stock, ακόμα κι αν ο αναβάτης δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που είναι τα 18 έτη. Ωστόσο, για να ισχύουν αυτές οι εξαιρέσεις, απαιτείται η ελάχιστη ηλικία των 17 ετών.

Αν και οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με τις κίτρινες σημαίες προβλέπουν κυρώσεις εάν οι αναβάτες δεν κόβουν ταχύτητα, η επιτροπή SBK αποφάσισε να θέσει πιο αυστηρούς κανόνες προκειμένου να προστατεύσει ακόμη περισσότερο τους κριτές. Από εδώ και στο εξής, οι αναβάτες πρέπει να επιβραδύνουν επαρκώς για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των άλλων αναβατών και του προσωπικού της πίστας. Αν ένας αναβάτης δεν επιβραδύνει έγκαιρα όταν υπάρχει η κίτρινη σημαία, ενδέχεται να δεχθεί πιο σκληρή τιμωρία από ότι ήδη υπάρχει στα τωρινά δεδομένα.

Ετικέτες

Ο Brad Binder πλησιάζει στην εργοστασιακή ομάδα της BMW στo WSBK

Θα αγωνίζεται δίπλα στον Miguel Oliveira
binder
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/7/2026

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike βρίσκεται σε καλοκαιρινή ανάπαυλα, όμως πολλές ομάδες και κατασκευαστές εκμεταλλεύονται αυτήν την περίοδο για να θέσουν τις βάσεις για το 2027.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην εργοστασιακή ομάδα της BMW, η οποία έχει σίγουρο τον έναν αναβάτη - από δύο συνολικά - για την επόμενη σεζόν και φυσικά αυτός είναι ο Miguel Oliveira.

Σύμφωνα λοιπόν με το γερμανικό Speedweek, οι Βαυαροί θα ολοκληρώσουν τη συνεργασία τους με τον Danilo Petrucci στο τέλος της σεζόν, καθώς ο Ιταλός δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και βρίσκεται μόλις στην 16η θέση της γενικής κατάταξης. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, τη δεύτερη θέση στην εργοστασιακή ομάδα ROKiT-BMW, δίπλα στον Miguel Oliveira, θα καταλάβει ο Brad Binder.

Ο Νοτιοαφρικανικός αγωνίζεται στα GP από το 2012, ενώ το 2016 αναδείχθηκε πρωταθλητής της Moto3. Έπειτα μεταπήδησε στην Moto2 και από το 2020 αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία με καλύτερη επίδοση την 4η θέση της γενικής κατάταξης που κατάφερε το 2023.

Ο Binder δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη συμβόλαιο στο MotoGP για την επόμενη σεζόν και σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει συμφωνήσει με την εργοστασιακή ομάδα της BMW, που θεωρούν πως το οδηγικό του στυλ θα ταιριάξει πολύ καλά στην M 1000 RR, αλλά και στα Superbikes γενικότερα.