Motul WSBK - Αλλαγές και νέοι κανονισμοί για το 2025

Περιορισμός στη ροή καυσίμου, μείωση διαθέσιμων ελαστικών, νέοι κανόνες αεροδυναμικής
WorldSBK 2025 rules
Από το

motomag

22/11/2024

Αφού ολοκληρώθηκε η αγωνιστική σεζόν του 2024, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές που θα έρθουν το 2025 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.  Οι αλλαγές που θα γίνουν για την νέα αγωνιστική σεζόν δεν θα εφαρμοστούν μόνο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και στις WSSP και WSS300, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία που θα αντικαταστήσει τα WSSP300 το 2026.

Στη μεγάλη κατηγορία WorldSBK, τέθηκε περιορισμός στις δοκιμές για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης, μειώνοντας και τον αριθμό των ελαστικών, ενώ εισάγονται νέοι κανόνες για αεροδυναμικά βοηθήματα και για πρώτη φορά έχουμε… “κόφτη” ροής καυσίμου, που θα περιορίζει τη ροή καυσίμου και κατ’ επέκταση την απόδοση! Το 2024 η Dorna προχώρησε σε μετρήσεις στους αγώνες, ώστε να καθορίσει ένα μέγιστο όριο για το 2025. Το συγκεκριμένο όριο ροής καυσίμου για όλους τους κατασκευαστές ορίζεται έτσι στα 47 Kg/H (κιλά / ώρα), ενώ ορίστηκε ανοχή 2 γραμμαρίων ανά γύρο πάνω από το όριο των 47 Kg/H. Για το 2026, το όριο θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2025 μετά από τα δεδομένα που θα έχουν πάρει από το πρώτο μέρος της σεζόν. Ο νέος αυτός κανονισμός θυμίζει την αλλαγή του κυβισμού στα 850 κ.εκ. του MotoGP, με στόχους τη μείωση της απόδοσης και των τελικών ταχυτήτων. 

Σχετικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στο MotoGP, με τη τοποθέτηση των αεροδυναμικών φτερών, όπου υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, τα εξαρτήματα θα πρέπει να έχουν μέγιστη παραμόρφωση 10 mm σε οποιοδήποτε σημείο, όταν εφαρμόζεται κατακόρυφο φορτίο των 50 N προς τα κάτω. Τέλος, η σήμανση ενός νέου ανταλλακτικού πλαισίου θα μπορεί να γίνει ελεύθερα, αλλά θα καθιστά αναγκαίο να περιέχει τον κωδικό μοντέλου που έχει καταχωρηθεί στο FIM Homologation της μοτοσυκλέτας, ενώ αποφασίστηκε ότι η διαδικασία ανάγνωσης της νέας σήμανσης πρέπει να δηλωθεί από κάθε κατασκευαστή στον Τεχνικό Διευθυντή της FIM πριν από την έναρξη της σεζόν.

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί για να προκριθεί κάποια αναβάτρια, ορίστηκε στο 110% του ταχύτερου χρόνου. Επίσης, ένας αγώνας WorldWCR που έχει ξεκινήσει σε στεγνές συνθήκες μπορεί να διακοπεί εάν αλλάξουν τα καιρικά φαινόμενα και η πίστα είναι βρεγμένη.

Οι φόρμες με αερόσακο είναι υποχρεωτικές για όλους εδώ και χρόνια, όμως για το 2025 οι αερόσακοι που θα χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι μόνο των τύπων 1 ή 2 που πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας σύμφωνα με τον κατάλογο της FIM.

Με τους κανόνες που εισήχθησαν πρόσφατα σχετικά με την ελάχιστη ηλικία των αναβατών που θα αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport FIM 2025, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι 3 κορυφαίοι αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Supersport 300, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Moto2 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Stock, ακόμα κι αν ο αναβάτης δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που είναι τα 18 έτη. Ωστόσο, για να ισχύουν αυτές οι εξαιρέσεις, απαιτείται η ελάχιστη ηλικία των 17 ετών.

Αν και οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με τις κίτρινες σημαίες προβλέπουν κυρώσεις εάν οι αναβάτες δεν κόβουν ταχύτητα, η επιτροπή SBK αποφάσισε να θέσει πιο αυστηρούς κανόνες προκειμένου να προστατεύσει ακόμη περισσότερο τους κριτές. Από εδώ και στο εξής, οι αναβάτες πρέπει να επιβραδύνουν επαρκώς για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των άλλων αναβατών και του προσωπικού της πίστας. Αν ένας αναβάτης δεν επιβραδύνει έγκαιρα όταν υπάρχει η κίτρινη σημαία, ενδέχεται να δεχθεί πιο σκληρή τιμωρία από ότι ήδη υπάρχει στα τωρινά δεδομένα.

Ετικέτες

Motul WSBK: Honda HRC και Somkiat Chantra συνεχίζουν μαζί και το 2027

Ο Ταϊλανδός παραμένει στη σέλα της εργοστασιακής Fireblade για δεύτερη σεζόν στo WSBK
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/10/2026

Ο Somkiat Chantra θα συνεχίσει με τη Honda HRC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και το 2027, με την ομάδα να ανανεώνει τη συνεργασία μαζί του, μετά την πρώτη του σεζόν στη διοργάνωση.

Η Honda HRC ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Somkiat Chantra για το 2027, κλείνοντας ακόμη μία εκκρεμότητα στην αγορά αναβατών του WSBK. Ο Ταϊλανδός αναβάτης θα παραμείνει στην ομάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχοντας περάσει μια δύσκολη πρώτη σεζόν στη διοργάνωση, η οποία επηρεάστηκε και από τραυματισμούς.

Ο Chantra βρίσκεται στην πρώτη του πλήρη σεζόν στo WSBK, έχοντας αφήσει τo MotoGP για να αγωνιστεί με τη Honda CBR1000RR-R SP. Παρά το περιορισμένο πρόγραμμα προετοιμασίας πριν από τη σεζόν, λόγω των καιρικών συνθηκών, σταδιακά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία τόσο με τη μοτοσυκλέτα όσο και με τις πίστες του πρωταθλήματος Superbike.

Στον τελευταίο γύρο στην Cremona ο Chantra ισοφάρισε το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, τερματίζοντας 13ος και στους τρεις αγώνες του τριημέρου. Παράλληλα, βελτίωση παρουσίασε και ο teammate του, Jake Dixon, με τη Honda HRC να δείχνει καλύτερο ρυθμό στους τελευταίους γύρους της σεζόν.

Η ανανέωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκτακτη επιστροφή του Chantra στo MotoGP, όπου αγωνίστηκε ως wildcard και κατάφερε να ισοφαρίσει το καλύτερο αποτέλεσμά του στη μεγάλη κατηγορία. Πλέον, η Honda HRC επιθυμεί να συνεχίσει την εξέλιξη του project στo WSBK με το ίδιο δίδυμο και το 2027.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω με τη Honda HRC στo WSBK για ακόμη μία σεζόν. Αυτή η χρονιά ήταν μια νέα πρόκληση για εμένα, με ένα νέο Πρωτάθλημα, μια νέα μοτοσυκλέτα και πολλές νέες πίστες που έπρεπε να μάθω, αλλά βήμα-βήμα απέκτησα εμπειρία και καλύτερη κατανόηση της CBR1000RR-R SP", δήλωσε ο Chantra.

"Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που συνεχίζει να μου δείχνει η Honda HRC και θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα για όλη τη δουλειά και την υποστήριξή της. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης μαζί και είμαι ανυπόμονος να συνεχίσω να δουλεύω, να κάνω ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και να πετύχω καλύτερα αποτελέσματα το 2027."

Ο Γενικός Διευθυντής της Honda HRC, Taichi Honda, επιβεβαίωσε ότι η ομάδα βλέπει περιθώριο εξέλιξης στη συνεργασία με τον Chantra: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχίσουμε με τον Somkiat για τη σεζόν του 2027. Φέτος αντιμετώπισε την πρώτη του σεζόν στo WSBK με μεγάλη προσήλωση και πολύ θετική στάση, δουλεύοντας στενά με την ομάδα και τους μηχανικούς μας καθώς προσαρμοζόταν σε ένα νέο Πρωτάθλημα.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο να εξελιχθούμε μαζί και η συνέχεια του ίδιου δίδυμου αναβατών θα είναι σημαντική καθώς η Honda HRC συνεχίζει να δουλεύει για την ενίσχυση του project της στo WSBK. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή με τον Somkiat και να τον δούμε να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα μπροστά το 2027."