MOTUL WSBK Donington: Σπάνιο λάθος Rea στον 2ο αγώνα – Μπροστά ο Razgatlioglu

Θα θυμάται για πάντα το Donington ο Toprak
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/7/2021

Μπροστά στο πρωτάθλημα περνά ο Razgatlioglu, ο μεγάλος νικητής του αγγλικού γύρου του πρωταθλήματος που μετά τον σημερινό Superpole που επικράτησε ο Rea, ήταν πίσω με 23 βαθμούς. Με την πτώση του Rea κι ενώ οδηγούσε τον αγώνα, και την νίκη του Razgatlioglu, η πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος αλλάζει.

Για άλλη μία φορά ο Razgatlioglu έκανε μία φοβερή εκκίνηση και βρέθηκε δεύτερος στην πρώτη στροφή πίσω από τον Rea. Πίσω του ο Tom Syke, o Gerloff, ο Haslam και ο van der Mark. Αμέσως ο Razgatlioglu έκανε κίνηση να περάσει τον Rea που δεν πέτυχε αλλά έδειξε στον μεγάλο αναβάτη πως η Yamaha βρίσκεται στο κυνήγι του. Μαζί τους ο Sykes που έβλεπε τον Razgatlioglu με άλλο μάτι μετά την φοβερή νίκη του το Σάββατο όταν όλοι είχαν θέμα πρόσφυσης, όπως και ο ίδιος.

Ο Razgatlioglu δεν το έβαλε κάτω στο στόχο του να περάσει σε συγκεκριμένη στροφή τον Rea και έχοντας σταθερά τον πιο γρήγορο γύρο τελικά τα κατάφερε με το τρενάκι πίσω τους να ανοίγει την ψαλίδα φτάνοντας στο ένα δευτερόλεπτο διαφοράς. Ο Rea απάντησε με ταχύτερο χρόνο στον πέμπτο γύρο και προσπάθησε να περάσει, χωρίς να τα καταφέρει καθώς ο Razgatlioglu καθυστέρησε το φρενάρισμα στο απόλυτο όριο μην αφήνοντας ευκαιρία. Με την Brembo να λέει πως το Donington είναι πολύ απαιτητικό στα φρένα, όποιος είναι καλός σε αυτό τον τομέα θα ξεχωρίσει εύκολα. Και ο Razgatlioglu είναι πολύ δυνατός στο φρενάρισμα.

Έτσι εξηγείται και το πρώτο λάθος του Rea στην προσπάθειά του να μείνει κολλημένος στην ρόδα της Yamaha, ετοιμάζοντας την προσπέραση αμέσως μετά και παραλίγο να συγκρουστεί χάνοντας τελικά χρόνο. Αμέσως μετά έκανε ταχύτερο γύρο και τελικά μετά από άλλον έναν κατάφερε να βρεθεί ξανά πίσω από την Yamaha με τον Razgatlioglu να κάνει το δικό του λάθος ανοίγοντας γραμμή και τον Rea να περνά μπροστά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο ανταγωνισμός των δυο τους δεν τους καθυστερούσε αλλά αντίθετα τους ωθούσε σε ταχύτερους χρόνους από την αρχή του αγώνα κι έτσι στην μέση σχεδόν είχαν φτάσει στα τρία δευτερόλεπτα διαφοράς από τον Gerloff που τώρα είχε τον Sykes πίσω του. Τότε ήταν που έπεσε και ο Rea, με ένα λάθος που μπορεί να γίνει από όλους όταν είναι στο όριο, ανεξάρτητα από το πόσοι κορυφαίοι οδηγοί είναι. Σηκώθηκε στην 20η πλέον θέση αλλά με την πτώση του ο Razgatlioglu έμενε πλέον μόνος του εμπρός με κενό ασφαλείας από τον δεύτερο. Αντίστοιχα ο Rea ήταν τόσο πίσω από τον προ-τελευταίο που μόνο με πτώση κάποιου μπροστά θα ανέβαινε θέση.

Αυτή την φορά ο Razgatlioglu δεν έμεινε από καύσιμα μόλις πήρε την νίκη και με τον Gerloff στην δεύτερη θέση η Yamaha έκανε το 1-2.

Ο Redding με την τέταρτη θέση μπορεί να είναι πλέον τρίτος στο πρωτάθλημα αλλά η προσδοκία για αυτόν είναι να πρωταγωνιστεί, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Σήμερα μάλιστα η μπόρα που έπεσε καθώς έβγαιναν οι αναβάτες στην πίστα μπορεί να μην κράτησε τόσο, ώστε να μην προλάβει να στεγνώσει με 35 βαθμούς που είχε το Donigton, αλλά ήταν αρκετή για να ρίξει το ηθικό την κρίσιμη στιγμή.

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK)

2. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) +2.243s

3. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +4.522s

4. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) +5.151s

5. Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) +13.315s

6. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +14.444s

 

 

Barni Ducati-WSBK: Με Xavi Vierge το 2027 - Τέλος συνεργασίας με τον Alvaro Bautista

Από την εργοστασιακή Yamaha στην ανεξάρτητη ομάδα της Ducati ο Vierge - Χωρίς ομάδα για το 2027 ο τρις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Vierge Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Ο Xavi Vierge θα αγωνιστεί με την Barni Spark Racing Team το 2027, αντικαθιστώντας τον Alvaro Bautista, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) θα μετακομίσει το 2027 στο γκαράζ της ανεξάρτητης ομάδας Barni Spark. Ο 29χρονος Ισπανός πραγματοποιεί την πρώτη του σεζόν με τη Yamaha έχοντας αρκετές καλές εμφανίσεις και αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον κορυφαίο αναβάτη της εταιρείας, όμως από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με την Ducati.

Με την άφιξη του Vierge και την ήδη εξασφαλισμένη παραμονή του Niccolò Montella, η Barni ανακοίνωσε παράλληλα ότι η συνεργασία της με τον Bautista ολοκληρώνεται μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Jerez.

Ο Vierge έχει δείξει την παρουσία του στο WorldSBK με μεγάλη συνέπεια. Ανεξάρτητα από τη μοτοσυκλέτα που είχε στη διάθεσή του, ο Ισπανός βρίσκεται συχνά μέσα στη δεκάδα και, αν εξαιρεθούν οι αγώνες στους οποίους δεν τερμάτισε, έχει βρεθεί εκτός των 15 πρώτων μόλις δύο φορές στα έξι χρόνια παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Από τη Moto2 στη Honda HRC
Ο Vierge μπήκε στο paddock του WorldSBK το 2022, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Moto3, από το 2012 έως το 2015, και στη συνέχεια για επτά σεζόν στο Moto2, από το 2016 έως το 2021.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στο WorldSBK τα πέρασε με τη Honda HRC, όπου ο αναβάτης με το #97 ξεχώρισε για τη σταθερότητά του. Μαζί με τον Iker Lecuona, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με την Aruba.it Racing - Ducati, έδιναν συχνά μάχη για θέσεις στη δεκάδα με τη Honda CBR1000RR-R, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Το 2026 οι δύο αναβάτες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, με τον Vierge να μετακινείται στη Yamaha και να γίνεται teammate του Andrea Locatelli στην Pata Maxus Yamaha.

Μια μεταβατική σεζόν το 2026
Ο Vierge διατηρεί και φέτος τη γνωστή του συνέπεια πάνω στη Yamaha R1, με χαρακτηριστικές εμφανίσεις τις δύο θέσεις στην εξάδα και την επτάδα την Κυριακή στο Assen. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως μάλλον θα ήθελε.

Με έξι αγώνες να απομένουν, βρίσκεται στη 13η θέση της βαθμολογίας, έχοντας υποχωρήσει από την 7η θέση που κατείχε πέρυσι. Το 2027 θα βρει τον Ισπανό στην κορυφαία ανεξάρτητη ομάδα του WorldSBK, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος Ομάδων, ενώ ο κορυφαίος αναβάτης της, Niccolò Montella, βρίσκεται τρίτος στο Πρωτάθλημα Αναβατών.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που εντάσσομαι στην Barni Spark Racing Team, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και πάθος για το άθλημά μας. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει το επίπεδό της στο WorldSBK, αγωνιζόμενη σταθερά μαζί με τις κορυφαίες ομάδες. Γι' αυτό, παρότι είχα διαφορετικές επιλογές, ήξερα ότι η Barni Racing Team ήταν η σωστή επιλογή.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί, να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα, να το απολαύσω και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη τους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την ανταποδώσω με καλά αποτελέσματα", δήλωσε ο Vierge.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας, Marco Barnabo, δήλωσε για την άφιξη του Ισπανού, "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Xavi Vierge για τη σεζόν του 2027. Βρήκαμε από την πρώτη στιγμή κοινό έδαφος στους στόχους και τις προτεραιότητές μας, έχοντας από την αρχή μια ξεκάθαρη κοινή κατεύθυνση για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα διαδρομή με μεγάλο κίνητρο και αποφασιστικότητα."

Τέλος η συνεργασία με τον Bautista

Η ανακοίνωση της Barni έβαλε παράλληλα τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Alvaro Bautista. Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η επαγγελματική της σχέση με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSBK και Παγκόσμιο Πρωταθλητή GP 125 το 2006 ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν του 2026 και τον ευχαρίστησε για τη φετινή τους συνεργασία, τονίζοντας τη συμβολή του στην πορεία της ομάδας.

"Η Barni Spark Racing Team θέλει να ευχαριστήσει ειλικρινά τον Álvaro Bautista για τη διαδρομή που μοιραστήκαμε και για όλα όσα έδωσε στην ομάδα. Η επαγγελματική μας σχέση θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σεζόν του 2026, όμως η σημαντική δουλειά που κάναμε μαζί και οι πολλές θετικές αναμνήσεις θα παραμείνουν. Το να έχουμε έναν δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή World Superbike στην ανεξάρτητη ομάδα μας ήταν τιμή και προνόμιο, ωθώντας μας να δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά και να εξελισσόμαστε καθημερινά. Η συμβολή του Álvaro, η δουλειά του και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ήταν καθοριστικοί για την κατάκτηση του τίτλου της Καλύτερης Ανεξάρτητης Ομάδας και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την τελική κατάταξη των ομάδων."

Με τον Vierge και τον Montella, η Barni έχει πλέον διαμορφώσει το δίδυμο των αναβατών της για το 2027, ενώ ο για τον Bautista δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με τη συνέχιση της αγωνιστικής του καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών παραγωγής.