MOTUL WSBK Donington: Σπάνιο λάθος Rea στον 2ο αγώνα – Μπροστά ο Razgatlioglu

Θα θυμάται για πάντα το Donington ο Toprak
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/7/2021

Μπροστά στο πρωτάθλημα περνά ο Razgatlioglu, ο μεγάλος νικητής του αγγλικού γύρου του πρωταθλήματος που μετά τον σημερινό Superpole που επικράτησε ο Rea, ήταν πίσω με 23 βαθμούς. Με την πτώση του Rea κι ενώ οδηγούσε τον αγώνα, και την νίκη του Razgatlioglu, η πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος αλλάζει.

Για άλλη μία φορά ο Razgatlioglu έκανε μία φοβερή εκκίνηση και βρέθηκε δεύτερος στην πρώτη στροφή πίσω από τον Rea. Πίσω του ο Tom Syke, o Gerloff, ο Haslam και ο van der Mark. Αμέσως ο Razgatlioglu έκανε κίνηση να περάσει τον Rea που δεν πέτυχε αλλά έδειξε στον μεγάλο αναβάτη πως η Yamaha βρίσκεται στο κυνήγι του. Μαζί τους ο Sykes που έβλεπε τον Razgatlioglu με άλλο μάτι μετά την φοβερή νίκη του το Σάββατο όταν όλοι είχαν θέμα πρόσφυσης, όπως και ο ίδιος.

Ο Razgatlioglu δεν το έβαλε κάτω στο στόχο του να περάσει σε συγκεκριμένη στροφή τον Rea και έχοντας σταθερά τον πιο γρήγορο γύρο τελικά τα κατάφερε με το τρενάκι πίσω τους να ανοίγει την ψαλίδα φτάνοντας στο ένα δευτερόλεπτο διαφοράς. Ο Rea απάντησε με ταχύτερο χρόνο στον πέμπτο γύρο και προσπάθησε να περάσει, χωρίς να τα καταφέρει καθώς ο Razgatlioglu καθυστέρησε το φρενάρισμα στο απόλυτο όριο μην αφήνοντας ευκαιρία. Με την Brembo να λέει πως το Donington είναι πολύ απαιτητικό στα φρένα, όποιος είναι καλός σε αυτό τον τομέα θα ξεχωρίσει εύκολα. Και ο Razgatlioglu είναι πολύ δυνατός στο φρενάρισμα.

Έτσι εξηγείται και το πρώτο λάθος του Rea στην προσπάθειά του να μείνει κολλημένος στην ρόδα της Yamaha, ετοιμάζοντας την προσπέραση αμέσως μετά και παραλίγο να συγκρουστεί χάνοντας τελικά χρόνο. Αμέσως μετά έκανε ταχύτερο γύρο και τελικά μετά από άλλον έναν κατάφερε να βρεθεί ξανά πίσω από την Yamaha με τον Razgatlioglu να κάνει το δικό του λάθος ανοίγοντας γραμμή και τον Rea να περνά μπροστά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο ανταγωνισμός των δυο τους δεν τους καθυστερούσε αλλά αντίθετα τους ωθούσε σε ταχύτερους χρόνους από την αρχή του αγώνα κι έτσι στην μέση σχεδόν είχαν φτάσει στα τρία δευτερόλεπτα διαφοράς από τον Gerloff που τώρα είχε τον Sykes πίσω του. Τότε ήταν που έπεσε και ο Rea, με ένα λάθος που μπορεί να γίνει από όλους όταν είναι στο όριο, ανεξάρτητα από το πόσοι κορυφαίοι οδηγοί είναι. Σηκώθηκε στην 20η πλέον θέση αλλά με την πτώση του ο Razgatlioglu έμενε πλέον μόνος του εμπρός με κενό ασφαλείας από τον δεύτερο. Αντίστοιχα ο Rea ήταν τόσο πίσω από τον προ-τελευταίο που μόνο με πτώση κάποιου μπροστά θα ανέβαινε θέση.

Αυτή την φορά ο Razgatlioglu δεν έμεινε από καύσιμα μόλις πήρε την νίκη και με τον Gerloff στην δεύτερη θέση η Yamaha έκανε το 1-2.

Ο Redding με την τέταρτη θέση μπορεί να είναι πλέον τρίτος στο πρωτάθλημα αλλά η προσδοκία για αυτόν είναι να πρωταγωνιστεί, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Σήμερα μάλιστα η μπόρα που έπεσε καθώς έβγαιναν οι αναβάτες στην πίστα μπορεί να μην κράτησε τόσο, ώστε να μην προλάβει να στεγνώσει με 35 βαθμούς που είχε το Donigton, αλλά ήταν αρκετή για να ρίξει το ηθικό την κρίσιμη στιγμή.

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK)

2. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) +2.243s

3. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) +4.522s

4. Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) +5.151s

5. Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) +13.315s

6. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +14.444s

 

 

Motul WSBK: Ανθρακονημάτινα Brembo Hyction για όλους από το 2027 – Ανατροπή στον χαρακτήρα του πρωταθλήματος

Οι διοργανωτές του WSBK ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Brembo για αποκλειστική προμήθεια φρένων Hyction
Brembo Hyction
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2026, μεταξύ των WSBK και Brembo προβλέπει πως η Ιταλίδα ειδική των φρένων θα γίνει αποκλειστική προμηθεύτρια του πρωταθλήματος με το νέο της σύστημα Hyction συνδυάζει δισκόπλακα από κεραμικό υλικό και ανθρακόνημα σε συνδυασμό με τη δαγκάνα GP4 HY που έχει εξελιχθεί ειδικά για τον δίσκο αυτόν.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο της στην εκλεκτότατη και σπανιότατη Ducati Superleggera V4 Centenario.

Την απόφαση αυτή ανέλυσε ο Gregorio Lavilla, εκτελεστικός Διευθυντής του WSBK: "Το WSBK αντιπροσωπεύει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αγώνων και μοτοσυκλετών δρόμου. Επεκτείνοντας τη συνεργασία μας με τη Brembo σε αυτό το νέο τεχνικό πεδίο ενισχύουμε τη σημασία του πρωταθλήματος ως μια πλατφόρμα όπου η τεχνολογία που εξελίσσεται στους αγώνες συνεισφέρει στο μέλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους κατασκευαστές, τις ομάδες και τη FIM για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους στη χάραξη μιας τεχνικής κατεύθυνσης που διατηρεί το WSBK στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της βιομηχανίας μοτοσυκλετών."

Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Brembo, Mauro Piccoli, προσέθεσε: "Στο WSBK η απόδοση σφυρηλατείται υπό πίεση, από στροφή σε στροφή. Με το Hyction εισάγουμε μια τεχνολογία σχεδιασμένη να προσφέρει στους αναβάτες μια αμεσότερη και πιο προβλέψιμη σύνδεση με το φρενάρισμα. Το να γίνουμε αποκλειστικοί προμηθευτές από το 2027 σημαίνει πως θα παίξουμε ενεργό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη του πρωταθλήματος, συμβάλλοντας στη θέσπιση νέων στάνταρ. Το WSBK είναι το τέλειο εργαστήριο: εδώ δουλεύουμε δίπλα στους καλύτερους αναβάτες και ομάδες του κόσμου και αυτά που δημιουργούμε στην πίστα τροφοδοτούν την καινοτομία των εφαρμογών δρόμου."

Οι τρέχουσες λύσεις που χρησιμοποιούνται στα φρένα των μοτοσυκλετών του πρωταθλήματος με τους ατσάλινους δίσκους απαιτούν προσαρμογή στα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε πίστας και τις συνθήκες λειτουργίας. Το νέο σύστημα Hyction ωστόσο έχει σχεδιαστεί ώστε να αποδίδει με μεγαλύτερη συνέπεια και θερμική σταθερότητα σε μεγάλο εύρος συνθηκών, όπως αυτές που συναντάμε σε μια σεζόν του WSBK.

Η νέα αυτή εξέλιξη ωστόσο αλλάζει την ίδια τη φιλοσοφία πάνω στην οποία είναι σχεδιασμένο το WSBK. Ως γνωστόν, δεν φορούν όλες οι μοτοσυκλέτες φρένα της Brembo ως πωλούνται την αγορά και αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του πρωταθλήματος με τις μοτοσυκλέτες παραγωγής που ομολογκάρονται ως πωλούνται στη βιτρίνα.

Επιβάλλοντας ένα κοινό σύστημα φρένων για όλες τις μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος, ουσιαστικά καταργείται σε έναν βαθμό η ίδια η σύνδεση του WSBK με την αγορά.

Στην επίσημη ανακοίνωση των WSBK και Brembo δεν αναλύεται με ακρίβεια ο τρόπος εφαρμογής. Μιλάμε για πακέτο δίσκοι και δαγκάνες ή μόνο οι carbon-ceramic δίσκοι Hyction; Πάντως η Brembo στην παρουσίαση του Hyction δήλωνε πως έχει εξελίξει τη δαγκάνα GP4 HY ειδικά για αυτούς τους δίσκους, οπότε θα έμοιαζε δύσκολο να ταιριάξουν οι ανθρακονημάτινοι δίσκοι με τις όποιες δαγκάνες φορούν σήμερα οι superbikes παραγωγής και πιθανότατα από του χρόνου θα βλέπουμε όλες τις μοτοσυκλέτες με το δίδυμο δίσκων και δαγκανών Hyction.

Το γεγονός μοιάζει επίσης να εισάγει μια ανισορροπία στον εμπορικό ανταγωνισμό, μιας και αν υποχρεωθούν όλες οι μοτοσυκλέτες να φορούν Brembo στο WSBK, τότε η εξέλιξη θα γείρει αποφασιστικά υπέρ της ιταλικής εταιρείας, αφήνοντας τους ανταγωνιστές της χωρίς ένα κρίσιμο πεδίο πάνω στο οποίο μπορούν να βελτιωθούν και να αποδείξουν την πρόοδό τους με αποτελέσματα στις πίστες.

Ετικέτες