MOTUL WSBK: Η αδιανόητη πράξη του Dominique Aegerter πρώτου στην βαθμολογία, η εξομολόγησή του και η τιμωρία

Μπορεί να αποδοθεί στην πίεση που ένιωσε εκείνη την στιγμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/8/2022

Ο πρώτος αγώνας της Supersport κατηγορίας, σε μία ημέρα που είχε πολύ θέαμα και πολλές προσπεράσεις σε όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίστηκε από την μαζική πτώση αναβατών αμέσως μετά την εκκίνηση.

Ο Can Oncu φρέναρε αργά για την πρώτη στροφή, γλίστρησε και συμπαρέσυρε τους Dominique Aegerter, Andy Verdoia, Raffaele De Rosa, Federico Caricasulo και Yari Montoya. Για την πράξη του αυτή ο Oncu πήρε ποινή διέλευσης από την pit lane και το περιστατικό θα έπρεπε να είχε τελειώσει εκεί, από την στιγμή που όλοι ήταν όρθιοι και έτοιμοι να ξανά μπουν στον αγώνα έστω και τελευταίοι. Όλοι εκτός από έναν.

Ο Dominique Aegerter πρώτος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και με απίστευτο σερί νικών, ξεκινώντας από τον δεύτερο αγώνα στο Aragon έχοντας κερδίσει από τότε όλους τους αγώνες, είναι στο έδαφος και δεν σηκώνεται. Εκείνη την στιγμή ο Aegerter είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του Locatelli που κρατούσε από το 2020 και πήγαινε για το επόμενο, χώρια που προηγούταν στην βαθμολογία.

Αν λοιπόν κόστισε σε κάποιον περισσότερο η πτώση αυτή, τότε σίγουρα αυτός ήταν ο Aegerter. Προς το παρόν όμως το βασικό ήταν να μην έχει χτυπήσει. Όμως ο Aegerter έχει τελικά τις αισθήσεις του αλλά αρνείται να μπει στο φορείο και να βγει εκτός πίστας. Η συμπεριφορά του μοιάζει να στερείται λογικής και αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι τις επόμενες στιγμές όταν προσπαθεί να πείσει τους κριτές να τον βοηθήσουν να βάλει εμπρός την μοτοσυκλέτα του και να ξανά μπει στον αγώνα. Ευελπιστώντας ίσως πως μπορεί να υπάρχει κόκκινη σημαία και έτσι να ψαλιδίσει την διαφορά του.

 

 

 

Από την στιγμή όμως που δεν είχε σηκωθεί αμέσως έπρεπε να πάει απευθείας για εξετάσεις, ενώ και η συμπεριφορά του τα λεπτά που ακολούθησαν δεν είχε καμία λογική συνέχεια. Εκτός κι αν έπαιζε θέατρο για να καθυστερήσουν να καθαρίσουν την πίστα και να βγει κόκκινη σημαία. Αυτή θα ήταν η μόνη λογική εξήγηση, πράγμα εξαιρετικά άσχημο αν ήταν αλήθεια.

Εκείνη την στιγμή κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να απαντηθεί με σιγουριά, ο Aegerter καταλήγει στο ιατρείο της πίστας όπου δίνει αντικρουόμενες απαντήσεις και ο γιατρός υποπτεύεται διάσειση, τον στέλνει για περαιτέρω εξετάσεις και ταυτόχρονα ακυρώνει την συμμετοχή του για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο που σημαίνει πως ξαφνικά ο Aegerter θα έχανε και τον δεύτερο αγώνα!

Αμέσως μετά τις ιατρικές εξετάσεις του Σαββάτου και χωρίς να μπορεί να συμμετάσχει την Κυριακή, ο Aegerter προχωρά σε έγγραφη εξομολόγηση και παραδέχεται πως δεν σηκώθηκε αμέσως με στόχο να βγει η κόκκινη σημαία. Προφανώς εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο λάθος ήταν το σχέδιό του, τόσο ηθικά, όσο και την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του, καθώς από την στιγμή που δεν σηκώθηκε δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει και στην επανεκκίνηση του αγώνα. Θα ήταν καθοδόν στο νοσοκομείο για να βεβαιωθούν οι γιατροί πως είναι εντάξει να συνεχίσει.

Η επιτροπή της FIM αμέσως μετά την έγγραφη εξομολόγηση του Aegerter τον τιμώρησαν με αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα, και έτσι αυτό που πάλεψε να αποφύγει ο αναβάτης της Ten Kate Racing Yamaha, δεν το κατάφερε. Η απόφαση της επιτροπής της FIM στηρίχθηκε στο άρθρο 3.3.2.2, μεταξύ άλλων για την ανάρμοστη και αντιαθλητική συμπεριφορά και για σκόπιμη παραβίαση των κανόνων.

 

Ο πρώτος αγώνας ολοκληρώθηκε -φυσικά- χωρίς διακοπή, όπως και ο δεύτερος με νίκη του Lorenzo Baldassarri και στους δύο, μειώνοντας έτσι την διαφορά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος με τον Aegerter να τον παρακολουθεί από την οθόνη της τηλεόρασής του.

Η τρίτη πράξη του θεατρικού αυτού δράματος, ήρθε με την ανακοίνωση της ομάδας και του ίδιου, που θέλει να αφήσει πίσω του ότι συνέβη και να αφοσιωθεί στον φετινό τίτλο που ακόμη προηγείται στην βαθμολογία:

"Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμη και η προσοχή τώρα έχει στραφεί στο δεύτερο μισό της σεζόν, στο οποίο εγώ και η ομάδα μου θα δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου και τους χορηγούς, την οικογένεια, τους φίλους και τους φίλαθλους καθώς και κάθε άλλο για την συμπαράστασή τους. Δεν το βάζουμε κάτω, ραντεβού στο Magny-Cours”, ολοκληρώνει ο Aegerter.

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Motul WSBK: Ο Lorenzo Baldassarri παραμένει στην GoEleven Ducati και το 2027

Ανανέωση συμβολαίου για τον Ιταλό που συνεχίζει στα Superbikes
Balda
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/10/2026

Ο Lorenzo Baldassarri θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά με την GoEleven Ducati, μετά από μια σεζόν του 2026 που τον έφερε ξανά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του WorldSBK.

Ο Lorenzo Baldassarri θα παραμείνει στην ομάδα της GoEleven Ducati και για το 2027, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανανέωση της συνεργασίας τους για ακόμη μία σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Ο Ιταλός επέστρεψε φέτος στην κατηγορία και κατάφερε να διεκδικεί σταθερά θέσεις στο βάθρο, δικαιώνοντας την επιλογή της ανεξάρτητης ομάδας Ducati να του εμπιστευτεί τη θέση του Andrea Iannone.

Δύσκολη πρώτη χρονιά στα Superbike

Η πρώτη παρουσία του Baldassarri στο WorldSBK ήταν το 2023, όταν αγωνίστηκε με την GMT94 Yamaha και την R1. Η χρονιά αποδείχθηκε δύσκολη, καθώς ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην 18η θέση, με καλύτερα αποτελέσματα τρεις 12ες θέσεις: στον αγώνα Superpole του Misano, καθώς και στον πρώτο αγώνα και τον αγώνα Superpole της Jerez.

Στο τέλος του 2023 επέστρεψε στo WorldSSP για το 2024, χωρίς όμως να καταφέρει να επαναλάβει τις επιδόσεις του 2022, όταν είχε τερματίσει δεύτερος στη βαθμολογία.

Balda

Η επιστροφή στο paddock των MotoGP

Μετά τη δεύτερη θητεία του στα Supersport, ο Baldassarri επέστρεψε στο paddock των MotoGP, συμμετέχοντας στην κατηγορία ηλεκτρικών, MotoE. Στην τελευταία σεζόν του Παγκοσμίου Κυπέλλου MotoE κατέλαβε την έκτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας σταθερή παρουσία στις πρώτες θέσεις και τρία βάθρα.

Μάλιστα, έχασε τη νίκη για μόλις 0,037 δευτερόλεπτα στον πρώτο αγώνα της Βαρκελώνης και για 0,106 δευτερόλεπτα στον πρώτο αγώνα της Balaton Park.

Δυναμική επιστροφή στο WorldSBK

Η επιλογή του 29χρονου Ιταλού από την GoEleven για το 2026 δεν ήταν από τις αναμενόμενες, ωστόσο ο Baldassarri φρόντισε να δικαιώσει την ομάδα από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του. Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, στο Phillip Island, ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο του WorldSBK, ενώ ακολούθησε ακόμη μία παρουσία στην τριάδα στο Balaton Park.

Balda

Στη διάρκεια της σεζόν έχει καθιερωθεί ως σταθερή παρουσία στην πρώτη δεκάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η επιστροφή του στην κατηγορία μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία στην καριέρα του. Με το συμβόλαιό του για το 2027 εξασφαλισμένο, θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει πάνω στην ίδια βάση και να διεκδικήσει περισσότερα βάθρα τόσο στον τελευταίο γύρο της Jerez όσο και την επόμενη χρονιά.

Lorenzo Baldassarri: "Η ομάδα πίστεψε σε εμένα και πετύχαμε σπουδαία πράγματα"

Ο Ιταλός αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην ανανέωση του συμβολαίου του, τονίζοντας τη σημασία της συνέχειας στη συνεργασία με την GoEleven.

"Είμαι πραγματικά χαρούμενος που ανανεώνω με την GoEleven. Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο μέχρι να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά περίμενα αυτή τη μέρα εδώ και πολύ καιρό. Συνεχίζουμε με το ίδιο πρότζεκτ και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η φετινή σεζόν ήταν φανταστική, καθώς ήμουν σταθερά γρήγορος και ανταγωνιστικός. Ερχόμουν από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία μου έλειπαν τόσο η αυτοπεποίθηση όσο και τα αποτελέσματα, έχοντας αλλάξει ομάδες, μοτοσυκλέτες και κατηγορίες. Η GoEleven πίστεψε σε εμένα και πετύχαμε σπουδαία πράγματα φέτος.

Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, αλλά πλέον διαθέτουμε μια σταθερή βάση για κάθε πίστα, οπότε θα είμαστε έτοιμοι σε κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε άλλη μία χρονιά μαζί!"

Gianna Ramello: "Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε να φύγει μετά από μόλις έναν χρόνο"

Η ιδιοκτήτρια της ομάδας, Gianna Ramello, εξήγησε ότι η ανανέωση ήταν ουσιαστικά μονόδρομος μετά τις επιδόσεις του Baldassarri.

"Ο Lorenzo απέδειξε μέσα στη σεζόν του 2026 ότι είναι γρήγορος και ανταγωνιστικός, προσφέροντάς μας μεγάλη ικανοποίηση. Ήταν ένα ρίσκο που πήρα στην αρχή της χρονιάς, καθώς πίστεψα σε αυτόν από την πρώτη στιγμή και εκείνος ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη μας με μία από τις καλύτερες σεζόν που έχουμε κάνει ποτέ στο WorldSBK.

Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε να φύγει μετά από μόλις έναν χρόνο ούτε να μην ανανεώσουμε το συμβόλαιό του για την επόμενη σεζόν. Είμαι βέβαιη ότι, με ακόμη μία χρονιά στην ομάδα μας, θα βελτιωθεί περισσότερο.

Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό, με ηρεμία και πραγματική ενότητα, κάτι που οφείλεται και στον υπέροχο χαρακτήρα του Lorenzo. Εύχομαι σε εκείνον και σε όλους εμάς στην ομάδα τα καλύτερα για το 2027. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα, τους συνεργάτες και τους χορηγούς μας, χάρη στους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε το όνειρό μας!"

Denis Sacchetti: "Μας εντυπωσίασε από τον πρώτο αγώνα"

Ο Διευθυντής της ομάδας GoEleven, Denis Sacchetti, στάθηκε στην εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον Baldassarri και την ομάδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη σεζόν.

"Η σχέση που έχουμε χτίσει με τον Balda φέτος είναι εξαιρετική. Η αρμονία μέσα στο γκαράζ και η αμοιβαία εμπιστοσύνη στη δουλειά μας είναι τα βασικά στοιχεία που μας οδήγησαν στην απόφαση να συνεχίσουμε μαζί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν θα είχε νόημα.

Ο Balda μάς εντυπωσίασε από τον πρώτο κιόλας αγώνα της χρονιάς και πιστεύω ότι εντυπωσίασε πολύ κόσμο με όσα έδειξε στην πίστα. Θεωρούμε ότι, έχοντας πλέον μια ολόκληρη σεζόν εμπειρίας με την ομάδα, μπορούμε να έχουμε ένα πραγματικά συναρπαστικό 2027. Είμαστε ενθουσιασμένοι και αποφασισμένοι!"