MOTUL WSBK: Η αδιανόητη πράξη του Dominique Aegerter πρώτου στην βαθμολογία, η εξομολόγησή του και η τιμωρία

Μπορεί να αποδοθεί στην πίεση που ένιωσε εκείνη την στιγμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/8/2022

Ο πρώτος αγώνας της Supersport κατηγορίας, σε μία ημέρα που είχε πολύ θέαμα και πολλές προσπεράσεις σε όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίστηκε από την μαζική πτώση αναβατών αμέσως μετά την εκκίνηση.

Ο Can Oncu φρέναρε αργά για την πρώτη στροφή, γλίστρησε και συμπαρέσυρε τους Dominique Aegerter, Andy Verdoia, Raffaele De Rosa, Federico Caricasulo και Yari Montoya. Για την πράξη του αυτή ο Oncu πήρε ποινή διέλευσης από την pit lane και το περιστατικό θα έπρεπε να είχε τελειώσει εκεί, από την στιγμή που όλοι ήταν όρθιοι και έτοιμοι να ξανά μπουν στον αγώνα έστω και τελευταίοι. Όλοι εκτός από έναν.

Ο Dominique Aegerter πρώτος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και με απίστευτο σερί νικών, ξεκινώντας από τον δεύτερο αγώνα στο Aragon έχοντας κερδίσει από τότε όλους τους αγώνες, είναι στο έδαφος και δεν σηκώνεται. Εκείνη την στιγμή ο Aegerter είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του Locatelli που κρατούσε από το 2020 και πήγαινε για το επόμενο, χώρια που προηγούταν στην βαθμολογία.

Αν λοιπόν κόστισε σε κάποιον περισσότερο η πτώση αυτή, τότε σίγουρα αυτός ήταν ο Aegerter. Προς το παρόν όμως το βασικό ήταν να μην έχει χτυπήσει. Όμως ο Aegerter έχει τελικά τις αισθήσεις του αλλά αρνείται να μπει στο φορείο και να βγει εκτός πίστας. Η συμπεριφορά του μοιάζει να στερείται λογικής και αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι τις επόμενες στιγμές όταν προσπαθεί να πείσει τους κριτές να τον βοηθήσουν να βάλει εμπρός την μοτοσυκλέτα του και να ξανά μπει στον αγώνα. Ευελπιστώντας ίσως πως μπορεί να υπάρχει κόκκινη σημαία και έτσι να ψαλιδίσει την διαφορά του.

 

 

 

Από την στιγμή όμως που δεν είχε σηκωθεί αμέσως έπρεπε να πάει απευθείας για εξετάσεις, ενώ και η συμπεριφορά του τα λεπτά που ακολούθησαν δεν είχε καμία λογική συνέχεια. Εκτός κι αν έπαιζε θέατρο για να καθυστερήσουν να καθαρίσουν την πίστα και να βγει κόκκινη σημαία. Αυτή θα ήταν η μόνη λογική εξήγηση, πράγμα εξαιρετικά άσχημο αν ήταν αλήθεια.

Εκείνη την στιγμή κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να απαντηθεί με σιγουριά, ο Aegerter καταλήγει στο ιατρείο της πίστας όπου δίνει αντικρουόμενες απαντήσεις και ο γιατρός υποπτεύεται διάσειση, τον στέλνει για περαιτέρω εξετάσεις και ταυτόχρονα ακυρώνει την συμμετοχή του για το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο που σημαίνει πως ξαφνικά ο Aegerter θα έχανε και τον δεύτερο αγώνα!

Αμέσως μετά τις ιατρικές εξετάσεις του Σαββάτου και χωρίς να μπορεί να συμμετάσχει την Κυριακή, ο Aegerter προχωρά σε έγγραφη εξομολόγηση και παραδέχεται πως δεν σηκώθηκε αμέσως με στόχο να βγει η κόκκινη σημαία. Προφανώς εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να καταλάβει πόσο λάθος ήταν το σχέδιό του, τόσο ηθικά, όσο και την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του, καθώς από την στιγμή που δεν σηκώθηκε δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει και στην επανεκκίνηση του αγώνα. Θα ήταν καθοδόν στο νοσοκομείο για να βεβαιωθούν οι γιατροί πως είναι εντάξει να συνεχίσει.

Η επιτροπή της FIM αμέσως μετά την έγγραφη εξομολόγηση του Aegerter τον τιμώρησαν με αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα, και έτσι αυτό που πάλεψε να αποφύγει ο αναβάτης της Ten Kate Racing Yamaha, δεν το κατάφερε. Η απόφαση της επιτροπής της FIM στηρίχθηκε στο άρθρο 3.3.2.2, μεταξύ άλλων για την ανάρμοστη και αντιαθλητική συμπεριφορά και για σκόπιμη παραβίαση των κανόνων.

 

Ο πρώτος αγώνας ολοκληρώθηκε -φυσικά- χωρίς διακοπή, όπως και ο δεύτερος με νίκη του Lorenzo Baldassarri και στους δύο, μειώνοντας έτσι την διαφορά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος με τον Aegerter να τον παρακολουθεί από την οθόνη της τηλεόρασής του.

Η τρίτη πράξη του θεατρικού αυτού δράματος, ήρθε με την ανακοίνωση της ομάδας και του ίδιου, που θέλει να αφήσει πίσω του ότι συνέβη και να αφοσιωθεί στον φετινό τίτλο που ακόμη προηγείται στην βαθμολογία:

"Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμη και η προσοχή τώρα έχει στραφεί στο δεύτερο μισό της σεζόν, στο οποίο εγώ και η ομάδα μου θα δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου και τους χορηγούς, την οικογένεια, τους φίλους και τους φίλαθλους καθώς και κάθε άλλο για την συμπαράστασή τους. Δεν το βάζουμε κάτω, ραντεβού στο Magny-Cours”, ολοκληρώνει ο Aegerter.

 

 

 

 

 

Ετικέτες

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.