MOTUL WSBK: Η FIM αναστέλλει την άδεια της QJMOTOR και δεν θα βαθμολογεί την Kove

Σημαντική αλλαγή κυριολεκτικά στο παρά πέντε του δεύτερου γύρου WSBK
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μόλις λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike στην πίστα του Portimao, η FIM δημοσιοποίησε τον επικαιροποιημένο κατάλογο των μοτοσυκλετών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες του 2026.

Η FIM λοιπόν δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τις ομολογκαρισμένες μοτοσυκλέτες για αυτή τη σεζόν, παρέχοντας ενημερώσεις τόσο για την κατηγορία WorldSSP όσο και για την WorldSPB.

Στη Supersport, η ομολογκασιόν της QJMOTOR SRK 800 RS έχει ανασταλεί λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της FIM, σε αντίθεση με την SRK 800 RR που είναι κανονικά ομολογκαρισμένη. Στην WorldSPB, η Triumph Daytona 660 έχει πιστοποιηθεί, ενώ η Kove 450 RR βρίσκεται σε αναμονή για την πιστοποίηση της φάσης 2, με τη FIM και τη DWO (Dorna WSBK Organization) να εκδίδουν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η FIM και η DWO θα ήθελαν να παρέχουν την ακόλουθη διευκρίνιση σχετικά με τη συμμετοχή της Kove 450RR στον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Λόγω ενός προβλήματος logistics και τελωνειακών διαδικασιών, ήταν αδύνατο για την Kove να ολοκληρώσει την δεύτερη φάση της homologation της FIM εγκαίρως, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αν και η δεύτερη φάση της homologation της FIM βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ απίθανο αυτή η μοτοσυκλέτα να ομολογκαστεί πριν από τον εναρκτήριο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike της FIM 2026 στο Portimao.

"Η Επιτροπή SBK αποφάσισε να χορηγήσει απαλλαγή στην Kove υπό τις ακόλουθες ανασταλτικές προϋποθέσεις:

"1. Ο Τεχνικός Διευθυντής του FIM SBK θα έχει πλήρη εξουσία να εξισορροπεί τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας ανά πάσα στιγμή και να τροποποιεί τη βαθμονόμηση της χαρτογράφησης του κινητήρα, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος επιδόσεων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike, που ορίζεται στους 90 ίππους κατ’ ανώτατο όριο.

"2. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, παρατηρηθεί ή υποψιαστεί υπερβολική απόδοση της μοτοσυκλέτας, ο κατασκευαστής υποχρεούται να προβεί σε άμεσες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Τεχνικού Διευθυντή του FIM SBK. Εάν δεν επιτευχθεί συμμόρφωση, η ομάδα δεν θα επιτρέπεται να συνεχίσει να συμμετέχει στον αγώνα.

"Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω η δικαιοσύνη για όλους τους διαγωνιζόμενους και τους κατασκευαστές, δεν μπορούν να κερδηθούν βαθμοί από τον κατασκευαστή, τους αναβάτες και την ομάδα που εμπλέκονται σε έναν αγώνα έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η δεύτερη φάση της διαδικασίας ομολογκασιόν της FIM για τον κατασκευαστή.”

Τα παραπάνω σημαίνουν δηλαδή δύο πράγματα. Πρώτον οι αναβάτες της κατηγορίας Raffaele De Rosa και Marcos Ramirez δεν θα συμμετέχουν με τις QJMOTOR SRK 800 RS στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport, μέχρι νεοτέρας και δεύτερον οι Benat Fernandez και Phillip Tonn θα αγωνιστούν με τις Kove 450RR στην κατηγορία World Sportbike, αλλά δεν θα βαθμολογηθούν μέχρι η Kove να περάσει την δεύτερη φάση της ομολογκαροποίησης.

Motul WSBK: Συζητήθηκε νέο όριο κυβισμού 1100cc για να μπει η Aprilia και απορρίφθηκε

Οι διοργανωτές του WSBK ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους κατασκευαστές
Aprilia-RSV4-Factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Μετά τον αγώνα του Misano στα μέσα Ιουνίου, έγινε μια συνάντηση των μελών της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αναπτυχθεί το πρωτάθλημα και να προσελκύσει νέες εταιρείες που αυτή τη στιγμή απέχουν.

Ένα θέμα που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις συζητήσεις ήταν η αύξηση του ανώτατου ορίου χωρητικότητας των κινητήρων σε 1.100 κυβικά εκατοστά αντηχώντας στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα: την Aprilia RSV4.

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθόλου και ο λόγος είναι αρκετά προφανής. Η superbike της Ducati, Panigale V4, μετρά 1.103 κυβικά εκατοστά, ωστόσο η ομολογκαρισμένη έκδοση του WSBK, Panigale V4 R, έχει άλλον κινητήρα με 998 cc για συμμόρφωση με τους τρέχοντες κανονισμούς. Πρόκειται δε για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, οπότε πολύ δύσκολα θα συναινούσε η Ducati σε μια πρόταση που απειλεί τη μεγάλη επένδυση που έκανε για την εξέλιξη του νέου μοντέλου για ομολογκασιόν.

Ομοίως οι BMW και Bimota έχουν ομολογκάρει νέες μοτοσυκλέτες φέτος, γεγονός που εύλογα τις βρίσκει εντελώς αντίθετες με την προτεινόμενη αύξηση κυβισμού της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή δεν πάει πουθενά για φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου. Αν πρόκειται να παίξει αυτό το σενάριο, λογικά θα αφορά το πρωτάθλημα από το 2028 και μετά, εφόσον φυσικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού.

Tο Aprilia RSV4 τα έχει πια τα χρονάκια του και η επένδυση του MotoGP έχει τραβήξει πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιστικού προϋπολογισμού για να ανοίξουν στο Noale και δεύτερο μέτωπο με το WSBK. Κατά μια άποψη, η απόσυρση της Aprilia από το πρωτάθλημα που της χάρισε τρεις τίτλους Αναβατών (Max Biaggi το 2010 και το 2012, Sylvain Guintoli το 2014) και τέσσερεις Κατασκευαστών (2010, 2012, 2013, 2014) είχε ως απώτερο σκοπό την ανακατεύθυνση πόρων προς το MotoGP.

Έπειτα, πρόβλημα για το WSBK είναι και η ελλιπής παρουσία των Ιαπώνων, με τη Suzuki εκτός και την Kawasaki να έχει περιορίσει τη συμμετοχή της σε μια μοτοσυκλέτα μόνο, αφήνοντας τη Bimota να κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Ωστόσο καμιά εκ των δύο εταιρειών δεν έχει λόγο να συγκινηθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα 1.100 κυβικά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως την επόμενη φορά που θα συζητηθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να έχουμε νέους παίκτες προ των πυλών και δεν θα είναι απαραιτήτως Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι, αλλά πιθανότατα Κινέζοι: Η CFMOTO έχει V4 1200, η QJMOTOR ετοιμάζει μεγάλα τετρακύλινδρα και επίσης η ΖΧΜΟΤΟ έχει στα σκαριά μια τετρακύλινδρη χιλιάρα.

Ετικέτες