MOTUL WSBK: Jerez Test - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από το διήμερο δοκιμών ενόψει του 2026

Οι ομάδες και οι αναβάτες του WorldSBK επιστρέφουν στην Ανδαλουσία 26-27 Νοεμβρίου για το δεύτερο pre-season τεστ
WSBK Jerez Test
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/11/2025

Έπειτα από ένα διάλειμμα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα, οι αναβάτες του MOTUL FIM Superbike World Championship επιστρέφουν στη Jerez για δύο ακόμη ημέρες δοκιμών, βάζοντας τα πρώτα κομμάτια του παζλ στην σεζόν 2026.

Το πρώτο τεστ στη Jerez είχε περιορισμένη συμμετοχή, όμως αυτή τη φορά η πλειονότητα του grid του 2026 θα βρεθεί στην πίστα, με αρκετούς νεοεισερχόμενους στο WorldSBK να κάνουν την πρώτη τους τους εμφάνιση πάνω σε superbike. Ανάμεσά τους ο Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), ο Somkiat Chantra (Honda HRC) και ο Jake Dixon (Honda HRC).

Νέα σελίδα για τη BMW

Με τον Πρωταθλητή 2025 Toprak Razgatlioglu να μετακομίζει στα MotoGP και τον Michael van der Mark να αναλαμβάνει ρόλο δοκιμαστή, η BMW φέρνει στο γκαράζ της ένα εντελώς νέο δίδυμο.
Ο Miguel Oliveira, με μεγάλη εμπειρία και ταχύτητα από τα MotoGP, ενώνεται με τον Danilo Petrucci, που ολοκλήρωσε τις δύο τελευταίες χρονιές στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Οι δυο τους θα επικεντρωθούν στην κατανόηση της νέας M 1000 RR και στην εύρεση κατεύθυνσης για τις ρυθμίσεις του 2026.

Υamaha: Επιστροφές και νέα πρόσωπα

Andrea Locatelli και Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha), καθώς και Remy Gardner και με τον, πρωταθλητή WSSP, Stefano Manzi (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), επιστρέφουν στη δράση έχοντας αφήσει καλές εντυπώσεις στο προηγούμενο τεστ.
Με περισσότερες ομάδες και αναβάτες παρόντες αυτή τη φορά, η σύγκριση των χρόνων και της απόδοσης θα είναι πιο αντιπροσωπευτική.

Bimota: Συνεχίζεται η πρόοδος

Ο Alex Lowes (bimota by Kawasaki Racing Team) είχε εντυπωσιάσει στο προηγούμενο τεστ τερματίζοντας τρίτος, δείχνοντας ότι η Bimota KB998 Rimini έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης.
Εκείνος και ο Axel Bassani θα συνεχίσουν τις δοκιμές σε κινητήρα και αναρτήσεις, με στόχο την αύξηση της τελικής ταχύτητας.
Οι δύο βασικοί αναβάτες θα βρεθούν στην πίστα μόνο τη δεύτερη ημέρα, ενώ ο Xavi Forés θα αναλάβει την πρώτη ημέρα ως δοκιμαστής.

Honda: Chantra και Dixon αναλαμβάνουν

Μετά από τέσσερις σεζόν στο ίδιο line-up, η Honda περνά σε νέα εποχή με τους Somkiat Chantra και Jake Dixon. Το τεστ στη Jerez θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στα κόκκινα και μπλε χρώματα της εργοστασιακής ομάδας HRC.
Παρότι η ομάδα ανακοίνωσε την επιστροφή του Jonathan Rea ως δοκιμαστή, δεν θα συμμετάσχει στις δοκιμές, ενώ στη θέση του θα αναλάβει ο Tetsuta Nagashima.

WorldSSP: Ντεμπούτα και επιστροφές

Ο δύο φορές Πρωταθλητής Dominique Aegerter επιστρέφει στην κατηγορία Supersport με την Kawasaki, έχοντας για teammate τον Jeremy Alcoba.
Η WRP Racing θα έχει τον Petr Svoboda και τον Matteo Ferrari, με τον Ιταλό να έχει ήδη εμπειρία από wildcard συμμετοχή στη Jerez.
Στην Ducati Renzi Corse, ο Riccardo Rossi θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τη μοτοσυκλέτα της ομάδας μετά την αποχώρηση του Debise.
Η Honda Racing World Supersport θα εμφανιστεί με τους Ana Carrasco και Corentin Perolari, με τον δεύτερο να συνεχίζει τη δουλειά που ξεκίνησε στο προηγούμενο τεστ.

Το τεστ στη Jerez αναμένεται να δώσει πολύτιμες πρώτες ενδείξεις για το πού θα κινηθεί το επίπεδο ανταγωνισμού το 2026 διαμορφώνοντας μία πρώτη εικόνα της νέας σεζόν.

 

Ετικέτες

Motul WSBK: H HONDA HRC περιμένει την επιστροφή των Dixon και Chantra

Θετικά μηνύματα από την αποθεραπεία των δύο rookies της ιαπωνικής ομάδας μετά τους τραυματισμούς τους μεταξύ των σεζόν 2025 και 2026
HRC Recovery
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/2/2026

Μετά από τα ατυχήματα τους πριν καν αρχίσει η σεζόν του WorldSBK, οι Jake Dixon και Somkiat Chantra δείχνουν σημάδια προόδου στην αποθεραπεία τους, με στόχο την επιστροφή στη δράση στα τέλη Μαρτίου.

Η σεζόν του Superbike World Championship δεν ξεκίνησε ιδανικά για τη Honda HRC, καθώς και οι δύο νέοι αναβάτες της ομάδας τέθηκαν εκτός μάχης πριν από τον πρώτο γύρο στο Phillip Island.

Ο Jake Dixon ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του στην κατηγορία, έχοντας ήδη κληθεί να προσαρμοστεί σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς ο ομοσταυλός του ήταν τραυματίας και τη θέση του πήρε ο δοκιμαστής Tetsuta Nagashima. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν ακόμη χειρότερη τροπή όταν ο Dixon έπεσε στη στροφή 11 του Phillip Island κατά τη διάρκεια του FP1 της δεύτερης ημέρας των επίσημων δοκιμών στην Αυστραλία.

Tetsuta Nagashima

Μεταφέρθηκε άμεσα στο ιατρικό κέντρο, όπου διαγνώστηκε με κάταγμα στον αριστερό καρπό και κάκωση στον αγκώνα. Ο αναβάτης με το #96 υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση στη Μελβούρνη και αναμένεται να επιστρέψει στην Ευρώπη για να ξεκινήσει φυσικοθεραπείες.

Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media στις 26 Φεβρουαρίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος, περπατώντας στη Μελβούρνη και δίνοντας ενημέρωση για την κατάστασή του:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jake Dixon (@jakedixonracing)

"Είμαι ακόμη στη Μελβούρνη, έκανα εδώ την επέμβαση. Θα μπορούσα να περιμένω να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό θα σήμαινε καθυστέρηση. Οι γιατροί μου κι εγώ αποφασίσαμε ότι έπρεπε να γίνει άμεσα. Πηγαίνουν όλα καλά, αν και έχω αρκετό πόνο. Δεν μπορώ να κάνω προπόνηση, οπότε το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να περπατάω. Τις τελευταίες μέρες περπατάω περίπου 20 χιλιόμετρα την ημέρα. Προσπαθώ να παραμένω θετικός. Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφω στην Ευρώπη για νέες εξετάσεις και μετά θέλω να πάω στην Ανδόρα για να ξεκινήσω αποκατάσταση. Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές για την επούλωση και για να αποφευχθεί μόλυνση. Είναι απλώς ένα μικρό εμπόδιο. Θα επιστρέψω πιο δυνατός. Έχω ακόμη νίκες να πάρω στο WorldSBK και θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο για να με ρίξει".

Chantra

Από την πλευρά του, ο Somkiat Chantra τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης στη Μαλαισία, οδηγώντας μια στάνταρ Honda CBR1000RR-R Fireblade. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 17 Ιανουαρίου, όμως δεν είχε αναρρώσει πλήρως εγκαίρως για τον πρώτο γύρο της Αυστραλίας

Ο Chantra στοχεύει πλέον στην επιστροφή του για τον Γύρο της Πορτογαλίας, που ξεκινά στις 27 Μαρτίου, και ήδη δημοσιεύτηκε φωτογραφία του από την ομάδα όπου προπονείται ξανά με μοτοσυκλέτα παραγωγής.

Το δίδυμο της Honda HRC ελπίζει να είναι σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα για την έναρξη του αγωνιστικού τριημέρου στην Πορτογαλία, με την ιαπωνική ομάδα να αναμένει την επιστροφή τους ώστε να αρχίσει ουσιαστικά τη σεζόν της.