Motul WSBK: Jonathan Rea, επιστροφή στο HRC!

Κλείνει τον κύκλο ο GOAT του Πρωταθλήματος, επιστρέφοντας στο παλιό του "σπίτι", ως δοκιμαστής
Jonathan Rea - Επιστρέφει στο HRC!
Από τον

Παύλο Καρατζά

11/11/2025

Η Honda HRC ανακοινώνει μια νέα συνεργασία με τον έξι φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Superbike και πρώην αναβάτη της Honda, Jonathan Rea, ο οποίος θα ενταχθεί ξανά στην ιαπωνική εταιρεία, αυτή τη φορά ως δοκιμαστής του WSBK, το 2026.

Ο 38χρονος αναβάτης δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης του WSBK όλων των εποχών, με 6 παγκόσμιους τίτλους, 119 νίκες και 264 βάθρα στο ενεργητικό του.

Από το 2015 έως το 2020, ο Rea ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του WSBK, εξασφαλίζοντας τον τίτλο του Πρωταθλήματος σε έξι συνεχόμενες σεζόν, ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί.

Να σημειωθεί πως ο Βορειοϊρλανδός αναβάτης συμμετείχε στον θεσμό για επτά συναπτά έτη με Honda CBR1000RR (στην εποχή που η μοτοσυκλέτα βρισκόταν πολύ πίσω σε εξέλιξη σε σχέση με τον ανταγωνισμό), πριν μετακομίσει στην Kawasaki και ξεκινήσει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ πριν από το WSBK, έτρεχε και πάλι με Honda στα British Superbike από το 2005 έως το 2007.

Jonathan Rea 2013 Honda

Αφού αποφάσισε να αποσυρθεί από τους επαγγελματικούς αγώνες στο τέλος του 2025, ο Jonathan Rea αναζητούσε μια νέα πρόκληση, την οποία βρήκε τώρα με την επιστροφή του στη Honda. Ο Rea είναι πρόθυμος να προσφέρει την τεράστια εμπειρία και γνώση του στο πρόγραμμα Honda HRC Superbike, ενώ η εταιρεία όχι μόνο αναγνωρίζει την τεράστια αξία ενός αναβάτη του επιπέδου του, αλλά και επιδεικνύει τη σταθερή δέσμευσή της να ενισχύσει την παρουσία της στην κατηγορία.

Jonathan Rea

Ο Jonathan Rea δήλωσε: “Από τη στιγμή που η HRC μοιράστηκε τα σχέδιά της και τον νέο ρόλο που οραματίζεται για μένα, ενθουσιάστηκα αμέσως με την ιδέα του πώς θα μπορούσα να συνεισφέρω. Νιώθω ότι ο κύκλος κλείνει με την επιστροφή μου στη Honda, τον κατασκευαστή με τον οποίο απέκτησα την πρώτη μου εμπειρία στο WorldSBK και την πρώτη μου νίκη στην κατηγορία. Αν και ο ρόλος μου θα είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που είχα ως πλήρους απασχόλησης οδηγός αγώνων, είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό το νέο κεφάλαιο. Στόχος μου είναι να αξιοποιήσω όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και να τις χρησιμοποιήσω για να υποστηρίξω την ανάπτυξη της CBR1000RR-R και της εργοστασιακής ομάδας Honda HRC με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστώ ξανά με τον Chris Pike, τον project manager της ομάδας δοκιμών της Honda HRC και πρώην αρχηγό της ομάδας μου, με τον οποίο μοιράζομαι υπέροχες αναμνήσεις και αμοιβαίο σεβασμό. Δουλεύοντας μαζί ως ομάδα, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να χτίσουμε κάτι πραγματικά θετικό για το μέλλον και ανυπομονώ να ξεκινήσω”.

Yuji Mori – Διευθυντής της ομάδας Honda HRC: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε τον Jonathan πίσω στο πρόγραμμα WorldSBK και στην οικογένεια της Honda. Το γεγονός ότι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του WorldSBK εντάσσεται στην ομάδα μας σε έναν τόσο σημαντικό ρόλο όπως αυτός του δοκιμαστή της HRC είναι πραγματικά σημαντικό για όλους μας και, πιστεύουμε, για την ίδια τη σειρά αγώνων. Ο Jonathan ξεκίνησε την διεθνή του καριέρα με την Honda και το γεγονός ότι επιστρέφει τώρα με τόσο πλούσια γνώση και εμπειρία κάνει αυτή τη συνεργασία ιδιαίτερα πολύτιμη και υπογραμμίζει την πλήρη και συνεχή δέσμευσή μας στο πρόγραμμα Superbike. Η συμβολή του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας και να εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε την Honda στο επίπεδο που στοχεύουμε στο πρωτάθλημα”.

Barni Ducati-WSBK: Με Xavi Vierge το 2027 - Τέλος συνεργασίας με τον Alvaro Bautista

Από την εργοστασιακή Yamaha στην ανεξάρτητη ομάδα της Ducati ο Vierge - Χωρίς ομάδα για το 2027 ο τρις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Vierge Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Ο Xavi Vierge θα αγωνιστεί με την Barni Spark Racing Team το 2027, αντικαθιστώντας τον Alvaro Bautista, ο οποίος θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της φετινής σεζόν.

Ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) θα μετακομίσει το 2027 στο γκαράζ της ανεξάρτητης ομάδας Barni Spark. Ο 29χρονος Ισπανός πραγματοποιεί την πρώτη του σεζόν με τη Yamaha έχοντας αρκετές καλές εμφανίσεις και αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις τον κορυφαίο αναβάτη της εταιρείας, όμως από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με την Ducati.

Με την άφιξη του Vierge και την ήδη εξασφαλισμένη παραμονή του Niccolò Montella, η Barni ανακοίνωσε παράλληλα ότι η συνεργασία της με τον Bautista ολοκληρώνεται μετά τον τελευταίο αγώνα της σεζόν στη Jerez.

Ο Vierge έχει δείξει την παρουσία του στο WorldSBK με μεγάλη συνέπεια. Ανεξάρτητα από τη μοτοσυκλέτα που είχε στη διάθεσή του, ο Ισπανός βρίσκεται συχνά μέσα στη δεκάδα και, αν εξαιρεθούν οι αγώνες στους οποίους δεν τερμάτισε, έχει βρεθεί εκτός των 15 πρώτων μόλις δύο φορές στα έξι χρόνια παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike.

Από τη Moto2 στη Honda HRC
Ο Vierge μπήκε στο paddock του WorldSBK το 2022, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί για τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Moto3, από το 2012 έως το 2015, και στη συνέχεια για επτά σεζόν στο Moto2, από το 2016 έως το 2021.

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του στο WorldSBK τα πέρασε με τη Honda HRC, όπου ο αναβάτης με το #97 ξεχώρισε για τη σταθερότητά του. Μαζί με τον Iker Lecuona, ο οποίος πλέον αγωνίζεται με την Aruba.it Racing - Ducati, έδιναν συχνά μάχη για θέσεις στη δεκάδα με τη Honda CBR1000RR-R, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Το 2026 οι δύο αναβάτες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, με τον Vierge να μετακινείται στη Yamaha και να γίνεται teammate του Andrea Locatelli στην Pata Maxus Yamaha.

Μια μεταβατική σεζόν το 2026
Ο Vierge διατηρεί και φέτος τη γνωστή του συνέπεια πάνω στη Yamaha R1, με χαρακτηριστικές εμφανίσεις τις δύο θέσεις στην εξάδα και την επτάδα την Κυριακή στο Assen. Ωστόσο, η φετινή σεζόν δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής όπως μάλλον θα ήθελε.

Με έξι αγώνες να απομένουν, βρίσκεται στη 13η θέση της βαθμολογίας, έχοντας υποχωρήσει από την 7η θέση που κατείχε πέρυσι. Το 2027 θα βρει τον Ισπανό στην κορυφαία ανεξάρτητη ομάδα του WorldSBK, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος Ομάδων, ενώ ο κορυφαίος αναβάτης της, Niccolò Montella, βρίσκεται τρίτος στο Πρωτάθλημα Αναβατών.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που εντάσσομαι στην Barni Spark Racing Team, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και πάθος για το άθλημά μας. Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει το επίπεδό της στο WorldSBK, αγωνιζόμενη σταθερά μαζί με τις κορυφαίες ομάδες. Γι' αυτό, παρότι είχα διαφορετικές επιλογές, ήξερα ότι η Barni Racing Team ήταν η σωστή επιλογή.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί, να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα, να το απολαύσω και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους χορηγούς για την εμπιστοσύνη τους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να την ανταποδώσω με καλά αποτελέσματα", δήλωσε ο Vierge.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας, Marco Barnabo, δήλωσε για την άφιξη του Ισπανού, "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με τον Xavi Vierge για τη σεζόν του 2027. Βρήκαμε από την πρώτη στιγμή κοινό έδαφος στους στόχους και τις προτεραιότητές μας, έχοντας από την αρχή μια ξεκάθαρη κοινή κατεύθυνση για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα διαδρομή με μεγάλο κίνητρο και αποφασιστικότητα."

Τέλος η συνεργασία με τον Bautista

Η ανακοίνωση της Barni έβαλε παράλληλα τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Alvaro Bautista. Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η επαγγελματική της σχέση με τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSBK και Παγκόσμιο Πρωταθλητή GP 125 το 2006 ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν του 2026 και τον ευχαρίστησε για τη φετινή τους συνεργασία, τονίζοντας τη συμβολή του στην πορεία της ομάδας.

"Η Barni Spark Racing Team θέλει να ευχαριστήσει ειλικρινά τον Álvaro Bautista για τη διαδρομή που μοιραστήκαμε και για όλα όσα έδωσε στην ομάδα. Η επαγγελματική μας σχέση θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σεζόν του 2026, όμως η σημαντική δουλειά που κάναμε μαζί και οι πολλές θετικές αναμνήσεις θα παραμείνουν. Το να έχουμε έναν δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή World Superbike στην ανεξάρτητη ομάδα μας ήταν τιμή και προνόμιο, ωθώντας μας να δουλεύουμε ακόμη πιο σκληρά και να εξελισσόμαστε καθημερινά. Η συμβολή του Álvaro, η δουλειά του και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ήταν καθοριστικοί για την κατάκτηση του τίτλου της Καλύτερης Ανεξάρτητης Ομάδας και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την τελική κατάταξη των ομάδων."

Με τον Vierge και τον Montella, η Barni έχει πλέον διαμορφώσει το δίδυμο των αναβατών της για το 2027, ενώ ο για τον Bautista δεν υπάρχει νεότερο σχετικά με τη συνέχιση της αγωνιστικής του καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών παραγωγής.