MOTUL WSBK Magny-Cours Race 1: Νίκη van der Mark σε χάος πτώσεων!

Η νίκη ήταν του πιο ψύχραιμου
MOTUL WSBK Magny-Cours Race 1: Νίκη van der Mark σε χάος πτώσεων!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2024

Με απόντα το φαβορί Razgatlioglou που μετά από την πτώση στην FP2 είναι στο νοσοκομείο, αναμένοντας μία πλήρη ανάρρωση σε σύντομο χρόνο, η BMW δεν έχασε την ευκαιρία στον δρόμο προς την απόλυτη επικράτηση που αποζητά στο WSBK – και που έπρεπε να την είχε βάλει στόχο εδώ και πολλά χρόνια είναι η αλήθεια.

Κι αυτό γιατί τελικά ο Michael van der Mark πήρε μια ξεκάθαρη νίκη κόντρα στις πολύ δύσκολες συνθήκες στο Magny-Cours. Είναι μία πίστα στο μεταξύ που όσο αλλάζει ο καιρός, τόσο πιο απρόβλεπτη γίνεται, συγκριτικά με άλλες της περιοχής ή κοντινές όπως το Assen που παρουσιάζουν πιο ομοιογενή συμπεριφορά όταν ο καιρός χαλάσει. Φυσικά ο Van der Mark ξέρει πολύ καλά και το Magny-Cours που είναι όμως μόνο ένα μικρό κομμάτι της εξίσωσης για την σημερινή μεγάλη απόσταση, οκτώ δευτερόλεπτα μπροστά από τον Alvaro Bautista και 24 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Danilo Petrucci.

Το άλλο είναι πως η στεγνή πίστα έθρεψε τις ελπίδες στεγνού αγώνα σε πολλούς αναβάτες ποντάροντας ότι αν έβρεχε, δεν θα ήταν σε βαθμό καταστροφικό. Ο Garrett Gerloff έπαιξε το παιχνίδι του μικρότερου ρίσκου επιλέγοντας τα ενδιάμεσα ελαστικά, σε ένα αντίθετο από τους υπόλοιπους στοίχημα. Ο Alex Lowes πήρε από νωρίς το προβάδισμα, αποφεύγοντας το χάος πίσω του όταν ο Jonathan Rea κούρεψε τον πίσω τροχό του Nicolo Bulega σε ένα δώρο προς τον Toprak Razgatlioglu.

Η βροχή που τελικά ήρθε ανάγκασε τους πάντες να μπουν στα pits με τον Gerloff εκείνη την στιγμή να πανηγυρίζει μέσα στο κράνος του, ανοίγοντας μία διαφορά πάνω από 43 δευτερόλεπτα. Αν η βροχή δεν δυνάμωνε θα είχε ένα σοβαρό προβάδισμα, αλλά όσο συνέχιζε τα ενδιάμεσα ελαστικά του Gerloff δεν θα ήταν σε θέση να καθαρίσουν το νερό και να δώσουν πρόσφυση. Έφτασε να είναι 10 δευτερόλεπτα πιο αργός από τους αναβάτες που είχαν αλλάξει σε βρόχινα. Αν η αλλαγή των συνθηκών γινόταν πιο αργά μέσα στον αγώνα, ή εξελισσόταν με διαφορετικό ρυθμό, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και ο Gerloff έπρεπε απλά να το πάρει απόφαση. Κάτι που δυστυχώς δεν έκανε μέχρι να πέσει, αναγκασμένος να επιστρέψει στα pits για να αλλάξει σε βρόχινα. Τα προβλήματα δεν θα τελείωναν εδώ γιατί ο Gerloff δεν τήρησε τον υποχρεωτικό χρόνο αλλαγής ελαστικών των 45 δευτερολέπτων και του επιβλήθηκε ποινή 1 λεπτού στο τέλος του αγώνα.

Με τον Gerloff εκτός, Alex Lowes και Michael van der Mark βρέθηκαν να παλεύουν αλλάζοντας θέσεις και χωρίς κάποιον να δείχνει πιο ικανός να την κρατήσει. Τελικά η επικράτηση θα ερχόταν για εκείνον που πήρε το μικρότερο ρίσκο καθώς ο Lowes προσπάθησε να πιέσει για να ξεκολλήσει από τον Van der Mark σημειώνοντας πτώση στην Κ7. Συνέχισε τον αγώνα και μάλιστα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο βάθρο, αλλά ο κίνδυνος να αφήσει το μισό φαίρινγκ μέσα στην πίστα δημιουργώντας προβλήμα ασφαλείας σε κάθε έναν που ακολουθούσε, ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα να του δείξουν τον δρόμο της εξόδου από τον αγώνα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Michael van der Mark να πρέπει απλά να μείνει όρθιος, κάτι αυτονόητο κάθε φορά, εκτός από σήμερα, ωστόσο τα κατάφερε. Ο Alvaro Bautista δεν γινόταν να ψαλιδίσει την διαφορά τους ενώ ο Danilo Petrucci απλά προσπάθησε να κρατήσει πίσω του τον Scott Redding, που ενδεχομένως να ήταν πιο δύσκολη δουλειά, αν ο αναβάτης της BMW δεν είχε πέσει νωρίτερα.

 

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Διαφ.

1

60

M. VAN DER MARK

BMW M 1000 RR

 

2

1

A. BAUTISTA

Ducati Panigale V4R

8.288

3

9

D. PETRUCCI

Ducati Panigale V4R

24.285

4

45

S. REDDING

BMW M 1000 RR

34.037

5

29

A. IANNONE

Ducati Panigale V4R

42.108

6

7

I. LECUONA

Honda CBR1000 RR-R

50.799

7P

97

X. VIERGE

Honda CBR1000 RR-R

1.562

8

55

A. LOCATELLI

Yamaha YZF R1

0.008

9

21

M. RINALDI

Ducati Panigale V4R

1'11.573

10

52

A. DELBIANCO

Yamaha YZF R1

1'18.169

11

47

A. BASSANI

Kawasaki ZX-10RR

1'25.369

12 P

31

G. GERLOFF

BMW M 1000 RR

2'06.163

RET

14

S. LOWES

Ducati Panigale V4R

4 Laps

RET

87

R. GARDNER

Yamaha YZF R1

5 Laps

RET

22

A. LOWES

Kawasaki ZX-10RR

7 Laps

RET

28

B. RAY

Yamaha YZF R1

9 Laps

RET

95

T. MACKENZIE

Honda CBR1000 RR-R

11 Laps

RET

5

P. OETTL

Yamaha YZF R1

12 Laps

RET

53

T. RABAT

Kawasaki ZX-10RR

18 Laps

RET

75

I. LOPES

Honda CBR1000 RR-R

20 Laps

RET

65

J. REA

Yamaha YZF R1

 

RET

11

N. BULEGA

Ducati Panigale V4R


 

 

MOTUL WSBK: Ανανέωσε ο Lecuona με Ducati για δύο ακόμη χρόνια

Στο WSBK και στα κόκκινα θα παραμείνει ο Ισπανός ως το 2028
aruba
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/7/2026

Η ομάδα Aruba.it Racing – Ducati ανακοίνωσε την ανανέωση της συμφωνίας της με τον Iker Lecuona, ο οποίος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα χρώματα της ιταλικής ομάδας για τις επόμενες δύο σεζόν του WSBK, οδηγώντας την εργοστασιακή Ducati Panigale V4 R.

Η επιβεβαίωση της παραμονής του Ισπανού αναβάτη αποτελεί ένδειξη συνέχειας σε μια κοινή πορεία που, από την αρχή της σεζόν του 2026, έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, με 20 βάθρα και την πρώτη του νίκη στα Superbikes που κατακτήθηκε στον πρώτο αγώνα του Donington Park.

Stefano Cecconi (Διευθυντής της ομάδας Aruba.it Racing – Ducati)

“Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που συνεχίζουμε αυτή την πορεία με τον Iker. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στο ταλέντο του, αλλά αυτό που μας κέρδισε πραγματικά ήταν ο τρόπος με τον οποίο εντάχθηκε στην ομάδα: προσαρμόστηκε στη μοτοσυκλέτα και στην ομάδα με εκπληκτική φυσικότητα, επιδεικνύοντας πάντα το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και το ίδιο ομαδικό πνεύμα που χαρακτηρίζουν το γκαράζ μας. Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας άλλες δύο σεζόν μαζί είναι μια φανταστική προοπτική. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και έχουμε κάθε πρόθεση να τον διανύσουμε μέχρι το τέλος, με τη φιλοδοξία να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”

Luigi Dall'Igna (Γενικός Διευθυντής της Ducati Corse)

“Η επιβεβαίωση της παραμονής του Iker για τις επόμενες δύο σεζόν αποτελεί σημαντικό μήνυμα για ολόκληρο το πρόγραμμα της Ducati στο WorldSBK. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη Panigale V4R, μετατρέποντας γρήγορα το δυναμικό του σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και παρουσιάζοντας σταθερή πρόοδο τόσο από τεχνικής όσο και από αγωνιστικής άποψης. Τα τρέχοντα θεμέλια είναι πολύ σταθερά και το περιθώριο ανάπτυξης είναι ενδιαφέρον. Ο Iker έχει φέρει ταχύτητα, ευαισθησία στην οδήγηση και εμπειρία, όλα θεμελιώδη στοιχεία σε ένα πρωτάθλημα που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Τώρα ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά, προσπαθώντας να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο σε όλους τους τομείς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με αυτή τη φιλοδοξία και τη συνέχεια, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές στις σημαντικότερες προκλήσεις που μας περιμένουν στο εγγύς μέλλον.”

Iker Lecuona (Aruba.it Racing – Ducati #7)

“Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Έχω ήδη πει πολλές φορές πως η ζωή μου έχει αλλάξει εντελώς από τότε που εντάχθηκα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Για αυτόν τον λόγο η ανανέωση του συμβολαίου μου με την Aruba.it Racing – Ducati με ικανοποιεί βαθιά. Θέλω να ευχαριστήσω την Aruba και τη Ducati που μου δίνουν αυτή τη νέα ευκαιρία. Είναι υπέροχο να σκέφτομαι ένα κοινό μέλλον, αλλά το πιο σημαντικό τώρα είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπαθώντας να διασκεδάσουμε, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας και, πάνω απ’ όλα, να πετυχαίνουμε όλο και πιο σημαντικά αποτελέσματα.”