Motul WSBK: Οι αναβάτες με τις περισσότερες πτώσεις το 2022

Τα στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης για όλες τις κατηγορίες
Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022
Από το

motomag

30/12/2022

Η Dorna συγκέντρωσε τα στοιχεία των πτώσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 12 αγώνων των WorldSBK - WorldSSP και των 8 της WorldSSP 300. Συνολικά σημειώθηκαν 480 πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Στα WorldSBK αναλογούν οι 217, που διαιρώντας τες με το πλήθος των αγώνων αντιστοιχούν σε 18 πτώσεις κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στα WorldSSP οι πτώσεις ανέρχονται στις 120, δηλαδή 10, κατά μέσο όρο. Στην WorldSSP 300 τώρα οι 143 πτώσεις αντιστοιχούν σε 18 ανά αγώνα.

“Πρωταθλητής” στις πτώσεις για το 2022 αναδείχθηκε ο Loris Baz (Bonovo Action BMW), όντας ο μοναδικός που σημείωσε διψήφιο αριθμό φτάνοντας τις 11. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Kohta Nozane (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) μένοντας στις 9. Την τρίτη θέση την μοιράζονται οι Iker Lecuona (Team HRC) και Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) με 7 πτώσεις να αντιστοιχούν στον καθένα, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού της σεζόν καθότι ήταν τραυματίας. Από την άλλη μεριά, ο Axel Bassani (Motocorsa Racing) είναι αυτός που είχε τις λιγότερες πτώσεις, μόλις μία για όλη τη σεζόν.

Όσον αφορά του τρεις πρώτους του πρωταθλήματος ο Πρωταθλητής για το 2022, ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) ήταν εκείνος που είχε τις περισσότερες πτώσεις ανάμεσά τους, 5 στον αριθμό. Ο κάτοχος του τίτλου για το 2021 Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) μοιράζεται από 3 μαζί με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Έτσι ο Ισπανός μπαίνει στην πέμπτη θέση της κατάταξης πτώσεων, ενώ ο Τούρκος μαζί με τον Ιρλανδό κατατάσσονται στην έβδομη.

Στην κατηγορία WorldSSP τώρα, ο Yari Montella (Kawasaki Puccetti Racing team) στην πρώτη του χρονιά σημείωσε 17 πτώσεις, ενώ ο δεύτερος Glenn van Straalen (EAB Racing Team) ακολουθεί από κοντά με 16. Ο Tom Booth-Amos, ο οποίος αγωνίστηκε με δύο διαφορετικές ομάδες μέσα στη χρονιά (Motozoo Racing by Puccetti και Prodina Racing WorldSSP) και βρισκόταν και αυτός στη προσπάθεια για τον τίτλο του rookie, σημείωσε 11 πτώσεις. Οι αγωνιζόμενοι με τις λιγότερες πτώσεις ήταν οι Ondrej Vostatek (MS Racing Yamaha WorldSSP) και Filippo Fuligni (D34G Racing).

Κατά την διάρκεια των 8 γύρων για την WorldSSP 300, ο αναβάτης της ΜΤΜ Kawasaki, Ruben Bijman, παίρνει την πρώτη θέση με 10 πτώσεις. Ο Harry Khouri (Fusport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) ακολουθεί με 8. Όσον αφορά την τρίτη θέση υπάρχει συνωστισμός με τρεις αναβάτες να την μοιράζονται, όπου ο καθένας σημείωσε 7 πτώσεις στη διάρκεια της σεζόν. Αυτοί είναι οι Inigo Iglesias (SMW Racing), Kevin Sabatucci (Kawasaki GP Project) και Fenton Seabright (Vinales Racing Team). Ίδιος είναι και ο αριθμός για όσους σημείωσαν τις λιγότερες πτώσεις με τους Marc Garcia (Yamaha MS Racing), Daniel Mogeda (Team#109 Kawasaki) και Indy Offer (Team BrCorse) να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.

Ακολουθεί η λίστα με τους αναβάτες σε φθίνουσα σειρά από τις περισσότερες προς τις λιγότερες πτώσεις (δεν περιλαμβάνονται συμμετοχές wildcarts και αντικαταστάτες):

 

11

Loris Baz

 

Kohta Nozane

 7       

Iker Lecuona, Michael van der Mark

 6    

Garrett Gerloff, Lucas Mahias, Michael Ruben Rinaldi, Xavi Vierge

 

Alvaro Bautista

 

Eugene Laverty, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Leandro Mercado, Christophe Ponsson,    Scott Redding, Hafizh Syahrin

 3

Luca Bernardi, Philipp Oettl, Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea

 

Oliver Konig

 

Axel Bassani     

 

Οι πίστες με τις περισσότερες πτώσεις – Το Misano στην πρώτη θέση

Η πίστα που δυσκόλεψε περισσότερο τους αναβάτες ήταν το Misano World Circuit “Marco Simoncelli”, με τις τρεις κατηγορίες να σημειώνουν 61 πτώσεις στο σύνολο. Δεύτερη έρχεται η πίστα του Estoril στην Πορτογαλία με 58, ενώ την τρίτη θέση παίρνει ο αμέσως προηγούμενος γύρος - και δεύτερος στο πρόγραμμα του 2022 – αυτός της Ολλανδίας που έγινε στην ιστορική πίστα Assen TT.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

Όσον αφορά κάθε κατηγορία χωριστά, στην WorldSBK πιο δύσκολη αποδείχτηκε η πίστα του Estoril, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες πτώσεις, 31 συνολικά και η Circuit de Nevers Magny-Cours με 17 για την WorldSSP. Και για τις δύο κατηγορίες ο γύρος της Αργεντινής βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην τελευταία θέση της λίστας, έχοντας τις λιγότερες, 15 στο σύνολο. Για την WolrdSSP300 πρόκληση αποτέλεσαν τόσο η TT Circuit Assen όσο και το Misano, σημειώνοντας 24 πτώσεις και στις δύο.

Δεν είναι όμως μόνο οι διάφορες πίστες ως σύνολο αλλά και ορισμένες συγκεκριμένες στροφές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πτώσεις αναβατών. Για φέτος, τα πρωτεία είχε η πολύ κλειστή φουρκέτα (Στροφή 5) στο Magny-Cours με 15 να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Στη δεύτερη θέση με 14 πτώσεις βρίσκονται τρεις στροφές σε ισάριθμες πίστες, η Στροφή 1 στο Estoril, η 4 στο Misano και η 1 στο Autodrom Most.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

 

Isle of Man TT 2023: Ο Michael Dunlop νικητής στα Supersport και Superbike

Ο Dunlop ισοφάρισε τις 23 νίκες του John McGuinness
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

O Michael Dunlop, ξεκίνησε με το δεξί στο Isle of Man TT 2023, καθώς επικράτησε στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport όπως και στην κατηγορία Superbike. Επιπρόσθετα ο Dunlop ισοφαρίζοντας τις 23 νίκες του McGuiness, έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία του αγώνα.

Το αγωνιστικό κομμάτι του Isle of Man TT 2023, ξεκίνησε με τον πρώτο αγώνα της κατηγορίας Supersport. Ο Michael Dunlop με την μοτοσυκλέτα της MD Racing Yamaha, κατάφερε να πετύχει τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία και την 22η συνολικά στον αγώνα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, ο Dunlop πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο του αγώνα από τον Dean Harrison (Boyce Precision Engr/Russell Racing), με τον Peter Hickman (K2 Trooper Beer Triumph), να ακολουθεί λίγο πιο πίσω. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop κατάφερε να διευρύνει το προβάδισμα του στα 13 δευτερόλεπτα από τον Harisson, με τον Hickman να μην μπορεί στους πρώτους δύο γύρους να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρωτοπόρων. Μπαίνοντας για ανεφοδιασμό η διαφορά του Dunlop από τον Harrison ήταν στα 13 δευτερόλεπτα, ενώ ο Hickman μείωνε σιγά σιγά τη διαφορά από τη δεύτερη θέση.

2

Έχοντας ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό ο Dunlop οδήγησε και πάλι τέρμα γκάζι αυξάνοντας εκ νέου τη διαφορά από τον Harrison στα 17.5 δευτερόλεπτα, ωστόσο η μάχη για τη δεύτερη θέση είχε για τα καλά ανάψει. Ο Hickman μείωνε συνεχώς την χρονική απόσταση από τον Harrison, με 3.9 δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο. Από την άλλη ο Dunlop οδηγούσε χωρίς πρόβλημα προς στον τερματισμό και την 22η νίκη του στο Isle of Man TT. ‘Οπερ και εγένετο ο Dunlop κέρδισε τον πρώτο φετινό αγώνα του Isle of Man TT, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη δέκατη νίκη του στην κατηγορία Supersport. Συγκλονιστική μάχη είχαμε για τη δεύτερη θέση του βάθρου στον τελευταίο γύρο. O Peter Hickman με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να περάσει στον τελευταίο γύρο του αγώνα τον Dean Harrison, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, από την άλλη ο πρωτοπόρος στην αρχή του αγώνα Harrison κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του στην τρίτη θέση. Στις πιο πίσω θέσεις τη δική τους μάχη είχαν οι Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan Yamaha), Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda) και James Hillier (Boyce Precision Engr/Russell Racing). Νικητής σε αυτή τη μονομαχία βγήκε ο Coward, με τον ίδιο να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Οι Todd και Hillier ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

3

Ο αγώνας της Sidercar κατηγορίας που ακολούθησε έπειτα την ίδια ημέρα, είχε ως πρωταγωνιστές τα αδέρφια Birchalls. Όπως και στα δοκιμαστικά δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα την πρωτοπορία πανηγυρίζοντας ακόμη μία νίκη με το Sidecar της Honda LCR Wyckham Blackwell - Birchall Racing. Αρκετά πίσω τους στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Peter Founds-Jevan Walmsley (Honda LCR FHO Motorsport), με τους John Holden-Maxime Vasseur (Yamaha LCR Barnes Racing & Carl Cox Motorsport), να συμπληρώνουν το βάθρο.

Επόμενη αγωνιστική μας στάση στο Isle of Man TT 2023, ο αγώνας της κατηγορίας Superbike. H κυριαρχία του Michael Dunlop συνεχίστηκε, με τον ίδιο να κερδίζει στην εν λόγω κατηγορία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ 23 νικών του John McGuinness, ενώ με αυτό του το επίτευγμα έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης όλων των εποχών στη νήσο του Μαν.

Στα του αγώνα της κατηγορίας Superbike, ο Dunlop με την μοτοσυκλέτα της Hawk Racing Honda πήρε την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο, έχοντας πίσω του τους Dean Harrison (DAO Racing Kawasaki) και Davey Todd (Milenco by Padgett's Motorcycles Honda), με τον Peter Hickman στην τέταρτη θέση (Monster Energy by FHO Racing BMW), να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το quickshifter της μοτοσυκλέτας του. Στον πρώτο γύρο ο Dunlop πίεζε συνεχώς ώστε να αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες του και αυτό είχε αποτέλεσμα. Ο Harrison βρισκόταν στα 3.1 δευτερόλεπτα πιο πίσω με τον Todd να μάχεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει την τρίτη θέση από τον Hickman. Στο δεύτερο γύρο ο Dunlop συνέχισε να αυξάνει τον ρυθμό του με αποτέλεσμα να έχει μια διαφορά 14 δευτερολέπτων από τον Harrison όταν εισήλθε στα pits για ανεφοδιασμό. Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε και στον αγώνα της κατηγορίας Superbike μετά τους ανεφοδιασμούς.

5

Ο πρωτοπόρος του αγώνα Dunlop, είχε μια αξιόλογη διαφορά ενώ ο Hickman έχοντας περάσει τον Todd, κυνηγούσε τον Harrison για τη δεύτερη θέση. Μπαίνοντας στους τελευταίους γύρους ο Dunlop απλά ήλεγχε τη διαφορά του από τους υπόλοιπους έχοντας ως στόχο να φτάσει στην 23η νίκη του στον αγώνα, ισοφαρίζοντας τον θρύλο και εν ενεργεία αναβάτη στο Isle of Man TT, John McGuiness. Αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα εν τέλει, καθώς λίγο αργότερα ο Dunlop θα περνούσε πρώτος την γραμμή του τερματισμού στην κατηγορία Superbike. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου, ο Peter Hickman εξαπέλυσε την επίθεση του στα τελικά στάδια του αγώνα, αρχικά μείωσε τη διαφορά στα 3.6 δευτερόλεπτα, ενώ στον τελευταίο γύρο και πάλι κατάφερε να προσπεράσει τον Dean Harrison στο δρόμο προς τη δεύτερη θέση. Ο Harrison, προσπάθησε αλλά δεν άντεξε στην πίεση του Hickman, παρολαυτά η τρίτη θέση αποτελεί επιτυχία για τον ίδιο.

11

Πολύ μακριά από την τριάδα συναντάμε τους James Jillier (OMG Racing Yamaha), Jamie Coward (KTS Racing powered by Steadplan) και John McGuiness (Honda Racing UK), και οι τρεις τους προσπάθησαν να μείνουν κοντά στους πρωτοπόρους του αγώνα ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο Hillier ολοκλήρωσε τον αγώνα της κατηγορίας Superbike στην τέταρτη θέση, με τους Coward και McGuiness να τερματίζουν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Το Isle of Man TT 2023, συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου, με τους αγώνες των κατηγοριών Superstock και Supertwin.

12