Motul WSBK: Οι αναβάτες με τις περισσότερες πτώσεις το 2022

Τα στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης για όλες τις κατηγορίες
Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022
Από το

motomag

30/12/2022

Η Dorna συγκέντρωσε τα στοιχεία των πτώσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 12 αγώνων των WorldSBK - WorldSSP και των 8 της WorldSSP 300. Συνολικά σημειώθηκαν 480 πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Στα WorldSBK αναλογούν οι 217, που διαιρώντας τες με το πλήθος των αγώνων αντιστοιχούν σε 18 πτώσεις κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στα WorldSSP οι πτώσεις ανέρχονται στις 120, δηλαδή 10, κατά μέσο όρο. Στην WorldSSP 300 τώρα οι 143 πτώσεις αντιστοιχούν σε 18 ανά αγώνα.

“Πρωταθλητής” στις πτώσεις για το 2022 αναδείχθηκε ο Loris Baz (Bonovo Action BMW), όντας ο μοναδικός που σημείωσε διψήφιο αριθμό φτάνοντας τις 11. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Kohta Nozane (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) μένοντας στις 9. Την τρίτη θέση την μοιράζονται οι Iker Lecuona (Team HRC) και Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) με 7 πτώσεις να αντιστοιχούν στον καθένα, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού της σεζόν καθότι ήταν τραυματίας. Από την άλλη μεριά, ο Axel Bassani (Motocorsa Racing) είναι αυτός που είχε τις λιγότερες πτώσεις, μόλις μία για όλη τη σεζόν.

Όσον αφορά του τρεις πρώτους του πρωταθλήματος ο Πρωταθλητής για το 2022, ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) ήταν εκείνος που είχε τις περισσότερες πτώσεις ανάμεσά τους, 5 στον αριθμό. Ο κάτοχος του τίτλου για το 2021 Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) μοιράζεται από 3 μαζί με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Έτσι ο Ισπανός μπαίνει στην πέμπτη θέση της κατάταξης πτώσεων, ενώ ο Τούρκος μαζί με τον Ιρλανδό κατατάσσονται στην έβδομη.

Στην κατηγορία WorldSSP τώρα, ο Yari Montella (Kawasaki Puccetti Racing team) στην πρώτη του χρονιά σημείωσε 17 πτώσεις, ενώ ο δεύτερος Glenn van Straalen (EAB Racing Team) ακολουθεί από κοντά με 16. Ο Tom Booth-Amos, ο οποίος αγωνίστηκε με δύο διαφορετικές ομάδες μέσα στη χρονιά (Motozoo Racing by Puccetti και Prodina Racing WorldSSP) και βρισκόταν και αυτός στη προσπάθεια για τον τίτλο του rookie, σημείωσε 11 πτώσεις. Οι αγωνιζόμενοι με τις λιγότερες πτώσεις ήταν οι Ondrej Vostatek (MS Racing Yamaha WorldSSP) και Filippo Fuligni (D34G Racing).

Κατά την διάρκεια των 8 γύρων για την WorldSSP 300, ο αναβάτης της ΜΤΜ Kawasaki, Ruben Bijman, παίρνει την πρώτη θέση με 10 πτώσεις. Ο Harry Khouri (Fusport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) ακολουθεί με 8. Όσον αφορά την τρίτη θέση υπάρχει συνωστισμός με τρεις αναβάτες να την μοιράζονται, όπου ο καθένας σημείωσε 7 πτώσεις στη διάρκεια της σεζόν. Αυτοί είναι οι Inigo Iglesias (SMW Racing), Kevin Sabatucci (Kawasaki GP Project) και Fenton Seabright (Vinales Racing Team). Ίδιος είναι και ο αριθμός για όσους σημείωσαν τις λιγότερες πτώσεις με τους Marc Garcia (Yamaha MS Racing), Daniel Mogeda (Team#109 Kawasaki) και Indy Offer (Team BrCorse) να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.

Ακολουθεί η λίστα με τους αναβάτες σε φθίνουσα σειρά από τις περισσότερες προς τις λιγότερες πτώσεις (δεν περιλαμβάνονται συμμετοχές wildcarts και αντικαταστάτες):

 

11

Loris Baz

 

Kohta Nozane

 7       

Iker Lecuona, Michael van der Mark

 6    

Garrett Gerloff, Lucas Mahias, Michael Ruben Rinaldi, Xavi Vierge

 

Alvaro Bautista

 

Eugene Laverty, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Leandro Mercado, Christophe Ponsson,    Scott Redding, Hafizh Syahrin

 3

Luca Bernardi, Philipp Oettl, Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea

 

Oliver Konig

 

Axel Bassani     

 

Οι πίστες με τις περισσότερες πτώσεις – Το Misano στην πρώτη θέση

Η πίστα που δυσκόλεψε περισσότερο τους αναβάτες ήταν το Misano World Circuit “Marco Simoncelli”, με τις τρεις κατηγορίες να σημειώνουν 61 πτώσεις στο σύνολο. Δεύτερη έρχεται η πίστα του Estoril στην Πορτογαλία με 58, ενώ την τρίτη θέση παίρνει ο αμέσως προηγούμενος γύρος - και δεύτερος στο πρόγραμμα του 2022 – αυτός της Ολλανδίας που έγινε στην ιστορική πίστα Assen TT.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

Όσον αφορά κάθε κατηγορία χωριστά, στην WorldSBK πιο δύσκολη αποδείχτηκε η πίστα του Estoril, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες πτώσεις, 31 συνολικά και η Circuit de Nevers Magny-Cours με 17 για την WorldSSP. Και για τις δύο κατηγορίες ο γύρος της Αργεντινής βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην τελευταία θέση της λίστας, έχοντας τις λιγότερες, 15 στο σύνολο. Για την WolrdSSP300 πρόκληση αποτέλεσαν τόσο η TT Circuit Assen όσο και το Misano, σημειώνοντας 24 πτώσεις και στις δύο.

Δεν είναι όμως μόνο οι διάφορες πίστες ως σύνολο αλλά και ορισμένες συγκεκριμένες στροφές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πτώσεις αναβατών. Για φέτος, τα πρωτεία είχε η πολύ κλειστή φουρκέτα (Στροφή 5) στο Magny-Cours με 15 να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Στη δεύτερη θέση με 14 πτώσεις βρίσκονται τρεις στροφές σε ισάριθμες πίστες, η Στροφή 1 στο Estoril, η 4 στο Misano και η 1 στο Autodrom Most.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

 

Motul WorldSBK 2026, Phillip Island, Ελευθερα Δοκιμαστικά - O Bulega απόλυτος κυρίαρχος

Μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τους αδελφούς Lowes - Κακή αρχή για Yamaha, με αντικαταστάτες η Honda πολύ πίσω
Bulegas
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/2/2026

Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τον τίτλο του φαβορί στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής στο Phillip Island, με το #11 να κυριαρχεί απόλυτα τόσο στο FP1 όσο και στο FP2, τερματίζοτνας μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τα αδέλφια Lowes, με δεύτερο τον Alex (bimota by Kawasaki Racing Team) και τρίτο τον Sam (ELF Marc VDS Racing Team).

Αν τώρα ο Bulega έδειξε τα δόντια του, ο νέος του ομόσταυλος Iker Lecuona ακόμα προσαρμόζεται στο κορυφαίο μοντέλο της σχάρας εκκίνησης τερματίζοντας όγδοος, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Nicolo.

Ο Sam Lowes είχε πτώση στον πρώτο τομέα της πίστας περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος του FP2, ωστόσο ο χρόνος του από το FP1 (1’29.382) του χάρισε την τρίτη θέση συνολικά -κι αυτός με Ducati τρέχει.

Συνεχίζοντας με τους περιφερειακούς του Borgo Panigale, ο Alvaro Bautista (Barni Spark Racing Team) σημείωσε γρήγορο γύρο στο τέλος και ανέβηκε πέμπτος, μόλις 0.002 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Lorenzo Baldassarri (Team GoEleven), που συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην επιστροφή του.

Ο Tarran Mackenzie (MGM Racing Performance) ήταν 13ος, μπροστά από τον rookie Alberto Surra (Motocorsa Racing), ο οποίος ήταν ένας από τους αναβάτες που είχαν πτώση στη στροφή 4 (Miller Hairpin).

Όσον αφορά στην Bimota by Kawasaki, ο Alex Lowes βελτίωσε τον χρόνο του από το FP1 με 1’29.354, ανεβαίνοντας προσωρινά στην κορυφή του FP2 πριν τον ξεπεράσει ο Bulega. Ο Βρετανός είχε και πτώση στο τέλος της διαδικασίας, όμως χωρίς τραυματισμό. Ο teammate του, Axel Bassani, επιβεβαίωσε την ταχύτητα της Bimota, τερματίζοντας τέταρτος συνολικά.

Από την πλευρά της Kawasaki ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) συνέχισε σταθερά στην Αυστραλία, αν και υπολείπεται σε ταχύτητα, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση των δοκιμαστικών.

Στις τάξεις της BMW δεν είχαμε θεαματικά αποτελέσματα αφού ο Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ήταν ο ταχύτερος εκ των δυο εργοστασιακών, τερματίζοντας 10ος. Ο Danilo Petrucci ήταν 12ος, με αμφότερους να συνεχίζουν την προσαρμογή τους στη M1000RR.

Δύσκολη η αρχή για τη Yamaha, με τον Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha) 11ο, ο καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της Iwata. Ο Andrea Locatelli αντιμετώπισε δυσκολίες και ολοκλήρωσε 15ος. Ο Stefano Manzi ήταν 18ος μπροστά από τον Remy Gardner, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του από τραυματισμούς, ενώ ο Bahattin Sofuoglu ήταν 20ός μετά από πτώση, μπροστά από τον Mattia Rato.

Τι να πούμε για τη Honda HRC, που ξεκίνησε δύσκολα τη σεζόν, με τους Jake Dixon και Somkiat Chantra εκτός λόγω τραυματισμών. Στην πίστα για το HRC βρέθηκαν οι wildcard Ryan Vickers και Tetsuta Nagashima, που ολοκλήρωσαν πολύ πίσω την προσπάθειά τους, 16ος και 17ος αντίστοιχα.

Οι συνδυαστικοί χρόνοι FP1 & FP2 Παρασκευής

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 N. BULEGA Aruba.it Racing - Ducati 1'28.858  
2 A. LOWES bimota by Kawasaki Racing Team 1'29.354 0.496
3 S. LOWES ELF Marc VDS Racing Team 1'29.382 0.524
4 A. BASSANI bimota by Kawasaki Racing Team 1'29.468 0.61
5 A. BAUTISTA Barni Spark Racing Team 1'29.482 0.624
6 L. BALDASSARRI Team Goeleven 1'29.484 0.626
7 Y. MONTELLA Barni Spark Racing Team 1'29.561 0.703
8 I. LECUONA Aruba.it Racing - Ducati 1'29.657 0.799
9 G. GERLOFF Kawasaki WorldSBK Team 1'29.692 0.834
10 M. OLIVEIRA ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team 1'29.746 0.888
11 X. VIERGE Pata Maxus Yamaha 1'29.806 0.948
12 D. PETRUCCI ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team 1'29.834 0.976
13 T. MACKENZIE MGM Optical Express Racing 1'29.893 1.035
14 A. SURRA Motocorsa Racing 1'29.917 1.059
15 A. LOCATELLI Pata Maxus Yamaha 1'30.060 1.202
16 R. VICKERS Honda HRC 1'30.313 1.455
17 T. NAGASHIMA Honda HRC 1'30.320 1.462
18 S. MANZI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team 1'30.388 1.53
19 R. GARDNER GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team 1'30.554 1.696
20 B. SOFUOGLU Motoxracing WorldSBK Team 1'30.786 1.928
21 M. RATO Motoxracing WorldSBK Team 1'31.612 2.754
Ετικέτες