Motul WSBK: Οι αναβάτες με τις περισσότερες πτώσεις το 2022

Τα στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης για όλες τις κατηγορίες
Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022
Από το

motomag

30/12/2022

Η Dorna συγκέντρωσε τα στοιχεία των πτώσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 12 αγώνων των WorldSBK - WorldSSP και των 8 της WorldSSP 300. Συνολικά σημειώθηκαν 480 πτώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Στα WorldSBK αναλογούν οι 217, που διαιρώντας τες με το πλήθος των αγώνων αντιστοιχούν σε 18 πτώσεις κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα στα WorldSSP οι πτώσεις ανέρχονται στις 120, δηλαδή 10, κατά μέσο όρο. Στην WorldSSP 300 τώρα οι 143 πτώσεις αντιστοιχούν σε 18 ανά αγώνα.

“Πρωταθλητής” στις πτώσεις για το 2022 αναδείχθηκε ο Loris Baz (Bonovo Action BMW), όντας ο μοναδικός που σημείωσε διψήφιο αριθμό φτάνοντας τις 11. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Kohta Nozane (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) μένοντας στις 9. Την τρίτη θέση την μοιράζονται οι Iker Lecuona (Team HRC) και Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) με 7 πτώσεις να αντιστοιχούν στον καθένα, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού της σεζόν καθότι ήταν τραυματίας. Από την άλλη μεριά, ο Axel Bassani (Motocorsa Racing) είναι αυτός που είχε τις λιγότερες πτώσεις, μόλις μία για όλη τη σεζόν.

Όσον αφορά του τρεις πρώτους του πρωταθλήματος ο Πρωταθλητής για το 2022, ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) ήταν εκείνος που είχε τις περισσότερες πτώσεις ανάμεσά τους, 5 στον αριθμό. Ο κάτοχος του τίτλου για το 2021 Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK) μοιράζεται από 3 μαζί με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Έτσι ο Ισπανός μπαίνει στην πέμπτη θέση της κατάταξης πτώσεων, ενώ ο Τούρκος μαζί με τον Ιρλανδό κατατάσσονται στην έβδομη.

Στην κατηγορία WorldSSP τώρα, ο Yari Montella (Kawasaki Puccetti Racing team) στην πρώτη του χρονιά σημείωσε 17 πτώσεις, ενώ ο δεύτερος Glenn van Straalen (EAB Racing Team) ακολουθεί από κοντά με 16. Ο Tom Booth-Amos, ο οποίος αγωνίστηκε με δύο διαφορετικές ομάδες μέσα στη χρονιά (Motozoo Racing by Puccetti και Prodina Racing WorldSSP) και βρισκόταν και αυτός στη προσπάθεια για τον τίτλο του rookie, σημείωσε 11 πτώσεις. Οι αγωνιζόμενοι με τις λιγότερες πτώσεις ήταν οι Ondrej Vostatek (MS Racing Yamaha WorldSSP) και Filippo Fuligni (D34G Racing).

Κατά την διάρκεια των 8 γύρων για την WorldSSP 300, ο αναβάτης της ΜΤΜ Kawasaki, Ruben Bijman, παίρνει την πρώτη θέση με 10 πτώσεις. Ο Harry Khouri (Fusport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) ακολουθεί με 8. Όσον αφορά την τρίτη θέση υπάρχει συνωστισμός με τρεις αναβάτες να την μοιράζονται, όπου ο καθένας σημείωσε 7 πτώσεις στη διάρκεια της σεζόν. Αυτοί είναι οι Inigo Iglesias (SMW Racing), Kevin Sabatucci (Kawasaki GP Project) και Fenton Seabright (Vinales Racing Team). Ίδιος είναι και ο αριθμός για όσους σημείωσαν τις λιγότερες πτώσεις με τους Marc Garcia (Yamaha MS Racing), Daniel Mogeda (Team#109 Kawasaki) και Indy Offer (Team BrCorse) να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.

Ακολουθεί η λίστα με τους αναβάτες σε φθίνουσα σειρά από τις περισσότερες προς τις λιγότερες πτώσεις (δεν περιλαμβάνονται συμμετοχές wildcarts και αντικαταστάτες):

 

11

Loris Baz

 

Kohta Nozane

 7       

Iker Lecuona, Michael van der Mark

 6    

Garrett Gerloff, Lucas Mahias, Michael Ruben Rinaldi, Xavi Vierge

 

Alvaro Bautista

 

Eugene Laverty, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Leandro Mercado, Christophe Ponsson,    Scott Redding, Hafizh Syahrin

 3

Luca Bernardi, Philipp Oettl, Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea

 

Oliver Konig

 

Axel Bassani     

 

Οι πίστες με τις περισσότερες πτώσεις – Το Misano στην πρώτη θέση

Η πίστα που δυσκόλεψε περισσότερο τους αναβάτες ήταν το Misano World Circuit “Marco Simoncelli”, με τις τρεις κατηγορίες να σημειώνουν 61 πτώσεις στο σύνολο. Δεύτερη έρχεται η πίστα του Estoril στην Πορτογαλία με 58, ενώ την τρίτη θέση παίρνει ο αμέσως προηγούμενος γύρος - και δεύτερος στο πρόγραμμα του 2022 – αυτός της Ολλανδίας που έγινε στην ιστορική πίστα Assen TT.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

Όσον αφορά κάθε κατηγορία χωριστά, στην WorldSBK πιο δύσκολη αποδείχτηκε η πίστα του Estoril, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες πτώσεις, 31 συνολικά και η Circuit de Nevers Magny-Cours με 17 για την WorldSSP. Και για τις δύο κατηγορίες ο γύρος της Αργεντινής βρέθηκε για μία ακόμη φορά στην τελευταία θέση της λίστας, έχοντας τις λιγότερες, 15 στο σύνολο. Για την WolrdSSP300 πρόκληση αποτέλεσαν τόσο η TT Circuit Assen όσο και το Misano, σημειώνοντας 24 πτώσεις και στις δύο.

Δεν είναι όμως μόνο οι διάφορες πίστες ως σύνολο αλλά και ορισμένες συγκεκριμένες στροφές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πτώσεις αναβατών. Για φέτος, τα πρωτεία είχε η πολύ κλειστή φουρκέτα (Στροφή 5) στο Magny-Cours με 15 να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Στη δεύτερη θέση με 14 πτώσεις βρίσκονται τρεις στροφές σε ισάριθμες πίστες, η Στροφή 1 στο Estoril, η 4 στο Misano και η 1 στο Autodrom Most.

Σύνολο πτώσεων MOTUL WSBK 2022

 

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Μερικές σταγόνες βροχής έφεραν τα πάνω κάτω στον αγώνα
Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/4/2024

Στον δεύτερο αγώνα στο Assen μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός και συγκεκριμένα η βροχή η οποία ήρθε για λίγα λεπτά και άλλαξε τις ισορροπίες. Μεγάλος κερδισμένος τελικά ήταν ο Toprak Razgatlioglu της ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team ο οποίος με την M 1000 RR πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στο Assen.

O Alvaro Bautista (Aruba.It Racing Ducati), ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στον δεύτερο αγώνα του Assen, ενώ πίσω του είχε βρεθεί ο Adrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha.

WSBK

Καλή εκκίνηση είχαν κάνει και οι Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha), Nicolo Bulega (Aruba.It Racing Ducati) και Toprak Razgatlioglu οι οποίοι απείχαν λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο από τους δύο πρώτους.

Με τον Bautista να προηγείται ο Razgatlioglu είχε ξεκινήσει να κάνει την επίθεση του στους αναβάτες οι οποίοι βρισκόταν μπροστά του. Ο αναβάτης της BMW αρχικά πέρασε τον Rea, ενώ στη συνέχεια πέρασε τόσο τον Bulega όσο και τον Locatelli ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.

WSBK

Έχοντας διανύσει πέντε γύρους στον αγώνα ο Toprak ο οποίος ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στην πίστα έκανε την επίθεση του στον Gardner ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση ενώ επόμενος στόχος του Razgatlioglu ήταν ο Bautista.

Με 14 γύρους να απομένουν ο αναβάτης της BMW είχε φτάσει πίσω από τον Bautista ενώ λίγες στροφές αργότερα η πρώτη θέση άλλαξε χέρια καθώς ο Razgatlioglu πέρασε μπροστά.

Δέκα γύρους πριν το τέλος ξαφνικά είδαμε να έρχονται οι πρώτες σταγόνες βροχής και ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε μερικά λεπτά. Ο Gardner ο οποίος είχε τον καλύτερο ρυθμό πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ πίσω του βρισκόταν ο Locatelli με τρίτο τον Bautista. Χαρακτηριστικό της αναμπουμπούλας της βροχής ήταν πως οι 9 πρώτοι είχαν λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο διαφορά!

WSBK

Οκτώ γύρους πριν το τέλος ο Locatelli πέρασε στην πρώτη θέση με τον Bautista με τη σειρά του να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση εμπρός από τον Gardner.

Στους επόμενους γύρους η πίεση του Bautista απέφερε καρπούς καθώς στο τέλος της ευθείας εκκίνησης – τερματισμού ο Gardner πήγε ευθεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην τρίτη θέση ενώ στη μάχη της νίκης έμπαινε σιγά σιγά και ο Razgatlioglu ο οποίος είχε το σκληρό πίσω ελαστικό της Pirelli στην BMW M1000 RR.

Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Razgatlioglu πέρασε με την σειρά του στην πρώτη θέση, με τους Bautista και Gardner να ακολουθούν και τη βροχή στην πίστα του Assen να έχει σταματήσει.

Ο Razgatlioglu κατάφερνε να κρατάει πίσω του τον Bautista παίζοντας εκπληκτική άμυνα με την BMW. Στον τελευταίο γύρο του αγώνα ο Bautista προσπάθησε να κάνει την επίθεση του ωστόσο ο αναβάτης της BMW είχε καλύτερο ρυθμό και έτσι πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού κερδίζοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά στο Assen.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Bautista, με τον Gardner να πετυχαίνει το πρώτο βάθρο της καριέρας του στο Motul WSBK. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Andrea Iannone (GoEleven Team), με τον Locatelli να συμπληρώνει την πεντάδα.

Όσον αφορά την βαθμολογία ο Bautista ανέβηκε στην πρώτη θέση έχοντας 123 βαθμούς, με τον Razgatlioglu να βρίσκεται στη δεύτερη έχοντας 117 βαθμούς. Ο μέχρι πρώτινος πρωτοπόρος Nicolo Bulega μετά τα φτωχά του αποτελέσματα στο Αssen έπεσε στην τρίτη θέση με 109 βαθμούς.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Επόμενη στάση του Motul WSBK, το Grand Prix Pirelli Emilia-Romagna στην πίστα του Misano στις 14 - 16 Ιουνίου.

Αποτελέσματα Race 2 Assen:

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Ομάδα Χρόνοι
1 Toprak Razgatlioglu TUR ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team 21 Laps
2 Alvaro Bautista SPA Aruba.It Racing Ducati +0.625s
3 Remy Gardner AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +1.022s
4 Andrea Iannone ITA GoEleven Ducati +3.120s
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +3.217s
6 Sam Lowes GBR Marc VDS Ducati +5.174s
7 Dominique Aegerter SWI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +5.538s
8 Nicolo Bulega ITA Aruba.It Racing Ducati +6.337s
9 Michael Van Der Mark NED ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +8.059s
10 Xavi Vierge SPA Team HRC WorldSBK +19.453s
11 Tarran Mackenzie GBR Petronas Mie Honda +19.556s
12 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW +21.771s
13 Michael Ruben Rinaldi SPA Motocorsa Ducati +22.322s
14 Philipp Oettl GER GMT94 Yamaha +31.822s
15 Tito Rabat SPA Puccetti Kawasaki +35.305s
16 Nicholas Spinelli ITA Barni Spark Racing Team +35.392s
17 Bradley Ray GBR Motoxracing Yamaha WorldSBK Team +37.947s
18 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK +43.360s
19 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +1'18.925s
20 Adam Norrodin MAL Petronas Mie Honda +1'34.526s
21 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK DNF
22 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW DNF
Ετικέτες