MOTUL WSBK: Σε καλή κατάσταση ο Tom Sykes, με κάταγμα στα πλευρά ο Chaz Davies
Πολλές οι πτώσεις στην Catalunya
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
20/9/2021
Ο γύρος της Catalunya στιγματίστηκε από τις πολλές πτώσεις για τα WSBK, τόσο στο βρεγμένο όσο και στο στεγνό κατά τον δεύτερο αγώνα που βγήκαν οι κόκκινες σημαίες για το περιστατικό ανάμεσα σε Mahias και Sykes με τον δεύτερο να μην σηκώνεται αμέσως και να δέχεται τις πρώτες βοήθειες επί τόπου πριν μεταφερθεί στο ιατρείο της πίστας και από εκεί σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Ήταν η δεύτερη πτώση του αγώνα που έφερε αμέσως τις κόκκινες σημαίες μιας και ο Sykes δεν μπορούσε να σηκωθεί, έχοντας ευτυχώς τις αισθήσεις του.
Ταυτόχρονα ήταν και η δεύτερη πτώση του Sykes εκείνη την ημέρα μιας και είχε προηγηθεί η πτώση στον superpole που προκάλεσε ο συναθλητής του στην ομάδα, van der Mark ζητώντας συγνώμη και αναγνωρίζοντας πως έκανε ένα χαζό λάθος, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε.
Στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης ο Sykes διαγνώστηκε με διάσειση και αναμένεται να δουν οι γιατροί τις επόμενες ημέρες αν με βεβαιότητα θα μπορέσει να βρίσκεται στην Jerez ή όχι.
Αντιθέτως η επιστροφή του Davies στον αγώνα της Jerez κρίνεται δύσκολο να γίνει καθώς έχει κατάγματα σε δύο πλευρά και καθώς δεν υπάρχει κενό μέχρι τον επόμενο αγώνα, θεωρείται βέβαιο πως δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να αναρρώσει. Στο περιστατικό με τον Davies στον superpole αγώνα εμπλέκεται και ο Lucas Mahias που κατάφερε να συνεχίσει στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής και έπεσε μπροστά του ο Sykes χωρίς να μπορεί να τον αποφύγει. Και στις δύο περιπτώσεις βγήκε η κόκκινη σημαία διακόπτοντας τους αγώνες καθώς χρειαζόταν η συνδρομή ασθενοφόρου. Μαζί με τα παραπάνω και ο Lowes αναμένει να δει αν θα μπορέσει να συνεχίσει για την Jerez μετά τον τραυματισμό του στον καρπό από πτώση που προηγήθηκε των Sykes και Mahias και εμπλέκονταν ο Haslam και ο Lachlan Epis.
World Supersport 2026, Phillip Island - Pole o Masia, Ducati, Triumph… ZXMOTO η πρώτη τριάδα!
Δεύτερος ο Oli Bayliss, γιος του θρυλικού Troy, τέταρτος ο Oncu με Yamaha R9
Από τον
Κώστα Γκαζή
20/2/2026
Μερικές φορές ο Zhang Xue, ιδιοκτήτης της νεότευκτης ZXMOTO, δείχνει σίγουρα γραφικός, όμως ο Κινέζος οραματιστής καταφέρνει και κάνει πάταγο με ότι κι αν ασχοληθεί. Μετά την KOVE και τους τερματισμούς στο Dakar, σειρά έχει η νέα ZXMOTO, με τα δυο πρώτα γράμματα να είναι τα αρχικά του, και με το καλημέρα η ZXMOTO 820RR γράφει τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, με τον Debise στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport, ελάχιστα πίσω από τον πρώτο Masia και τον δεύτερο Bayliss!
Αν τώρα στο WorldSBK ο Bulega ήταν μπροστά μισό δευτερόλεπτο από τον δεύτερο αναβάτη στα δοκιμαστικά της Παρασκευής, τα πράγματα ήταν αρκετά πιο ανταγωνιστικά στην κατηγορία World Supersport, όπου μισό δευτερόλεπτο χώριζε τους ταχύτερους 6 αγωνιζόμενους στο τέλος της διαδικασίας pole.
Ducati Panigale (V4) πρώτο στο WorldSBK την Παρασκευή, Ducati Panigale (V2) πρώτο και στο WorldSSP, εδώ με τον Jaume Masia, γνωστό μας από το Παγκόσμιο Moto3 όπου πήρε και τον τίτλο το 2023, με τον Ισπανό να παίρνει την πρώτη pole position της χρονιάς στην κατηγορία. Αυτή είναι η δεύτερη pole position της καριέρας του, και δείχνει την ταχύτητα που έχει, μαζί με τις προθέσεις και τις ικανότητές του. Στη δεύτερη θέση, μόλις 0,172 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο πίσω βρέθηκε ο τοπικός ήρωας Oli Bayliss που οδηγεί μια Triumph Street Triple 765 RS, γιος του απίθανου Troy, ενώ τρίτος ήταν ο Γάλλος Valentin Debise με το προαναφερθέν ZXMOTO 820RR.
Ο Masia έχει δείξει τα δόντια του και από τα προηγούμενα δοκιμαστικά και θεωρείται φαβορί για το 2026, ενώ μένει να δούμε αν στο Phillip Island θα έχει ανταγωνισμό από τον Αυστραλό Bayliss που γνωρίζει καλά την πίστα, αφού αγωνιζόταν αρκετές φορές σε αυτή στο Αυστραλιανό Πρωτάθλημα.
Όσον αφορά στη Yamaha και τα R9 (η κατηγορία βρίθει από Panigale V2 και R9, με λιγότερα Triumph, 2 ZXMOTO, 2 Kawasaki ZX-6R, 2 MV Agusta F3 800RR και κανένα Honda), o Can Oncu ήταν ο ταχύτερος αναβάτης με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, στην 4η θέση.
Πτώση είχε ο 5ος ταχύτερος, Tom Booth-Amos με Triumph, με αποτέλεσμα μια κόκκινη σημαία, και με τον Βρετανό να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο της πίστας, πτώση είχε και ο Oliver Konig, που επίσης επισκέφτηκε το ιατρικό κέντρο.
Ακολουθεί η σειρά εκκίνησης της κατηγορίας WorldSSP.