Motul WSBK, Superpole Race, Race 2, Jerez - Τα πήρε όλα και έφυγε ο Bautista

Ο Ισπανός έκλεισε την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο καθώς στη Jerez σημείωσε χατ-τρικ νικών
motomag Motul WSBK, Superpole Race, Race 2, Jerez – Τα πήρε όλα και έφυγε ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/10/2023

Μετά τη νίκη του στον πρώτο αγώνα στη Jerez και την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του, ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati), ολοκλήρωσε τον θρίαμβο επί ισπανικού εδάφους τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του καθώς κατάφερε να επικρατήσει στους υπόλοιπους δύο αγώνες Superpole Race και Race 2 της Κυριακής.

Στον Superpole Race, ο Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) πήρε την πρωτοπορία αλλά το προβάδισμα του κράτησε μέχρι την πρώτη στροφή καθώς ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), τον διαδέχθηκε στην πρώτη θέση. Μαζί με τους Aegerter και Lowes στη μάχη της κορυφής είχαν μπει οι Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) και Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), ωστόσο ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία λόγω του κινητήρα του Aegerter ο οποίος έβγαζε καπνούς, ενώ ο Iker Lecuona (Team HRC), είχε μια πτώση στη στροφή 5. Με το που ξεκίνησε εκ νέου ο Superpole Race, ο Aegerter ο οποίος κατάφερε να λάβει μέρος στην επανεκκίνηση πήρε και πάλι την πρωτοπορία, με τον Lowes να περνά για μία ακόμη μία φορά στην πρώτη θέση. Στη μάχη της νίκης είχαν μπει ξανά οι Bautista και Razgatlioglu, με τον Τούρκο αναβάτη λίγο αργότερα να έχει μια επαφή στην πρώτη στροφή με τον Lowes, με τον Βρετανό να τραυματίζεται στο πρόσωπο και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο χωρίς να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν πίσω του, ο Bautista είχε καταφέρει να βρεθεί στην πρωτοπορία, διευρύνοντας συνεχώς τη διαφορά από τους Aegerter, Razgatlioglu και Rea. Με τον αγώνα να φτάνει στο τέλος του, ο Bautista πανηγύρισε τη νίκη στον Superpole Race με άνεση ενώ χάρισε στην Aruba.it Racing – Ducati το πρωτάθλημα ομάδων. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Aegerter με τον Ελβετό να ανεβαίνει στο βάθρο στο WSBK για πρώτη φορά στην καριέρα του. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Rea ο οποίος κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Razgatlioglu, με τον αναβάτη της Yamaha να ολοκληρώνει τον αγώνα στην τέταρτη θέση. Την πεντάδα συμπλήρωσε ο teammate του στην Pata Yamaha Prometeon WorldSBK, Andrea Locatelli.

WSBK

Τα αποτελέσματα των δέκα πρώτων στον Superpole Race αγώνα της Jerez

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati)

2.Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +1.487s

3.Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +3.124s

4. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +3.581s

5. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +5.716s

6. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +6.268s

7. Philipp Oettl (Team GoEleven) +6.572s

8. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +6.878s

9. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +7.342s

10. Xavi Vierge (Team HRC) +8.522s

WSBK

2ος αγώνας

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς στο WSBK τα είχε όλα, μάχες, ποινές αλλά και έντονους αποχαιρετισμούς. Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Bautista ο οποίος αγωνιζόταν με special livery τόσο στην Panigale V4R όσο και στην αγωνιστική του φόρμα για να γιορτάσει την κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πήρε την πρωτοπορία ωστόσο ο Jonathan Rea κατάφερε να περάσει μπροστά θέλοντας να ολοκληρώσει την παρουσία του στην Kawasaki με μια νίκη. Ωστόσο το όνειρο της νίκης έσβησε στον πέμπτο γύρο για τον Ιρλανδό καθώς η πτώση που είχε στη 2η στροφή τον έριξε στην τελευταία θέση. Την πτώση του Rea εκμεταλλεύτηκε ο Razgatlioglu, ο οποίος είχε πίσω του την κίτρινη Ducati του Bautista. Το δίδυμο το οποίο πάλευε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς θα είχε για ακόμη μία φορά έντονες μάχες με φόντο την πρώτη θέση του αγώνα. Ο Bautista στον 14ο γύρο έκανε την επίθεση του στη στροφή 1 αλλά ο Τούρκος αναβάτης ο οποίος είχε καλύτερη γραμμή ανέκτησε την πρωτοπορία.

WSBK

Το δίδυμο τα έδινε όλα σε κάθε γύρο, με τον Bautista να προσπαθεί στον 17ο γύρο να περάσει με τον ίδιο τρόπο τον Razgatlioglu αλλά το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το ίδιο με ότι είδαμε στον 14ο γύρο. Ο αναβάτης της Aruba.it Racing – Ducati ήθελε τόσο πολύ να πάρει ακόμη μία νίκη εντός έδρας, που στον επόμενο γύρο προσπάθησε με διαφορετικό τρόπο να περάσει τον αναβάτη της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK, ωστόσο στην προσπάθεια του αυτή έχασε πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα να πλησιάσει ο Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Στους τελευταίους γύρους ο Bautista είχε μειώσει εκ νέου τη διαφορά και όλα έδειχναν πως η υπόθεση νίκη θα ξεκαθάριζε στον τελευταίο γύρο. Ο Razgatlioglu προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει πίσω του τον Baustista και να πάρει αυτός την τελευταία νίκη για φέτος με την ομάδα της Yamaha καθώς την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται με την ομάδα της BMW, με τον Τούρκο να παίρνει πρώτος την καρό σημαία. Ωστόσο η χαρά του θα κρατούσε μερικά λεπτά καθώς στην προσπάθεια του να κρατηθεί μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο ο Razgatlioglu βγήκε εκτός ορίων στη στροφή 13, με αποτέλεσμα η νίκη να πάει εν τέλει στον Bautista, με τον Ισπανό να κάνει το χατ-τρικ στη Jerez. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Aegerter, με τους Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) και Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) να τερματίζουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η πέμπτη θέση δεν ήταν αρκετή για τον Petrucci ώστε να αναδειχθεί πρώτος ανεξάρτητος αναβάτης (top independent rider), με τον Axel Bassani (Team Motocorsa Racing) να κατακτά αυτός τον τίτλο.

WSBK

Τα αποτελέσματα των δέκα πρώτων στον Race 2 αγώνα της Jerez

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +0.018s

3. Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +0.321s

4. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +1.370s

5. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +2.602s

6. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +5.997s

7. Philipp Oettl (Team GoEleven) +7.991s

8. Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +9.489s

9. Garett Gerloff (Bonovo Action BMW) +9.800s

10. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +10.000s

WSBK
Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες