Naked αντί WSS και WSBK;

Τα πλάνα αντικατάστασης των SS600 με naked στο WSBK
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/12/2016

Τα τελευταία σχέδια της Dorna αναμένεται να προκαλέσουν σεισμό στο αγωνιστικό στερέωμα, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως φαίνεται, η αντικατάσταση της κατηγορίας WSS από μια κατηγορία με γυμνές μοτοσυκλέτες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Dorna ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας 300cc, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις η ισπανική εταιρεία έχει πιο μεγαλεπήβολα πλάνα. Προφανώς η απόφαση για μια τέτοια κίνηση πάρθηκε με το δεδομένο ότι οι πωλήσεις των supersport 600 παγκοσμίως έχουν μειωθεί δραματικά, σε αντίθεση με τα naked που αυξάνουν διαρκώς με εντυπωσιακά νούμερα το μερίδιό τους στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας έχει μια λογική βάση, φέρνοντας μνήμες από τους πρώτους αγώνες superbike πίσω στη δεκαετία του '80, με τους Spencer και Lawson να αγωνίζονται πάνω σε τροποποιημένες γυμνές μοτοσυκλέτες όπως η Honda CB900F και το Kawasaki Z1000.

Ο Xavier Alonso, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής των WSBK της Dorna, στην συνέντευξη που έδωσε στον βρετανό συνάδελφο Mat Oxley της MCN, είπε: "δεν μπορώ να πω το πότε, αλλά θα αντικαταστήσουμε την κατηγορία των World Supersport με μια κατηγορία γυμνών μοτοσυκλετών. Μπορεί να μας δείξει το μέλλον. Θα ξεκινήσουμε με την αντικατάσταση των Supersport και μετά θα δούμε πώς θα πάει. Το γεγονός είναι ότι οι πωλήσεις των superbikes μειώνονται, ενώ οι πωλήσεις των 600cc είναι σχεδόν ανύπαρκτες."

Η μελλοντική αντικατάσταση της κατηγορίας των WSS επιφέρει πάντως και επιπλέον προβληματισμούς, καθώς είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την Moto2 κατηγορία των GP στην οποία χρησιμοποιούν κινητήρες από Honda CBR600.

"Θα ξεκινήσουμε με την αντικατάσταση των Supersport και μετά θα δούμε πώς θα πάει"

Ο Alonso όμως απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με τον κυβισμό των μοτοσυκλετών της νέας κατηγορίας (τουλάχιστον ελπίζουμε να μιλάμε για τα μεγάλες streetfighters όπως τα BMW S1000R, KTM Super Duke 1290 R και Yamaha MT-10).

Οι αγωνιστικές κατηγορίες με γυμνές μοτοσυκλέτες πάντως, δεν είναι κάτι που ακούγεται ή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, καθώς σε πολλά εθνικά πρωταθλήματα υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό, όπως στην Αυστραλία με το Australian Nakedbike Championship και στην Ιαπωνία με την θρυλική κατηγορία NK1. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ακόμη και μέσα στα paddocks των WSBK δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν εδώ και πολύ καιρό προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, ο Xavier Alonso δηλώνει ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον των αγώνων με μοτοσυκλέτες παραγωγής. "Ένα πράγμα που λέμε συνεχεία εμείς (Dorna) στους κατασκευαστές, είναι να μας πουν τι θέλουν να κάνουν, καθώς το Παγκόσμιο Superbike μπορεί να μετουσιωθεί σε οτιδήποτε θέλουν να πουλήσουν.

Είμαστε εδώ για να διοργανώσουμε τους αγώνες αλλά και για να βοηθήσουμε τα εργοστάσια να πουλήσουν τα προϊόντα τους, οπότε αν θέλουν να προχωρήσουν με naked μοτοσυκλέτες, με παπιά, ή ακόμη και με μεγάλα scooters, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί τους.

Τα πάντα είναι πιθανά. Αν δεν δουλέψουμε για να βοηθήσουμε την εξέλιξη των αγώνων, τότε σε 20 χρόνια από τώρα οι αγώνες θα είναι τελειωμένη υπόθεση."

Ετικέτες

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.