Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Naked αντί WSS και WSBK;

Τα πλάνα αντικατάστασης των SS600 με naked στο WSBK

Τα τελευταία σχέδια της Dorna αναμένεται να προκαλέσουν σεισμό στο αγωνιστικό στερέωμα, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως φαίνεται, η αντικατάσταση της κατηγορίας WSS από μια κατηγορία με γυμνές μοτοσυκλέτες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Dorna ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας 300cc, αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις η ισπανική εταιρεία έχει πιο μεγαλεπήβολα πλάνα. Προφανώς η απόφαση για μια τέτοια κίνηση πάρθηκε με το δεδομένο ότι οι πωλήσεις των supersport 600 παγκοσμίως έχουν μειωθεί δραματικά, σε αντίθεση με τα naked που αυξάνουν διαρκώς με εντυπωσιακά νούμερα το μερίδιό τους στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας έχει μια λογική βάση, φέρνοντας μνήμες από τους πρώτους αγώνες superbike πίσω στη δεκαετία του '80, με τους Spencer και Lawson να αγωνίζονται πάνω σε τροποποιημένες γυμνές μοτοσυκλέτες όπως η Honda CB900F και το Kawasaki Z1000.

Ο Xavier Alonso, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής των WSBK της Dorna, στην συνέντευξη που έδωσε στον βρετανό συνάδελφο Mat Oxley της MCN, είπε: "δεν μπορώ να πω το πότε, αλλά θα αντικαταστήσουμε την κατηγορία των World Supersport με μια κατηγορία γυμνών μοτοσυκλετών. Μπορεί να μας δείξει το μέλλον. Θα ξεκινήσουμε με την αντικατάσταση των Supersport και μετά θα δούμε πώς θα πάει. Το γεγονός είναι ότι οι πωλήσεις των superbikes μειώνονται, ενώ οι πωλήσεις των 600cc είναι σχεδόν ανύπαρκτες."

Η μελλοντική αντικατάσταση της κατηγορίας των WSS επιφέρει πάντως και επιπλέον προβληματισμούς, καθώς είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την Moto2 κατηγορία των GP στην οποία χρησιμοποιούν κινητήρες από Honda CBR600.

"Θα ξεκινήσουμε με την αντικατάσταση των Supersport και μετά θα δούμε πώς θα πάει"

Ο Alonso όμως απέφυγε να δώσει στοιχεία σχετικά με τον κυβισμό των μοτοσυκλετών της νέας κατηγορίας (τουλάχιστον ελπίζουμε να μιλάμε για τα μεγάλες streetfighters όπως τα BMW S1000R, KTM Super Duke 1290 R και Yamaha MT-10).

Οι αγωνιστικές κατηγορίες με γυμνές μοτοσυκλέτες πάντως, δεν είναι κάτι που ακούγεται ή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, καθώς σε πολλά εθνικά πρωταθλήματα υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό, όπως στην Αυστραλία με το Australian Nakedbike Championship και στην Ιαπωνία με την θρυλική κατηγορία NK1. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ακόμη και μέσα στα paddocks των WSBK δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν εδώ και πολύ καιρό προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, ο Xavier Alonso δηλώνει ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέλλον των αγώνων με μοτοσυκλέτες παραγωγής. "Ένα πράγμα που λέμε συνεχεία εμείς (Dorna) στους κατασκευαστές, είναι να μας πουν τι θέλουν να κάνουν, καθώς το Παγκόσμιο Superbike μπορεί να μετουσιωθεί σε οτιδήποτε θέλουν να πουλήσουν.

Είμαστε εδώ για να διοργανώσουμε τους αγώνες αλλά και για να βοηθήσουμε τα εργοστάσια να πουλήσουν τα προϊόντα τους, οπότε αν θέλουν να προχωρήσουν με naked μοτοσυκλέτες, με παπιά, ή ακόμη και με μεγάλα scooters, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί τους.

Τα πάντα είναι πιθανά. Αν δεν δουλέψουμε για να βοηθήσουμε την εξέλιξη των αγώνων, τότε σε 20 χρόνια από τώρα οι αγώνες θα είναι τελειωμένη υπόθεση."

Tags: