Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK Motul 2021: Προσωρινό πρόγραμμα

Με τρεις αγώνες εκτός Ευρώπης και έναν άγνωστο προορισμό!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/11/2020

Η Dorna έδωσε στη δημοσιότητα το προσωρινό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Προταθλήματος SBK Motul για το 2021, αν και όπως πάνε τα πράγματα έως τώρα με τον Covid-19 όλα τα προγράμματα είναι προσωρινά μέχρι τα φτάσουμε στον τελευταίο αγώνα. Αυτό περίπου λέει και το κείμενο της Dorna που συνοδεύει το πρόγραμμα, έχοντας πολλά αστεράκια και έναν αγώνα-έκπληξη στο τέλος! Οι εννιά πρώτοι αγώνες της χρονιά θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος, ξεκινώντας στις 23 Απριλίου από την Ολλανδία και την πίστα του Assen και τελειώνοντας στην Πορτογαλία και την πίστα του Portimao την 1η Σεπτεμβρίου. Στον αγώνα της Βρετανίας θα πάνε μόνο τα Superbike και όχι οι μικρότερες κατηγορίες που συνοδεύουν τον θεσμό.

Αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, θα αρχίσουν τα μεγάλα ταξίδια, με πρώτο προορισμό την Αργεντινή, δεύτερο την Ινδονησία και συγκεκριμένα στο Mandalika International Street Circuit που για πρώτη φορά εμφανίζεται στο ημερολόγιο των SBK.

Τρίτος σταθμός είναι η Αυστραλία, που όμως δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία ακόμα. Μετά την Αυστραλία υπάρχει ένα αγώνα-έκπληξη, αφού η Dorna δεν μας λέει ούτε την τοποθεσία, αλλά ούτε και την ημερομηνία.     

Η νέα πίστα που μπήκε στο ημερολόγιο φέτος Mandalika International Street Circuit της Ινδονησίας

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea