Παγκόσμιος Πρωταθλητής Superbike 2018 ο Rea! Ισοφαρίζει τον Fogarty

MOTUL-WSBK: Ο τίτλος για το 2018 στον αναμενόμενο διεκδικητή του!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/9/2018

Εξασφάλισε με μαθηματικό προβάδισμα τον τίτλο ο Rea που στην σέλα της Kawasaki αποτελούν ένα σαρωτικό δίδυμο από το 2015, μην αφήνοντας κανένα να σηκώσει κεφάλι!

Με την σημερινή του επίδοση στον αγώνα του Magny-Cours, του MOTUL-WSBK, εξασφάλισε την ήδη προδιαγεγραμμένη φετινή πορεία του πρωταθλήματος, συντομεύοντας ακόμα περισσότερο την στέψη του. Με την ανακήρυξή του σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή για το 2018, ο Rea ισοφαρίζει την σειρά τίτλων του Carl Fogarty το 1994, 1995, 1998 και 1999.

Λίγο καιρό πριν, στο Brno, ο Rea είχε σπάσει ένα άλλο ρεκόρ του Fogarty καθώς πέρασε τις 59 νίκες στο MOTUL-WSBK, σε έναν αγώνα που είχε δύο εκκινήσεις μετά από κόκκινη σημαία.

Μπορεί φέτος να μην ξεκίνησε με τον παραδοσιακά δυναμικό του τρόπο, όμως ο Rea δεν άφησε πολλές αμφιβολίες για το τι θα καταφέρει. Με μία σειρά διπλών νικών σε Laguna Seca, Misano και την τεχνική Πορτογαλική πίστα στο Portimao, ο Ιρλανδός έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούσε να επιτευχθεί ξεφεύγοντας μπροστά.

Με τον τέταρτο τίτλο του και την δυναμική για ακόμα περισσότερους, τώρα που έλειξε κάθε σκέψη για μετάβαση στα MotoGP, ο Rea είναι πλέον στο επίπεδο του Troy Bayliss και του Carl Fogarty, και στην καλύτερη πορεία που θα μπορούσε για να τους ξεπεράσει.

Με αυτό τον τρόπο, η Kawasaki βλέπει ένα ακόμα τίτλο αναβατών κατέχοντας έξι συνολικά, μαζί με εκείνους των Russell και Sykes. Μονάχα η Ducati έχει πλέον περισσότερους τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συμπληρώνοντας μία εντυπωσιακή εντεκάδα, καθώς η συμμετοχή της ξεκινά από την δεκαετία του ‘90

 

Χρονολόγιο Παγκόσμιων Πρωταθλητών
Έτος
Αναβάτης
Χώρα
Κατασκευαστής
2018
Jonathan Rea
Αγγλία
Kawasaki
2017
Jonathan Rea
Αγγλία
Kawasaki
2016
Jonathan Rea
Αγγλία
Kawasaki
2015
Jonathan Rea
Αγγλία
Kawasaki
2014
Sylvain Guintoli
Γαλλία
Aprilia
2013
Tom Sykes
Αγγλία
Kawasaki
2012
Max Biaggi
Ιταλία
Aprilia
2011
Carlos Checa
Ισπανία
Ducati
2010
Max Biaggi
Ιταλία
Aprilia
2009
Ben Spies
ΗΠΑ
Yamaha
2008
Troy Bayliss
Αυστραλία
Ducati
2007
James Toseland
Αγγλία
Sling
2006
Troy Bayliss
Αυστραλία
Ducati
2005
Troy Corser
Αυστραλία
Suzuki
2004
James Toseland
Αγγλία
Ducati
2003
Neil Hodgson
Αγγλία
Ducati
2002
Colin Edwards
ΗΠΑ
Sling
2001
Troy Bayliss
Αυστραλία
Ducati
2000
Colin Edwards
ΗΠΑ
Sling
1999
Carl Fogarty
Αγγλία
Ducati
1998
Carl Fogarty
Αγγλία
Ducati
1997
John Kocinski
ΗΠΑ
Sling
1996
Troy Corser
Αυστραλία
Ducati
1995
Carl Fogarty
Αγγλία
Ducati
1994
Carl Fogarty
Αγγλία
Ducati
1993
Scott Russell
ΗΠΑ
Kawasaki
1992
Doug Polen
ΗΠΑ
Ducati
1991
Doug Polen
ΗΠΑ
Ducati
1990
Raymond Roche
Γαλλία
Ducati
1989
Fred Merkel
ΗΠΑ
Sling
1988
Fred Merkel
ΗΠΑ
Sling

 

Ο Brad Binder μιλά για τη μετάβαση στο WSBK με τη BMW από το 2027

"Θέλω να πετύχω καλά πράγματα εκεί"
Binder WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/9/2026

Ο Νοτιοαφρικανός αφήνει τα MotoGP μετά από επτά σεζόν και ετοιμάζεται για το νέο κεφάλαιο της καριέρας του με την εργοστασιακή BMW

Ο Brad Binder βλέπει θετικά τη νέα πορεία που ανοίγεται μπροστά του, μετά την ανακοίνωση της μετακίνησής του στο WSBK για το 2027. Ο Νοτιοαφρικανός θα αντικαταστήσει τον Danilo Petrucci στην εργοστασιακή ομάδα της BMW, φέρνοντας μαζί του την εμπειρία επτά σεζόν MotoGP αλλά και δύο νίκες στην κορυφαία κατηγορία.

Η μετακίνηση του Binder αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στην αγορά αναβατών για το 2027, καθώς η BMW επενδύει σε έναν αναβάτη που έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ταχύτητα για να βρίσκεται στο MotoGP, ακόμη κι αν τα αποτελέσματά του των δύο τελευταίων ετών δεν έχουν αποτυπώσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Ο Binder ανέβηκε συνολικά 11 φορές στο βάθρο του MotoGP και πήρε δύο νίκες. Από το 2021 έως και το 2024 ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη εξάδα της τελικής βαθμολογίας, ενώ το 2023 ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τέταρτη θέση, έχοντας πέντε παρουσίες στο βάθρο.

Τώρα, στα 31 του, αποφασίζει να αλλάξει εντελώς περιβάλλον.

"Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ξεκινάω κάτι καινούργιο. Είχα μια καλή πορεία εδώ, επτά καλές σεζόν, αλλά ανυπομονώ για την επόμενη περιπέτεια. Θα είναι συναρπαστικό, ένα εντελώς καινούργιο paddock, μια εντελώς καινούργια μοτοσυκλέτα.

"Ανυπομονώ σίγουρα να ξεκινήσω εκεί, αλλά ταυτόχρονα ανυπομονώ και για τους τελευταίους μου αγώνες εδώ στη MotoGP και ελπίζω να μπορέσουμε να τους κάνουμε καλούς. Έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ μπροστά και εκεί που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο διασκεδαστικό όταν είσαι στην κορυφή της μάχης. Θέλω να πετύχω καλά πράγματα εκεί."

Ξανά μαζί με τον Oliveira

Η μετάβαση στα WSBK θα φέρει στον Binder και έναν πολύ γνώριμο ομόσταυλο. Στην εργοστασιακή BMW θα συναντήσει ξανά τον Miguel Oliveira, με τον οποίο έχουν μοιραστεί γκαράζ για συνολικά έξι σεζόν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Οι δύο αναβάτες έχουν αγωνιστεί μαζί σε MotoGP, Moto2 και Moto3, αλλά η κοινή τους ιστορία ξεκινά ακόμη νωρίτερα, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 125 το 2011.

Η καλή σχέση που έχουν διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη BMW, η οποία θα έχει δύο αναβάτες με κοινό αγωνιστικό παρελθόν και σημαντική εμπειρία από διαφορετικές κατηγορίες. Το ζητούμενο θα είναι αυτή η σχέση να μεταφραστεί και σε αποτελεσματικότερη εξέλιξη της M 1000 RR.

"Ο Miguel κι εγώ τα πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά. Θα έπρεπε να καθίσω να μετρήσω όλες τις σεζόν που έχουμε αγωνιστεί μαζί, είναι αρκετές, με διαφορετικές μοτοσυκλέτες και σε διαφορετικές κατηγορίες.

"Συνήθως, αυτό που λειτουργεί για εκείνον λειτουργεί και για μένα, οπότε είμαι ενθουσιασμένος. Θα είναι ωραίο. Επτά χρόνια στο ίδιο μέρος, οπότε το να ξεκινάω κάτι καινούργιο θα είναι καλό".

Ο Binder αφήνει έτσι το MotoGP έχοντας ήδη καταγράψει μια αξιόλογη πορεία στην κορυφαία κατηγορία, αλλά χωρίς να κρύβει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος αποτελεί πλέον κάτι που περιμένει με ανυπομονησία. Στο WSBK θα βρεθεί σε ένα πρωτάθλημα που γνωρίζει ελάχιστα, με διαφορετικές μοτοσυκλέτες, ελαστικά και αγωνιστική φιλοσοφία.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα ξεκινήσει εντελώς μόνος: απέναντί του θα έχει αρκετούς γνωστούς από τα MotoGP. Για την BMW, η συνύπαρξη Binder και Oliveira αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχήματα της νέας εποχής της στο WSBK.