Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών της FIM ξεκινά το 2024

Με ένα πολύ ελκυστικό πακέτο, που περιλαμβάνει τη μοτοσυκλέτα (Yamaha YZF-R7), τα λάστιχα, κ.α.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/10/2023

Γιατί χρειαζόμαστε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αποκλειστικά για γυναίκες; Για να εισέλθει ακόμα περισσότερο νέο αίμα στους αγώνες φυσικά, και για να κάνουν το πρώτο βήμα στον χώρο περισσότερες γυναίκες σε έναν θεσμό που θα έχει ανταγωνισμό επί ίσοις όροις σε σχέση με τον γυναικείο σωματότυπο, ενώ κάποιες από τις αγωνιζόμενες εκεί αργότερα θα αγωνιστούν και στα μεικτά Πρωταθλήματα -που στην ουσία είναι ανδρικά. Ποιοι θα βοηθήσουν να γίνει αυτό πράξη; Η FIM, και η Yamaha -ειδικά ο Πρόεδρος της, ο παθιασμένος με τη μοτοσυκλέτα φιλέλληνας Eric de Seynes.

Μπορεί τώρα ο τίτλος του νέου θεσμού να κάνει λόγο για “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα”, όμως -τουλάχιστον για αρχή- οι αγώνες θα λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τα τελευταία νέα για το Πρωτάθλημα Γυναικών ήρθαν κατά τον τελευταίο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος SBK στη Jerez, με τον Πρόεδρο της FIM Jorge Viegas, την Διευθύντρια της Επιτροπής Γυναικών στη Μοτοσυκλέτα της FIM Janika Judeika, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του WorldSBK Gregorio Lavilla και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Yamaha Motor Europe Eric de Seynes. Παρούσα ήταν και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γυναικών του 2023 Beatriz Neila, η οποία μοιράστηκε τις απόψεις της για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος θεσμός.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών της FIM το 2024 θα περιλαμβάνει έξι γύρους και ένα τεστ προετοιμασίας, όλα ενσωματωμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOTUL FIM Superbike.

1. Γύρος Emilia Romagna, Misano World Circuit "Marco Simoncelli" - 14-16 Ιουνίου

2. Γύρος Ηνωμένου Βασιλείου, Donington Park Circuit - 12-14 Ιουλίου

3. Γύρος Πορτογαλίας, Autodromo Internacional do Algarve - 9-11 Αυγούστου

4. Γύρος Ουγγαρίας, Balaton Park Circuit - 23-25 Αυγούστου

5. Ιταλικός γύρος, πίστα της Κρεμόνα - 20-22 Σεπτεμβρίου

6. Ισπανικός γύρος, Circuito de Jerez-Angel Nieto - 11-13 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια κάθε Γύρου, η δράση θα εκτυλίσσεται ως εξής: Superpoles την Παρασκευή, Αγώνας 1 το Σάββατο και Αγώνας 2 την Κυριακή.

Η Yamaha, με το μοντέλο Yamaha YZF-R7, θα είναι ο μοναδικός κατασκευαστής του Πρωταθλήματος. Επιπλέον, ένας μοναδικός τεχνικός και υλικοτεχνικός συνεργάτης θα επιβλέπει όλες τις τεχνικές πτυχές, εξασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού για όλες τις αγωνιζόμενες.

Οι υποψήφιες συμμετέχουσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προεγγραφής, η οποία διαρκεί από τις 13 Νοεμβρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής από την DWO αναμένεται το αργότερο στις 15 Φεβρουαρίου 2024. Οι αγωνιζόμενες πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και μπορούν να επιλέξουν να αγωνιστούν με το όνομα μιας ομάδας.

Το παράβολο συμμετοχής για τις αγωνιζόμενες έχει οριστεί στα 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου πακέτου, όπως η χρήση της Yamaha YZF R7 MY 2023, ένα αγωνιστικό κιτ GYTR, ελαστικά Pirelli, καύσιμα, αγωνιστικό σέρβις και πρόσβαση στο Paddock Village. Εξαιρετική τιμή για όλες τις παραπάνω παροχές, που σε συνάρτηση με την προσάρτηση του Πρωταθλήματος στο WorldSBK και η διεξαγωγή των αγώνων σε κορυφαίες πίστες της Ευρώπης, κάνει το Πρωτάθλημα Γυναικών ιδιαίτερα ελκυστικό.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της λειτουργίας υπό την ομπρέλα του WorldSBK, η νέα σειρά θα απολαμβάνει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, χρηματικά έπαθλα Pirelli και ευκαιρίες δημοσίων σχέσεων που θα εξασφαλίζουν την προβολή των χορηγών αναβατών σε παγκόσμια κλίμακα.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Jorge Viegas, πρόεδρος της FIM: "Στη FIM, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να συμπεριλάβουμε όλο και περισσότερες γυναίκες στους αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που δημιουργήσαμε την Επιτροπή Γυναικών. Έχουμε ήδη Πρωταθλήματα Γυναικών στο Motocross, στο Enduro και στο Trial, και πολύ σύντομα θα έχουμε και Speedway. Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για ένα Πρωτάθλημα Circuit Racing, η Dorna αγκάλιασε αυτό το σχέδιο, δουλεύουμε μαζί από τον Απρίλιο και νομίζω ότι ο Gregorio (Lavilla) έκανε πολύ καλή δουλειά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτό το Πρωτάθλημα. Θα υπάρξουν γυναίκες που θα έρθουν από την Ιαπωνία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Λατινική Αμερική και από την Ευρώπη, φυσικά. Νομίζω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία".

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Gregorio Lavilla, εκτελεστικός διευθυντής του WorldSBK: "Όταν ξεκινήσαμε με αυτό το σχέδιο, σκεφτήκαμε πολλούς τύπους σχημάτων, πολλές συνθήκες και καταλήξαμε σε μια λύση που πιστεύουμε ότι είναι εφικτή. Πρόκειται για ένα project που θα εξελιχθεί ανάλογα με τα σχόλια των θεατών, των αναβατών και των κατασκευαστών. Από το 2020, αρχίσαμε να κάνουμε δύο αγώνες σε όλες τις κατηγορίες μας, και αυτό το Πρωτάθλημα θα έχει την ίδια μορφή, προκριματικά και δύο αγώνες. Το πρόγραμμα των Σαββατοκύριακων της επόμενης χρονιάς θα είναι σφιχτό, επειδή θα έχουμε πολλούς αγώνες. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι καλό για τους φαν της μοτοσυκλέτας. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω όλους τους συνεργάτες, όπως η Yamaha, που είχαν θετική ανταπόκριση όταν χτυπήσαμε την πόρτα τους. Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για να ξεκινήσουμε ένα νέο project".

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Janika Judeika, Διευθύντρια της Επιτροπής Γυναικών στη Μοτοσικλέτα της FIM: "Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς παρουσιάζουμε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM στους αγώνες πίστας. Η FIM ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις γυναίκες στους αγώνες πίστας πριν από δέκα χρόνια με το πρώτο προπονητικό camp πίστας, στο Albacete της Ισπανίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα τέσσερα camp μεταξύ 2013 και 2015 στην Τσεχική Δημοκρατία και το Κατάρ, με μέσο αριθμό εικοσιτεσσάρων συμμετεχόντων από τέσσερις ηπείρους και δώδεκα χώρες. Το 2014, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και χάρη στην υποστήριξη της Midori Moriwaki, μια αμιγώς γυναικεία ομάδα έλαβε μέρος στις 4 ώρες της Suzuka, στην οποία συμμετείχαν η Shelina Moreda και η Melissa Paris, επίσης το 2015 με τη Shelina και την Avalon Biddle. Ήδη από τότε, ήταν σαφές ότι υπήρχαν γρήγορες γυναίκες που ζητούσαν επίσης να έχουν το δικό τους πρωτάθλημα. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι μεταξύ των γυναικών που θα συμμετέχουν τώρα σε αυτό το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIM θα είναι και κάποιες από εκείνες που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στα εκπαιδευτικά camp της FIM για αγώνες σε πίστες, όπου ο στόχος ήταν να φέρουν κοντά γρήγορες γυναίκες και να καταλάβουν πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτάθλημα. Αυτό είναι τώρα πραγματικότητα!"

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Eric de Seynes, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Yamaha Motor Europe: "Η Yamaha θέλει να κερδίζει, αλλά η Yamaha θέλει επίσης να υποστηρίζει το άθλημα από όλες τις διαφορετικές πλευρές, και πιστεύουμε ότι ως κατασκευαστής πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι που κερδίζουμε, να επιβλέπουμε και να αγνοούμε όλη την υπόλοιπη πυραμίδα. Αν θέλουμε να είμαστε Πρωταθλητές, πρέπει να φροντίζουμε τους νέους Πρωταθλητές όλων των διαφορετικών κατηγοριών και να τους βοηθούμε να προοδεύουν χρόνο με το χρόνο. Επίσης, στο motocross, πάντα υποστηρίζαμε τις αγωνιζόμενες στο Πρωτάθλημα Γυναικών. Έχουμε κερδίσει πολλές φορές και όταν έπεσε αυτή η ιδέα στο τραπέζι, ήμασταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να την υποστηρίξουμε, επειδή πρέπει να καταλάβετε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία για τις αναβάτριες που προέρχονται από εθνικά πρωταθλήματα να πάρουν την ετικέτα σε επίπεδο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Και είναι ακριβώς το ίδιο για τις γυναίκες.Το 30% των πελατών μας είναι γυναίκες και θέλουν να αγωνίζονται. Με αυτό το Πρωτάθλημα, θα δώσουμε το σωστό βήμα στις γυναίκες να αποδείξουν το ταλέντο τους".

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλέτας Γυναικών 2024

Beatriz Neila, Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γυναικών 2023: "Κατά τη γνώμη μου, πάντα υπήρχαν γυναίκες που αγωνίζονταν εναντίον ανδρών. Αλλά είναι αλήθεια ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, καμία δεν έφτασε στην κορυφή της κατηγορίας, MotoGP ή Superbike. Γιατί; Είναι έτσι επειδή οι γυναίκες και οι άνδρες είναι διαφορετικοί, είναι σωματικά διαφορετικοί. Και γι' αυτό τον λόγο το παρόν αυτού του Πρωταθλήματος επιτρέπει στις γυναίκες να αγωνιστούν για έναν Παγκόσμιο Τίτλο, να έχουν τη δική τους κατάταξη, να δουν ποια είναι η ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο, σεζόν με τη σεζόν, να αναγνωριστούν... να εκμεταλλευτούμε τη θέση μας ως γυναίκα στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και να δείξουμε στον κόσμο τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες πάνω σε μια μοτοσυκλέτα. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Γυναικών στο οποίο θα μπορούμε να συναγωνιζόμαστε γυναίκες εναντίον γυναικών. Είναι ένα σημείο αναφοράς για μια νέα γενιά και ξέρω ότι αυτό το Πρωτάθλημα θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον και μια νέα ευκαιρία για τις γυναίκες. Και σήμερα είναι η αρχή για κάτι καταπληκτικό".

Στη φωτογραφία του ανοίγματος: Αριστερά: Beatriz Neila (Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γυναικών 2023), Gregorio Lavilla (Εκτελεστικός Διευθυντής WorldSBK), Jorge Viegas (Πρόεδρος FIM), Janika Judeika (Διευθύντρια της Επιτροπής Γυναικών στη Μοτοσικλέτα της FIM), Eric de Seynes (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Yamaha Motor Europe)

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες