Toprak Razgatlioglu - Λήγει το WSBK συμβόλαιο του με τη Yamaha και θέλει MotoGP το 2024

Πρώτη επιλογή η θέση του Morbidelli, αν και ο Τούρκος δεν περιορίζεται στην Iwata
O Toprak θέλει μετάβαση στο MotoGP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/4/2023

Το συμβόλαιο του Toprak Razgatlioglu με τη Yamaha λήγει στα τέλη του 2023, και ο Τούρκος αναβάτης κάνει σαφείς τις προθέσεις του δηλώνοντας στο Speedweek.com πως μετά το Πρωτάθλημα που κατέκτησε στο WSBK το 2021, τώρα θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στο MotoGP.

Το 2021, η μεγάλη ερώτηση στα χείλη όλων αφορούσε στο αν ο Toprak θα έκανε μεταγραφή στο MotoGP το 2022, όμως εκείνος ήθελε πρώτα να πάρει τον τίτλο στο WSBK και οι μάνατζερ της Yamaha δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο για την υπογραφή του. Τελικά ο τίτλος ήρθε, όμως η ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή Πρωταθλήματος είχε μπει στον πάγο.

Τώρα, το συμβόλαιο του 26χρονου εργοστασιακού αναβάτη της Yamaha λήγει μετά το τέλος της σεζόν του 23. Και τότε, όπως δηλώνει ο Toprak θέλει να κάνει τη μετάβαση. “Δεν υπάρχει κάτι να ανακοινώσω ακόμα, αλλά τώρα έχω το όνειρο να οδηγήσω στο MotoGP. Το 2021 πήρα το Πρωτάθλημα στο WSBK. Γιατί να μη δοκιμάσω την τύχη μου και στο MotoGP;”

O Razgatlioglu και ο μάνατζερ του, Kenan Sofuoglu, ξέρουν πως η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, ενώ λόγω της δυστοκίας της Yamaha με την M1, ο Τούρκος θα μπορούσε να κοιτάξει και αλλού.

“Η Aprilia είναι πολύ καλή, βελτιώθηκαν πολύ. Όταν το συμβόλαιο μου με τη Yamaha λήξει θα μπορούσα να υπογράψω ξανά μαζί τους, ή θα μπορούσα να υπογράψω με άλλη εταιρεία. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2023. Ελπίζω να βρεθώ στο MotoGP του χρόνου. Εκεί οι μοτοσυκλέτες είναι κοντά η μια με την άλλη, αλλά είναι προφανές πως η Ducati είναι πολύ δυνατή -όπως στο WSBK. Αλλά η Yamaha ήταν και εκεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για το 2021. Γιατί να μη βελτιωθεί, φέρνοντας μια δυνατή μοτοσυκλέτα για το 2024;”

Όλα θα εξαρτηθούν φυσικά και από την απόδοση του Franco Morbidelli το 2023, καθώς αν δεν καταφέρει να ξεπεράσει τα άσχημα αποτελέσματα του 2021 και του 2022 όπου και είχε τερματίσει 17ος και 19ος αντίστοιχα, τότε οι Ιάπωνες θα δουν με άλλο μάτι τις επιθυμίες του Razgatlioglu. Για την ώρα πάντως ο Morbidelli δείχνει να… “ξυπνά” από τον λήθαργο καθώς βρίσκεται 4ος στη γενική βαθμολογία του MotoGP μετά από 2 αγώνες.

“Το σχέδιο μου” συνεχίζει ο Toprak, “είναι να παλέψω για τον τίτλο στο MotoGP, όχι απλώς να οδηγήσω εκεί. Θα μπορούσα να γίνω ο πρώτος Τούρκος αναβάτης στο Πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό για μένα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταφέρω να τερματίσω στην πρώτη τριάδα. Γνωρίζω πως το επίπεδο των αναβατών στο MotoGP είναι πολύ υψηλό. Ίσως η πρώτη μου χρονιά να μην είναι εύκολη, και ίσως να βελτιωθώ στη δεύτερη. Δεν ξέρω. Οι μοτοσυκλέτες των GP είναι πολύ διαφορετικές από τα Superbike, τα ελαστικά είναι διαφορετικά και θα πρέπει να προσαρμοστώ. Αν δεν καταφέρω να πάω στο MotoGP το 2024, τότε το θέμα θα έχει κλείσει για μένα και θα παραμείνω στο WSBK.

Ετικέτες

Motul WSBK: Γίνεται πραγματικά Παγκόσμιο με Μεξικό και ΗΠΑ στο καλεντάρι του 2028

Σχεδόν αποκλειστικότητα έχει η Ευρώπη στο WSBK σήμερα
wsbk
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/9/2026

Μπορεί το WSBK να ονομάζεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, όμως αν δούμε προσεκτικότερα το καλεντάρι του θεσμού τα τελευταία χρόνια, πρόκειται περισσότερο για ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς όλοι οι γύροι εκτός ενός – Αυστραλία – πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Βέβαια, το γεγονός αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς την επόμενη σεζόν αναμένεται να προστεθεί ένας γύρος στη Κίνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κίνα παίζει έναν τεράστιο ρόλο εμπορικά, αφού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλέτας στον κόσμο, ενώ παράλληλα υπάρχει και μεγάλη στροφή των αναβατών προς τις μεγάλες μοτοσυκλέτες, την ίδια ώρα που εταιρείες όπως οι CFMOTO, Kove, QJMOTOR και ZXMOTO έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα τους βήματα σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου.

Το WSBK αναμένεται να γίνει όντως Παγκόσμιο, αφού οι διοργανωτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και στοχεύουν σε αγώνες σε Μεξικό και Η.Π.Α, όπου ακούγεται έντονα η πίστα Barber Motorsport Park. Τελευταία φορά που είδαμε αγώνα στην αμερικανική ήπειρο ήταν το 2022 στο Circuito San Juan Villicum στην Αργεντινή, ενώ στις Η.Π.Α. ο τελευταίος αγώνες πραγματοποιήθηκε στη Laguna Seca, το 2019.

Η Αυστραλία είναι ήδη στο καλεντάρι, η Κίνα ετοιμάζεται και η προσθήκη Μεξικού και Αμερικής θα δώσει σίγουρα έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα στο πρωτάθλημα, που ουσιαστικά αφορά περισσότερο κόσμο από το MotoGP, αν αναλογιστούμε πως οι μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν στο WSBK είναι πολύ πιο κοντά σ’ αυτές που οδηγούμε και εμείς στους δρόμους.

Μένει να δούμε αν το παραπάνω σενάριο θα γίνει πραγματικότητα ή αν θα μείνει στα χαρτιά, αφού παράλληλα ο σχεδιασμός, τα logistics και το επιπλέον κόστος μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότατους ανασταλτικούς παράγοντες.