WorldSBK 2024 - Οι Πρωταθλητές των πτώσεων 

Αυξήθηκαν οι αριθμοί συνολικά σε σχέση με το 2023
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Οι 12 γύροι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM 2024 ολοκληρώθηκαν δίνοντας πλούσιο θέαμα έντονων μαχών αλλά και πολλών πτώσεων.

Το 2024 στο WorldSBK σημειώθηκαν συνολικά 652 πτώσεις που μέσα σε αυτό το νούμερο είναι και οι 62 του νέου WorldWCR, μέσα σε έξι γύρους. Στη μεγάλη κατηγορία WorldSBK, σημειώθηκαν 171 πτώσεις με μέσο όρο 14 ανά γύρο. Στο WorldSSP, υπήρξαν 38 περισσότερα συμβάντα σε σύγκριση με το 2023 με 258 να καταγράφονται φέτος, με έναν μέσο όρο 22 ανά γύρο, ενώ στο WorldSSP300 ανεβήκαμε από τις 131 στις 161 πτώσεις.

Στο WorldSBK, δύο αναβάτες, ο Sam Lowes της ELF Marc VDS Racing Team και ο Alvaro Bautista της Aruba.it Racing - Ducati κατέγραψαν 17 πτώσεις έκαστος, μοιραζόμενοι την κορυφή στον άτυπο τίτλο πτώσεων. Λίγο πιο πίσω, ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK, ο Tarran Mackenzie της PETRONAS MIE Racing Honda και ο Andrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha είχαν όλοι τους διψήφιες πτώσεις το 2024. Ο αναβάτης που απασχόλησε με τις λιγότερες πτώσεις για δεύτερη χρονιά ήταν ο Πρωταθλητής 2024 στη μεγάλη κατηγορία, Toprak Razgatlioglu της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, ο οποίος έπεσε δύο μόνο φορές, στα FP2 στο Misano και στα FP2 στο Magny-Cours -όμως η δεύτερη πτώση του παραλίγο να του κοστίσει τον τίτλο, αφού μέχρι να αναρρώσει τον έφτασε ο Bulega.

Στο WorldSSP, ο Tom Edwards της D34G Racing WorldSSP Team είχε 14 πτώσεις παίρνοντας τα σκήπτρα από τους Bahattin Sofuoglu και Tom Booth-Amos της PTR Triumph, οι οποίοι είχαν από 13 ο καθένας. Ο Luke Power της Motozoo ME AIR Racing ακολούθησε με 12. Όσον αφορά ποιος αναβάτης είχε τις λιγότερες, στους αναβάτες που ακολούθησαν όλη τη σεζόν WorldSSP, εκείνος ήταν ο Simone Corsi (Renzi Corse) με μόλις δύο πτώσεις.

Στο WorldSSP300, ο Unai Calatayud της ARCO SASH MotoR University Team είχε τις περισσότερες πτώσεις φέτος φτάνοντας τις 10, καθώς ήταν ο μόνος αναβάτης που κατέγραψε διψήφια νούμερα. Ακολουθεί ο Emiliano Ercolani της Yamaha Motoxracing WorldSSP300 Team με 8, και άλλοι έξι αναβάτες που έπεσαν από έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων των David Salvador, Mirko Gennai της MTM Kawasaki και Inigo Iglesias της Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki. Ο Petr Svoboda της Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki είχε μόλις μια πτώση.

Στη νέα κατηγορία WorldWCR, η Αμερικανίδα αναβάτρια Mallory Dobbs της Sekhmet Motorcycle Racing Team είχε τις πιο πολλές πτώσεις φτάνοντας τις 9, η Jessica Howden της Team Trasimeno έφτασε τις 6, η Emily Bondi της YART Zelos Black Knights Team και η Tayla Relph της TAYCO Motorsport είχαν πέντε η καθεμία. Η Astrid Madrigal της ITALIKA Racing FIMLA, η Roberta Ponziani της Yamaha Motoxracing WCR Team, η Lucy Michel της TSL-Racing και η Nicole Van Aswegen της Andalaft Racing σημείωσαν από μία πτώση. Κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η Πρωταθλήτρια του 2024 Ana Carrasco της Evan Bros Racing Yamaha Tea, που δεν έγραψε στο ηλεκτρονικό “τεφτέρι” καμία πτώση. Εδώ να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στη Mia Rusthen από τη Νορβηγία, η οποία έπεσε άσχημα στα δοκιμαστικά του πρώτου γύρου, και υπέστη εγκεφαλική βλάβη, από την οποία ακόμα ανακάμπτει.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε ποιες πίστες σημειώθηκαν οι περισσότερες πτώσεις και ατυχήματα, θα δούμε ότι τα ηνία τα κατέχει το Misano με 81, με την Magny-Cours να ακολουθεί με 71, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Jerez με 70. Από την άλλη είναι και κάποιες πίστες στις οποίες είχανε μικρό αριθμό πτώσεων – ατυχημάτων από τις δύο κατηγορίες WorldSBK και WorldSSP, όπως το Phillip Island με 30 ατυχήματα και τη Barcelona να καταγράφει μόλις πέντε. Κάποιες στροφές είχαν την “τιμητική” τους, με την στροφή 6 της Jerez, ακολουθώντας δεξιά κλειστή μετά από έντονα φρένα, είχε 21 πτώσεις, ενώ η στροφή 13 στην Magny-Cours είχε 20 και η στροφή 10 στην Cremona 18.

Αναβάτες και συνολικές πτώσεις – ατυχήματα WorldSBK για το 2024:
17 – Alvaro Bautista, Sam Lowes
10 – Alex Lowes, Andrea Locatelli, Taran Mackenzie
8 – Andrea Iannone, Michael van der Mark, Jonathan Rea
7 – Iker Lecuona, Axel Bassani, Remy Gardner, Xavi Vierge
5 – Nicolo Bulega, Scott Redding, Tito Rabat
4 – Danilo Petrucci, Michael Ruben Rinaldi, Bradley Ray, Garrett Gerloff
3 – Dominique Aegerter
2 – Adam Norrodin, Toprak Razgatlioglu

Ετικέτες

MOTUL WSBK, Misano: Στις 25 νίκες το σερί του άπιαστου Bulega – Άτυχος ο Γιάννης Περιστεράς

Στην WSSP παραμένει πρώτος ο Albert Arenas που πήρε και νίκη
WSBK
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/6/2026

Στην πίστα του Misano στην Ιταλία διεξήχθη ο 7ος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike που δεν είχε εκπλήξεις στη μεγάλη κατηγορία, με τον Nicolo Bulega να πετυχαίνει ένα ακόμη “τρία στα τρία”.

WSBK

1ος αγώνας: Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) κατέκτησε άνετα την πρώτη του νίκη στο Misano, τερματίζοντας έξι δευτερόλεπτα μπροστά από τον teammate του Iker Lecuona. Με τη νίκη αυτή ο Bulega έφτασε τις 23 σερί νίκες, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Yari Montella (Barni Spark Racing Team). Ο Miguel Oliveira επέστρεψε στους αγώνες μετά τον τραυματισμό του, κατακτώντας την 8η θέση, ενώ οι Sam Lowes και Lorenzo Baldassarri είχαν πτώσεις.

WSBK

Superpole race: Πτώση σημείωσε ο Sam Lowes στην αρχή του αγώνα, την ώρα που Bulega, Lecuona και Montella είχαν φύγει μπροστά. Το βάθρο παρέμεινε το ίδιο με τον πρώτο αγώνα, με τον Bassani (bimota by Kawasaki Racing Team) να τερματίζει 4ος, τον Baldassarri (Team GoEleven) 5ο και την πρώτη εξάδα έκλεισε ο Oliveira που ξεκίνησε 11ος.

2ος αγώνας: Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στον δεύτερο αγώνα, με τα δύο εργοστασιακά Ducati να φεύγουν μπροστά, την ίδια στιγμή που ο Alvaro Bautista είχε πτώση. Ο Bassani βρισκόταν στην τρίτη θέση, έπεσε όμως και αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Montella που συμπλήρωσε το βάθρο πίσω από τους Lecuona και Bulega που πέτυχε την 25η του σερί νίκη στον θεσμό. 4ος τερμάτισε ο Alex Lowes, 5ος ο Mackenzie και έκτος ο Surra, που έκανε ακόμη μία πολύ καλή εμφάνιση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τη βαθμολογία των δέκα πρώτων αναβατών:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Βαθμοί

1

Nicolo Bulega

Aruba.it Racing - Ducati

434

2

Iker Lecuona

Aruba.it Racing - Ducati

313

3

Yari Montella

Barni Spark Racing Team

170

4

Alex Lowes

bimota by Kawasaki Racing Team

156

5

Sam Lowes

ELF Marc VDS Racing Team

148

6

Axel Bassani

bimota by Kawasaki Racing Team

128

7

Lorenzo Baldassarri

Team Goeleven

123

8

Alvaro Bautista

Barni Spark Racing Team

99

9

Miguel Oliveira

ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team

97

10

Alberto Surra

Motocorsa Racing

95

 

WSSP

Ο Valentin Debise (EASTROC ZXMOTO Factory Evan Bros Racing) ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα στο Misano και παράλληλα ισοφάρισε τους Sam Lowes και Yari Montella στη 13η θέση της λίστας με τις περισσότερες νίκες όλων των εποχών στο WorldSSP. Στο βάθρο τον συνόδευσε ο Albert Arenas (AS BLU CRU Racing Team) που πέτυχε το 10ο βάθρο του στην πρώτη του σεζόν και το τρίτο του στη σειρά, ενώ ο Can Oncu (Pata Yamaha Ten Kate Racing) κατέκτησε το 36ο βάθρο του στο WorldSSP και το έκτο του αυτή τη σεζόν.

WSBK

Τον δεύτερο αγώνα κέρδισε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Albert Arenas (AS BLU CRU Racing Team), αφήνοντας δεύτερο τον Tom Booth-Amos (PTR Triumph Factory Racing) και τρίτο τον Aldi Mahendra (AS BLU CRU Racing Team).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των δέκα πρώτων αναβατών:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Βαθμοί

1

Albert Arenas

AS BLU CRU Racing Team

251

2

Valentin Debise

EASTROC ZXMOTO Evan Bros Factory

195

3

Jaume Masia

Orelac Racing Verdnatura

179

4

Can Oncu

Pata Yamaha Ten Kate Racing

159

5

Philipp Oettl

Feel Racing WorldSSP Team

122

6

Tom Booth-Amos

PTR Triumph Factory Racing

115

7

Matteo Ferrari

WRP Racing

110

8

Alessandro Zaccone

Ecosantagata Althea Racing Team

109

9

Jeremy Alcoba

Kawasaki WorldSSP Team

100

10

Aldi Mahendra

AS BLU CRU Racing Team

95

 

WSPB

Ο Γιάννης Περιστεράς ήταν άτυχος καθώς στον πρώτο αγώνα έσπασε ο κινητήρας του και δεν κατάφερε να πετύχει κάτι θετικό, ενώ στον δεύτερο αγώνα αρκέστηκε στην 20η θέση.