WorldSBK 2024 - Οι Πρωταθλητές των πτώσεων 

Αυξήθηκαν οι αριθμοί συνολικά σε σχέση με το 2023
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

Οι 12 γύροι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike MOTUL FIM 2024 ολοκληρώθηκαν δίνοντας πλούσιο θέαμα έντονων μαχών αλλά και πολλών πτώσεων.

Το 2024 στο WorldSBK σημειώθηκαν συνολικά 652 πτώσεις που μέσα σε αυτό το νούμερο είναι και οι 62 του νέου WorldWCR, μέσα σε έξι γύρους. Στη μεγάλη κατηγορία WorldSBK, σημειώθηκαν 171 πτώσεις με μέσο όρο 14 ανά γύρο. Στο WorldSSP, υπήρξαν 38 περισσότερα συμβάντα σε σύγκριση με το 2023 με 258 να καταγράφονται φέτος, με έναν μέσο όρο 22 ανά γύρο, ενώ στο WorldSSP300 ανεβήκαμε από τις 131 στις 161 πτώσεις.

Στο WorldSBK, δύο αναβάτες, ο Sam Lowes της ELF Marc VDS Racing Team και ο Alvaro Bautista της Aruba.it Racing - Ducati κατέγραψαν 17 πτώσεις έκαστος, μοιραζόμενοι την κορυφή στον άτυπο τίτλο πτώσεων. Λίγο πιο πίσω, ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK, ο Tarran Mackenzie της PETRONAS MIE Racing Honda και ο Andrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha είχαν όλοι τους διψήφιες πτώσεις το 2024. Ο αναβάτης που απασχόλησε με τις λιγότερες πτώσεις για δεύτερη χρονιά ήταν ο Πρωταθλητής 2024 στη μεγάλη κατηγορία, Toprak Razgatlioglu της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, ο οποίος έπεσε δύο μόνο φορές, στα FP2 στο Misano και στα FP2 στο Magny-Cours -όμως η δεύτερη πτώση του παραλίγο να του κοστίσει τον τίτλο, αφού μέχρι να αναρρώσει τον έφτασε ο Bulega.

Στο WorldSSP, ο Tom Edwards της D34G Racing WorldSSP Team είχε 14 πτώσεις παίρνοντας τα σκήπτρα από τους Bahattin Sofuoglu και Tom Booth-Amos της PTR Triumph, οι οποίοι είχαν από 13 ο καθένας. Ο Luke Power της Motozoo ME AIR Racing ακολούθησε με 12. Όσον αφορά ποιος αναβάτης είχε τις λιγότερες, στους αναβάτες που ακολούθησαν όλη τη σεζόν WorldSSP, εκείνος ήταν ο Simone Corsi (Renzi Corse) με μόλις δύο πτώσεις.

Στο WorldSSP300, ο Unai Calatayud της ARCO SASH MotoR University Team είχε τις περισσότερες πτώσεις φέτος φτάνοντας τις 10, καθώς ήταν ο μόνος αναβάτης που κατέγραψε διψήφια νούμερα. Ακολουθεί ο Emiliano Ercolani της Yamaha Motoxracing WorldSSP300 Team με 8, και άλλοι έξι αναβάτες που έπεσαν από έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων των David Salvador, Mirko Gennai της MTM Kawasaki και Inigo Iglesias της Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki. Ο Petr Svoboda της Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki είχε μόλις μια πτώση.

Στη νέα κατηγορία WorldWCR, η Αμερικανίδα αναβάτρια Mallory Dobbs της Sekhmet Motorcycle Racing Team είχε τις πιο πολλές πτώσεις φτάνοντας τις 9, η Jessica Howden της Team Trasimeno έφτασε τις 6, η Emily Bondi της YART Zelos Black Knights Team και η Tayla Relph της TAYCO Motorsport είχαν πέντε η καθεμία. Η Astrid Madrigal της ITALIKA Racing FIMLA, η Roberta Ponziani της Yamaha Motoxracing WCR Team, η Lucy Michel της TSL-Racing και η Nicole Van Aswegen της Andalaft Racing σημείωσαν από μία πτώση. Κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η Πρωταθλήτρια του 2024 Ana Carrasco της Evan Bros Racing Yamaha Tea, που δεν έγραψε στο ηλεκτρονικό “τεφτέρι” καμία πτώση. Εδώ να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στη Mia Rusthen από τη Νορβηγία, η οποία έπεσε άσχημα στα δοκιμαστικά του πρώτου γύρου, και υπέστη εγκεφαλική βλάβη, από την οποία ακόμα ανακάμπτει.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε ποιες πίστες σημειώθηκαν οι περισσότερες πτώσεις και ατυχήματα, θα δούμε ότι τα ηνία τα κατέχει το Misano με 81, με την Magny-Cours να ακολουθεί με 71, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Jerez με 70. Από την άλλη είναι και κάποιες πίστες στις οποίες είχανε μικρό αριθμό πτώσεων – ατυχημάτων από τις δύο κατηγορίες WorldSBK και WorldSSP, όπως το Phillip Island με 30 ατυχήματα και τη Barcelona να καταγράφει μόλις πέντε. Κάποιες στροφές είχαν την “τιμητική” τους, με την στροφή 6 της Jerez, ακολουθώντας δεξιά κλειστή μετά από έντονα φρένα, είχε 21 πτώσεις, ενώ η στροφή 13 στην Magny-Cours είχε 20 και η στροφή 10 στην Cremona 18.

Αναβάτες και συνολικές πτώσεις – ατυχήματα WorldSBK για το 2024:
17 – Alvaro Bautista, Sam Lowes
10 – Alex Lowes, Andrea Locatelli, Taran Mackenzie
8 – Andrea Iannone, Michael van der Mark, Jonathan Rea
7 – Iker Lecuona, Axel Bassani, Remy Gardner, Xavi Vierge
5 – Nicolo Bulega, Scott Redding, Tito Rabat
4 – Danilo Petrucci, Michael Ruben Rinaldi, Bradley Ray, Garrett Gerloff
3 – Dominique Aegerter
2 – Adam Norrodin, Toprak Razgatlioglu

Ετικέτες

MOTUL WSBK – World Sportbike: Ξεκινά με 6 κατασκευαστές και 33 αναβάτες η κατηγορία που συμμετέχει και ο Γιάννης Περιστεράς

Παρθενική σεζόν για τη νέα αυτή κατηγορία που αντικαθιστά τη WorldSSP300
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/3/2026

Μια νέα εποχή ξεκινά το 2026 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike της FIM, με τη νέα κατηγορία World Sportbike που αντικαθιστά από φέτος την WorldSSP300 και έχει μάλιστα και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς.

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 27-29 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της WorldSPB στο Portimao, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο του WSBK. Λιγότερες από δέκα ημέρες έχουμε δηλαδή από την έναρξη και πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 6 εταιρείες και τους 33 αναβάτες που θα συμμετάσχουν.

KOVE

Η Kove έγραψε ιστορία το 2025 κερδίζοντας τον τίτλο της WorldSSP300 με τον Benat Fernandez (Kove Racing Team #109) και ο ίδιος συνδυασμός αναβάτη-ομάδας-κατασκευαστή θα ξανασυμμετάσχει και το 2026. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα έχει στη διάθεσή του το 2026 την Kove 450RR, η οποία διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 443 κ.εκ. που αποδίδει περίπου 70 ίππους.

Aprilia

Η Aprilia είχε παρουσία στο paddock του WorldSBK για τελευταία φορά το 2020, ενώ η τελευταία της συμμετοχή σε ολόκληρη τη σεζόν στο World Superbike ήταν το 2018. Ο κατασκευαστής από το Noale επιστρέφει στο paddock αυτή τη σεζόν στο World Sportbike με την μοτοσυκλέτα RS 660 Factory και τέσσερις αναβάτες, μεταξύ των οποίων ο Matteo Vannucci που είχε κατακτήσει νίκες στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς και τον “δικό μας” Γιάννη Περιστερά που επανέρχεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2023. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 659 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει περίπου 105 ίππους.

Suzuki

Όπως η Aprilia και η Suzuki επιστρέφει στο paddock του WorldSBK για την κατηγορία World Sportbike. Τρεις αναβάτες θα αγωνιστούν με τη GSX-8R, με πιο γνωστό τον δύο φορές πρωταθλητή WorldSSP300 Jeffrey Buis (Track & Trades Wixx Racing). Με έναν δικύλινδρο κινητήρα 776 κ.εκ., η μοτοσυκλέτα έχει ήδη αγωνιστεί στο MotoAmerica Twins Cup και στο πρωτάθλημα British Sportbike, κερδίζοντας τον τίτλο με τον Kas Beekmans (VLR Racing Team Suzuki) – ο οποίος θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης της WorldSPB το 2026. 

Triumph

Ο Βρετανός κατασκευαστής έχει ήδη κάνει αίσθηση στο WorldSSP τις τελευταίες σεζόν και τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο και στο WorldSPB. Ο Harrison Dessoy (PHR Performance Triumph) και ο Fenton Seabright θα είναι οι δύο αναβάτες της Triumph Daytona 660. Η μοτοσυκλέτα τους διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα σε σειρά με μέγιστη ισχύ 95 ίππων. Στην κατηγορία Sportbike του γερμανικού πρωταθλήματος, η Triumph κατέκτησε πέρυσι τις θέσεις 1-2-3 στην κατάταξη.

Yamaha

Η Yamaha θα συνεχίσει να εκπροσωπείται και στις τέσσερις κατηγορίες το 2026, καθώς μπαίνει στο World Sportbike με την Yamaha R7. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές το 2026, αφού 12 αναβάτες θα αγωνίζονται με αυτήν. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει δικύλινδρο κινητήρα 689 κ.εκ. που αποδίδει μέγιστη ισχύ 73 ίππων.

Kawasaki

Η Kawasaki γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο WorldSSP300 και ελπίζει ότι αυτή θα συνεχιστεί στο WorldSPB με την Kawasaki ZX-6R 636. Οκτώ αναβάτες θα την έχουν στη διάθεσή τους το 2026, με τον Xavi Artigas (MTM Kawasaki), τον teammate του Loris Veneman και τον υποψήφιο για τον τίτλο του 2025 David Salvador (Team ProDina Kawasaki XCI) να είναι μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα. Διαθέτει κινητήρα 636 κ.εκ. με τέσσερις κυλίνδρους που αποδίδει μέγιστη ισχύ 124 ίππων.

Σύστημα εξισορρόπησης

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με διαφορετικά κυβικά, κυλίνδρους και αποδόσεις, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα για την εξισορρόπηση των επιδόσεων μεταξύ των μοτοσυκλετών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα με ειδικές προδιαγραφές για τον κινητήρα, χάρτη περιορισμού ροπής με όρια στροφών και ελάχιστο βάρος. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει έναν υπολογισμό εξισορρόπησης που λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς τομείς επιδόσεων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό ΕΔΩ (από τη σελίδα 170).

Υπάρχει και έβδομος κατασκευαστής, που δεν είναι άλλος από την Honda αφού η CBR600RR έχει ομολογκαριστεί, όμως κανείς μόνιμος αναβάτης δεν θα αγωνιστεί μαζί της σε όλη τη σεζόν. Στη σέλα της μοναδικής CBR600RR έχει δηλωθεί ο Γάλλος Diego Poncet με την ομάδα RAC41-Honda, ο οποίος ωστόσο αγωνίζεται πλήρη σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα Superbikes (FSBK) και στο παγκόσμιο Endurance (EWC), ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή μόνο στον εναρκτήριο αγώνα της κατηγορίας WorldSPB στο Portimao.