WorldSBK 2026, Jerez Test - Ημέρα 1η: Petrucci στην κορυφή, πνίγηκαν στη βροχή

Δύσκολες καιρικές συνθήκες, ελπίζουμε σε καλύτερες για τη δεύτερη μέρα δοκιμών
WorldSBK 2026, Jerez Test, Day1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/1/2026

Οι αναβάτες WorldSBK και WorldSSP ξεκίνησαν τη νέα σεζόν στη νότια Ισπανία κόντρα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, που δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε κάποιο πρώτο συμπέρασμα, πέρα από το ότι ο Danilo Petrucci είναι κορυφαίος στη βροχή, κάτι που ήδη γνωρίζαμε.

Μπορεί τώρα η πρώτη ημέρα δοκιμών στη Jerez συνοδεύτηκε από πολύ δυνατή βροχή, όμως παρόλα αυτά οι αναβάτες βγήκαν όλοι στην πίστα για να δοκιμάσουν τις νέες μοτοσυκλέτες τους σε WorldSBK και WorldSSP. καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα της σεζόν στις 20 Φεβρουαρίου στο Phillip Island συνεχίζεται.

Ο Danilo Petrucci (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) ήταν ο ταχύτερος της ημέρας -παρά μια ανώδυνη πτώση-, με τους Yari Montella (Barni Spark Racing Team) και Miguel Oliveira (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) να ακολουθούν.

BMW - Petrucci και Oliveira προσαρμόζονται γρήγορα

Oliveira

Οι Danilo Petrucci και Miguel Oliveira δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα στις BMW M 1000 RR ενόψει της πρώτης τους σεζόν με την ομάδα. Ο σπεσιαλίστας της βροχής Petrucci σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας με 1’52.976, τη δεύτερη φορά που βγήκε στην πίστα. Παρά τον κακό καιρό, ο Oliveira έκανε τους περισσότερους γύρους από όλους (31), με τον καλύτερο χρόνο του (1’54.260) να τον φέρνει στην τρίτη θέση. Ο Michael van der Mark, πρώην αναβάτης και νυν δοκιμαστής της BMW, έκανε επίσης μια σύντομη εμφάνιση με 11 γύρους.

Ducati - O Montella ταχύτερος στο ιταλικό στρατόπεδο

Ducati

Παρά την άφιξη του πρώην Πρωταθλητή Alvaro Bautista (Barni Spark Racing Team) στη θέση του Petrucci για το 2026, ο Yari Montella ήταν ο ταχύτερος Ducati της ημέρας, και μάλλιστα με περιφερειακή και όχι εργοστασιακή ομάδα. Στη δεύτερη του σεζόν στο WorldSBK, ο χρόνος του 1’54.194 ήταν ο μόνος χρόνος αναβάτη Ducati εντός δύο δευτερολέπτων από τον Petrucci. Ο Iker Lecuona (Aruba.it Racing - Ducati) ήταν ο μοναδικός εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, καθώς ο Nicolo Bulega δεν συμμετείχε. Ο Lecuona ολοκλήρωσε την 1η ημέρα στην 5η θέση με 1’55.605 κάνοντας 14 γύρους. Ο Bautista έκανε το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Barni Ducati, με καλύτερο χρόνο 1’56.770 που τον έφερε στην 8η θέση. Ο Alberto Surra (Motocorsa Racing), προετοιμαζόμενος για την πρώτη του πλήρη σεζόν στο WorldSBK, σημείωσε 1’58.634 και κατετάγη 15ος, μπροστά από τον Philipp Oettl (Feel Racing WorldSSP Team), ο οποίος έκανε 18 γύρους ως δοκιμαστής της Aruba.it Racing – Ducati.

Yamaha - Ο Πρωταθλητής WorldSSP 2025 δίνει το στίγμα του

Yamaha

Ο Stefano Manzi (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στο στρατόπεδο της Yamaha με χρόνο 1’55.044, καταλαμβάνοντας την 4η θέση και κάνοντας τους περισσότερους γύρους της ημέρας μετά τον Petrucci. Ο Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) ήταν 7ος με 1’55.935, χάνοντας την 6η θέση για μόλις 0.018, ενώ ο Xavi Vierge (Pata Maxus Yamaha), στη νέα του ομάδα μετά από τέσσερα χρόνια στη Honda, σημείωσε 1’57.784 και κατετάγη 12ος.

Bimota by Kawasaki - Ο Xavi Forés ταχύτερος για τον ιταλικό κατασκευαστή

Ο δοκιμαστής Xavi Forés ήταν ο ταχύτερος της bbKRT με 1’55.917, καταλαμβάνοντας την 6η θέση, ενώ ο Axel Bassani ήταν 13ος με 1’57.830, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον νέο crew chief Uri Pallares. Ο Alex Lowes δεν συμμετείχε.

Honda - Ο Dixon  ανεβάζει ρυθμό

Honda

Με τον Somkiat Chantra (Honda HRC) εκτός λόγω τραυματισμού, ο Jake Dixon ήταν ο μοναδικός βασικός αναβάτης της Honda. Ο καλύτερος χρόνος του, 1’57.108, ήρθε στον τελευταίο από τους 16 γύρους του και τον έφερε στην 9η θέση. Ο Tetsuta Nagashima, ως δοκιμαστής, έκανε 27 γύρους, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα για βρόχινες συνθήκες.

Kawasaki - Μέτρια πράγματα από τον Gerloff 

Ο Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) συνεργάζεται ξανά με τον πρώην crew chief Les Pearson για το 2026. Παρά τη βροχή, ολοκλήρωσε 26 γύρους με καλύτερο χρόνο 1’57.916, που τον έφερε στη 14η θέση.

WorldSSP - Ο Alcoba ξεχωρίζει στο “σπίτι” του

Ο Ισπανός Jeremy Alcoba (Kawasaki WorldSSP Team) ήταν ο ταχύτερος αναβάτης του WorldSSP στην πίστα της Jerez με 1’57.205, ενώ ο νέος του ομόσταυλος Dominique Aegerter ακολούθησε με 1’59.986. Ο Matteo Ferrari (WRP Racing) ολοκλήρωσε με 2’04.119, τρίτος μεταξύ των WorldSSP αναβατών.

Ελπίζουμε σε καλύτερο καιρό τη 2η ημέρα, αν και η πρόβλεψη κάνει πάλι λόγο για βροχή...

Ακολουθούν οι χρόνοι της 1ης ημέρας του τεστ της Jerez.

ΘΕΣΗ # ΚΑΤ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 9 sbk Danilo PETRUCCI Rokit BMW Motorrad World 1:52.976  
2 5 sbk Yari MONTELLA Team Barni Spark Racing Te 1:54.194 1.218
3 88 sbk Miguel OLIVEIRA Rokit BMW Motorrad World 1:54.260 1.284
4 62 sbk Stefano MANZI GYTR GRT Yamaha WorldS 1:55.044 2.068
5 7 sbk Iker LECUONA Aruba Racing Ducati 1:55.605 2.629
6 12 sbk Xavi FORÉS BbKRT 1:55.917 2.941
7 55 sbk Andrea LOCATELLI Pata Maxus Yamaha 1:55.935 2.959
8 19 sbk Álvaro BAUTISTA Team Barni Spark Racing Te 1:56.770 3.794
9 96 sbk Jake DIXON Honda HRC 1:57.109 4.133
10 52 ssp Jeremy ALCOBA Kawasaki WorldSSP Team 1:57.205 4.229
11 45 sbk HRC Test Rider Honda HRC 1:57.672 4.696
12 97 sbk Xavi VIERGE Pata Maxus Yamaha 1:57.784 4.808
13 47 sbk Axel BASSANI BbKRT 1:57.830 4.854
14 31 sbk Garrett GERLOFF Kawasaki WorldSBK Team 1:57.916 4.940
15 67 sbk Alberto SURRA Motocorsa Racing 1:58.634 5.658
16 165 sbk Aruba Test Rider Aruba Racing Ducati 1:58.887 5.911
17 28 ssp Lennox LEHMANN Team Apreco 1:59.575 6.599
18 77 ssp Dominique AEGERTER Kawasaki WorldSSP Team 1:59.986 7.010
19 6 ewc Foray-Checa-Schrotter ERC 2:00.330 7.354
20 60 sbk Michael VD MARK BMW Test Team 2:01.143 8.167
21 85 sbk Twan SMITS Team Apreco 2:02.135 9.159
22 111 ssp Matteo FERRARI WRP Racing 2:04.119 11.143
23 265 ssp Philipp ÖTTL Feel Racing WorldSSP Tea 2:04.770 11.794
24 160 ssp Dirk GEIGER Team Apreco 2:10.389 17.413
25 91 ssp Borja JIMÉNEZ WRP Racing 2:12.354 19.378
Ετικέτες

Motul WSBK: Ο Danilo Petrucci ανακοίνωσε το διαζύγιο με τη BMW! [Video]

Στη Magny-Cours ο Ιταλός επιβεβαίωσε πως η σχέση του με τους Γερμανούς δεν πήγε όπως την περίμενε
danilo-petrucci
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/9/2026

Ήταν λίγο-πολύ κοινό μυστικό πως ο Danilo Petrucci δεν θα περνούσε δεύτερο χρόνο με τη BMW Motorrad, παρότι επισήμως ουδέποτε λέχθηκε κάτι τέτοιο – όχι ως τώρα τουλάχιστον. Πριν λίγες μέρες επισημοποιήθηκε η επέκταση συνεργασίας με τον Miguel Oliveira, ωστόσο η δεύτερη M 1000 RR ξαναγίνεται διαθέσιμη για το 2027, καθώς ο Petrucci αποχαιρετά τη γερμανική εταιρεία.

Το περίεργο είναι πως η ανακοίνωση δεν έγινε από την ομάδα ή το εργοστάσιο, αλλά από τον ίδιο τον αναβάτη και μάλιστα σε συνέντευξη που ανήκει στο τυπικό πρόγραμμα ενός αγωνιστικού τριημέρου WSBK. Ούτε διοργανώθηκε επί τούτου συνέντευξη Τύπου, ούτε εκδόθηκε κάποιο επίσημο ανακοινωθέν, απλά ο Petrucci στήθηκε μπροστά στο μικρόφωνο και έριξε την είδηση:

“Αποφασίσαμε από κοινού με τη BMW να μη συνεχίσουμε μαζί στο WSBK του χρόνου. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε μαζί, σε κάποιο άλλο πόστο ή άλλο πρωτάθλημα, μα είναι ακόμη πολύ νωρίς. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως δεν θα συνεχίσουμε μαζί, ήταν μια αμοιβαία απόφαση. Και οι δύο πλευρές δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και αυτό μας οδήγησε στο να αποφασίσουμε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί.

“Τώρα είναι καιρός για σκέψη. Ειδικά φέτος ξόδεψα πολλή ενέργεια και θυσίασα πολλά, για να εισπράξω μόνο μερικά καλά αποτελέσματα, πολλές πτώσεις και έναν μεγάλο τραυματισμό. Ήταν δύσκολο να το χωνέψω.

“Θέλω να δώσω προτεραιότητα στη BMW γιατί με βοήθησαν πολύ και θέλω να καταλάβω ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Είναι δύσκολο να μην αγωνίζομαι εδώ, αλλά ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον.”

Λίγη ώρα πριν είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Oliveira, ο οποίος εξηγούσε πως η μοτοσυκλέτα τους δεν δούλευε για κανέναν από τους δύο στη Magny-Cours, εξ ου και τα κακά αποτελέσματα που αμφότεροι πέτυχαν. Ο Πορτογάλος δικαίωσε μάλιστα τις γκρίνιες του Petrucci λέγοντας πως, πρόκειται για μια καταστροφή, αυτή η BMW δεν δουλεύει ούτε για μένα ούτε για τον Petrucci. Και οι δύο παραπονιόμαστε για τα ίδια προβλήματα. Αυτό το σαββατοκύριακο δεν είχαμε ούτε ρυθμό, ούτε ταχύτητα πουθενά, από τις δοκιμές ως τους αγώνες. Όσο πιο ‘Stop & Go’ είναι η πίστα, τόσο χειρότερα είναι. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο βήμα προόδου”.

Ο Petrucci αναγνωρίζει πως με την ίδια μοτοσυκλέτα πέρυσι ο Toprak Razgatlioglu έκανε θαύματα: “Ο Toprak είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω συναντήσει, με ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Ήταν ικανός να βγάλει το μέγιστο από τη μοτοσυκλέτα καταφέρνοντας να φρενάρει όσο πιο αργά γίνεται σε κάθε στροφή, αλλά αν δεν έχεις το ίδιο χάρισμα είσαι τελειωμένος. Είναι σαν να προσπαθείς να οδηγείς διαρκώς στο 110%, κάθε γύρος πρέπει να μοιάζει με τις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνεται για 20 απανωτούς γύρους.

“Εμείς, όταν προσπαθούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, η μοτοσυκλέτα δεν θέλει να στρίψει. Αν φρενάρεις δέκα μέτρα πριν το σωστό σημείο χάνεις δύο δέκατα. Αν φρενάρεις εκεί που πρέπει είσαι ένα δευτερόλεπτο πιο αργός. Σε αυτήν την κατάσταση έχουμε κολλήσει, όταν προσπαθούμε να πιέσουμε παραπάνω δεν το δέχεται η μοτοσυκλέτα.”

"Είναι δύσκολο να αποδεχτώ αυτήν την κατάσταση. Είμαι σχεδόν 36 ετών. Το να τραυματίζεσαι παλεύοντας για τη 13η θέση είναι κάτι που στα 20 σου δεν το πολυσκέφτεσαι, αλλά στα 36 αρχίζω να σκέφτομαι πως που αρέσουν τα κόκκαλά μου, τα πόδια μου, οι ώμοι μου. Προσπαθώ πάντα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, μα δεν είναι αρκετό. Συχνά ακούς τέτοιες γκρίνιες από αναβάτες, να μιλούν για τα λάστιχα, την ομάδα, την εκκίνηση, τον αναβάτη που σε έκλεισε, μπορείς να βρεις πολλές δικαιολογίες μα εγώ πάντα ήμουν ξεκάθαρος και η καλύτερη αξία μου είναι και η χειρότερη: το να λες την αλήθεια δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή."

Και από αυτήν την τελευταία ατάκα, μάλλον αντιλαμβανόμαστε τι ήταν αυτό που ράγισε το γυαλί στη σχέση του Petrucci με τη BMW Motorrad.