WorldSBK: Χειρουργήθηκε ο Somkiat Chantra - Αμφίβολη η παρουσία του στα πρώτα τεστ

Χάνει Jerez, αμφίβολος και για το Portimao ο rookie της HRC
Chantra sign WSBK Honda HRC
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/1/2026

Ο Somkiat Chantra υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Ταϊλάνδη μετά από ατύχημα σε προπόνηση στη Sepang, με τη Honda HRC να επιβεβαιώνει ότι ο αναβάτης χειρουργήθηκε και στα δύο άνω άκρα.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Honda στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, Somkiat Chantra, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου έπειτα από πτώση που είχε κατά τη διάρκεια προπόνησης στη Sepang της Μαλαισίας.

Η Honda είχε επιβεβαιώσει στις 16 Ιανουαρίου ότι ο Ταϊλανδός αναβάτης υπέστη κάταγμα στο δεξί αντιβράχιο. Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωση της HRC διευκρινίστηκε ότι, μετά από περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις στην Ταϊλάνδη, κρίθηκε απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση και στα δύο χέρια, με το δεξί να τοποθετείται σε γύψο, ενώ το αριστερό δεν χρειάστηκε ακινητοποίηση.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Honda HRC αναφέρει:
"Μετά από περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις μετά την επιστροφή του στην Ταϊλάνδη, ο Somkiat Chantra υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο χέρια το Σάββατο 17 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Bangkok. Το δεξί του χέρι έχει τοποθετηθεί σε γύψο, ενώ το αριστερό δεν χρειάστηκε. Περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποθεραπείας του θα δοθούν εν καιρό."

Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην αγωνιστική δράση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο Chantra θα απουσιάσει από το πρώτο επίσημο τεστ της σεζόν στην Jerez (21–22 Ιανουαρίου), ενώ είναι πολύ πιθανό να χάσει και το τεστ στο Portimao (28–29 Ιανουαρίου).

Chantra

Ο Chantra, μαζί με τον ομόσταυλο του και επίσης rookie στο WorldSBK, Jake Dixon, είχαν οδηγήσει για πρώτη φορά την Honda CBR1000RR-R Superbike στο τεστ της Jerez τον περασμένο Νοέμβριο. Με τον πρόσφατο τραυματισμό του, η επόμενη επαφή του με τη μοτοσυκλέτα μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το Phillip Island, όπου θα πραγματοποιηθούν δοκιμές στις 16–17 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της σεζόν στην ίδια πίστα, στις 20 με 22 Φεβρουαρίου.

Chantra

Σε περίπτωση που ο Chantra δεν καταφέρει να αγωνιστεί στον Αυστραλιανό γύρο, υπάρχει το ενδεχόμενο η Honda να χρησιμοποιήσει ως αντικαταστάτη τον νέο test rider της ομάδας στο WorldSBK, τον πολυπρωταθλητή Jonathan Rea, ο οποίος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του αγωνιστική συμμετοχή με τη Honda από το 2014.
 

Chantra

Motul WSBK: Η αγωνιστική ομάδα Ten Kate αφήνει τη Yamaha για χάρη της QJMOTOR!

Στον δρόμο που χάραξε πέρυσι η Evan Bros Racing
ten kate
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/10/2026

Μετά από 8 σεζόν, 3 παγκόσμιους τίτλους και 48 νίκες, μια εποχή φτάνει στο τέλος της. Η Yamaha επιβεβαίωσε επίσημα τον χωρισμό της με την αγωνιστική ολλανδική ομάδα Ten Kate που στρέφει πλέον το βλέμμα της προς Κίνα μεριά.

Η Ten Kate Racing αποτελεί μία εκ των κορυφαίων και πιο επιτυχημένων ομάδων στον θεσμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbikes και είναι η ομάδα με την οποία πήρε το τελευταίο της πρωτάθλημα WSBK η Honda, το 2007 με αναβάτη τον James Toseland. Τα τελευταία 8 έτη η ομάδα συνεργαζόταν με τη Yamaha με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η συνεργασία μεταξύ της Yamaha και της Ten Kate ξεκίνησε το 2019, με την επιστροφή της ολλανδικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και τον Loris Baz να οδηγεί την R1. Αυτή η συνεργασία απέδειξε αμέσως τις δυνατότητές της, με αποκορύφωμα τις τέσσερις θέσεις στο βάθρο το 2020.

Ωστόσο, η συνεργασία Yamaha-Ten Kate έγραψε τα πιο σημαντικά κεφάλαιά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport. Μετά το ντεμπούτο της με την R6 το 2020, με αναβάτη τον Steven Odendaal, η ομάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κορυφή με την απόκτηση του Dominique Aegerter, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει δύο συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους το 2021 και το 2022.

WorldSSP

Ο Stefano Manzi αντικατέστησε τον Ελβετό αναβάτη και τερμάτισε δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τόσο το 2023 όσο και το 2024, ενώ το 2025 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με Yamaha R9.

Το διαζύγιο των δύο πλευρών κλείνει λοιπόν ένα κεφάλαιο οκτώ σεζόν και ανοίγει το δρόμο για μια νέα περιπέτεια, καθώς η ολλανδική ομάδα πρόκειται να συνεργαστεί με την κινεζική QJMOTOR από το 2027, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που αγωνιστική ομάδα παρατά στα κρύα του λουτρού την Yamaha στα Supersport για χάρη ενός Κινέζου κατασκευαστή, καθώς πέρυσι η Evan Bros συμφώνησε με την ZXMOTO, κι αυτό πήγε εξαιρετικά καλά αφού o Valentin Debise κατάφερε 6 νίκες και τερμάτισε στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, στην πρώτη σεζόν του εγχειρήματος.

Ο Andrea Dosoli, επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Yamaha Motor Europe, δήλωσε: “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ten Kate για όλα όσα έχει κάνει τις τελευταίες οκτώ σεζόν. Το ιστορικό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport μιλούσε ήδη από μόνο του πριν ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας το 2019, ενώ η προσθήκη τριών ακόμη παγκόσμιων τίτλων συνέβαλε στο να καταστεί η Yamaha ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στην ιστορία της κατηγορίας. Είμαστε απογοητευμένοι που τους βλέπουμε να επιλέγουν μια νέα κατεύθυνση για το 2027, αλλά πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Ronald και Gerrit Ten Kate, καθώς και ολόκληρη την ομάδα τους, για την αφοσίωσή τους τα τελευταία οκτώ χρόνια.”