Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

WorldSBK: Τελευταία μέρα δοκιμών στο Portimao

Στην τελική ευθεία πριν την έναρξη

Η δεύτερη μέρα των δοκιμών στο Portimao ολοκληρώθηκε υπό την παρουσία ισχυρών ανέμων, όμως τόσο οι αναβάτες των WorldSBK όσο και των WorldSSP παρέμειναν ακλόνητοι και αξιοποίησαν όλο το διαθέσιμο χρόνο στην πίστα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, με τους αναβάτες να διατηρούν γρήγορους ρυθμούς. Έτσι είχαμε πολλούς απ’ αυτούς να εναλλάσσονται στην κορυφή του πίνακα, όμως τελικά ο Rea επικράτησε, παρά την πτώση που είχε λίγα λεπτά πριν τη λήξη των δοκιμών.

Ο Rea έμεινε ευχαριστημένος με την δουλεία που έκανε κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμαστικών, προσαρμόζοντας την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του και είναι πλέον έτοιμος για την έναρξη του πρωταθλήματος ώστε να αξιολογήσει τις δυνατότητές του έναντι του ανταγωνισμού. Ο team mate του, Leon Haslam, ολοκλήρωσε τις δοκιμές καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον πίνακα των χρονομετρήσεων και με την εργατικότητά του κατάφερε τόσο να αισθανθεί άνετα πάνω στην μοτοσυκλέτα του όσο και να προετοιμαστεί για την επιστροφή του στο πρωτάθλημα, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Ο Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) κατά τη διάρκεια των δοκιμών τόσο στη Jerez όσο και στο Portimao, απέδειξε πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι καθώς και το πόσο καλή δουλεία έχει κάνει η Yamaha με την R1, αφού βρισκόταν σχεδόν πάντα πίσω απ’ τον Rea με μικρή διαφορά όπως τώρα. Μαζί με τον ομόσταβλό του, Michael van der Mark που ήρθε πέμπτος, ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους επιβεβαιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα απ’ τις δοκιμές που κάναν στα νέα εξαρτήματα των μοτοσυκλετών τους.

Η ομάδα της Ducati με τον Chaz Davies και τον Alvaro Bautista κατάφερε να δουλέψει πολύ κοντά στο 100% του δυναμικού της, καθώς ο Davies αισθάνθηκε αρκετά καλύτερα και ως εκ τούτου, οι δύο αναβάτες συγκεντρώθηκαν στην προσαρμογή της μοτοσυκλέτας τους, ρυθμίζοντας τόσο τη θέση του κινητήρα όσο και τα ηλεκτρονικά. Ο Alvaro Bautista δοκίμασε διαφορετικά ελαστικά στη μοτοσυκλέτα του και βρέθηκε πίσω απ’ τον Lowes μ’ ένα δέκατο διαφορά. Ο Ουαλός Davies κατάφερε να ολοκληρώσει 42 γύρους στην πίστα –τους περισσότερους μετά τον τραυματισμό του- και ολοκλήρωσε της δοκιμές μια θέση πιο κάτω από χθες, ερχόμενος 11ος.

Η ομάδα της BMW είχε δυνατή παρουσία την τελευταία μέρα των δοκιμών, καθώς πριν την έναρξή τους παρουσίασε τα χρώματα των μοτοσυκλετών της. Οι νέες S1000RR που θα κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος με τον νέο κινητήρα (με το μεταβλητό χρονισμό και βύθιση των βαλβίδων) υιοθετούν τα παραδοσιακά χρώματα του λογότυπου της σειράς M των αυτοκινήτων της BMW. Όσον αφορά την παρουσία της στην πίστα, ο Tom Sykes βρέθηκε μια θέση πιο κάτω συγκριτικά με χθες τερματίζοντας έκτος, όμως ανέφερε πως είναι έκπληκτος με το πόσο κοντά ήταν στην πρώτη πεντάδα δεδομένου ότι η ομάδα εργάζεται ακόμη στα αρχικά στάδια της εξέλιξης της S1000RR. Ο Markus Reiterberger –ο νέος team mate του Sykes- βρέθηκε μπροστά απ’ τον Davies, εστιάζοντας κυρίως στη ρύθμιση της γεωμετρίας της μοτοσυκλέτας του καθώς και στην δοκιμή διαφορετικών ελαστικών. Πλέον η ομάδα της BMW, μετά από συνολικά οκτώ μέρες δόκιμων (έξι επίσημες και δύο ιδιωτικές στην Almeria) οδεύει με αρκετή αυτοπεποίθηση στον αγώνα του Philip Island.

Η GRT Yamaha WorldSBK Team βρέθηκε στην έβδομη και όγδοη θέση με τον Sandro Cortese να βρίσκεται μπροστά απ’ τον team mate του Marco Melandri. Ο Sandro Cortese συνέχισε την εξοικείωση με την μοτοσυκλέτα του, δείχνοντας αρκετά προετοιμασμένος για το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία. Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) έκλεισε τις δοκιμές του πίσω απ’ τον Melandri εστιάζοντας στην ανάγνωση των πληροφορίων που του προσφέρει η μοτοσυκλέτα του, αν και στο Philip Island θα αντικατασταθεί με τη νεότερη έκδοση του 2019. Παρ’ όλα αυτά έμεινε ευχαριστημένος με το διήμερο και με τη συνεργασία του με τον αρχηγό της ομάδας.

Οι μη εργοστασιακοί αναβάτες με την V4 R, Michael Rinaldi (Barni Racing Team) και Eugene Laverty (Team Goeleven) εστίασαν στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών τους και βρέθηκαν στην 12η και 13η θέση αντίστοιχα. Ο rookie του 2019 Alessandro Delbianco ήρθε 14ος προσπαθώντας να εξοικειωθεί με την CBR1000RR του.Οι αναβάτες των WorldSSP ολοκλήρωσαν κι αυτοί τις δοκιμές στο Portimao με τον Jules Cluzel (GMT94 Yamaha) να είναι ο ταχύτερος της κατηγορίας με τον Raffaele De Rosa (MV Agusta Reparto Corse) να βρίσκεται πίσω του με κενό 0,573, ενώ ο Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) ήρθε τρίτος. Με την ολοκλήρωση των δοκιμών βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, που θα ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα μήνα.

Χρόνοι δοκιμών:

 1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing WorldSBK Team) 1:40.855
 2. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:41.814 +0.959
 3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) 1:41.934 +1.079
 4. Leon Haslam (Kawasaki Racing WorldSBK Team) 1:42.144 +1.289
 5. Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1:42.191 +1.336
 6. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:42.246 +1.391
 7. Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1:42.469 +1.614
 8. Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1:42.507 +1.652
 9. Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) 1:42.537 +1.682
 10. Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:43.146 +2.291
 11. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1:43.361 +2.506
 12. Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team) 1:43.834 +2.979
 13. Eugene Laverty (Team Goeleven) 1:43.950 +3.095
 14. Alessandro Delbianco (Althea MIE Racing Team) 1:44.885 +4.030