WorldSSP 2025, 1ος γύρος, Αυστραλία - Νίκη με το καλημέρα για το τρικύλινδρο Yamaha R9!

Πλουραλισμός στα αποτελέσματα, με MV Agusta στην pole, Yamaha και Triumph τους 2 αγώνες
R9
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/2/2025

Μπορεί ο Bo Bendsneyder να πήρε την pole position με την MV Agusta, όμως στον πρώτο αγώνα νικητής ήταν ο μόλις 8ος στα δοκιμαστικά Stefano Manzi με το ολοκαίνουργιο τρικύλινδρο Yamaha R9! Και ο πλουραλισμός στα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στον 2ο αγώνα, με τον Tom Booth-Amos που πήρε την 1η του νίκη στην κατηγορία, χαρίζοντας στην Triumph τη 2η νίκη της στα WorldSSP.

Ο Stefano Manzi έκανε έναν εξαιρετικό 1ο αγώνα, εκκινώντας από την 8η θέση της σχάρας εκκίνησης, καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του ένα σμάρι αναβατών, με τον Booth-Amos της Triumph μόλις 0,322 δευτερόλεπτα στο κατόπι του, και τον Marcel Schroetter της Ducati τρίτο, 0,480 δευτερόλεπτα πίσω από τον αναβάτη της Yamaha. Τέταρτος ήταν τελικά ο pole-man της MV Agusta, και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Can Oncu με Yamaha R9. Στα υποχρεωτικά pit-stop ο Jaume Masia που πάλευε με τον Manzi χρεώθηκε με ποινή, που τον έριξε τελικά 6ο.

Πολλές ήταν οι πτώσεις του αγώνα, ενώ ο Michael Rinaldi (Yamaha R9) αποσύρθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, με τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει φλόγες από την εξάτμισή της!

Booth-Amos

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας, ο Tom Booth-Amos της Triumph πήρε τη νίκη, κρατώντας πίσω του τον Stefano Manzi της Yamaha, ενώ στο τελευταίο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Bendsneyder της MV Agusta. Ο Michael Rinaldi απάντησε στην εγκατάλειψη του πρώτου αγώνα με μια τέταρτη θέση, ενώ η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Jeremy Alcoba της Kawasaki.

Κι εδώ δεν έλλειψαν οι πτώσεις, με τους Debise, Masia και Shroetter τα πιο ηχηρά ονόματα που εγκατέλειψαν, μην καταφέρνοντας τελικά να διακριθούν, και χάνοντας πολύτιμους βαθμούς.

WorldSSP

Ακολουθεί η πρώτη εξάδα της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος:

1. Tom Booth-Amos (PTR Triumph Factory Racing) 45 βαθμοί

2. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) 45

3. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) 29

4. Oli Bayliss (PTR Triumph Factory Racing) 18

5. Jeremy Alcoba (Kawasaki WorldSSP Team) 17

6. Lucas Mahias (GMT94 Yamaha) 17

Ετικέτες

MOTUL WSBK 2026 DUCATI: Η νέα αγωνιστική ομάδα! Χαμηλότερες προσδοκίες αλλά χαμηλά και ο ανταγωνισμός

Με δίδυμο αναβατών τους Nicolo Bulega και Iker Lecuona
Ducati
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/2/2026

Η σεζόν 2026 του MOTUL WSBK για την ομάδα Aruba.it Racing - Ducati ξεκινά επίσημα με την παρουσίαση της Ducati Panigale V4 R των Nicolo Bulega και Iker Lecuona.

Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Aruba θα βρίσκεται στο πλευρό της Ducati, επιβεβαιώνοντας την στενή σχέση των δύο εταιριών. Η Aruba.it είναι μια ιταλική γνωστή κυρίως για τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων, υπηρεσίες cloud και δυνατότητα καταχώρισης ονομάτων ιστότοπου.

Η παρουσίαση έγινε στο Aruba Auditorium και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τις νέες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες Ducati Panigale V4 R του Nicolo Bulega και Iker Lecuona.

Ο Iker που έχει περάσει από τα MotoGP είναι σίγουρα ένας αναβάτης με όραμα και πιθανότητες για το βάθρο, ο Bulega όμως εκτός από πιο έμπειρος είναι και εκείνος που έφτασε στην δεύτερη θέση την προηγούμενη σεζόν και μαζί με τα βάθρα του Bautista βοήθησε την Ducati να πάρει το 21ο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.
Τώρα θα διαγωνίζεται χωρίς τον Toprak και με τον Bautista σε δορυφορική ομάδα, άρα χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να βελτιωθεί, οι πιθανότητές του για τον φετινό τίτλο είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι.

Μπορεί λοιπόν η ομάδα της Ducati να χαμηλώνει σε προφίλ αναβατών, αλλά ταυτόχρονα και ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικός. Η επόμενη σεζόν αναμένεται να αναδείξει νέα ταλέντα έτσι και αλλιώς και να ανατρέψει τις ισορροπίες. Πιθανότερο να μην υπάρξει ένα βασικός διεκδικητής αλλά πολλοί μέσα στην σεζόν και στις επόμενες σεζόν, όπως έγινε με την απουσία του Marquez στα MotoGP μέχρι και την επιστροφή του.

Ducati

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Domenicali παρουσίασε στο κοινό τη νέα Ducati Panigale V4 R, σε χρώμα Rosso Centenario και τη διπλή λευκή λωρίδα. Ο συνδυασμός αυτός παραπέμπει στις ρίζες της Ducati (που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής) από την Ducati 60 του 1949 - την πρώτη ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα της εταιρείας, έως την Gran Sport "Marianna" του 1955 - την πρώτη αγωνιστική Ducati που σχεδίασε ο Fabio Taglioni.

Ο Luigi Dall'Igna, General Manager της Ducati Corse, έστειλε ένα βίντεο από τη Μαλαισία – όπου η ομάδα Ducati Lenovo MotoGP πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή δοκιμές – για να ευχηθεί καλή τύχη στην ομάδα και να της υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσεται αγώνας με αγώνα, προκειμένου να επιτύχει το πιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Ducati

Παρακάτω οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης:

Stefano Cecconi (Διευθυντής ομάδας, Aruba.it Racing – Ducati):

“Ξεκινάμε αυτή τη νέα πρόκληση γνωρίζοντας ότι δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας μέχρι την τελευταία στροφή του 2025 και έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η σεζόν που πρόκειται να ξεκινήσει θα είναι μια σκληρή δοκιμασία. Ο πήχης έχει ανέβει, όπως και οι προσδοκίες, αλλά αυτό είναι ακριβώς που μας παρακινεί να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά.

Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών περιόρισαν τον χρόνο μας στην πίστα και μας εμπόδισαν να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις ιδιότητες της νέας Panigale V4R. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσουμε το προγραμματισμένο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών στην Αυστραλία και θα είμαστε έτοιμοι για το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους αναβάτες μας: ο Nicolο Bulega έχει ήδη δείξει ότι έχει τα προσόντα για να κερδίσει τον τίτλο, ο Iker Lecuona έρχεται με πλούσια εμπειρία, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 26 ετών, και είμαι σίγουρος ότι θα αποδείξει την αξία του το συντομότερο δυνατό. Καλή τύχη σε όλη την ομάδα, ανυπομονούμε να μετατρέψουμε όλη τη σκληρή δουλειά μας σε αποτελέσματα και να δώσουμε σε όλους τους Ducatisti κάτι να πανηγυρίσουν”.

 

Claudio Domenicali (Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati Motor Holding):

“Φέτος γιορτάζουμε την εκατονταετία μας, ένα μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι που το 1988 διασταυρώθηκε με τη γέννηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike, όπου η Ducati πρωταγωνιστεί από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. Ένα θεμελιώδες κεφάλαιο στην ιστορία μας, που με 21 τίτλους Κατασκευαστών και 16 τίτλους Αναβατών που κατακτήθηκαν σε 38 σεζόν, μας καθιστά σήμερα τον πιο επιτυχημένο κατασκευαστή στην κατηγορία. Το Superbike είναι το πρωτάθλημα των πιο προηγμένων supersport μοτοσυκλετών μας, που αναπτύσσονται σεζόν μετά σεζόν χάρη στην εμπειρία που αποκτάται στην πίστα.

Η νέα Panigale V4 R ενσαρκώνει αυτό το ταξίδι: ενσωματώνει λύσεις που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Ducati Corse - από το Ducati Vehicle Observer έως τα Corner Sidepods, από τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα έως το Ducati Racing Gearbox - για να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να επιτρέπει στους Ducatisti να βιώσουν τη συγκίνηση του να είναι πραγματικοί αναβάτες.

Για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια ιστορίας, οι μοτοσυκλέτες φέρουν τη διακόσμηση Rosso Centenario, το ίδιο εορταστικό χρώμα που χρησιμοποιείται και στο MotoGP. Σε αυτό το ταξίδι, η Aruba διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο: μια συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε διάστημα 12 ετών χάρη στο όραμα του Stefano Cecconi, ενός επαγγελματία με πάθος για τη μοτοσυκλέτα, και που σήμερα αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για το αθλητικό μας πρόγραμμα.

Προσεγγίζουμε αυτή την εξαιρετικά σημαντική σεζόν με την φιλοδοξία να επιβεβαιώσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια ιστορία για την οποία είμαστε βαθιά υπερήφανοι”.

Luigi Dall'Igna (Γενικός Διευθυντής Ducati Corse):

“Το 2026 θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο για την ομάδα Aruba.it Racing - Ducati, με έναν σαφή στόχο: να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τον παγκόσμιο τίτλο και να τον φέρουμε πίσω στο Borgo Panigale. Αυτή είναι η αποστολή μας: γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι και πόσο ισχυροί είναι οι αντίπαλοί μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης τι χρειάζεται για να γίνουμε πρωταγωνιστές και το έχουμε ήδη αποδείξει.

Θα το κάνουμε με υψηλές προσδοκίες, χάρη εν μέρει στο ντεμπούτο της νέας Panigale V4 R, ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά μας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Nicolo Bulega: τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει ταλέντο, συνέπεια και ωριμότητα, τερματίζοντας δύο φορές δεύτερος στο Superbike, παλεύοντας πάντα μέχρι τον τελευταίο γύρο.

Είμαστε σίγουροι ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Iker Lecuona: η αντικατάσταση του Alvaro Bautista, ο οποίος παραμένει στην οικογένεια της Ducati Corse, θα είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις ικανότητες και το ταλέντο του.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τα επιτεύγματα της περασμένης χρονιάς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων και Κατασκευαστών: ξεκινάμε ξανά από εκεί, με την ίδια αποφασιστικότητα, με την επιθυμία να ζήσουμε μια άλλη συναρπαστική σεζόν και με στόχο να προσθέσουμε έναν τρίτο τίτλο”.

Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati #11):

“Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η σεζόν: επιτέλους επιστρέψαμε. Ο χειμώνας ήταν πολύ μακρύς. Δυστυχώς, ο καιρός δεν μας βοήθησε κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οπότε ανυπομονώ να βρεθώ στην Αυστραλία και να βρω γρήγορα την σωστή αίσθηση με την ομάδα.

Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και σίγουρος ότι θα είναι μια υπέροχη σεζόν. Πέρυσι, παλέψαμε για τον τίτλο μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα”.

Iker Lecuona (Aruba.it Racing – Ducati #7):

“Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας: της καλύτερης ομάδας με την καλύτερη μοτοσυκλέτα. Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη ευκαιρία στην καριέρα μου μέχρι τώρα και γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τους φίλους μου, τον μάνατζέρ μου και, φυσικά, την Aruba Racing και τη Ducati που πίστεψαν σε μένα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν, πώς μπορούμε να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα.

Ο στόχος είναι σαφής: να βρεθούμε σε θέση να παλέψουμε για τον τίτλο και να προσπαθήσουμε να τον κερδίσουμε”.