WorldSSP 2025, 1ος γύρος, Αυστραλία - Νίκη με το καλημέρα για το τρικύλινδρο Yamaha R9!

Πλουραλισμός στα αποτελέσματα, με MV Agusta στην pole, Yamaha και Triumph τους 2 αγώνες
R9
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/2/2025

Μπορεί ο Bo Bendsneyder να πήρε την pole position με την MV Agusta, όμως στον πρώτο αγώνα νικητής ήταν ο μόλις 8ος στα δοκιμαστικά Stefano Manzi με το ολοκαίνουργιο τρικύλινδρο Yamaha R9! Και ο πλουραλισμός στα αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στον 2ο αγώνα, με τον Tom Booth-Amos που πήρε την 1η του νίκη στην κατηγορία, χαρίζοντας στην Triumph τη 2η νίκη της στα WorldSSP.

Ο Stefano Manzi έκανε έναν εξαιρετικό 1ο αγώνα, εκκινώντας από την 8η θέση της σχάρας εκκίνησης, καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω του ένα σμάρι αναβατών, με τον Booth-Amos της Triumph μόλις 0,322 δευτερόλεπτα στο κατόπι του, και τον Marcel Schroetter της Ducati τρίτο, 0,480 δευτερόλεπτα πίσω από τον αναβάτη της Yamaha. Τέταρτος ήταν τελικά ο pole-man της MV Agusta, και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Can Oncu με Yamaha R9. Στα υποχρεωτικά pit-stop ο Jaume Masia που πάλευε με τον Manzi χρεώθηκε με ποινή, που τον έριξε τελικά 6ο.

Πολλές ήταν οι πτώσεις του αγώνα, ενώ ο Michael Rinaldi (Yamaha R9) αποσύρθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, με τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει φλόγες από την εξάτμισή της!

Booth-Amos

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας, ο Tom Booth-Amos της Triumph πήρε τη νίκη, κρατώντας πίσω του τον Stefano Manzi της Yamaha, ενώ στο τελευταίο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Bendsneyder της MV Agusta. Ο Michael Rinaldi απάντησε στην εγκατάλειψη του πρώτου αγώνα με μια τέταρτη θέση, ενώ η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Jeremy Alcoba της Kawasaki.

Κι εδώ δεν έλλειψαν οι πτώσεις, με τους Debise, Masia και Shroetter τα πιο ηχηρά ονόματα που εγκατέλειψαν, μην καταφέρνοντας τελικά να διακριθούν, και χάνοντας πολύτιμους βαθμούς.

WorldSSP

Ακολουθεί η πρώτη εξάδα της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος:

1. Tom Booth-Amos (PTR Triumph Factory Racing) 45 βαθμοί

2. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) 45

3. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) 29

4. Oli Bayliss (PTR Triumph Factory Racing) 18

5. Jeremy Alcoba (Kawasaki WorldSSP Team) 17

6. Lucas Mahias (GMT94 Yamaha) 17

Ετικέτες

Motul WSBK – Δεν πρόλαβε να επιστρέψει και τραυματίστηκε ξανά ο Somkiat Chantra στο Assen [Video]

Ο Ταϊλανδός αναβάτης της Honda HRC δεν αγωνίστηκε στην Ολλανδία καθώς επέστρεψε από τραυματισμό και χτύπησε εν νέου
somkiat chantra
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Η ατυχία του Somkiat Chantra δεν έχει τελειωμό, καθώς χτύπησε ξανά στις ελεύθερες δοκιμές του αγώνα του Assen και αποκλείστηκε από τη δράση του σαββατοκύριακου. Ο Ταϊλανδός αναβάτης είχε μόλις επιστρέψει από έναν σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί κατά την προετοιμασία του για τη νέα σεζόν – την πρώτη του στο WSBK με τη Honda, προερχόμενος από το MotoGP – όταν είχε σπάσει και τα δύο του χέρια.

Αν και δήλωνε πως δεν έχει επανέλθει ακόμη σε πλήρη φυσική κατάσταση όταν δοκίμασε να αγωνιστεί στον προηγούμενο αγώνα στο Portimao, κατάφερε να πάρει τον πρώτο του βαθμό τερματίζοντας 15ος στο δεύτερο σκέλος του πορτογαλικού αγώνα και συνέχιζε την αποκατάστασή του ενόψει Assen.

Το πρωί του Σαββάτου στο Assen ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Free Practice 3 είχε μια πτώση στην αριστερή στροφή 5 που αρχικά φάνηκε μάλλον ακίνδυνη για τον ίδιο, ωστόσο η μοτοσυκλέτα του τον χτύπησε καθώς σερνόταν στην άσφαλτο. Αυτό που αρχικά έμοιαζε με ένα σύνηθες lowside από τα πολλά που βλέπουμε σε κάθε αγώνα ταχύτητας, διανθίστηκε σύντομα με αγωνία καθώς ο αναβάτης πονούσε και μπήκε ασθενοφόρο για να τον βγάλει από την πίστα.

somkiat chantra

Η διάγνωση πρέπει να έφερε ανάμικτα συναισθήματα στο γκαράζ της Honda HRC, καθώς ο αναβάτης τους απέφυγε μεν τα χειρότερα, δηλαδή να ξαναχτυπήσει στα χέρια, αλλά όχι και τον ιατρικό αποκλεισμό από τον ολλανδικό αγώνα.

Η επίσημη διάγνωση μιλά για εκχυμώσεις χαμηλά στην πλάτη και στους μηρούς, καθώς και ένα αιμάτωμα, εξαιτίας των οποίων ο γιατρός του WSBK δεν του έδωσε το πράσινο φως για να αγωνιστεί στο Assen.

Θυμίζουμε πως η εργοστασιακή ομάδα Honda HRC έχει χάσει και τους δύο αναβάτες της, Somkiat Chantra και Jake Dixon, από τραυματισμούς, τρέχοντας σε Portimao και Assen με τον Jonathan Rea στη θέση του Dixon.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο Ταϊλανδός θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στον επερχόμενο 4ο γύρο του πρωταθλήματος στην Ουγγαρία και την πίστα Balaton Park (1-3/5).