WorldWCR - Ταχύτερη όλων η Carrasco την 1η μέρη των δοκιμών στην Cremona

Τη δεύτερη όμως μέρα οι χρόνοι πέφτουν θεαματικά και αναδεικνύεται το αστέρι της Roberta Ponziani
Roberta Ponziani
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/5/2024

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της FIM, που θα αποτελεί υποστηρικτική κατηγορία του WorldSBK και θα διεξαχθεί με Yamaha R7 ξεκινά. Εικοσιδύο αγωνιζόμενες (από τις 25 γυναίκες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό) λαμβάνουν μέρος στο πρώτο διήμερο τεστ του θεσμού, στην πίστα της Cremona στην Ιταλία, με την Ana Carrasco να γράφει τον ταχύτερο γύρο την 1η ημέρα των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε στεγνή πίστα το πρωί και υπό βροχή το απόγευμα.

Θυμίζουμε πως το νεότευκτο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM ξεκινά στο Misano σε ένα μήνα από σήμερα, με τις πρώτες δοκιμές στην Cremona να φέρνουν τις αγωνιζόμενες στην παρθενική τους επαφή με τα R7 τους, βάζοντας τη μία απέναντι στην άλλη.

WorldWCR

Το μεγαλύτερο αστέρι από τις 22 συμμετοχές είναι φυσικά η Ana Carrasco που εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στους άντρες και έχει μάλιστα στεφθεί και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια to 2018 στα Supersport 300 με μοτοσυκλέτα της Kawasaki.

Ana Carrasco

Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ο πρώτος χρόνος της Ισπανίδας αγωνιζόμενης της Evan Bros Racing την Πέμπτη, όπου σημείωσε 1:45.949, γυρίζοντας 4 δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερα από τη δεύτερη, τη 19χρονη Lucy Michel της TSL-Racing. Τρίτος ταχύτερος χρόνος ήταν το 1:47.250 της Adela Ourednickova (DafitMotorading), με την Τσέχα να έχει και την πρώτη πτώση του Πρωταθλήματος, ευτυχώς χωρίς συνέπειες. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως στις εννέα πρώτες θέσεις αντιπροσωπεύτηκαν εννέα διαφορετικές χώρες!

Lucy Michel

Το απόγευμα, στη βρεγμένη πίστα, ταχύτερη όλων ήταν η Chun Mei Liu (WT Racing Team Taiwan) με 1:54.139.

Η Παρασκευή 17/5, η ημέρα που διανύουμε, είναι η δεύτερη ημέρα του τεστ, και μέχρι το μεσημέρι οι χρόνοι είχαν πέσει θεαματικά. Σε στεγνή πίστα, ταχύτερο χρόνο έγραψε η Ιταλίδα Roberta Ponziani με 1:42.438 (η μοναδική στο 1:42), αφήνοντας δεύτερη την Carasco, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πιο πίσω! Τρίτη ήταν η Τσέχα Ourednickova, τέταρτη η Γερμανίδα έφηβη Lucy Michel και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με την Sara Sanchez Tamayo.

Καλή αρχή σε όλες τις αγωνιζόμενες, και ευχόμαστε να δούμε ένα ανταγωνιστικό όσο και θεαματικό Πρωτάθλημα

Ετικέτες

Motul WSBK, Donington Park: Ο Lecuona σταμάτησε το σερί του Bulega! Πρωταθλήτρια Κατασκευαστών και Ομάδων η Ducati

Το ασύλληπτο σερί 25 νικών του Nicolo Bulega έλαβε τέλος στο πρώτο σκέλος και από τη Superpole Race ξεκίνησε αμέσως το επόμενο
wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Nicolo Bulega ήρθε στην Αγγλία έχοντας φτιάξει ένα απίστευτο ρεκόρ 25 διαδοχικών νικών, καθώς πλέον είχε αρχίσει να ακούγεται χαμηλόφωνα το ερώτημα: μπορεί να πάρει αήττητο πρωτάθλημα; Θα ήταν ένα ρεκόρ χωρίς προηγούμενο, ειδικά σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο, ωστόσο δεν έμελλε να υλοποιηθεί.

Ο Bulega ξεκίνησε το αγγλικό τριήμερο κατακτώντας την pole position με ρεκόρ, καθώς αυτή ήταν η ένατη συνεχόμενη, επίδοση που ξεπέρασε την προηγούμενη καλύτερη των οκτώ από τον Jonathan Rea.

Αυτή δεν του έφτασε όμως για να συνεχίσει το ρεκόρ νικών, καθώς ο Iker Lecuona, ομόσταυλος του Bulega στην εργοστασιακή Ducati και σχεδόν μονίμως δεύτερος στη φετινό πρωτάθλημα, κατάφερε να πάρει την παρθενική του νίκη στο WSBK μετά από 141 συμμετοχές (!), σταματώντας το σερί του συναθλητή του στο πρώτο σκέλος του αγγλικού αγώνα.

wsbk

Όπως πάντα, οι δύο εργοστασιακές Ducati φρόντισαν από νωρίς να μετατρέψουν τη μάχη σε οικογενειακή μονομαχία, η οποία έφτασε ως το τέλος του αγώνα, με τους τελευταίους γύρους του να μας χαρίζουν μια απολαυστική διελκυστίνδα μεταξύ των δύο αναβατών, με όμορφες μάχες και αρκετές αλλαγές θέσεων μεταξύ τους.

Στο τέλος ωστόσο ήταν η σειρά το Lecuona επιτέλους να πανηγυρίσει, με τον Bulega δεύτερο, ενώ η τρίτη θέση ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμη μάχης, από την οποία βγήκε κερδισμένος ο Yari Montella με μια ακόμη Ducati. Αν και στον τερματισμό ο Ιταλός της Barni Spark έφτασε με άνεση χρόνου από τους διώκτες του, είχε χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να καταβάλλει τους Sam Lowes και Tommy Bridewell που είχαν το κοινό με το μέρος τους ως Άγγλοι.

Οι έξι Ducati που γέμισαν τις ισάριθμες πρώτες θέσεις του αγώνα ήταν ένα σαφές δείγμα της υπεροχής της ιταλικής εταιρείας στο πρωτάθλημα αυτό.

wsbk

Στη σύντομη Superpole Race την Κυριακή (12/7), ο Lecuona έδειχνε έτοιμος να επαναλάβει το κατόρθωμα της προηγούμενης μέρας, έφυγε πρώτος και οδήγησε τον αγώνα για δύο γύρους, ωστόσο μια πτώση του χάλασε την καλή εμφάνιση και, το βασικότερο, τη θέση εκκίνησης στο δεύτερο σκέλος που θα ακολουθούσε.

Την πρωτοπορία ανέλαβε προς στιγμήν ο Montella, ωστόσο ο Bugela χρειάστηκε ελάχιστο χρόνο για να περάσει μπροστά και να πάρει τη νίκη, την ώρα που ο Sam Lowes ολοκλήρωνε άλλο ένα βάθρο αποκλειστικά Ducati.

Με αυτό το αποτέλεσμα η Ducati πανηγύρισε από τώρα τον τίτλο Ομάδων με την εργοστασιακή Aruba.it, έχοντας ακόμη τέσσερεις αγώνες στο ημερολόγιο του 2026!

wsbk

Στο δεύτερο σκέλος ο Lecuona ξεκινούσε από τη δέκατη θέση, ενόσω μπροστά ο Bulega απολάμβανε να οδηγεί τη δράση από την αρχή ως το τέλος.

Αρχικά ο Montella είχε μια άνετη δεύτερη θέση, ενώ πίσω του μονομαχούσαν οι δίδυμοι αδελφοί Lowes, ο Alex με τη Bimota και ο Sam με τη Ducati, διεκδικώντας την τρίτη θέση και ενθουσιάζοντας τους συμπατριώτες τους στην πίστα, όμως κανείς δεν είχε υπολογίσει τον Lecuona.

Ο Ισπανός έκανε έναν εξόχως εντυπωσιακό αγώνα, έφτασε τρίτος στον 12ο γύρο και κατάφερε να περάσει και τον Montella για τη δεύτερη θέση στον 16ο γύρο! Προφανώς αν δεν είχε πέσει στον ενδιάμεσο σύντομο αγώνα και ξεκινούσε από τη δεύτερη θέση, θα βλέπαμε έναν εντελώς διαφορετικό αγώνα στο Donington Park.

Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, βέβαια, η ουσία είναι πως ο Bugela δεν κινδυνεύει αν τερματίσει πίσω από το Lecuona μερικές φορές. Με 491 βαθμούς στο όνομά του, μπορεί να περάσει το υπόλοιπο του πρωταθλήματος τερματίζοντας δεύτερος χωρίς καν να ιδρώσει για τον τίτλο, αφού ο Lecuona τον καταδιώκει από πολύ μακριά: με 358 βαθμούς δεν έχει και πολλές ελπίδες να ανησυχήσει τον ομόσταυλό του, ενώ οι 211 του Montella στην τρίτη θέση της κατάταξης σημαίνουν πως μάλλον η τελική σειρά έχει ήδη παγιωθεί.

wsbk

WSSP

Στη Supersport κατηγορία η μεγάλη είδηση αφορά στην Triumph, καθώς ο Tom Booth-Amos πανηγύρισε δύο εντός έδρας νίκες στα σκέλη του αγώνα, σε αμφότερες περιπτώσεις μπροστά από τον Albert Arenas που οδηγεί τη βαθμολογία με τη Yamaha του.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου τερμάτισαν ο Jaume Masia (Ducati) στο πρώτο σκέλος και ο Jeremy Alcoba (Kawasaki) στο δεύτερο, ενώ ο Valentin Debise της ZXMOTO είχε ένα μέτριο σαββατοκύριακο στην Αγγλία με τερματισμούς στις θέσεις 8 και 10 αντιστοίχως στα δύο σκέλη.

Τουλάχιστον πάντως αυτές δεν τον έριξαν από τη δεύτερη θέση της κατάταξης, όπου ωστόσο ο Arenas ισχυροποίησε την πρωτιά του φτάνοντας στους 291 βαθμούς, ενόσω ο Debise έχει 209 και ο Masia έπεται τρίτος με 195.

Πλέον το Motul WSBK μπαίνει σε μια παρατεταμένη καλοκαιρινή διακοπή, καθώς η επιστροφή στη δράση θα γίνει 4-6 Σεπτεμβρίου με τον Γαλλικό αγώνα του Magny-Cours.