WSBK 2020 Catalunya: Ιδιωτικές δοκιμές Kawasaki!

Έτοιμοι για το Philip Island
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

29/1/2020

Την ώρα που οι υπόλοιπες ομάδες των Superbikes ήταν στο Portimao, πραγματοποιώντας τις επίσημες δοκιμές, η εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki είχε κλείσει την πίστα στο Montmelo, πραγματοποιώντας τις δικές της ιδιωτικές δοκιμές. Μπορεί να είχε βρέξει μια μέρα νωρίτερα στην πίστα της Ισπανίας, όμως η άσφαλτος είχε στεγνώσει μέχρι το απόγευμα της πρώτης ημέρας και η ομάδα κατάφερε να δοκιμάσει τα εξαρτήματα που ήθελε και να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τη ZX-10RR, για τις τελευταίες επίσημες δοκιμές και τον πρώτο αγώνα που θα ακολουθήσει έπειτα στο Philip Island.

Ο Jonathan Rea, θέλοντας να κάνει όσο το δυνατόν πιο ομοιογενή τη συμπεριφορά της ZX-10RR εργάστηκε πάνω σε όλες τις παραμέτρους της μοτοσυκλέτας του για να το πετύχει. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πώς ορισμένα απ’ τα εξαρτήματα που δοκίμασαν στη βρεγμένη άσφαλτο της Jerez στις προηγούμενες δοκιμές που έκαναν εκεί, πράγματι βελτίωσαν τη συμπεριφορά της ZX-10RR. Λίγο πριν τη λήξη των δοκιμών στο Montmelo η ομάδα του επικεντρώθηκε στη λειτουργία του πιρουνιού, ενώ ο Rea προπονήθηκε στις εκκινήσεις. “Το μεγαλύτερο θετικό είναι πως η Catalunya είναι μια πίστα που ταιριάζει πάρα πολύ στην ZX-10RR και ευχαριστήθηκα την οδήγηση. Αισθάνομαι πολύ γρήγορος και πιστεύω πως ο ρυθμός μου είναι πολύ ανταγωνιστικός, ενώ τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών εδώ μας προετοίμασαν για την Αυστραλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου που κίνησε όλα τα νήματα για να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές εδώ στην Catalunya, καθώς ξέρω πως δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα.”

Ο αρχιμηχανικός του Rea, Pere Riba ήταν και αυτός πάρα πολύ ευχαριστημένος από τις δοκιμές και τον όγκο των δεδομένων που κατάφεραν να συλλέξουν σε μια πίστα που δεν έχει ξανατρέξει ο Rea στο παρελθόν. “Συγκρίναμε τους χρόνους του Rea στην πίστα με αυτούς των αναβατών απ’ τα MotoGP και πιστεύω πως τα πήγαμε εξαιρετικά! Επίσης, εντοπίσαμε σε ποια σημεία μπορούμε να βελτιωθούμε,” είπε ο Riba. Παράλληλα κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι τα εξαρτήματα του κινητήρα που δοκίμασαν στη Jerez βελτιώνουν τη συμπεριφορά της ZX-10RR και σε στεγνή άσφαλτο.

Η δουλειά του Alex Lowes, ήταν διαφορετική με τον αναβάτη να επενδύει το χρόνο του στην εξοικείωση με τη ZX-10RR και στο να μάθει την πίστα. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσε να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα του σε στεγνές συνθήκες και απέκτησε περισσότερη εμπειρία μαζί της πέρα από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Ο αρχιμηχανικός του Lowes, Marcel Duinker είπε: “Οι δοκιμές στην Catalunya ήταν πάρα πολύ καλές, παρά τη βροχή που έριξε μια μέρα πριν ξεκινήσουμε. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην ZX-10RR συγκριτικά με αυτές που κάναμε στη Jerez, ο ρυθμός του Alex ήταν επιτόπου καλύτερος. Μας είχαν απομείνει δυο εξαρτήματα να δοκιμάσουμε εδώ και τα καταφέραμε. Οι χρόνοι του Alex ήταν πολύ κοντά σε αυτούς του Johnny και συνολικά ήταν ταχύτατος.”

Ετικέτες

WSPB: Στην Kawasaki ο πρώτος τίτλος Κατασκευαστών της νέας κατηγορίας Sportbike

Η ZX-6R 636 κυριαρχεί στην πρώτη σεζόν του θεσμού
kawasaki
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Η Kawasaki έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που κατακτά τον τίτλο κατασκευαστών στην νεοσύστατη κατηγορία Sportbike, εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα στον αγώνα της Cremona.

Η Kawasaki έγραψε το όνομά της στην ιστορία του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Sportbike (WSPB), κατακτώντας τον πρώτο τίτλο Kατασκευαστών στην ιστορία του θεσμού στον γύρο της Cremona.

Η νέα επιτυχία έρχεται να προστεθεί στη μακρά παρουσία της Kawasaki στα παγκόσμια πρωταθλήματα μοτοσυκλέτας, ιδιαίτερα στις μεσαίες κατηγορίες. Η ιαπωνική εταιρεία έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους τόσο στη Supersport (WSSP) όσο και στη Superbike (WSBK) κατηγορία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός έχει γίνει πολύ δυσκολότερος.

Στο WSSP, η άνοδος των Ducati και Yamaha με τις Panigale V2 και R9 αντίστοιχα έχει αλλάξει τις ισορροπίες, ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστική έχει αποδειχθεί και η ZXMOTO 820RR-RS.

Η ZX-6R μπορεί να μην έχει πλέον την ίδια κυριαρχία στο WSSP, όμως η έκδοση ZX-6R 636 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στο νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportbike.

WorldSPB

Ο θεσμός αντικατέστησε από το 2026 το Supersport 300, όπου η Kawasaki είχε επίσης σημαντική παρουσία. Η εταιρεία επέλεξε να αφήσει πίσω της τη Ninja 400 και να περάσει στη μεγαλύτερη ZX-6R 636 για τη νέα κατηγορία.

Η επιλογή αυτή απέδωσε άμεσα, καθώς η Kawasaki εξασφάλισε τον τίτλο Kατασκευαστών πριν από τον τελευταίο γύρο της χρονιάς στη Jerez.

Παράλληλα, ο τίτλος των ομάδων διαφαίνεται πως θα καταλήξει στην Team Prodina Kawasaki XCI, ενώ το πρωτάθλημα αναβατών θα κριθεί μεταξύ δύο αναβατών της ZX-6R 636.

Ο David Salvador έχει αυτή τη στιγμή μικρό προβάδισμα έναντι του Xavier Artigas, με τους δύο να πηγαίνουν στον τελευταίο γύρο της Jerez με διαφορά που αφήνει ανοιχτή τη μάχη για τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο αναβατών του WSPB.

Ο Διευθυντής της Kawasaki Motors Europe, Shigemi Tanaka, δήλωσε:

"Η Kawasaki είναι δικαιολογημένα υπερήφανη για την κατάκτηση του τίτλου κατασκευαστών στην πρώτη σεζόν του World Sportbike Championship. Η επένδυσή μας σε αυτή την κατηγορία εξέλιξης μέσα στο paddock του WSBK ξεκινά από την ίδια την έναρξη του WSS300, όπου οι ομάδες και οι αναβάτες μας κατέκτησαν πέντε τίτλους, ενώ συνολικά η Kawasaki πήρε επτά φορές τον τίτλο κατασκευαστών.

WorldSPB

"Από την αρχή αυτού του νέου πρωταθλήματος γνωρίζαμε ότι δεν μπορούσαμε να επαναπαυθούμε στις προηγούμενες επιτυχίες μας, γι' αυτό και περάσαμε από τη Ninja 400, στη Ninja ZX-6R 636. Η απόφαση αυτή δικαιώθηκε από τους πολλούς ταχύτερους γύρους, τις pole positions και τις νίκες που πέτυχαν οι αναβάτες της Kawasaki σε όλη τη διάρκεια της σεζόν."