WSBK 2023 - Aragon Test ,1η μέρα: Ταχύτερος ο Rinaldi με Ducati

Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, λίγο πριν τον γαλλικό γύρο
WSBK 2023 - Aragon Test, day 1
Από το

motomag

30/8/2023

Ο Michael Ruben Rinaldi της ομάδας Aruba.it Racing σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο με την εργοστασιακή Panigale V4R, την εναρκτήρια μέρα των διήμερων δοκιμών στην πίστα MotorLand της Aragon την Τρίτη 29/8, έχοντας λίγο πάνω από 2 δέκατα διαφορά από τον δεύτερο Xavi Vierge της Honda.

Στις δοκιμές στην πίστα της Aragon, συμμετείχαν τέσσερις κατασκευαστές, συγκεκριμένα οι BMW, Ducati, Honda και Kawasaki με τη Yamaha να απουσιάζει. Την πρώτη από τις δύο μέρες, ο ανταγωνισμός αποδείχτηκε έντονος, με τους τρεις πρώτους, Rinaldi (Aruba.itDucati), Xavi Vierge (Team HRC) και Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), να απέχουν μεταξύ τους λίγο περισσότερο από 3 δέκατα του δευτερολέπτου.

Ξεκινώντας από την πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Ducati, και την ομάδα Aruba.it, την πρώτη μέρα επέλεξαν να στήσουν την μοτοσυκλέτα για τον επερχόμενο ισπανικό γύρο στην πίστα της Aragon, ενώ ταυτόχρονα δοκίμασαν ορισμένες αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά. Ο καλύτερος χρόνος του Rinaldi ήταν στα 1’50.388 το απόγευμα τις πρώτης μέρας, ενώ ο Ιταλός έκανε συνολικά 68 γύρους.

Alvaro Bautista

Ο ομόσταυλός του, Alvaro Bautista που βρέθηκε στην 7η θέση, ήταν αυτός που έκανε και τους περισσότερους γύρους από οποιονδήποτε άλλο, φτάνοντας τους 90, με ταχύτερο χρόνο 1’51.105. Ο Ισπανός ασχολήθηκε και αυτός με το στήσιμο της μοτοσυκλέτας του για τον γύρο της Aragon, ενώ δοκίμασε μερικά εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους τελευταίους τέσσερις γύρους του 2023.

Danilo Petrucci

Η μόνη ανεξάρτητη Ducati την πρώτη μέρα ήταν αυτή του Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), ο οποίος συμπλήρωσε 51 γύρους με ταχύτερο χρόνο 1’50.619, μπαίνοντας στο γκρουπ των τεσσάρων αναβατών που έσπασαν το φράγμα του 1’51.000 και ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα στην 3η θέση. Κατά την διάρκεια της ημέρας δοκίμασε μία χαμηλότερη σε ύψος σέλα, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τις ρυθμίσεις του φρένου κινητήρα στα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας του.

Xavi Vierge

Όσον αφορά το HRC, καλύτερος στις δοκιμές αναδείχθηκε ο Xavi Vierge, ο οποίος στο τέλος της πρώτης μέρας βρέθηκε στη 2η θέση, όντας σχεδόν τρία δέκατα ταχύτερος από τον ομόσταυλό του Iker Lecuona στην 4η. Ο Vierge ολοκλήρωσε 74 γύρους με ταχύτερο χρόνο 1’50.619. Στις δοκιμές για το HRC συμμετείχε και ο Tetsuta Nagashima, ο οποίος βρέθηκε στην 12η θέση μετά από 85 γύρους -τους περισσότερους μετά τον Bautista- και ταχύτερο χρόνο 1’51.988.

Huertas

Ο Ισπανός Adrian Huertas, ο οποίος από το 2022 αγωνίζεται στην κατηγορία WSSP με Kawasaki ZX-6R, βρέθηκε για πρώτη φορά καβάλα σε SBK μοτοσυκλέτα στις δοκιμές της Aragon, ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα στην 6η θέση. Ο Huertas πριμοδοτείται ως ο αντικαταστάτης του Jonathan Rea, αν ο Ιρλανδός καταλήξει τελικά στη Yamaha, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ο Huertas, Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSSP300 του 2021, κατέγραψε 79 γύρους με την ZX-10RR, με ταχύτερο χρόνο 1’51.044, σχεδόν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον αναβάτη εξέλιξης Florian Marino. Η Kawasaki επέλεξε να ξεκουράσει τους αναβάτες της, Alex Lowes και Jonathan Rea, οι οποίοι θα μπουν στην πίστα τη δεύτερη και τελευταία μέρα του τεστ, την Τετάρτη 30/8. Η εργοστασιακή ομάδα KRT έχει μία λίστα από 20 εξαρτήματα για δοκιμή, ενώ μαζί με τον Marino θα αποφασίσει ποια θα χρησιμοποιήσει την φετινή σεζόν και ποια το 2024.

BMW

Η BMW ήρθε στην Aragon με τέσσερις αναβάτες, με ταχύτερο τον Garrett Gerloff της Bonovo Action BMW, στην 5η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός αναβάτης επισκέφθηκε την συγκεκριμένη πίστα πάνω στην M1000RR, ολοκληρώνοντας 80 γύρους την πρώτη μέρα, με ταχύτερο χρόνο 1’51.031.

Michael van der Mark

Όσον αφορά την εργοστασιακή ομάδα της BMW, ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, ταχύτερος ήταν ο Scott Redding, στην 8η θέση. Ο Βρετανός έκανε τους λιγότερους γύρους -58- από όλους τους υπόλοιπους αναβάτες των Βαυαρών, καταφέρνοντας ωστόσο μία 10η θέση, ένα δευτερόλεπτο μπροστά από τον ομόσταυλό του, Michael van der Mark, ο οποίος επέστρεψε στην δράση μετά τον άσχημο τραυματισμό του στην πίστα του Assen στις αρχές της σεζόν. Πίσω από τον Redding, στην 11η θέση, βρέθηκε ο Loris Baz της Bonovo Action BMW με ταχύτερο χρόνο 1’51.980, στους 76 γύρους που συμπλήρωσε την πρώτη μέρα.

Στα δοκιμαστικά της Aragon συμμετέχει και η κατηγορία WorldSSP, όπου ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing WorldSSP Team), που ηγείται του πρωταθλήματος, βρέθηκε πρώτος μπροστά από τον Tarran Mackenzie (PETRONAS MIE Racing Honda Team). O Ιταλός ολοκλήρωσε 56 γύρους με καλύτερο χρόνο 1’55.369, με τον Mackenzie να είναι δύο δευτερόλεπτα πιο αργός, σημειώνοντας συνολικά 53 γύρους με το CBR600RR του.

Η πρώτη εξάδα των WSBK της πρώτης μέρας των δοκιμών στην Aragon:

1. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 1’50.388s, 68 laps

2. Xavi Vierge (Team HRC) 1’50.619s, 74 laps

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 1’50.700s, 51 laps

4. Iker Lecuona (Team HRC) 1’50.950s, 48 laps

5. Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) 1’51.031s, 80 laps

6. Adrian Huertas (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’51.044s, 79 laps

Φωτογραφίες: LZ Photos Media & HRC

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες