WSBK 2023, Βαρκελώνη - Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ Bautista

Έντεκα νίκες στους δώδεκα πρώτους αγώνες, και ο Ισπανός είναι αλλού...
Bautista hat-trick Barcelona 23
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2023

Κόβει η Dorna 250 rpm από τη Ducati; Ανεβάζει 250 rpm η Kawasaki; Κι η απάντηση του Alvaro Bautista στην Καταλονία; Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ, και έντεκα νίκες σε δώδεκα αγώνες.

Αν οι οργανωτές πίστευαν πως με τη μείωση του ορίου στροφών στη Ducati θα βλέπαμε αλλαγές στην κατάταξη και πιο στενή διεκδίκηση της νίκης, στη Βαρκελώνη διαψεύστηκαν οικτρά. Οι πρώτες ενδείξεις πως τίποτα δεν είχε αλλάξει ήρθαν από τα δοκιμαστικά όπου ο Bautista… πετούσε, για να πάρει και την pole position με νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου, σταματώντας το χρονόμετρο στο 1:40.264. Δεύτερος ήταν ο Dominique Aegerter, και τρίτος ο Jonathan Rea, με τον Toprak Razgatlioglu να κατατάσσεται μόλις 8ος, τη χειρότερη επίδοση του σε διαδικασία Pole Position το 2023.

1ος αγώνας

Bautista wins

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον Alvaro Bautista στη Βαρκελώνη, σε έναν αγώνα που διεκόπη με κόκκινη σημαία στον 4ο από τους 20 γύρους, μετά από πτώση του Eric Granado, με τον Βραζιλιάνο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε με διάσειση. Ο αγώνας συνεχίστηκε για 17 ακόμα γύρους, με τον Bautista να παραμένει μπροστά, όπως είχε κάνει πριν τη σημαία, για να πάρει τη νίκη με διαφορά 8,8 δευτερολέπτων.

“Ενδό-οικογενειακή” σύγκρουση Ducatisti είχαμε μεταξύ Rinaldi και Basani, οι οποίοι είχαν επαφή, με τον Rinaldi να πέφτει και να αποσύρεται, και με τους κριτές να “φορτώνουν” τον Bassani με long lap penalty για το συμβάν.

Ο Rea και ο Toprak πάλεψαν για τη δεύτερη θέση, με τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha να επικρατεί για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου το τέλος, απέναντι στον Ιρλανδό αναβάτη της Kawasaki.

Αυτή ήταν η 41η νίκη του Bautista με τη Ducati, σε 82 αγώνες, κάτι που του δίνει μια εντυπωσιακή αναλογία 50% νίκης σε κάθε συμμετοχή του στο WSBK!

Παρόλο τώρα που ο Danilo Petrucci τερμάτισε στη δεκάδα, οι κριτές τον ακύρωσαν μετά τον αγώνα, γιατί… δεν φορούσε chest protector, κάτι που είναι υποχρεωτικό από τους κανονισμούς!

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα της Βαρκελώνης

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +8.864s

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +8.927s

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +13.992s

5. Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +14.206s

Superpole Race

Yamaha 2-3

Η βροχή ξεκίνησε να πέφτει στο δεύτερο μισό του αγώνα Superpole, με τον Bautista να ηγείται της κούρσας και να κρατιέται μπροστά, με τους Toprak και Michael Ruben Rinaldi να δίνουν μάχη πίσω από τον Ισπανό, με τον αναβάτη της Yamaha να καταφέρνει να κάμψει την αντίσταση του Ιταλού και να προσπαθεί να πιάσει τον Alvaro. Φευ… ο Πρωταθλητής του 2022 αύξησε τη διαφορά του για να πάρει τη δεύτερη νίκη του για το Σαββατοκύριακο. Τρίτος ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha μετά από μάχη στον τελευταίο γύρο με τον Iker Lecuona της Honda, με τον Jonathan Rea να πέφτει και να εγκαταλείπει όταν άγγιξε τη λευκή γραμμή την ώρα που φρέναρε.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα SuperPole της Βαρκελώνης

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.110s

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.385s

4. Iker Lecuona (Team HRC) +2.868s

5. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +2.965s

2ος αγώνας

Ducati triumph

Αρχικά ο Toprak κατάφερε να περάσει μπροστά, μην καταφέρνοντας όμως να χαρεί για πολύ, καθώς ο Alvaro πέρασε αμέσως ξανά μπροστά, για να ξεκινήσει να χτίζει διαφορά. Και σαν να μην έφτανε αυτό για τον Razgatlioglu, τον πέρασε και ο Rinaldi. Παρόλα αυτά, στον τελευταίο γύρο ο Toprak κατάφερε να προσπεράσει με τη σειρά του τον Ιταλό, για να πάρει τη δεύτερη θέση και ταυτόχρονα το 400ο βάθρο της Yamaha στα WSBK.

Αυτή ήταν η 11η νίκη του Bautista στους πρώτους 12 αγώνες της χρονιάς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Neil Hodgson το 2003 αλλά και το δικό του του 2019, ενώ αυτή ήταν η 7η συνεχόμενη νίκη του Ισπανού για το 2023. Αυτή ήταν και η 80η νίκη Ισπανού αναβάτη στα WSBK.

KRT

Οι αναβάτες της KRT τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση, με τον Alex Lowes να κερδίζει την μάχη με τον ομόσταυλό του, Jonathan Rea που συνεχίζει να μην μπορεί να βρει τον πρότερο καλό του εαυτό, χάνοντας συνεχώς έδαφος απέναντι σε Bautista και Toprak.

Στους άτυχους του αγώνα περιλαμβάνονται οι Hafizh Syahrin (PETRONAS MIE Racing HONDA Team) και Tom Sykes (Kawasaki Puccetti Racing) που εγκατέλειψαν τον αγώνα μετά από πτώση στον πρώτο γύρο, και οι Isaac Vinales (TPR by Vinales Racing) και Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) που εγκατέλειψαν από μηχανικές βλάβες.

Στη γενική κατάταξη ο Bautista είναι 69 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Toprak, 103 βαθμούς μπροσ΄τα από τον τρίτο Locatelli και… 136 βαθμούς μπροστά από τον τέταρτο Rea.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα της Βαρκελώνης

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +8.583s

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +8.643s

4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +11.366s

5. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +12.824s

 

Και τέλος ακολουθεί η γενική κατάταξη WSBK μετά τον γύρο της Βαρκελώνης:

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 236 points

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 167

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 133

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 100

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 91

6. Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) 73

Ετικέτες

WorldSBK: Χειρουργείο για Jonathan Rea αμέσως μετά το τέλος της αγωνιστικής καριέρας

Ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Jonathan Rea υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο γόνατο δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του στο WSΒΚ
Rea Surgery
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/10/2025

Ο Rea τραυματίστηκε στον αγώνα Superpole του ισπανικού γύρου, στον τελευταίο αγώνα της αγωνιστικής του καριέρας, μετά από σύγκρουση με τον Remy Gardner

Παρά τον αρχικό έλεγχο στην ιατρική μονάδα της πίστας, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κρίθηκε ακατάλληλος να συμμετάσχει στον δεύτερο αγώνα.

Στο πρώτο σκέλος είχε επίσης εγκαταλείψει στον τρίτο γύρο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς βαθμούς.

Στις 30 Οκτωβρίου, ο Rea ανακοίνωσε μέσω social media ότι υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στη Βόρεια Ιρλανδία, ευχαριστώντας τον γιατρό του και την ιατρική ομάδα “για την εξαιρετική φροντίδα”.

Παρότι έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πλήρη αγωνιστική δράση, ο Rea δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε περιορισμένη αγωνιστική παρουσία το 2026, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε αγώνες motocross την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, ο αντικαταστάτης του στη Pata Yamaha, Xavi Vierge, έκανε την πρώτη του δοκιμή με τη Yamaha R1 στις 21 Οκτωβρίου στη Jerez, αφήνοντας πολύ θετικές εντυπώσεις στον αγωνιστικό διευθυντή της Yamaha Europe, Niccolò Canepa, “Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι. Ο Xavi μας έδωσε αναλυτικό feedback, ενσωματώθηκε αμέσως με την ομάδα και ολοκλήρωσε την ημέρα ως ο ταχύτερος Yamaha αναβάτης. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τις δοκιμές μαζί του”, δήλωσε ο Canepa.

Ο Rea, πλέον εκτός της καθημερινής πίεσης των αγώνων, επικεντρώνεται στην αποκατάστασή του και στη νέα φάση της καριέρας του, είτε αυτή περιλαμβάνει επιλεκτικές συμμετοχές, είτε τη μετάβαση σε άλλες μορφές αγώνων.