WSBK 2023, Βαρκελώνη - Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ Bautista

Έντεκα νίκες στους δώδεκα πρώτους αγώνες, και ο Ισπανός είναι αλλού...
Bautista hat-trick Barcelona 23
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2023

Κόβει η Dorna 250 rpm από τη Ducati; Ανεβάζει 250 rpm η Kawasaki; Κι η απάντηση του Alvaro Bautista στην Καταλονία; Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ, και έντεκα νίκες σε δώδεκα αγώνες.

Αν οι οργανωτές πίστευαν πως με τη μείωση του ορίου στροφών στη Ducati θα βλέπαμε αλλαγές στην κατάταξη και πιο στενή διεκδίκηση της νίκης, στη Βαρκελώνη διαψεύστηκαν οικτρά. Οι πρώτες ενδείξεις πως τίποτα δεν είχε αλλάξει ήρθαν από τα δοκιμαστικά όπου ο Bautista… πετούσε, για να πάρει και την pole position με νέο ρεκόρ ταχύτερου γύρου, σταματώντας το χρονόμετρο στο 1:40.264. Δεύτερος ήταν ο Dominique Aegerter, και τρίτος ο Jonathan Rea, με τον Toprak Razgatlioglu να κατατάσσεται μόλις 8ος, τη χειρότερη επίδοση του σε διαδικασία Pole Position το 2023.

1ος αγώνας

Bautista wins

Τέταρτη συνεχόμενη νίκη για τον Alvaro Bautista στη Βαρκελώνη, σε έναν αγώνα που διεκόπη με κόκκινη σημαία στον 4ο από τους 20 γύρους, μετά από πτώση του Eric Granado, με τον Βραζιλιάνο να μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου διαγνώσθηκε με διάσειση. Ο αγώνας συνεχίστηκε για 17 ακόμα γύρους, με τον Bautista να παραμένει μπροστά, όπως είχε κάνει πριν τη σημαία, για να πάρει τη νίκη με διαφορά 8,8 δευτερολέπτων.

“Ενδό-οικογενειακή” σύγκρουση Ducatisti είχαμε μεταξύ Rinaldi και Basani, οι οποίοι είχαν επαφή, με τον Rinaldi να πέφτει και να αποσύρεται, και με τους κριτές να “φορτώνουν” τον Bassani με long lap penalty για το συμβάν.

Ο Rea και ο Toprak πάλεψαν για τη δεύτερη θέση, με τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha να επικρατεί για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου το τέλος, απέναντι στον Ιρλανδό αναβάτη της Kawasaki.

Αυτή ήταν η 41η νίκη του Bautista με τη Ducati, σε 82 αγώνες, κάτι που του δίνει μια εντυπωσιακή αναλογία 50% νίκης σε κάθε συμμετοχή του στο WSBK!

Παρόλο τώρα που ο Danilo Petrucci τερμάτισε στη δεκάδα, οι κριτές τον ακύρωσαν μετά τον αγώνα, γιατί… δεν φορούσε chest protector, κάτι που είναι υποχρεωτικό από τους κανονισμούς!

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα της Βαρκελώνης

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +8.864s

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +8.927s

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +13.992s

5. Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +14.206s

Superpole Race

Yamaha 2-3

Η βροχή ξεκίνησε να πέφτει στο δεύτερο μισό του αγώνα Superpole, με τον Bautista να ηγείται της κούρσας και να κρατιέται μπροστά, με τους Toprak και Michael Ruben Rinaldi να δίνουν μάχη πίσω από τον Ισπανό, με τον αναβάτη της Yamaha να καταφέρνει να κάμψει την αντίσταση του Ιταλού και να προσπαθεί να πιάσει τον Alvaro. Φευ… ο Πρωταθλητής του 2022 αύξησε τη διαφορά του για να πάρει τη δεύτερη νίκη του για το Σαββατοκύριακο. Τρίτος ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha μετά από μάχη στον τελευταίο γύρο με τον Iker Lecuona της Honda, με τον Jonathan Rea να πέφτει και να εγκαταλείπει όταν άγγιξε τη λευκή γραμμή την ώρα που φρέναρε.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα SuperPole της Βαρκελώνης

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.110s

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +2.385s

4. Iker Lecuona (Team HRC) +2.868s

5. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +2.965s

2ος αγώνας

Ducati triumph

Αρχικά ο Toprak κατάφερε να περάσει μπροστά, μην καταφέρνοντας όμως να χαρεί για πολύ, καθώς ο Alvaro πέρασε αμέσως ξανά μπροστά, για να ξεκινήσει να χτίζει διαφορά. Και σαν να μην έφτανε αυτό για τον Razgatlioglu, τον πέρασε και ο Rinaldi. Παρόλα αυτά, στον τελευταίο γύρο ο Toprak κατάφερε να προσπεράσει με τη σειρά του τον Ιταλό, για να πάρει τη δεύτερη θέση και ταυτόχρονα το 400ο βάθρο της Yamaha στα WSBK.

Αυτή ήταν η 11η νίκη του Bautista στους πρώτους 12 αγώνες της χρονιάς, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Neil Hodgson το 2003 αλλά και το δικό του του 2019, ενώ αυτή ήταν η 7η συνεχόμενη νίκη του Ισπανού για το 2023. Αυτή ήταν και η 80η νίκη Ισπανού αναβάτη στα WSBK.

KRT

Οι αναβάτες της KRT τερμάτισαν στην 4η και 5η θέση, με τον Alex Lowes να κερδίζει την μάχη με τον ομόσταυλό του, Jonathan Rea που συνεχίζει να μην μπορεί να βρει τον πρότερο καλό του εαυτό, χάνοντας συνεχώς έδαφος απέναντι σε Bautista και Toprak.

Στους άτυχους του αγώνα περιλαμβάνονται οι Hafizh Syahrin (PETRONAS MIE Racing HONDA Team) και Tom Sykes (Kawasaki Puccetti Racing) που εγκατέλειψαν τον αγώνα μετά από πτώση στον πρώτο γύρο, και οι Isaac Vinales (TPR by Vinales Racing) και Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) που εγκατέλειψαν από μηχανικές βλάβες.

Στη γενική κατάταξη ο Bautista είναι 69 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Toprak, 103 βαθμούς μπροσ΄τα από τον τρίτο Locatelli και… 136 βαθμούς μπροστά από τον τέταρτο Rea.

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα της Βαρκελώνης

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +8.583s

3. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +8.643s

4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +11.366s

5. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +12.824s

 

Και τέλος ακολουθεί η γενική κατάταξη WSBK μετά τον γύρο της Βαρκελώνης:

1 Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 236 points

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 167

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 133

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 100

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 91

6. Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) 73

Ετικέτες

Aruba.it Racing - Ducati 2025: Nicolo Bulega, Alvaro Bautista - οι σφετεριστές!

Στόχος, τι άλλο, ο τίτλος που κέρδισαν το 2024 Toprak Razgatlioglu και BMW
Ducati WorldSBK Team 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2025

Στο κέντρο του data center του μεγάλου χορηγού Aruba, έγινε η παρουσίαση της εργοστασιακής ομάδας WorldSBK της Ducati για το 2025, με τον Nicolo Bulega που έχασε πέρυσι τον τίτλο για μια ανάσα, τον δυο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alvaro Bautista που παλεύει να ορθοποδήσει, και το κορυφαίο Panigale V4 R.

Με τη μοτοσυκλέτα που προτιμά το μεγαλύτερο μέρος των αναβατών του WorldSBK το 2025, στην πλέον εξελιγμένη εργοστασιακή μορφή της, θα αγωνιστούν ο Ιταλός και ο Ισπανός το 2025, με τον πρώτο να αποτελεί αδιαμφισβήτητο φαβορί, και με τον δεύτερο να πρέπει να ξεπεράσει τη δυστοκία στην οποία έχει περιπέσει, σε σχέση πάντα με τις δάφνες του παρελθόντος και τους τίτλους του.

Το 2024, με 484 βαθμούς ο Bulega τερμάτισε 2ος πίσω από τον Toprak (547 βαθμοί), με τρίτο τον Bautista που συνέλεξε 357 βαθμούς. Κακή σίγουρα δεν τη λες την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως ο Alvaro μας είχε “κακομάθει” στο παρελθόν, όταν ήταν σχεδόν απόλυτος κυρίαρχος στην πορεία του για τα δύο Πρωταθλήματα. Όμως μετά ήρθαν τα όρια βάρους και τα όρια στροφών, που στόχο είχαν να μειώσουν την απόσταση του 40χρονου Alvaro από τους υπόλοιπους, και τελικά μάλλον η κατάσταση μετακινήθηκε στο άλλο άκρο. Παρόλα αυτά, ο Bulega μπόρεσε να προσαρμοστεί πολύ καλύτερα στους νέους κανονισμούς -και μάλιστα στο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati- και αυτό φάνηκε και από τα αποτελέσματα.

Τώρα, μένει να δούμε το πώς θα ξεκινήσουν τη σεζόν του 2025 οι δυο ομόσταυλοι αναβάτες, στον πρώτο γύρο της χρονιάς στις 21-23 Φεβρουαρίου, στην Αυστραλία.

Ετικέτες