WSBK 2023, Ινδονησία, FP1 και FP2 - Το 1-2 η Ducati σε στεγνή πίστα

Ταχύτερος ο Michael Ruben Rinaldi, δεύτερος ο Alvaro Bautista
Michael Ruben Rinaldi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/3/2023

Μπορεί η Ducati να μην έχει κερδίσει ποτέ στην πίστα της Mandalika, όμως στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής η εργοστασιακή ομάδα των Ιταλών έκανε το 1-2 σε ταχύτερους χρόνους, με τον Rinaldi πρώτο και τον Bautista από κοντά, παρόλο που κι οι δυο πιλότοι σημείωσαν πτώσεις.

Ο Rinaldi ήταν ο αναβάτης της πρώτης ημέρας στην Ινδονησία, καθώς αποδείχθηκε ταχύτερος τόσο στα FP1 (εδώ είχε και μια πτώση στη 10) όσο και στα FP2. Ο καιρός ήταν καλός και η πίστα στεγνή, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο προβλέπεται βροχή. Η πτώση του Bautista ήταν στην 1, ενώ ευτυχώς κανείς αναβάτης δεν τραυματίστηκε.

Η Yamaha έχει δυνατό παρελθόν στη Mandalika, καθώς και οι τρεις τελευταίες νίκες είναι δικές της, ενώ είναι ο μόνος κατασκευαστής με pole position στη συγκεκριμένη πίστα! Αφού συμπλήρωσε τους πρώτους 16 γύρους, ο Toprak Razgatlioglu επέστρεψε στα pits αναφέροντας πως δυσκολευόταν να στρίψει στις αριστερές στροφές, ενώ κατόπιν σε time attack προσομοίωση κατάφερε να σημειώσει τον τρίτο ταχύτερο χρόνο της ημέρας. Ο ομόσταυλος του, Andrea Locatelli -που είναι δεύτερος στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος μετά τον 1ο γύρο- ξεκίνησε πιο “βαρύς”, για να τερματίσει τελικά 8ος γενικής την 1η μέρα.

Ο Jonathan Rea της Kawasaki επέλεξε να βγει αργά στην πίστα στα FP1 (17 λεπτά πριν το τέλος τους), ώστε η άσφαλτος να έχει καθαρίσει και “στρωθεί” με λάστιχο. Τελικά πέτυχε τον 4ο ταχύτερο χρόνο της ημέρας, με τον ομόσταυλο τού Alex Lowes να κατατάσσεται 7ος.

Καλύτερη από την Αυστραλία ήταν η αρχή στην Ινδονησία για τη BMW, με τον Michael van der Mark να “γράφει” τον 5ο ταχύτερο χρόνο της ημέρας, μόλις ¾ του δευτερολέπτου πίσω από τον Rinaldi. O Scott Redding δεν κατάφερε να μιμηθεί τον ομόσταυλο του, τερματίζοντας 10ος την 1η ημέρα, 1.277 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώην ομόσταυλο τού Rinaldi.

Ο 6ος ταχύτερος χρόνος της 1ης ημέρας ανήκει στον rookie Remy Gardner της GYTR GRT Yamaha, ο οποίος ήταν και ο ταχύτερος ανεξάρτητος αναβάτης, με τον Axel Bassani της Motocorsa Racing να τον ακολουθεί.

Στη Honda τώρα, ο Xavi Vierge που είχε… πατώσει στην Αυστραλία κατάφερε να βρει ρυθμό και να βελτιωθεί κάπως σε σχέση με την καταστροφική για εκείνον Αυστραλία για να τερματίσει 11ος ταχύτερος αναβάτης την Παρασκευή. Αντίθετα, το “αστέρι” του HRC Iker Lecuona υποφέροντας από κάποια ίωση στο στομάχι σημείωσε δύο πτώσεις για να τερματίσει με τον 17ο ταχύτερο γύρο, μια μέρα που σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει.

Ο Danilo Petrucci δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τον καλό του εαυτό με τη Ducati της Barni Spark Racing Team, σημειώνοντας τον 15ο ταχύτερο χρόνο, ενώ ο Tom Sykes που υπέφερε από τροφική δηλητηρίαση τερμάτισε μόλις 20ος.

Μαζί με τις μέτριες επιδόσεις της εργοστασιακής Honda, η PETRONAS MIE Racing Honda τα πήγε ακόμα χειρότερα, με τον Hafizh Syahrin να κατατάσσεται 19ος και τον Eric Granado 21o.

Ακολουθεί η πρώτη εξάδα της Παρασκευής:

1. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 1’32.468s

2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +0.030s

3. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) +0.157s

4. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.735s

5. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.745s

6. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +0.906s

Για τα πλήρη αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες

MOTUL WSBK: Ξεκινάνε σήμερα τα πρώτα χειμερινά τεστ για την επόμενη σεζόν

Το επίσημο τεστ γίνεται στην πίστα της Jerez σήμερα και αύριο
WSBK
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/10/2025

Η σεζόν του WSBK τελείωσε μόλις προχτές, με τον Razgatlioglu να κατακτά τον τρίτο του τίτλο στα Superbike, προτού αναχωρήσει για τα MotoGP. Σήμερα λοιπόν ξεκινάει το πρώτο τεστ για την επόμενη σεζόν.

Η πίστα της Jerez φιλοξενεί τις πρώτες χειμερινές δοκιμές σήμερα και αύριο. Οι δοκιμές θα προσφέρουν μια πρώτη γεύση στους αναβάτες με τις νέες τους ομάδες, τις νέες μοτοσυκλέτες για πρώτη φορά για τη σεζόν WorldSBK 2026.

Ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) παραμένει στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati και δίπλα του έρχεται ο πρώην αναβάτης της Honda HRC, Iker Lecuona. Οι δυο τους θα δοκιμάσουν τη νέα Panigale V4 R 2026 της Ducati, καθώς συνεχίζουν να την βελτιώνουν για την επόμενη σεζόν.

Μετά από 18 σεζόν και 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο Jonathan Rea κρεμάει το κράνος του, δύο σεζόν μετά τη μεταγραφή του στη Yamaha. Τη θέση δίπλα στον Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) θα πάρει ο Xavi Vierge, ο οποίος ετοιμάζεται να φορέσει τα μπλε μετά από τέσσερις σεζόν με την εργοστασιακή ομάδα της Honda.

Η GYTR GRT Yamaha Racing Team θα υποδεχτεί επίσης ένα νέο πρόσωπο, τον Stefano Manzi, πρωταθλητή του WorldSSP 2025, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Dominique Aegerter. Η Yamaha Motoxracing θα συμμετάσχει επίσης στις δοκιμές με δύο δοκιμαστικούς αναβάτες, καθώς η σύνθεση της για το 2026 είναι ακόμα αβέβαιη.

Με την αποχώρηση του Toprak Razgatlioglu και του Michael van der Mark , η BMW θα καλωσορίσει στο γκαράζ της τους Miguel Oliveira και Danilo Petrucci. Κανένας από τους δύο νέους αναβάτες δεν θα πάρει μέρος στη δοκιμή, αλλά ο Michael van der Mark θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για τον Γερμανό κατασκευαστή.

Οι Jake Dixon και ο Somkiat Chantra είναι οι εκλεκτοί της Honda HRC για την επόμενη χρονιά, όμως κανείς από τους δύο δεν θα είναι στο τεστ. Η Honda άλλαξε μετά από 4 σεζόν το δίδυμο Vierge και Lecuona. Στο τεστ θα συμμετέχουν δύο αναβάτες δοκιμών.

Ο Αμερικανός αναβάτης Garrett Gerloff (Kawasaki WorldSBK Team) θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν με την Kawasaki, ενώ η Bimota που επέστρεψε το 2025 στον θεσμό, έχει στις τάξεις της του Alex Lowes και Axel Bassani.