WSBK 2023, Most - Rea, Razgatlioglu, Bautista μοιράστηκαν τις νίκες

Το “Titanic Trio” επέστρεψε για τα καλά
WSBK Most
Από το

motomag

31/7/2023

Ο 8ος γύρος του WSBK που διεξήχθη στην πίστα Most της Τσεχίας το Σαββατοκύριακο 28-30 Ιουλίου, είχε ως πρωταγωνιστές και τους τρεις αναβάτες του "Titanic Trio", καθώς Rea, Razgatlioglu και Bautista, μοιράστηκαν νίκες και εντυπώσεις.

1ος αγώνας - Επιστροφή του Rea στις νίκες

WSBK Most

Με την πίστα να είναι βρεγμένη η σωστή επιλογή ελαστικών ενδεχομένως να έδινε τη νίκη σε όποιον έπαιρνε τη σωστή απόφαση στον πρώτο αγώνα στην Τσεχία. Κάποιοι αναβάτες επέλεξαν τα βρόχινα ελαστικά ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν τα ενδιάμεσα. Ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν τα ενδιάμεσα ελαστικά ήταν και ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). O Βρετανός στα πρώτα στάδια του αγώνα κατάφερε να έχει έναν γρήγορο ρυθμό και με την πίστα σταδιακά να στεγνώνει ανέβηκε στην πρώτη θέση, καθώς οι υπόλοιποι αναβάτες που ήταν μπροστά του με βρόχινα ελαστικά, έμπαιναν ο ένας μετά τον άλλον στα pits ώστε να τα αλλάξουν. Ο Rea ο οποίος είχε δημιουργήσει ένα καλό προβάδισμα, άρχισε να χάνει σιγά-σιγά χρόνο καθώς ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), ο οποίος είχε ξεκινήσει και αυτός με τα ενδιάμεσα ελαστικά κέρδιζε περίπου εννιά δέκατα τον γύρο. Πίσω από τον Τoprak στην τρίτη θέση βρισκόταν ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), με τον Ιταλό να δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο καλός είναι στις μεικτές συνθήκες. Ο αναβάτης της Kawasaki Jonathan Rea, ωστόσο αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένος να κατακτήσει την πρώτη νίκη του για τη σεζόν του 23, και να ανέβει ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά από αναμονή... 252 ημερών, και να το πανηγυρίσει δεόντως. Πίσω του στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον πρώτο αγώνα ο Toprak Razgatlioglu, με τον Danilo Petrucci να συμπληρώνει το βάθρο. Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Scott Redding (RoKit BMW Motorrad WorldSBK Team), τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του, ενώ στα ίδια απρόσμενα καλά πλαίσια ήταν και η εμφάνιση του Iker Lecuona (Team HRC), με τον Ισπανό να τερματίζει πέμπτος. Από την άλλη, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), θα θέλει να ξεχάσει τον συγκεκριμένο αγώνα καθώς η επιλογή ελαστικών του στοίχησε έναν καλό τερματισμό, με τον ίδιο να τερματίζει μόλις στην δωδέκατη θέση.

WSBK Most

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 1ου αγώνα στο Most

1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK)

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) + 4.007

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) + 7.939

4. Scott Redding (RoKit BMW Motorrad WorldSBK Team) + 14.736

5. Iker Lecuona (Team HRC) + 14.903

Superpole Race - Η σειρά του Toprak

WSBK Most

Ο Toprak Razgatlıoglu o οποίος ξεκινούσε από την pole, στην εκκίνηση έχασε κάποιες θέσεις, με τον Axel Bassani (Motocorsa Racing), να οδηγεί την κούρσα. Ωστόσο η πρωτοπορία του Ιταλού δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Toprak στον τέταρτο γύρο του αγώνα κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά με τον Jonathan Rea, να βρίσκεται στο κατόπι του. Το δίδυμο πάλεψε για αρκετούς γύρους χαρίζοντας μας εντυπωσιακά προσπεράσματα και πλούσιο θέαμα. Νικητής σε αυτή την μονομαχία βγήκε ο αναβάτης της Yamaha, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Βρετανό αναβάτη της Kawasaki, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την πέμπτη νίκη της χρονιάς. O Rea μπορεί να μην κατάφερε να κάνει το δύο στα δύο στην Τσεχία ωστόσο ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ θα έφευγε από το Most έχοντας ανέβει από την 4η στην 3η θέση της γενικής βαθμολογίας. Καλύτερα πήγαν τα πράγματα σε αυτόν τον αγώνα για τον Alvaro Bautista, καθώς o Ισπανός κατάφερε να κερδίσει κάποιες θέσεις τερματίζοντας τρίτος, συμπληρώνοντας το βάθρο. Ο Axel Bassani δεν μπόρεσε να κρατηθεί εντός βάθρου ολοκληρώνοντας τον αγώνα στην τέταρτη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati).

WSBK Most

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του αγώνα Superpole στο Most

1. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK)

2. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) + 1.203

3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) + 2.968

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) + 3.180

5. Michael Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) + 5.310

2ος αγώνας

WSBK Most

Με δύο διαφορετικούς νικητές στους δύο αγώνες στο Most, όλοι περίμεναν τον Bautista να κάνει την αντεπίθεση του. Όπερ και εγένετο. Ο Ισπανός από τα πρώτα στάδια του αγώνα βρέθηκε να παλεύει για την πρώτη θέση με τον Toprak Razgatlıoglu. Οι μάχες μεταξύ των δυο πρωτοπώρων στο Πρωτάθλημα ήταν συγκλονιστικές, με τον Razgatlıoglu να παραμένει πρώτος με μικρή διαφορά από τον Bautista. Όλα έδειχναν πως ο αναβάτης της Yamaha κρατούσε στα χέρια του την νίκη, ωστόσο το πίσω ελαστικό της Pirelli είχε άλλη άποψη.

Toprak Pirelli

Στον 17ο γύρο το ελαστικό είχε αποκόλληση μέρος του πέλματος του (blistering) αλλά και ξαφνική απώλεια αέρα, με αποτέλεσμα να... βγει από τη ζάντα (!), οδηγώντας σε ένα εντυπωσιακό -ευτυχώς χωρίς συνέπειες για τον Τούρκο αναβάτη- high-side με τον Razgatlıoglu να μην μπορεί να πιστέψει πώς έχασε την ευκαιρία να μειώσει και άλλο τη διαφορά από τον Bautista. Αυτήν την αναποδιά εκμεταλλεύτηκε ο Ισπανός αναβάτης της Ducati, με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του WSBK που κερδίζει 18 αγώνες σε μια σεζόν, φτάνοντας ταυτόχρονα τις 50 νίκες συνολικά. Σημειώστε πως η Pirelli ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν με το ελαστικό του Toprak, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί ξανά, ενώ από blistering υπέφεραν και οι Rea και Bautista, δίχως όμως τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2021.

Στις δύο εναπομείνασες θέσεις του βάθρου βρέθηκαν οι Danilo Petrucci και Jonathan Rea, οι οποίοι πάλεψαν κυριολεκτικά μέχρι τη γραμμή του τερματισμού καθώς ο Ιταλός αναβάτης κατάφερε στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού με την Ducati Panigale V4R, να περάσει μπροστά από την Kawasaki ZX-10RR του Rea. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Axel Bassani, με τον Michael Rinaldi να συμπληρώνει την πεντάδα.

Ο επόμενος αγώνας για το Πρωτάθλημα WSBK στις 8-10 Σεπτεμβρίου θα δοθεί σε γαλλικό έδαφος και συγκεκριμένα στην πίστα του Magny-Cours.

WSBK Most

WSBK Most

Ακολουθεί η πρώτη πεντάδα του 2ου αγώνα στο Most

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati)

2. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) + 4.725

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +2.458

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) +4.786

5. Michael Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) +7.538

WSBK Most

Ακολουθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών μετά τον αγώνα στο Most

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 427 βαθμούς

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 353 βαθμούς

3. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 251 βαθμούς

4. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 227 βαθμούς

5. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 207 βαθμούς

6. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 155 βαθμούς

 

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες