WSBK 2023, Ολλανδία - Νέο χατ τρικ Bautista που ολοένα και απομακρύνεται

Άπιαστος ο Ισπανός στο Assen, χάρισε στη Ducati την 400η νίκη της στα Superbike
WSBK Assen 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2023

Οκτώ νίκες στους εννέα πρώτους αγώνες της σεζόν μετρά ο Alvaro Bautista, που με το νέο του χατ τρικ στην Ολλανδία επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε άλλη κλάση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα ο Ισπανός επεξεργάζεται το τι θα κάνει για το μέλλον, δηλώνοντας πως σκέφτεται ακόμα και την απόσυρση από τους αγώνες για να αφιερωθεί στην οικογένεια του, κάτι που όμως θα μπορούσε να είναι και στρατηγικός ελιγμός για σύναψη νέου και πιο κερδοφόρου συμβολαίου με τη Ducati.

Ο Alvaro έδειξε με το καλημέρα τι θα επακολουθούσε στον πρώτο ευρωπαϊκό γύρο του 2023, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο (1:33.542) στη διαδικασία pole position, η πρώτη pole για τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα από το 2019. Δεύτερος τερμάτισε ο Jonathan Rea και τρίτος ο Toprak Razgatlioglu. Παρά τώρα την pole position του Bautista, εκείνος θα εκκινούσε στον πρώτο αγώνα με ποινή τριών έξτρα θέσεων για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή -ποινή που δεν θα είχε τελικά κανένα αντίκτυπο για τον ασταμάτητο Alvaro.

1ος αγώνας

Assen WSBK 2023

Εκκινώντας από την 4η θέση, λόγω της προαναφερθείσας ποινής του, ο Alvaro Bautista ανέβηκε μια θέση στην εκκίνηση του αγώνα, πριν από μια σύντομη μάχη με τον Alex Lowes, μετά την οποία ξεκίνησε να κυνηγά τον Toprak που ήταν δεύτερος πίσω από τον Rea. Στον 5ο γύρο ο Πρωταθλητής του 2022 πέρασε τον Τούρκο αναβάτη της Yamaha, για να περάσει και τον Rea τέσσερις γύρους αργότερα και να ηγηθεί της κούρσας. Παρόλο που ο Ιρλανδός αναβάτης της Kawasaki προσπάθησε να πιέσει τον Ισπανό, ο Bautista έκανε διαφορά, με το “Titanic Trio” όπως αποκαλεί ο ξένος τύπος τους Bautista-Rea-Razgatlioglu να κρατά τις θέσεις 1-2-3 χωρίς άλλη μάχη. Τέταρτος τερμάτισε ο Andrea Locatelli της Yamaha, ενώ την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Axel Bassani με την περιφερειακή ομάδα της Ducati. Σημειώστε πως στην πρώτη του εμφάνιση στο Πρωτάθλημα, ο προερχόμενος από το BSB Bradley Ray τερμάτισε 18ος με τη Yamaha Motoxracing. Ο Iker Lecuona του HRC έπεσε στον 6ο γύρο, ενώ ο Tom Sykes της Kawasaki Pucceti εγκατέλειψε με μηχανική βλάβη.

Superpole Race

Αν ο πρώτος αγώνας δεν είχε συναρπαστικές μάχες, ο αγώνας Superpole αναπλήρωσε το κενό με μια επική μάχη Bautista-Rea που πάλεψαν σώμα με σώμα τους πρώτους γύρους του Superpole Race. Σημειώστε πως μετά από τεχνικό πρόβλημα της BMW του Loris Baz που γέμισε με υγρά την πίστα και μέχρι να καθαριστεί είχε περάσει ο χρόνος, κι έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν να μειώσουν τη διάρκεια του Superpole Race στους 8 γύρους.

Rea

Η επιστροφή στα βάθρα του Jonathan Rea με τη δεύτερη θέση του πρώτου αγώνα γλύκανε τον Ιρλανδό, ο οποίος τα έδωσε όλα στον αγώνα Superpole, παίρνοντας πρώτα απ’ όλα τη holeshot, για να περάσει τον Bautista και να προηγηθεί. Όμως ο Alvaro τέθηκε ξανά επικεφαλής λίγες στροφές αργότερα, παλεύοντας -μάταια για τους πρώτους γύρους- να χτίσει διαφορά. Τελικά η προσπάθεια του καρποφόρησε στο τέλος, με τον αναβάτη της Ducati να απομακρύνεται από τον Rea, με τον Toprak να τερματίζει τρίτος, σε μια επανάληψη του βάθρου του πρώτου αγώνα. Σημειώστε πως η δεύτερη θέση του Rea αποτελεί ρεκόρ βάθρων για την ίδια πίστα, με τον Ιρλανδό να έχει… 25 στην Ολλανδία! Τέταρτος τερμάτισε ο Alex Lowes, και πέμπτος ο Locatelli.

2ος αγώνας

Ducati 400 βάθρα WSBK

Στον 3ο αγώνα του event, ο Bautista χάρισε στη Ducati την τετρακοσιοστή της νίκη στο WSBK, νίκη που ήταν παράλληλα το επτακοσιοστό βάθρο για την εταιρεία του Borgo Panigale και η 40η νίκη του Ισπανού με την ιταλική εταιρεία -το 10% των νικών της Ducati ανήκει στον Bautista. Κι αν ο Ισπανός τερμάτισε στη συνηθισμένη για εκείνον 1η θέση, πίσω του ο Rea είχε ένα ακόμα “στραβοπάτημα” που φρέναρε ακόμα περισσότερο την πορεία του για το 2023.

Στα αρχικά στάδια του αγώνα, η μάχη για την πρωτιά παίχτηκε μεταξύ των τριών γνωστών μας διεκδικητών, με την πρώτη θέση να αλλάζει χέρια μεταξύ τους. Τελικά μετά από αρκετές εναλλαγές ο αγώνας του Rea τερματίστηκε όταν ο Ιρλανδός έχασε τον μπροστινό τροχό του στον 6ο γύρο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει.

Basani Aegerter

Στη συνέχεια, ο “καυγάς” περιορίστηκε μεταξύ Alvaro και Toprak, με τον πρώτο να καταφέρνει να δημιουργήσει και πάλι διαφορά, για να πάρει ένα ακόμα χατ τρικ, να χαρίσει νέα ρεκόρ στη Ducati και να απομακρυνθεί κι άλλο από τους διώκτες του στη γενική βαθμολογία. Ο Toprak δεν απειλήθηκε από κανέναν, συνεχίζοντας τη συλλογή βάθρων του τους τελευταίους 6 αγώνες, μην έχοντας όμως καμία απάντηση ακόμα για τον “τυφώνα” Bautista. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli και τέταρτος ο Dominique Aegerter με τους πιλότους της Yamaha να κάνουν το 2-3-4, ενώ πέμπτος ήταν ο Axel Bassani. Bassani και Aegerter είχαν μια σύγκρουση στον σικέιν πριν τον τερματισμό, με τον Bassani να βγαίνει στο χορτάρι και τον Aegerter να μένει στην πίστα έχοντας όμως βγει εκτός των ορίων της, και τους κριτές να αντιστρέφουν την κατάταξη, με τον Ιταλό να πέφτει στην 5η θέση και τον Ελβετό να ανεβαίνει στην 4η.

Tom Sykes

Πτώση είχε ο Lowes στον γύρο προθέρμανσης (!), που μπήκε στα pits για επιδιορθώσεις, και ξεκίνησε τελευταίος, καταφέρνοντας να τερματίσει 9ος. Στον ίδιο αγώνα ο Tom Sykes κατάφερε να δρέψει τον πρώτο του βαθμό μετά την επιστροφή του στο Πρωτάθλημα το 2023, ενώ πτώσεις είχαμε από τον Bradley Ray, τον Loris Baz και τον Michael Van der Mark.

Michael van der Mark

Δυστυχώς ο τελευταίος έσπασε το μηριαίο του οστό μετά από ένα τρομακτικό high-side, έχοντας πλέον μακρύ δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση του.

Μετά το Assen, ο Bautista προηγείται με 174 βαθμούς, με δεύτερο τον Toprak με 118 και τρίτο τον Locatelli με 104.

Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:

1. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 174 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 118 βαθμοί

3. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) 104 βαθμοί

4. Axel Bassani (Motocorsa Racing) 77 βαθμοί

5. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 73 βαθμοί

6. Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati) 54 βαθμο

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano – Απόλυτος κυρίαρχος ο Toprak Razgatlioglu

Με τρεις νίκες στην Ιταλία - Μείωσε την διαφορά από τον Bulega που είχε και πτώση
Toprak
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2025

Ιδανικό ήταν το Σαββατοκύριακο για τον Toprak Razgatlioglu, αφού κατάφερε να κάνει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, καταφέρνοντας έτσι το απόλυτο στην πίστα του Misano, μειώνοντας παράλληλα την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Nicolo Bulega.

Ο πρώτος αγώνας του Σαββάτου δεν ξεκίνησε τόσο καλά για τον Toprak (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), καθώς έχασε τα φρένα στην αρχή του αγώνα, υποχωρώντας στην 4η θέση. Βρήκε όμως ρυθμό γρήγορα και “έπιασε” τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που ήταν μπροστά και μάλιστα τον προσπέρασε στον 5ο γύρο. Ο Bulega έμεινε κοντά του, τερματίζοντας στην 2η θέση. Σκληρή μάχη για το βάθρο έδωσαν Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) και Alex Lowes (Bimota by Kawasaki Racing Team), με τον Petrucci να παίρνει την τρίτη θέση.

Misano

Ο σύντομος αγώνας Superpole Race ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Nicolo Bulega, καθώς ο Axel Bassani (Bimota by Kawasaki Racing Team) έπεσε, παρασύροντας τον Ιταλό εκτός πίστας. Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Toprak, ο οποίος πήρε τη νίκη, αφήνοντας δεύτερο τον Alex Lowes και τρίτο τον Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Jonathan Rea (Pata Maxus Yamaha team) πήρε την 7η θέση που αποτελεί και το καλύτερο αποτέλεσμά του για φέτος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Nicolo Bulega ξεκίνησε τον αγώνα από την δέκατη θέση. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Toprak Razgatlioglu την ευκαιρία να φύγει μπροστά και να πάρει μία άνετη νίκη. Ο Nicolo Bulega γρήγορα ανέβηκε θέσεις και τερμάτισε στην 2η θέση, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati).

Torpak

Υπενθυμίζουμε πως ο Toprak Razgatlioglu θα αγωνίζεται του χρόνου στο MotoGP με την Pramac Yamaha, όπως διαβάσατε εδώ. Από ό,τι φαίνεται αυτή η εξέλιξη επηρέασε θετικά την απόδοσή του, πραγματοποιώντας ένα τέλειο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πίεσα πολύ σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο και πέτυχα τον στόχο μου να κερδίσω και τους τρεις αγώνες. Ειδικά στον τελευταίο αγώνα, η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ καλύτερη- βελτιώσαμε τη μοτοσυκλέτα βήμα προς βήμα και αυτό μου επέτρεψε να βρω το ρυθμό μου και να έχω πολύ δυνατό ρυθμό. Είμαι πολύ χαρούμενος, πέρυσι είχα τρεις νίκες εδώ και φέτος τα κατάφερα ξανά, τώρα ανυπομονώ για το Donington. Αυτή είναι η τελευταία μου σεζόν, αλλά αν συνέχιζα σε αυτό το paddock, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ρεκόρ εδώ, ίσως στο μέλλον".

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των οδηγών μετά και τα χτεσινά αποτελέσματα:

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

NICOLO BULEGA

292

2

TOPRAK RAZGATLIOGLU

283

3

DANILO PETRUCCI

179

4

ALVARO BAUTISTA

172

5

ANDREA LOCATELLI

157

6

SAM LOWES

124

7

ALEX LOWES

85

8

IKER LECUONA

84

9

XAVI VIERGE

83

10

ANDREA IANNONE

68