WSBK 2023, Phillip Island - Χατ τρικ Alvaro Bautista

Δύσκολη αρχή για Jonathan Rea και Toprak Razgatlioglu
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Ο πρώτος γύρος του WSBK 2023 είναι ήδη παρελθόν, με την πρώτη γεύση της νέας σεζόν να θυμίζει αρκετά την προηγούμενη, όπου ο συνδυασμός Alvaro Bautista και Ducati Panigale V4 R δείχνει άπιαστος για τους υπόλοιπους.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022 ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν του 23, κάνοντας το χατ τρικ, με τρεις νίκες σε στεγνό και βρεγμένο, παραδίδοντας μαθήματα και δείχνοντας απλησίαστος και στους 3 αγώνες του αυστραλέζικου γύρου, για να ηγηθεί του Πρωταθλήματος με 62 βαθμούς. Παράλληλα έγινε ο πιο πολυνίκης αναβάτης του WSBK στο Phillip Island, με 8 νίκες στο ενεργητικό του.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι του αντίπαλοι από Kawasaki & Yamaha δεν μπόρεσαν να βρουν τον ρυθμό τους, φεύγοντας από την Αυστραλία με σημαντική βαθμολογική διαφορά και -το κυριότερο- καταρρακωμένη ψυχολογία.

Jonathan Rea

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Jonathan Rea, ο οποίος έκανε λόγο για “μια μικρή καταστροφή όσον αφορά τη βαθμολογία”, ενώ φάνηκε έκπληκτος τόσο από τη δύναμη των Yamaha -τις οποίες δεν μπορούσε να ακολουθήσει- όσο και από την έλλειψη κρατήματος της μοτοσυκλέτας του. Τα τελικά αποτελέσματα του Rea ήταν 2-7-8, που τον έφεραν τρίτο στη γενική βαθμολογία, με 31 βαθμούς.

Toprak

Ο Razgatlioglu μπορεί να πήρε την pole position, και να έκανε υποσχέσεις για νίκες τις οποίες θα αφιέρωνε στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε, καθώς ναι μεν πήρε δύο τρίτες θέσεις -στον πρώτο αγώνα και στον αγώνα Superpole-, όμως στον δεύτερο αγώνα (προσοχή στο μπέρδεμα με το φορμά των τριών αγώνων του WSBK, καθώς εδώ εννοούμε τον Race 2, που αποτελεί συνολικά τον 3ο αγώνα του τριημέρου) κι ενώ βρισκόταν στον τροχό του Alex Lowes, ο αναβάτης της Kawasaki έχασε το μπροστινό με αποτέλεσμα να πέσει, με τον Toprak να πέφτει πάνω του και να σέρνεται κι αυτός στο έδαφος. Η πτώση αυτή οδήγησε στην εγκατάλειψη του Τούρκου αναβάτη της Yamaha, και στους μηδενικούς βαθμούς για τον συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι ο Razgatlioglu έφυγε από την Αυστραλία με 23 μόνο βαθμούς και την 6η θέση στη γενική βαθμολογία.

Locatelli

Ο αναβάτης που κατάφερε να φύγει με τη 2η θέση στη γενική βαθμολογία από το νησί με 34 βαθμούς ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha, που ήταν ο σταθερότερος όλων πίσω από τον Bautista, με σκορ 4-5-3, και ο ταχύτερος αναβάτης της Iwata.

Rinaldi

Πολύ δυνατό αποδείχθηκε και το νούμερο 2 της εργοστασιακής Ducati, ο Michael Ruben Rinaldi, που με 31 βαθμούς ισοβάθμησε μεν με τον Jonathan Rea, όμως λόγω ανεξάρτητων αποτελεσμάτων στους 3 αγώνες βρέθηκε στην 4η θέση του Πρωταθλήματος.

Ένα ακόμη νέο ταλέντο, ο Axel Bassani της Moto Corsa Racing με Ducati, που είχε δείξει δείγμα των δυνατοτήτων του τα δυο προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να αναρριχηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας με 25 βαθμούς, το τρίτο Ducati στις πρώτες πέντε θέσεις.

Aegerter

Ο Dominique Aegerter της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team που κάνει το ντεμπούτο του φέτος στο WSBK θα μπορούσε να λάμψει πολύ περισσότερο στον πρώτο γύρο του 23, αν δεν τον εμβόλιζε στον αγώνα της Superpole ο ομόσταυλος του, Remy Gardner. Ο Αυστραλός ζήτησε συγγνώμη από τον Ελβετό, το συμβάν θεωρείται λήξαν, όμως κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια πρώτη δυνατή επίδοση, με τους δυο τους να βρίσκονται 11ος (Aegerter) και 13ος (Gardner) στη γενική.

Lecuona

Όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών, στο στρατόπεδο της Honda ο αναβάτης που θα μπορούσε να κάνει την -όποια- έκπληξη ήταν ο Iker Lecuona, ο οποίος τελικά βρέθηκε 7ος γενικής, με τον ομόσταυλο του Xavi Vierge να βρίσκεται στην 10η θέση. Περιμένουμε τώρα να δούμε αν ο Lecuona καταφέρει να επαναλάβει τα -σχετικά- καλά αποτελέσματα της Αυστραλίας και στους επόμενους γύρους, ώστε να μπορέσει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

BMW

Στην έναρξη της σεζόν του 23 η BMW τα πήγε χειρότερα απ’ όλους και με διαφορά, με τον Scott Redding να αναρριχάται στην 12η θέση της γενικής, με τον Garett Gerloff 14ο, τον Michael van der Mark 16ο και τον Loris Baz 17ο.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου του WSBK 23, δείτε ΕΔΩ.

Σειρά τώρα έχει ο γύρος της Ινδονησίας που θα διεξαχθεί στην Mandalika στις 3-5 Μαρτίου.

Ετικέτες

WorldWCR-Maria Herrera: Αλλαγή ομάδας για την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2025

Στην Terra&Vita GRT Yamaha για την ερχόμενη σεζόν του 2026
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/12/2025

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Maria Herrera αλλάζει ομάδα και θα υπερασπιστεί τον τίτλο της στα χρώματα της Terra&Vita GRT Yamaha για το 2026.

Το 2024 η Maria Herrera πάλεψε με την Ana Carrasco για τον τίτλο WorldWCR, όμως η τελευταία κατέκτησε το πρωτάθλημα. Φέτος, η Herrera ήταν και πάλι πολύ δυνατή και κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια με διαφορά μόλις 5 βαθμών από την επίσης Ισπανίδα Beatriz Neila.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ήταν εξαιρετική φέτος κατακτώντας 6 νίκες στους 12 αγώνες και ήδη σχεδιάζει την υπεράσπιση του τίτλου της, με διαφορετική όμως ομάδα. Η Klint Forward που ήταν η ομάδα της το 2024 και το 2025 δεν της έκανε πρόταση για ανανέωση και έτσι η Ισπανίδα δέχτηκε την πρόταση της Terra&Vita GRT Yamaha και θα έχει teammate της την Natalia Rivera.

Herrera

Η ίδια δήλωσε: “Η GRT μου είχε κάνει πρόταση στο Magny-Cours, αλλά ήθελα πρώτα να μιλήσω με την προηγούμενη ομάδα μου, επειδή με υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, δεν είχαν καμία πρόταση για μένα, οπότε πήρα την απόφαση μου. Το βρήκα λίγο περίεργο που δεν μου έκαναν καμία πρόταση. Βασικά, η ομάδα είναι σημαντική σε κάθε κατηγορία. Στη νέα μου ομάδα θα έχω την ευκαιρία να προπονούμαι πιο συχνά με τη μοτοσυκλέτα. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τη μοτοσυκλέτα σου από μέσα και από έξω. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξα την GRT. Όταν έρχεσαι στην πίστα για το Σαββατοκύριακο των αγώνων, είσαι απλά πιο χαλαρός και καλύτερα προετοιμασμένος”.