WSBK 2023, Phillip Island - Χατ τρικ Alvaro Bautista

Δύσκολη αρχή για Jonathan Rea και Toprak Razgatlioglu
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Ο πρώτος γύρος του WSBK 2023 είναι ήδη παρελθόν, με την πρώτη γεύση της νέας σεζόν να θυμίζει αρκετά την προηγούμενη, όπου ο συνδυασμός Alvaro Bautista και Ducati Panigale V4 R δείχνει άπιαστος για τους υπόλοιπους.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022 ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν του 23, κάνοντας το χατ τρικ, με τρεις νίκες σε στεγνό και βρεγμένο, παραδίδοντας μαθήματα και δείχνοντας απλησίαστος και στους 3 αγώνες του αυστραλέζικου γύρου, για να ηγηθεί του Πρωταθλήματος με 62 βαθμούς. Παράλληλα έγινε ο πιο πολυνίκης αναβάτης του WSBK στο Phillip Island, με 8 νίκες στο ενεργητικό του.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι του αντίπαλοι από Kawasaki & Yamaha δεν μπόρεσαν να βρουν τον ρυθμό τους, φεύγοντας από την Αυστραλία με σημαντική βαθμολογική διαφορά και -το κυριότερο- καταρρακωμένη ψυχολογία.

Jonathan Rea

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Jonathan Rea, ο οποίος έκανε λόγο για “μια μικρή καταστροφή όσον αφορά τη βαθμολογία”, ενώ φάνηκε έκπληκτος τόσο από τη δύναμη των Yamaha -τις οποίες δεν μπορούσε να ακολουθήσει- όσο και από την έλλειψη κρατήματος της μοτοσυκλέτας του. Τα τελικά αποτελέσματα του Rea ήταν 2-7-8, που τον έφεραν τρίτο στη γενική βαθμολογία, με 31 βαθμούς.

Toprak

Ο Razgatlioglu μπορεί να πήρε την pole position, και να έκανε υποσχέσεις για νίκες τις οποίες θα αφιέρωνε στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε, καθώς ναι μεν πήρε δύο τρίτες θέσεις -στον πρώτο αγώνα και στον αγώνα Superpole-, όμως στον δεύτερο αγώνα (προσοχή στο μπέρδεμα με το φορμά των τριών αγώνων του WSBK, καθώς εδώ εννοούμε τον Race 2, που αποτελεί συνολικά τον 3ο αγώνα του τριημέρου) κι ενώ βρισκόταν στον τροχό του Alex Lowes, ο αναβάτης της Kawasaki έχασε το μπροστινό με αποτέλεσμα να πέσει, με τον Toprak να πέφτει πάνω του και να σέρνεται κι αυτός στο έδαφος. Η πτώση αυτή οδήγησε στην εγκατάλειψη του Τούρκου αναβάτη της Yamaha, και στους μηδενικούς βαθμούς για τον συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι ο Razgatlioglu έφυγε από την Αυστραλία με 23 μόνο βαθμούς και την 6η θέση στη γενική βαθμολογία.

Locatelli

Ο αναβάτης που κατάφερε να φύγει με τη 2η θέση στη γενική βαθμολογία από το νησί με 34 βαθμούς ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha, που ήταν ο σταθερότερος όλων πίσω από τον Bautista, με σκορ 4-5-3, και ο ταχύτερος αναβάτης της Iwata.

Rinaldi

Πολύ δυνατό αποδείχθηκε και το νούμερο 2 της εργοστασιακής Ducati, ο Michael Ruben Rinaldi, που με 31 βαθμούς ισοβάθμησε μεν με τον Jonathan Rea, όμως λόγω ανεξάρτητων αποτελεσμάτων στους 3 αγώνες βρέθηκε στην 4η θέση του Πρωταθλήματος.

Ένα ακόμη νέο ταλέντο, ο Axel Bassani της Moto Corsa Racing με Ducati, που είχε δείξει δείγμα των δυνατοτήτων του τα δυο προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να αναρριχηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας με 25 βαθμούς, το τρίτο Ducati στις πρώτες πέντε θέσεις.

Aegerter

Ο Dominique Aegerter της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team που κάνει το ντεμπούτο του φέτος στο WSBK θα μπορούσε να λάμψει πολύ περισσότερο στον πρώτο γύρο του 23, αν δεν τον εμβόλιζε στον αγώνα της Superpole ο ομόσταυλος του, Remy Gardner. Ο Αυστραλός ζήτησε συγγνώμη από τον Ελβετό, το συμβάν θεωρείται λήξαν, όμως κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια πρώτη δυνατή επίδοση, με τους δυο τους να βρίσκονται 11ος (Aegerter) και 13ος (Gardner) στη γενική.

Lecuona

Όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών, στο στρατόπεδο της Honda ο αναβάτης που θα μπορούσε να κάνει την -όποια- έκπληξη ήταν ο Iker Lecuona, ο οποίος τελικά βρέθηκε 7ος γενικής, με τον ομόσταυλο του Xavi Vierge να βρίσκεται στην 10η θέση. Περιμένουμε τώρα να δούμε αν ο Lecuona καταφέρει να επαναλάβει τα -σχετικά- καλά αποτελέσματα της Αυστραλίας και στους επόμενους γύρους, ώστε να μπορέσει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

BMW

Στην έναρξη της σεζόν του 23 η BMW τα πήγε χειρότερα απ’ όλους και με διαφορά, με τον Scott Redding να αναρριχάται στην 12η θέση της γενικής, με τον Garett Gerloff 14ο, τον Michael van der Mark 16ο και τον Loris Baz 17ο.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου του WSBK 23, δείτε ΕΔΩ.

Σειρά τώρα έχει ο γύρος της Ινδονησίας που θα διεξαχθεί στην Mandalika στις 3-5 Μαρτίου.

Ετικέτες

H Yamaha θέλει τον Jack Miller στο WSBK μα υπάρχει θέμα ενός εκατομμυρίου στη μέση

H Honda, η BMW και ο Xavi Vierge ως μοχλοί πίεσης
jack-miller
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Ο Αυστραλός Jack Miller είναι ένα από τα θύματα του μεγάλου φετινού ξεκαθαρίσματος στο MotoGP, όπου το ευρύτατο ανακάτεμα της τράπουλας με πολλούς αναβάτες να αλλάζουν στρατόπεδα και αρκετούς νέους να έρχονται από τη Moto2.

Στο τέλος της ημέρας φαίνεται πως ο Miller και οι Maverick Vinales, Franco Morbidelli, Brad Binder και Alex Rins δεν βρίσκουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και πλέον αναζητούν την τύχη τους σε άλλες πολιτείες.

Ο Miller έχει ήδη στα χέρια του τη δεδηλωμένη θέληση της Yamaha να τον βάλει στη σέλα μιας εργοστασιακής R1 στο WSBK, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων ιταλικών μέσων προκύπτει κόλλημα στο οικονομικό. Ο Αυστραλός ζητά συμβόλαιο της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο, χρήματα που η Yamaha δεν φέρεται πρόθυμη να πληρώσει.

Ο λόγος βέβαια που ο Miller ζητά αυτά τα χρήματα είναι πως ξέρει καλά ότι άλλοι κατασκευαστές τα έχουν δώσει σε αναβάτες WSBK και μιλάμε για τις Honda και BMW, γεγονός που υπονοεί πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές για τον ίδιο στο πρωτάθλημα αυτό.

Η δε απάντηση της Yamaha μέσω του Niccolo Canepa, ο οποίος έχει πλέον τον ρόλο του Road Racing Sporting Manager για τη Yamaha Motor Europe και έχει στις αρμοδιότητές του την επίβλεψη του WSBK, ήταν πως, "μια ελεύθερη θέση για την επόμενη χρονιά είναι όντως διαθέσιμη και κανείς δεν έχει προσληφθεί ακόμη. Είμαστε ικανοποιημένοι με τον Xavi, για την ακρίβεια συζητάμε να τον έχουμε μαζί μας και το 2027. Τυπικά βέβαια εξετάζουμε κάθε επιλογή. Δεν νομίζω πως είναι πολλοί οι αναβάτες που θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα από τον Vierge αυτή τη στιγμή".

Η επίσημη Yamaha δηλαδή υπενθυμίζει εμμέσως στον Miller πως υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, μια προφανής τακτική για να μειώσει τις οικονομικές του απαιτήσεις. Το πρόβλημα είναι πως o Vierge δεν έχει τα αποτελέσματα που να στηρίζουν αυτήν την άποψη, με καλύτερο τερματισμό μια (και μοναδική) έκτη θέση φέτος, στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, ενώ βρίσκεται μόλις 14ος στην κατάταξη. Ναι, είναι η πρώτη του χρονιά στη Yamaha, έχει όμως αρκετή εμπειρία από WSBK προερχόμενος από την εργοστασιακή Honda όπου επίσης δεν είχε καταφέρει να διακριθεί.

Το άλλο πρόβλημα για τη Yamaha είναι η BMW, η οποία πολύ πιθανώς θα ψάχνει σύντομα τον αντικαταστάτη του Danilo Petrucci που δεν έχει δέσει καλά με την M 1000 RR, ενώ ούτε ο Miguel Oliveira πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για τη θέση του τον επόμενο χρόνο.

Ομοίως στη Honda HRC ουδείς εκ των Jake Dixon και Somkiat Chantra είναι επιβεβαιωμένος για το 2027, έχοντας περάσει τη φετινή χρονιά με τραυματισμούς και χωρίς έστω ένα καλό αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, η Honda σχεδίασε τη φετινή σεζόν με πολλή αισιοδοξία, μα σήμερα στα δύο τρίτα του δρόμου είναι τελευταία στην κατάταξη των Κατασκευαστών και προτελευταία σε αυτή των Ομάδων. Σίγουρα όχι η εικόνα που περίμεναν να έχουν, έτσι η προσθήκη ενός αναβάτη που έχει τέσσερις νίκες στο MotoGP και πολύ μεγάλη εμπειρία σε καλή ηλικία (31) οπωσδήποτε δεν τους αφήνει ασυγκίνητους.

Τέτοιες επιλογές σαφώς δίνουν ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στον Miller, αλλά από την άλλη όμως υπάρχουν κι άλλοι αναβάτες MotoGP που λοξοκοιτούν προς το WSBK φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον ανταγωνισμό για τον Miller εφόσον ανοίξουν θέσεις στις εργοστασιακές BMW και Honda.

Ετικέτες