WSBK 2023, Phillip Island - Χατ τρικ Alvaro Bautista

Δύσκολη αρχή για Jonathan Rea και Toprak Razgatlioglu
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Ο πρώτος γύρος του WSBK 2023 είναι ήδη παρελθόν, με την πρώτη γεύση της νέας σεζόν να θυμίζει αρκετά την προηγούμενη, όπου ο συνδυασμός Alvaro Bautista και Ducati Panigale V4 R δείχνει άπιαστος για τους υπόλοιπους.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022 ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν του 23, κάνοντας το χατ τρικ, με τρεις νίκες σε στεγνό και βρεγμένο, παραδίδοντας μαθήματα και δείχνοντας απλησίαστος και στους 3 αγώνες του αυστραλέζικου γύρου, για να ηγηθεί του Πρωταθλήματος με 62 βαθμούς. Παράλληλα έγινε ο πιο πολυνίκης αναβάτης του WSBK στο Phillip Island, με 8 νίκες στο ενεργητικό του.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι του αντίπαλοι από Kawasaki & Yamaha δεν μπόρεσαν να βρουν τον ρυθμό τους, φεύγοντας από την Αυστραλία με σημαντική βαθμολογική διαφορά και -το κυριότερο- καταρρακωμένη ψυχολογία.

Jonathan Rea

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Jonathan Rea, ο οποίος έκανε λόγο για “μια μικρή καταστροφή όσον αφορά τη βαθμολογία”, ενώ φάνηκε έκπληκτος τόσο από τη δύναμη των Yamaha -τις οποίες δεν μπορούσε να ακολουθήσει- όσο και από την έλλειψη κρατήματος της μοτοσυκλέτας του. Τα τελικά αποτελέσματα του Rea ήταν 2-7-8, που τον έφεραν τρίτο στη γενική βαθμολογία, με 31 βαθμούς.

Toprak

Ο Razgatlioglu μπορεί να πήρε την pole position, και να έκανε υποσχέσεις για νίκες τις οποίες θα αφιέρωνε στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε, καθώς ναι μεν πήρε δύο τρίτες θέσεις -στον πρώτο αγώνα και στον αγώνα Superpole-, όμως στον δεύτερο αγώνα (προσοχή στο μπέρδεμα με το φορμά των τριών αγώνων του WSBK, καθώς εδώ εννοούμε τον Race 2, που αποτελεί συνολικά τον 3ο αγώνα του τριημέρου) κι ενώ βρισκόταν στον τροχό του Alex Lowes, ο αναβάτης της Kawasaki έχασε το μπροστινό με αποτέλεσμα να πέσει, με τον Toprak να πέφτει πάνω του και να σέρνεται κι αυτός στο έδαφος. Η πτώση αυτή οδήγησε στην εγκατάλειψη του Τούρκου αναβάτη της Yamaha, και στους μηδενικούς βαθμούς για τον συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι ο Razgatlioglu έφυγε από την Αυστραλία με 23 μόνο βαθμούς και την 6η θέση στη γενική βαθμολογία.

Locatelli

Ο αναβάτης που κατάφερε να φύγει με τη 2η θέση στη γενική βαθμολογία από το νησί με 34 βαθμούς ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha, που ήταν ο σταθερότερος όλων πίσω από τον Bautista, με σκορ 4-5-3, και ο ταχύτερος αναβάτης της Iwata.

Rinaldi

Πολύ δυνατό αποδείχθηκε και το νούμερο 2 της εργοστασιακής Ducati, ο Michael Ruben Rinaldi, που με 31 βαθμούς ισοβάθμησε μεν με τον Jonathan Rea, όμως λόγω ανεξάρτητων αποτελεσμάτων στους 3 αγώνες βρέθηκε στην 4η θέση του Πρωταθλήματος.

Ένα ακόμη νέο ταλέντο, ο Axel Bassani της Moto Corsa Racing με Ducati, που είχε δείξει δείγμα των δυνατοτήτων του τα δυο προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να αναρριχηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας με 25 βαθμούς, το τρίτο Ducati στις πρώτες πέντε θέσεις.

Aegerter

Ο Dominique Aegerter της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team που κάνει το ντεμπούτο του φέτος στο WSBK θα μπορούσε να λάμψει πολύ περισσότερο στον πρώτο γύρο του 23, αν δεν τον εμβόλιζε στον αγώνα της Superpole ο ομόσταυλος του, Remy Gardner. Ο Αυστραλός ζήτησε συγγνώμη από τον Ελβετό, το συμβάν θεωρείται λήξαν, όμως κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια πρώτη δυνατή επίδοση, με τους δυο τους να βρίσκονται 11ος (Aegerter) και 13ος (Gardner) στη γενική.

Lecuona

Όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών, στο στρατόπεδο της Honda ο αναβάτης που θα μπορούσε να κάνει την -όποια- έκπληξη ήταν ο Iker Lecuona, ο οποίος τελικά βρέθηκε 7ος γενικής, με τον ομόσταυλο του Xavi Vierge να βρίσκεται στην 10η θέση. Περιμένουμε τώρα να δούμε αν ο Lecuona καταφέρει να επαναλάβει τα -σχετικά- καλά αποτελέσματα της Αυστραλίας και στους επόμενους γύρους, ώστε να μπορέσει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

BMW

Στην έναρξη της σεζόν του 23 η BMW τα πήγε χειρότερα απ’ όλους και με διαφορά, με τον Scott Redding να αναρριχάται στην 12η θέση της γενικής, με τον Garett Gerloff 14ο, τον Michael van der Mark 16ο και τον Loris Baz 17ο.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου του WSBK 23, δείτε ΕΔΩ.

Σειρά τώρα έχει ο γύρος της Ινδονησίας που θα διεξαχθεί στην Mandalika στις 3-5 Μαρτίου.

Ετικέτες

World Supersport 2026, Phillip Island - Pole o Masia, Ducati, Triumph… ZXMOTO η πρώτη τριάδα!

Δεύτερος ο Oli Bayliss, γιος του θρυλικού Troy, τέταρτος ο Oncu με Yamaha R9
World Supersport Pole - Phillip Island 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/2/2026

Μερικές φορές ο Zhang Xue, ιδιοκτήτης της νεότευκτης ZXMOTO, δείχνει σίγουρα γραφικός, όμως ο Κινέζος οραματιστής καταφέρνει και κάνει πάταγο με ότι κι αν ασχοληθεί. Μετά την KOVE και τους τερματισμούς στο Dakar, σειρά έχει η νέα ZXMOTO, με τα δυο πρώτα γράμματα να είναι τα αρχικά του, και με το καλημέρα η ZXMOTO 820RR γράφει τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, με τον Debise στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supersport, ελάχιστα πίσω από τον πρώτο Masia και τον δεύτερο Bayliss!

Αν τώρα στο WorldSBK ο Bulega ήταν μπροστά μισό δευτερόλεπτο από τον δεύτερο αναβάτη στα δοκιμαστικά της Παρασκευής, τα πράγματα ήταν αρκετά πιο ανταγωνιστικά στην κατηγορία World Supersport, όπου μισό δευτερόλεπτο χώριζε τους ταχύτερους 6 αγωνιζόμενους στο τέλος της διαδικασίας pole.

Ducati Panigale (V4) πρώτο στο WorldSBK την Παρασκευή, Ducati Panigale (V2) πρώτο και στο WorldSSP, εδώ με τον Jaume Masia, γνωστό μας από το Παγκόσμιο Moto3 όπου πήρε και τον τίτλο το 2023, με τον Ισπανό να παίρνει την πρώτη pole position της χρονιάς στην κατηγορία. Αυτή είναι η δεύτερη pole position της καριέρας του, και δείχνει την ταχύτητα που έχει, μαζί με τις προθέσεις και τις ικανότητές του. Στη δεύτερη θέση, μόλις 0,172 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο πίσω βρέθηκε ο τοπικός ήρωας Oli Bayliss που οδηγεί μια Triumph Street Triple 765 RS, γιος του απίθανου Troy, ενώ τρίτος ήταν ο Γάλλος Valentin Debise με το προαναφερθέν ZXMOTO 820RR.

Ο Masia έχει δείξει τα δόντια του και από τα προηγούμενα δοκιμαστικά και θεωρείται φαβορί για το 2026, ενώ μένει να δούμε αν στο Phillip Island θα έχει ανταγωνισμό από τον Αυστραλό Bayliss που γνωρίζει καλά την πίστα, αφού αγωνιζόταν αρκετές φορές σε αυτή στο Αυστραλιανό Πρωτάθλημα.

Όσον αφορά στη Yamaha και τα R9 (η κατηγορία βρίθει από Panigale V2 και R9, με λιγότερα Triumph, 2 ZXMOTO, 2 Kawasaki ZX-6R, 2 MV Agusta F3 800RR και κανένα Honda), o Can Oncu ήταν ο ταχύτερος αναβάτης με τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, στην 4η θέση.

Πτώση είχε ο 5ος ταχύτερος, Tom Booth-Amos με Triumph, με αποτέλεσμα μια κόκκινη σημαία, και με τον Βρετανό να μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο της πίστας, πτώση είχε και ο Oliver Konig, που επίσης επισκέφτηκε το ιατρικό κέντρο.

Ακολουθεί η σειρά εκκίνησης της κατηγορίας WorldSSP.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 J. MASIA Orelac Racing Verdnatura 1'32.115  
2 O. BAYLISS PTR Triumph Factory Racing 1'32.287 0.172
3 V. DEBISE ZXMOTO Factory Evan Bros Racing 1'32.439 0.324
4 C. ONCU Pata Yamaha Ten Kate Racing 1'32.450 0.335
5 T. BOOTH-AMOS PTR Triumph Factory Racing 1'32.554 0.439
6 P. OETTL Feel Racing WorldSSP Team 1'32.617 0.502
7 A. ARENAS AS BLU CRU Racing Team 1'32.673 0.558
8 M. FERRARI WRP Racing 1'32.710 0.595
9 O. VOSTATEK Compos Racing Team 1'32.819 0.704
10 M. CASADEI D34G WorldSSP Racing Team 1'32.827 0.712
11 R. GARCIA GMT94 Yamaha 1'32.838 0.723
12 J. WHATLEY Orelac Racing Verdnatura 1'32.861 0.746
13 L. MAHIAS GMT94 Yamaha 1'32.863 0.748
14 B. JIMENEZ WRP Racing 1'32.939 0.824
15 J. CRETARO Flembbo by Racing Development 1'33.001 0.886
16 S. JESPERSEN EAB Racing Team 1'33.098 0.983
17 X. CARDELUS Cerba Yamaha Racing Team 1'33.126 1.011
18 F. CARICASULO ZXMOTO Factory Evan Bros Racing 1'33.141 1.026
19 J. ALCOBA Kawasaki WorldSSP Team 1'33.159 1.044
20 L. TACCINI Ecosantagata Althea Racing Team 1'33.261 1.146
21 F. FARIOLI VFT Racing Yamaha 1'33.325 1.210
22 A. ZACCONE Ecosantagata Althea Racing Team 1'33.378 1.263
23 D. AEGERTER Kawasaki WorldSSP Team 1'33.408 1.293
24 Y. OKAMOTO Pata Yamaha Ten Kate Racing 1'33.409 1.294
25 R. ROSSI Renzi Corse 1'34.213 2.098
26 A. GIOMBINI Motozoo by Madforce Dubai 1'34.494 2.379
27 O. KONIG Compos Racing Team 1'34.518 2.403