WSBK 2023, Phillip Island - Χατ τρικ Alvaro Bautista

Δύσκολη αρχή για Jonathan Rea και Toprak Razgatlioglu
Alvaro Bautista
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/2/2023

Ο πρώτος γύρος του WSBK 2023 είναι ήδη παρελθόν, με την πρώτη γεύση της νέας σεζόν να θυμίζει αρκετά την προηγούμενη, όπου ο συνδυασμός Alvaro Bautista και Ducati Panigale V4 R δείχνει άπιαστος για τους υπόλοιπους.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022 ξεκίνησε με το δεξί τη σεζόν του 23, κάνοντας το χατ τρικ, με τρεις νίκες σε στεγνό και βρεγμένο, παραδίδοντας μαθήματα και δείχνοντας απλησίαστος και στους 3 αγώνες του αυστραλέζικου γύρου, για να ηγηθεί του Πρωταθλήματος με 62 βαθμούς. Παράλληλα έγινε ο πιο πολυνίκης αναβάτης του WSBK στο Phillip Island, με 8 νίκες στο ενεργητικό του.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι του αντίπαλοι από Kawasaki & Yamaha δεν μπόρεσαν να βρουν τον ρυθμό τους, φεύγοντας από την Αυστραλία με σημαντική βαθμολογική διαφορά και -το κυριότερο- καταρρακωμένη ψυχολογία.

Jonathan Rea

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Jonathan Rea, ο οποίος έκανε λόγο για “μια μικρή καταστροφή όσον αφορά τη βαθμολογία”, ενώ φάνηκε έκπληκτος τόσο από τη δύναμη των Yamaha -τις οποίες δεν μπορούσε να ακολουθήσει- όσο και από την έλλειψη κρατήματος της μοτοσυκλέτας του. Τα τελικά αποτελέσματα του Rea ήταν 2-7-8, που τον έφεραν τρίτο στη γενική βαθμολογία, με 31 βαθμούς.

Toprak

Ο Razgatlioglu μπορεί να πήρε την pole position, και να έκανε υποσχέσεις για νίκες τις οποίες θα αφιέρωνε στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ήθελε, καθώς ναι μεν πήρε δύο τρίτες θέσεις -στον πρώτο αγώνα και στον αγώνα Superpole-, όμως στον δεύτερο αγώνα (προσοχή στο μπέρδεμα με το φορμά των τριών αγώνων του WSBK, καθώς εδώ εννοούμε τον Race 2, που αποτελεί συνολικά τον 3ο αγώνα του τριημέρου) κι ενώ βρισκόταν στον τροχό του Alex Lowes, ο αναβάτης της Kawasaki έχασε το μπροστινό με αποτέλεσμα να πέσει, με τον Toprak να πέφτει πάνω του και να σέρνεται κι αυτός στο έδαφος. Η πτώση αυτή οδήγησε στην εγκατάλειψη του Τούρκου αναβάτη της Yamaha, και στους μηδενικούς βαθμούς για τον συγκεκριμένο αγώνα. Έτσι ο Razgatlioglu έφυγε από την Αυστραλία με 23 μόνο βαθμούς και την 6η θέση στη γενική βαθμολογία.

Locatelli

Ο αναβάτης που κατάφερε να φύγει με τη 2η θέση στη γενική βαθμολογία από το νησί με 34 βαθμούς ήταν ο Andrea Locatelli της Yamaha, που ήταν ο σταθερότερος όλων πίσω από τον Bautista, με σκορ 4-5-3, και ο ταχύτερος αναβάτης της Iwata.

Rinaldi

Πολύ δυνατό αποδείχθηκε και το νούμερο 2 της εργοστασιακής Ducati, ο Michael Ruben Rinaldi, που με 31 βαθμούς ισοβάθμησε μεν με τον Jonathan Rea, όμως λόγω ανεξάρτητων αποτελεσμάτων στους 3 αγώνες βρέθηκε στην 4η θέση του Πρωταθλήματος.

Ένα ακόμη νέο ταλέντο, ο Axel Bassani της Moto Corsa Racing με Ducati, που είχε δείξει δείγμα των δυνατοτήτων του τα δυο προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να αναρριχηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας με 25 βαθμούς, το τρίτο Ducati στις πρώτες πέντε θέσεις.

Aegerter

Ο Dominique Aegerter της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team που κάνει το ντεμπούτο του φέτος στο WSBK θα μπορούσε να λάμψει πολύ περισσότερο στον πρώτο γύρο του 23, αν δεν τον εμβόλιζε στον αγώνα της Superpole ο ομόσταυλος του, Remy Gardner. Ο Αυστραλός ζήτησε συγγνώμη από τον Ελβετό, το συμβάν θεωρείται λήξαν, όμως κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία για μια πρώτη δυνατή επίδοση, με τους δυο τους να βρίσκονται 11ος (Aegerter) και 13ος (Gardner) στη γενική.

Lecuona

Όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών, στο στρατόπεδο της Honda ο αναβάτης που θα μπορούσε να κάνει την -όποια- έκπληξη ήταν ο Iker Lecuona, ο οποίος τελικά βρέθηκε 7ος γενικής, με τον ομόσταυλο του Xavi Vierge να βρίσκεται στην 10η θέση. Περιμένουμε τώρα να δούμε αν ο Lecuona καταφέρει να επαναλάβει τα -σχετικά- καλά αποτελέσματα της Αυστραλίας και στους επόμενους γύρους, ώστε να μπορέσει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

BMW

Στην έναρξη της σεζόν του 23 η BMW τα πήγε χειρότερα απ’ όλους και με διαφορά, με τον Scott Redding να αναρριχάται στην 12η θέση της γενικής, με τον Garett Gerloff 14ο, τον Michael van der Mark 16ο και τον Loris Baz 17ο.

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου του WSBK 23, δείτε ΕΔΩ.

Σειρά τώρα έχει ο γύρος της Ινδονησίας που θα διεξαχθεί στην Mandalika στις 3-5 Μαρτίου.

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες