WSBK 2024 - Το Πρωτάθλημα ξεκινά τώρα, με το διήμερο τεστ της Jerez

Ο Rea στη Yamaha, επιστροφή Iannone, ο Basani στην Kawasaki, και ο Toprak… απών
Ο Jonathan Rea με τη Yamaha στο τεστ της Jerez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/10/2023

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WSBK 2024 ξεκινά με το διήμερο τεστ της Jerez, όπου θα δούμε για πρώτη φορά τον Jonathan Rea ντυμένο στα δέρματα της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK και τον Axel Bassani στην KRT, τον Andrea Iannone να επιστρέφει στους αγώνες με την Team GoEleven, τον Bulega δίπλα στον Bautista, τον Rinaldi στη Motocorsa, και τον Redding στην Bonovo. Κι ο Toprak; Απών δυστυχώς, καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο τεστ…

Με τους νέους κανονισμούς που μεταξύ άλλων θα απαιτούν ελάχιστο απαιτούμενο βάρος αναβάτη-μοτοσυκλέτας, αναμένουμε να δούμε αν και πόσο θα αλλάξουν οι ισορροπίες που το 2023 έδωσαν σαφές προβάδισμα στον Bautista.

Jonathan Rea

Σίγουρα η πιο εντυπωσιακή πρώτη εικόνα λίγο πριν την έναρξη του τεστ της Jerez ήταν ο Jonathan Rea ντυμένος στα χρώματα της Yamaha, κάτι που πριν λίγα χρόνια φαινόταν αδύνατο να συμβεί, καθώς ο Ιρλανδός μεγαλουργούσε με την Kawasaki, όπου και πέρασε 9 αγωνιστικές σεζόν. Αυτό είναι το τρίτο εργοστάσιο που αλλάζει ο Rea, καθώς είχε ξεκινήσει από τη Honda. Ενδιαφέρον έχει η λεπτομέρεια πως ο πρώην ομόσταυλος του, Andrew Pitt θα είναι πλέον ο αρχιμηχανικός του! Ο Rea θα είναι ο μοναδικός αναβάτης της Pata Yamaha στο τεστ, καθώς ο Andrea Locatelli θα απουσιάσει.

Στην GYTR GRT Yamaha Worldsbk Team παραμένουν οι Dominique Aegerter και Remy Gardner που θα δώσουν το παρών στο τεστ. Στην GMT94 Yamaha, ο Bradley Ray θα εκτελέσει χρέη δοκιμαστή, ενώ δεν γνωρίζουμε αν ο Βρετανός θα αγωνιστεί στο WorldSBK το 2024 -για την ώρα δεν έχει θέση.

Andrea Iannone

Στο τεστ της Jerez έχουμε και μια πολυαναμενόμενη επιστροφή, καθώς κάνει comeback ο “Maniac” Andrea Iannone, μετά τη λήξη της ποινής του για χρήση απαγορευμένων ουσιών όταν αγωνιζόταν στο MotoGP. Ο Ιταλός θα αγωνιστεί στη σέλα ενός Ducati Panigale V4 R με την Team GoEleven, και είμαστε όλοι περίεργοι να δούμε τι θα καταφέρει στην επάνοδο του στους αγώνες.

Basani

Με την μεταγραφή του Rea στη Yamaha, τη θέση του καλείται να γεμίσει ο Axel Bassani που έφυγε από τη Motocorsa Racing, για να ντυθεί στα πράσινα -γράψτε μαύρα για το συγκεκριμένο τεστ.

KRT Team

Στη Jerez θα του κάνει παρέα ο Alex Lowes που παραμένει στην KRT και το 2024.

Δίπλα στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSBK 2023, Alvaro Bautista, στη θέση του Michael Ruben Rinaldi θα δούμε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WorldSSP 2023 Nicolo Bulega, με τον συνδυασμό Ισπανού και Ιταλού να αναμένεται εκρηκτικός.

Ο Scott Redding παραμένει στην BMW, αλλάζοντας όμως ομάδα για να βρεθεί στην Bonovo Action BMW, από την ROKiT προηγουμένως. Δίπλα του θα αγωνίζεται ο Garrett Gerloff.

Η εργοστασιακή ομάδα της BMW δεν θα δώσει το παρών στη Jerez, καθώς αναμένει να λήξει το συμβόλαιο του Toprak από τη Yamaha (οι Ιάπωνες δεν έδωσαν το “ok” στον Τούρκο να συμμετάσχει καθώς τυπικά έχουν συμβόλαιο μαζί του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου), κι έτσι θα δούμε Razgatlioglu και Michael van der Mark να κάνουν ντεμπούτο στις δοκιμές του 2024 στο Portimao.

Michael Ruben Rinaldi

Με τον… διωγμό του από την εργοστασιακή Ducati, ο Michael Ruben Rinaldi βρήκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (χτες ανακοινώθηξε) θέση στη Motocorsa Racing, κι έτσι δεν θα χρειαστεί να συνηθίσει νέα μοτοσυκλέτα, καθώς θα συνεχίσει να αγωνίζεται με Panigale V4 R.

Μετά από μια σεζόν στην WorldSSP στην PETRONAS MIE Racing Honda Team, ο Tarran Mackenzie θα κάνει ντεμπούτο στο WorldSBK με τη CBR1000RR-R, και θα τον δούμε και αυτόν στο τεστ της Jerez.

Ετικέτες

Jonathan Rea - “Είμαι σώος και αβλαβής, έπεσα την ώρα που έβρισκα την αυτοπεποίθηση μου πάνω στην R1”

Από την αρχή πρέπει να χτίσει ο Ιρλανδός την εμπιστοσύνη του στην R1...
motomag Motul WSBK – “Είμαι σώος και αβλαβής, έπεσα την ώρα που έβρισκα την αυτοπεποίθηση μου πάνω στην R1”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

27/2/2024

Ο Jonathan Rea είχε μία τρομακτική πτώση στη στροφή 11 στον δεύτερο αγώνα του Philip Island με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Rea θα θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο νέος αναβάτης της Yamaha καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός με τη νέα του μοτοσυκλέτα ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, στον δεύτερο αγώνα είχε και μια τρομακτική πτώση στη στροφή 11.

Motul WSBK – “Είμαι σώος και αβλαβής, έπεσα την ώρα που έβρισκα την αυτοπεποίθηση μου πάνω στην R1”

Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WSBΚ, κατέληξε μετά από αυτή την πτώση στο κοντινότερο νοσοκομείο ενώ το ότι δεν είχαμε ενημέρωση για την κατάσταση του -παρά μόνο ότι έχει τις αισθήσεις του- ήταν άκρως ανησυχητικό. Ωστόσο ο Rea με ανακοίνωση του καθησύχασε τους φαν του για την κατάσταση της υγείας του.

Rea

"Πρώτα απ' όλα, σωματικά είμαι εντάξει, εκτός από το ότι χτύπησα αρκετά δυνατά το ισχίο μου από την πτώση, ωστόσο δεν υπάρχουν περαιτέρω τραυματισμοί. Είχα δύο μεγάλες πτώσεις (σσ. εκτός από τον αγώνα έπεσε και στα δοκιμαστικά) στο Philip Island αλλά είμαι σώος και αβλαβής. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, επειδή η πτώση ήρθε χωρίς να το περιμένω.

Αυτή συνέβη όταν αποκτούσα αυτοπεποίθηση πάνω στην μοτοσυκλέτα και εκείνες τις στιγμές ένιωθα αρκετά καλά πάνω στην R1. Είχα κερδίσει και κάποιες θέσεις μετά το πρόβλημα του σπασμένου κινητήρα του Toprak, αλλά μόλις ένιωσα αυτοπεποίθηση, έπεσα. Τώρα θα επιστρέψω σπίτι μου και θα προετοιμαστούμε ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην Βαρκελώνη.”

Motul WSBK – “Είμαι σώος και αβλαβής, έπεσα την ώρα που έβρισκα την αυτοπεποίθηση μου πάνω στην R1”