WSBK Δοκιμαστικά Jerez: Οι δηλώσεις Bautista για τα επιπλέον 7 κιλά βάρους

Πως επηρέασε τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/11/2023

Από την επόμενη χρονιά στα WSBK θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το ελάχιστο συνολικό βάρος αναβάτη/μοτοσυκλέτας, καταργώντας τον προηγούμενο που αφορούσε μόνο το ελάχιστο βάρος της μοτοσυκλέτας. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται χρόνια στους αγώνες Go-Kart και στα μονοθέσια και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στα WSBK, όμως έχει μια ουσιώδη διαφορά, καθώς στα αυτοκίνητα οι οδηγοί ζυγίζονται μετά τον αγώνα με τον εξοπλισμό τους ενώ στο WSBK δεν υπολογίζεται το βάρος του εξοπλισμού (κράνος, φόρμα, μπότες γάντια κ.τ.λ.).

Το μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτή την αλλαγή των κανονισμών για το 2024 αφορά τον Alvaro Bautista, που είναι με σημαντική διαφορά ο πιο μικρόσωμος και ελαφρύς του πρωταθλήματος.

Συνολικά 7 κιλά έπρεπε να προστεθούν στην μοτοσυκλέτα του για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό και στις δοκιμές που έγιναν στην πίστα της Jerez μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Ισπανός αναβάτης και η εργοστασιακή ομάδα της Ducati επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην τοποθέτηση του επιπλέον βάρους (έρμα) σε διάφορα σημεία της μοτοσυκλέτας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Bautista από την πίστα της Jerez, η μοτοσυκλέτα που οδήγησε δεν είχε κάποια αναβάθμιση στα μηχανικά μέρη, οπότε η ιπποδύναμή της και το πλαίσιό της ήταν ίδια με την μοτοσυκλέτα του 2023.

Η δουλειά των μηχανικών της Ducati ήταν να τοποθετήσουν σε διαφορετικά σημεία της μοτοσυκλέτα το επιπλέον έρμα, ώστε να δουν πόσο και που επηρεάζεται η συμπεριφορά της.

Όπως είπε ο Bautista έβαλαν έρμα ακόμα και πάνω στον κινητήρα, κάτι που πιθανόν θα είναι και η τελική λύση στην μοτοσυκλέτα που θα καβαλάει το 2024, δηλαδή ο Ισπανός θα έχει πιο βαρύ κινητήρα από τους υπόλοιπους αναβάτες της Ducati.

Το τελικό συμπέρασμα των δοκιμών ήταν πως αυτά τα 7 επιπλέον κιλά δεν είχαν αντίκτυπο στις επιταχύνσεις, ούτε και στις αργές στροφές της πίστας, όμως έκαναν την εμφάνισή τους ως επιπλέον αδράνεια στις γρήγορες στροφές και στα φρεναρίσματα.

Αυτό δείχνει πως ο κανονισμός του WSBK γίνεται υπερβολικά άδικος για τους μικρόσωμους αναβάτες, καθώς θα πρέπει να αγωνίζονται με τις πιο βαριές μοτοσυκλέτες του πρωταθλήματος και την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις επιδόσεις στην ευθεία που ήταν και το βασικό σκεπτικό για την εφαρμογή του. Έτσι δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν τα επόμενα χρόνια ο κανονισμός αυτός γίνει η αιτία να γεμίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα SBK με έναν συγκεκριμένο σωματότυπο αναβατών, διότι εδώ δεν μιλάμε για αγώνες Dragster που μετράει μόνο η αναλογία κιλών ανά ίππο…

Είναι εξόφθαλμο λάθος που για το βάρος του αναβάτη δεν υπολογίζεται ο εξοπλισμός που φοράει, όπως γίνεται στα αυτοκίνητα. Η προσθήκη βάρος στις μπότες και την φόρμα για παράδειγμα, δεν επηρεάζει τόσο πολύ τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, δεν κουράζει τόσο πολύ τον αναβάτη στις αλλαγές πορείας όσο μια πιο βαριά μοτοσυκλέτα και την ίδια στιγμή λύνει το πρόβλημα της αναλογίας κιλών/ίππο που ήταν το βασικό σκεπτικό πίσω από την αλλαγή του κανονισμού.   

Motul WSBK - Χειρουργήθηκε για arm pump o Xavi Vierge της Honda

Αγώνας δρόμου για να προλάβει τον επόμενο αγώνα στο Portimao
motomag Motul WSBK – Χειρουργήθηκε για arm pump o Xavi Vierge της Honda
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/7/2024

Ο αναβάτης της Honda, Xavi Vierge o οποίος λίγο έλειψε να μπει στη δεκάδα στον αγώνα της Τσεχίας υποβλήθηκε στη Βαρκελώνη σε εγχείρηση για να αντιμετωπίσει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα γνωστό και ως arm pump.

O Vierge δεν κατάφερε να αποφύγει τελικά το νυστέρι καθώς ο πόνος στο δεξί του χέρι στους δύο τελευταίου αγώνες -Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία- ήταν αφόρητος. Ο Ισπανός αναβάτης της Honda χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus με τον Dr. Xavier Mir να είναι ο υπεύθυνος ιατρός.

Motul WSBK – Χειρουργήθηκε για arm pump o Xavi Vierge της Honda

Ο Vierge τώρα έχει δύο εβδομάδες μπροστά του ώστε να αναρρώσει και να επιστρέψει στον επόμενο γύρο του WSBK στο Portimao ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Motul WSBK – Χειρουργήθηκε για arm pump o Xavi Vierge της Honda
Ετικέτες