WSBK Portimao Test - Alvaro Bautista 1ος και Jonathan Rea 2ος, με 0.009 δευτερόλεπτα διαφοράς

Τέσσερις αναβάτες έσπασαν το ρεκόρ πίστας - ασταμάτητη εξέλιξη
WSBK Portimao Test
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/2/2023

Οι συνήθεις τρεις ύποπτοι (Bautista, Rea, Razgatlioglu) ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες στο preseason test του Portimao, με τον Rinaldi να παρεμβάλλεται ανάμεσα τους στην 3η θέση. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Andrea Locatelli που έκλεισε την πρώτη πεντάδα, ενώ εντυπωσιακότερος rookie ήταν ο Remy Gardner στην 7η θέση.

Στο Portimao βρέθηκαν τόσο οι πιλότοι του WSBK όσο και του WSSP, για δυο ημέρες δοκιμών, με τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας να φτάνουν λίγο πριν το 1:38, το οποίο έμεινε τελικά άθικτο και παραμένει ακόμα προνόμιο των MotoGP. Παρόλα αυτά, και οι 4 πρώτοι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας έσπασαν το ρεκόρ πίστας που είχε σημειώσει ο Jonathan Rea το 2022, ενώ ταχύτερος όλων ήταν ο Alvaro Bautista με χρόνο 1:39.035, χρόνος παραπλήσιος με των MotoGP!

Ο ρυθμός ήταν γρήγορος καθ’ όλο το διήμερο, με λίγες όμως πτώσεις, μεταξύ των οποίων και του Bautista.

WSBK

Οι αναβάτες δοκίμασαν νέα εξαρτήματα, με τον Rea να έχει νέες αναρτήσεις της Showa, με τη Yamaha να δοκιμάζει νέο ψαλίδι για να βελτιώσει το κράτημα για να έχουν οι αναβάτες της ταχύτερες εξόδους από τις στροφές, και με τη Ducati να βελτιώνει το κράτημα στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ειδικά στη μέγιστη κλίση αλλά και στην αλλαγή κατεύθυνσης -με τους Ιταλούς να μην αναφέρονται σε λεπτομέρειες όσον αφορά στις τεχνικές βελτιώσεις που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

Toprak

Η Ducati, η Kawasaki και η Yamaha πήραν τις 5 από τις 6 πρώτες θέσεις όσον αφορά στους ταχύτερους γύρους, με τον Iker Lecuona να είναι ο ταχύτερος αναβάτης της Honda, στην 6η θέση με χρόνο 1:39.803. O ομόσταυλος του, Xavi Vierge ήταν 8ος, με τον Remy Gardner της GYTR Yamaha να κάνει το καλύτερο ξεκίνημα όντας 7ος, ανάμεσα στα 2 Honda.

Lowes

Ένατος βρέθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2013, Tom Sykes με την Kawasaki Puccetti Racing, με τον Alex Lowes της εργοστασιακής Kawasaki να κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Ο Loris Baz της Bonovo Action BMW ήταν ο πρώτος αναβάτης με M 1000 RR στην 11η θέση, ο Bradley Ray που θα αγωνιστεί με τη Yamaha στους ευρωπαϊκούς γύρους του Πρωταθλήματος ήταν 19ος, ενώ ο Danilo Petrucci βρέθηκε στην 20η θέση.

Ταχύτερος τώρα στα WorldSSP, στα 600 δηλαδή, ήταν ο Nicolo Bulega της Aruba Racing WorldSSP Team, γράφοντας νέο ρεκόρ γύρου με 1:42.636, μπροστά από τον Federico Caricasulo της Althea Racing και από τον Yari Montella της Barni Spark Racing Team.

Σειρά τώρα έχει το τεστ του Phillip Island στις 20-21 Φεβρουαρίου, με τη αγωνιστική σεζόν του 2023 να ξεκινά στις 24-26 Φεβρουαρίου στην ίδια πίστα.

Δείτε παρακάτω τα πλήρη αποτελέσματα του τεστ του Portimao.

Portimao WSBK Test

 

Ετικέτες

Motul WSBK: Συζητήθηκε νέο όριο κυβισμού 1100cc για να μπει η Aprilia και απορρίφθηκε

Οι διοργανωτές του WSBK ψάχνουν τρόπους να προσελκύσουν κι άλλους κατασκευαστές
Aprilia-RSV4-Factory
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Μετά τον αγώνα του Misano στα μέσα Ιουνίου, έγινε μια συνάντηση των μελών της Ένωσης Κατασκευαστών (MSMA) προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αναπτυχθεί το πρωτάθλημα και να προσελκύσει νέες εταιρείες που αυτή τη στιγμή απέχουν.

Ένα θέμα που πρωταγωνίστησε σε αυτές τις συζητήσεις ήταν η αύξηση του ανώτατου ορίου χωρητικότητας των κινητήρων σε 1.100 κυβικά εκατοστά αντηχώντας στην πραγματικότητα μια πολύ συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα: την Aprilia RSV4.

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε καθόλου και ο λόγος είναι αρκετά προφανής. Η superbike της Ducati, Panigale V4, μετρά 1.103 κυβικά εκατοστά, ωστόσο η ομολογκαρισμένη έκδοση του WSBK, Panigale V4 R, έχει άλλον κινητήρα με 998 cc για συμμόρφωση με τους τρέχοντες κανονισμούς. Πρόκειται δε για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, οπότε πολύ δύσκολα θα συναινούσε η Ducati σε μια πρόταση που απειλεί τη μεγάλη επένδυση που έκανε για την εξέλιξη του νέου μοντέλου για ομολογκασιόν.

Ομοίως οι BMW και Bimota έχουν ομολογκάρει νέες μοτοσυκλέτες φέτος, γεγονός που εύλογα τις βρίσκει εντελώς αντίθετες με την προτεινόμενη αύξηση κυβισμού της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια η πρόταση αυτή δεν πάει πουθενά για φέτος και πιθανότατα ούτε του χρόνου. Αν πρόκειται να παίξει αυτό το σενάριο, λογικά θα αφορά το πρωτάθλημα από το 2028 και μετά, εφόσον φυσικά υπάρχουν μοτοσυκλέτες που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού.

Tο Aprilia RSV4 τα έχει πια τα χρονάκια του και η επένδυση του MotoGP έχει τραβήξει πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιστικού προϋπολογισμού για να ανοίξουν στο Noale και δεύτερο μέτωπο με το WSBK. Κατά μια άποψη, η απόσυρση της Aprilia από το πρωτάθλημα που της χάρισε τρεις τίτλους Αναβατών (Max Biaggi το 2010 και το 2012, Sylvain Guintoli το 2014) και τέσσερεις Κατασκευαστών (2010, 2012, 2013, 2014) είχε ως απώτερο σκοπό την ανακατεύθυνση πόρων προς το MotoGP.

Έπειτα, πρόβλημα για το WSBK είναι και η ελλιπής παρουσία των Ιαπώνων, με τη Suzuki εκτός και την Kawasaki να έχει περιορίσει τη συμμετοχή της σε μια μοτοσυκλέτα μόνο, αφήνοντας τη Bimota να κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Ωστόσο καμιά εκ των δύο εταιρειών δεν έχει λόγο να συγκινηθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα 1.100 κυβικά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως την επόμενη φορά που θα συζητηθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να έχουμε νέους παίκτες προ των πυλών και δεν θα είναι απαραιτήτως Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι, αλλά πιθανότατα Κινέζοι: Η CFMOTO έχει V4 1200, η QJMOTOR ετοιμάζει μεγάλα τετρακύλινδρα και επίσης η ΖΧΜΟΤΟ έχει στα σκαριά μια τετρακύλινδρη χιλιάρα.

Ετικέτες