Dakar 2019 3η μέρα: Φοβερά λάθη φέρνουν πλήρη ανακατάταξη. Ταυτόχρονα θρίαμβος Yamaha & Husqvarna

Άλλος έχει την νίκη, άλλος το προβάδισμα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/1/2019

Όλα όσα λέγαμε στο ρεπορτάζ της 2ης ημέρας, αντανακλώνται στην κατάσταση της 3ης που έφερε τα πάνω-κάτω. Ο εξαιρετικός Χιλιανός της Husqvarna, Pablo Quintanilla που βρίσκεται συνέχεια στις πρώτες θέσεις έφερε τώρα μία δεύτερη, μόλις 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον φοβερό De Soultrait της Yamaha. Όμως αυτή η δεύτερη θέση, σε συνδυασμό με την εκπληκτική του πορεία στο Dakar μέχρι τώρα, τον φέρνουν στην κορυφή της κατάταξης!

Ο De Soultrait αποτελεί το δεύτερο όνομα της Yamaha, κάτω από τον Van Beveren που είναι το μεγάλο της στοίχημα για μία θέση στην κορυφή, κι αντιμετωπίζει προβλήματα από εχθές. Χαρίζοντας ορισμένα εξαιρετικά ενσταντανέ στις κάμερες των ελικοπτέρων, καθώς οδηγούσε από εχθές αφήνοντας στην άκρη τον νούμερο ένα κανόνα, που είναι να μην εκτοξεύεσαι ποτέ από τους αμμόλοφους, γιατί δεν ξέρεις τι έχει από πίσω, ο  De Soultrait ρίσκαρε εχθές συνεχίζοντας σήμερα να οδηγεί στο όριο, θέτοντας τον ρυθμό και ψαλιδίζοντας την μεγάλη διαφορά που είχε από τους πρώτους.

 

Πανωλεθρία και στο στρατόπεδο της Honda, καθώς ο Joan Barreda εγκαταλείπει το Dakar 

 

Οι οποίοι πρώτοι αντιμετώπιζαν σοβαρά λάθη. Χωρίς να φύγουν πολύ μακριά από την ειδική διαδρομή, χωρίς να ξεστρατίσουν επικίνδυνα, έμπλεξαν σε έδαφος που δεν συγχωρεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια το είχε ο χθεσινός νικητής, ο Walkner που βγήκε εκτός πορείας για τέσσερα χιλιόμετρα παρασύροντας μαζί του τον Ricky Brabec! Ακριβώς αυτό που συνέβη μεταξύ τους με αντίστροφη φορά την δεύτερη ημέρα, με την διαφορά πως ο Brabec οδηγούσε αλάνθαστα, έχοντας βέβαια και την δυνατότητα να βλέπει και τα αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός έχασε εχθές για 22 δευτερόλεπτα την πρωτιά της ημέρας από τον Walkner που ακολουθούσε και περίμενε στο τέλος να κάνει την επίθεσή του, και σήμερα θέλησε να πράξει το ίδιο, με την διαφορά πως ο Walkner βγήκε εκτός πορείας!

Ταυτόχρονα όμως όλο το στρατόπεδο της KTM είχε μία καταστροφική ημέρα, με τον Sam Sunderland να μαζεύει διαφορά 8′26″,  και τον Toby Price ακόμα πιο πίσω στα 14′16″ που είναι φυσικά πολύ καλή επίδοση μπροστά στην σχεδόν μισή ώρα που έχασε ο Matthias Walkner: 23′15″ μετά από όλα αυτά!

Πανωλεθρία όμως και στο στρατόπεδο της Honda, καθώς ο Joan Barreda αποφάσισε να εγκαταλείψει το Dakar την στιγμή που βρισκόταν εμπρός στην γενική κατάταξη! Αδυνατώντας να ξεφύγει από τον πάτο του λάκκου με την Honda κατεστραμμένη μετά από πτώση στα βράχια, ο Barreda που δεν είχε χτυπήσει σωματικά, δέχτηκε και φέτος το πλήγμα της μοίρας. Η απόφαση να φύγει με ελικόπτερο δεν ήρθε εύκολα, έχοντας περάσει πάνω από μία ώρα προσπαθώντας να αλλάξει αυτό που είχε ήδη συμβεί!

Οι δύο βασικοί διεκδικητές του φετινού τίτλοι, τα στρατόπεδα της Honda και της KTM, είχαν σήμερα μία καταστροφική ημέρα, η οποία δεν άφησε πρακτικά κάποιον αλώβητο, ούτε και την Yamaha με τον Van Beveren να μένει λίγο πιο πίσω από αυτό που θα ήθελε, την Honda να χάνει ένα δυνατό χαρτί και την KTM να αποκτά απόσταση. Βέβαια, δεν πρέπει να σταματάμε να επαναλαμβάνουμε και απόδειξη η σημερινή ημέρα, πως στο Dakar ακόμη και η μισή ώρα διαφοράς, είναι κάτι που μπορεί να ψαλιδιστεί μέσα σε μόλις μία ειδική!

Για την Honda τώρα τόσο ο Brabec, από πιο πίσω πλέον, όσο και ο Benavides που ως σήμερα δεν είχε ξεχωρίσει αλλά τελικά τα κατάφερε, αποτελούν πλέον τον στόχο των προσπαθειών για την κορυφή…

Ετικέτες

X-Trial Geneva - Ο Toni Bou πέφτει και παρόλα αυτά κερδίζει για μια ακόμη φορά

Με τον teammate του Gabriel Marcelli να κάνει το 1 -2 για την Repsol Honda Team
motomag X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/5/2024

Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας από το καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial, η Γενεύη φιλοξένησε τον τέταρτο γύρο της χρονιάς με τον Toni Bou να κερδίζει -καμία έκπληξη- και τον teammate του Gabriel Marcelli να κλειδώνει το 1 – 2 για τη Repsol Honda Team.

Αν και πολλοί θα πουν όταν διαβάσουν το άρθρο… σιγά ο Bou κέρδισε για ακόμη μία φορά τα πράγματα στη Γενεύη κύλησαν ελαφρώς διαφορετικά από ότι συνήθως. Ο πολυπρωταθλητής Toni Bou δεν ήταν σε καλή αγωνιστική μέρα και αυτό φάνηκε από τον πρώτο γύρο του αγώνα. O Marcelli ο οποίος είναι teammate του στην Repsol Honda Team ήταν καλύτερος στο ξεκίνημα με τον ίδιο να ηγείται στα αρχικά στάδια.

X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του

Η συνέχεια δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο για τον Bou καθώς μία πτώση στον πρώτο γύρο έβαλε δύσκολα στον Ισπανό. Στον δεύτερο γύρο τα πράγματα άλλαξαν και ήταν λες και είδαμε έναν διαφορετικό αγώνα. Ο Bou αν και πονούσε από την πτώση κατάφερε να πάρει λιγότερους βαθμούς ποινής από τον teammate του, παίρνοντας ταυτόχρονα την πρωτοπορία στον αγώνα. Στον τελικό ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα κερδίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της χρονιάς.

Μπορεί ο Marcelli να τερμάτισε τελικά δεύτερος ωστόσο στη Γενεύη ο νεαρός Ισπανός πραγματοποίησε μία σπουδαία εμφάνιση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Toby Martin από τη Βρετανία. Όσον αφορά τη βαθμολογία του πρωταθλήματος ο Toni Bou προηγείται έχοντας 86 βαθμούς με τον Gabriel Marcelli να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 55 βαθμούς και τον Jaime Busto (GASGAS) να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 52 βαθμούς.

Ο Toni Bou ανέφερε μετά την νίκη του: "Είμαι χαρούμενος με τη σημερινή νίκη, παρόλο που η οδήγησή μου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Κάναμε αρκετά λάθη, ειδικά στο τέλος του πρώτου γύρου, όταν είχα και μια πτώση. Χρειάστηκε να τα δώσω όλα για να κερδίσω στη Γενεύη”.

X-Trial Geneva – Ο Toni Bou με Honda κερδίζει παρά την πτώση του
Ετικέτες