Δυστύχημα στο Isle of Man TT: Σκοτώθηκε αναβάτης της Tyco BMW

Νεκρός ο Dan Kneen
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2018

Ένας από τους πιο έμπειρους αναβάτες του IOMTT, ο Dan Kneen, ντόπιος με Manx καταγωγή από την κωμόπολη Onchan του νησιού, σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο στο τελείωμα της βορεινής διαδρομής έξω από την πόλη Churchtown. Ένα από τα πιο γρήγορα κομμάτια του Isle of Man και ταυτόχρονα ένα από τα αγαπημένα του Dan, σύμφωνα με τον αδερφό του Dave – Μία τραγική φιγούρα αυτή την στιγμή καθώς είναι ένας από τους διαπιστευμένους φωτογράφους του IOMTT… Πρόκειται για μία πολύ ανοικτή δεξιά στροφή περίπου 800 μέτρα πριν την είσοδο στην πόλη Ramsey με την χαρακτηριστική κλειστή στροφή.

Ο τριαντάχρονος Kneen κατέληξε επιτόπου με την κόκκινη σημαία να βγαίνει άμεσα και τις δοκιμές να ακυρώνονται λίγα λεπτά αργότερα, καθώς συνέβη και δεύτερο ατύχημα.

Βοηθητικό όχημα που έσπευσε στο σημείο για το πρώτο ατύχημα, συγκρούστηκε με άλλο αναβάτη ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο όπου και παραμένει εκτός κινδύνου για την ζωή του.

Ανάμεσα στα οχήματα που έσπευσαν στο σημείο ήταν και της πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς εκτός από την μοτοσυκλέτα, καιγόντουσαν και παρακείμενα δέντρα.

Ο Dan Kneen με BMW S1000RR στο περσινό (2017) IOMTT - On Board

Ο Dan Richard Kneen ήταν δημοφιλής στο IOMTT καθώς η ευχάριστη προσωπικότητά του, όπως τον περιγράφουν οι υπόλοιποι αναβάτες, δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητη και ήταν από τους αγωνιζόμενους που όλοι χαιρετούσαν εγκάρδια.

Ο Philip Neill, manager της Tyco BMW προχώρησε σε μία γρήγορη δήλωση: «Είμαστε μουδιασμένοι από το γεγονός αυτή την στιγμή. Ο Dan έγινε γρήγορα κομμάτι της ομάδας μας, έχοντας στόχο ακόμα και μία νίκη φέτος! Με καλύτερο προσωπικό χρόνο μόλις το προηγούμενο βράδυ και έναν ρυθμό άκρως ανταγωνιστικό, απέδειξε ότι μπορούσε να βρίσκεται μπροστά στις προγνώσεις. Οι σκέψεις μας όμως δεν θα είναι από εδώ και πέρα για τους αγώνες, αλλά για την οικογένεια του Dan και τους φίλους του. Ήταν πολύ δημοφιλής και σκληρά εργαζόμενος που αγαπούσε ιδιαίτερα τους αγώνες και θα λείψει σε όλους μας, κάθε έναν συνεργάτης της TAS Racing»

Η οργάνωση του αγώνα προχώρησε επίσης στην παρακάτω ανακοίνωση: «Με λύπη επιβεβαιώνουμε πως ο Dan Kneen, 30 ετών από το Onchan του Isle of Man, έχασε την ζωή του, συνέπεια του τραυματισμού του κατά την πτώση του στις χρονομετρημένες δοκιμές της κατηγορίας Superbike».

Πέρσι ο Kneen είχε ανέβει στο βάθρο της Superstock κατηγορίας τρέχοντας για πρώτη φορά με BMW, πριν υπογράψει φέτος με την Tyco. Το 2011 αγωνίστηκε με Kawasaki ZX-10R στο βρετανικό πρωτάθλημα superbike στην κατηγορία EVO παίρνοντας βαθμούς σε 8 αγώνες, παρόλο που έχασε σχεδόν τη μισή σεζόν εξαιτίας τραυματισμού. Σημείο αναφοράς στην καριέρα του ήταν το 2008 που για πρώτη φορά έτρεξε στο Manx Grand Prix και κέρδισε σε τρεις κατηγορίες ταυτόχρονα, ο πρώτος αναβάτης που κατάφερε κάτι αντίστοιχο. Φέτος πήρε την έκτη θέση στον αγώνα North West 200 που είναι ο ιρλανδικός προπομπός του IOMTT, την καλύτερη θέση που είχε ποτέ και που περιορίστηκε εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων. Πριν χάσει την ζωή του είχε κάνει τον καλύτερό του χρόνο στην διαδρομή του IOMTT.

Πέρσι με την BMW Motorrad UK:

 

Ετικέτες

Red Bull Romaniacs 2026: Αποτελέσματα Πρόλογου – Τι θέση πήραν οι Έλληνες αναβάτες [Photos]

Mario Roman vs Pol Tarrés σημειώσατε άσσο
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/7/2026

Η 23η έκδοση του Red Bull Romaniacs «UNSTOPPABLE» ξεκίνησε χτες με τον Πρόλογο, σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα με πολλά εμπόδια και κάτω από τα βλέμματα εκατοντάδων θεατών.

Gold

Ο Mani Lettenbichler (KTM) πετάχτηκε αμέσως μπροστά από τον Teo Kabakchiev (Sherco) που ήταν σε εξαιρετική φόρμα, με τους αδελφούς Brightmore (GASGAS) να ακολουθούν μαζί από κοντά. Ο Lettenbichler, που είναι ειδικός στη διαχείριση του ρυθμού, κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ξεπερνώντας τα εμπόδια με αποτελεσματικότητα, με τον Kabakchiev να είναι πίσω του σταθερά.  Ο Lettenbichler έκανε μια αμφισβητήσιμη επιλογή διαδρομής, μη ακολουθώντας τη «flow line», κάτι που έδωσε στον Kabakchiev την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά. Λίγο πριν τη σημαία του τελευταίου γύρου, ο Kabakchiev άρπαξε την ευκαιρία, προσπέρασε τον Lettenbichler και ανέκτησε το προβάδισμα που κατείχε από την αρχή, ακολουθούμενος από τον Mitch Brightmore, ο οποίος ανέβαινε σταθερά στους τελευταίους γύρους. Με έναν γύρο να απομένει, ο Kabakchiev και ο Brightmore κατάφεραν να διατηρήσουν ταχύτερο ρυθμό και να κατακτήσουν τη νίκη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Lettenbichler τερμάτισε τρίτος.

Silver

Η ένταση του αγώνα ξεχώρισε επίσης στην κατηγορία Silver, όπου η ταχύτητα και ο ρυθμός των διαγωνιζομένων ήταν σαφώς ανώτεροι σε σχέση με την κατηγορία Bronze. Ο Jiawei Sun (KTM) κυριάρχησε απόλυτα σε ολόκληρο τον αγώνα, οδηγώντας με δεξιότητα και ακρίβεια, κάνοντάς το να φαίνεται εύκολο. Δεύτερος ήρθε ο Lorenz Steinkellner (GASGAS) και τρίτος ο Sandon Kerswell (KTM). Η Sandra Gomez Cantero (Beta) ως πρώτη των γυναικών κατέλαβε την 5η θέση, ενώ την 15η θέση πήρε ο Έλληνας αναβάτης Γιώργος Οκάογλου με Sherco SE 300. Μάλιστα ο Έλληνας αναβάτης τερμάτισε μια θέση μπροστά από έναν πολύ διάσημο έκτακτο συμμετέχοντα: τον Αυστραλό Remy Gardner, αναβάτη WSBK, παγκόσμιο πρωταθλητή Moto2 (2021) και γιο του θρύλου Wayne Gardner!

Bronze

Η κατηγορία Bronze ήταν επίσης εντυπωσιακή, με τον πρόλογο να χαρακτηρίζεται από τον πατέρα (Jesús) και γιο (Stanislas) Zavala, αμφότεροι με Beta, που έκαναν αντίστοιχα το 1-2, σε μία άκρως οικογενειακή υπόθεση. Τρίτος τερμάτισε ο bastien Garreau (Husqvarna).

Adventure bikes

Ο Pol Tarrés (Yamaha), ο οποίος έχει δείξει στον κόσμο τις δυνατότητες και τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν αυτές οι μοτοσυκλέτες, ήταν ο φαβορί για τη σημερινή ημέρα. Ωστόσο, η γραμμή εκκίνησης ήταν γεμάτη σκληρό ανταγωνισμό με Kevin Gallas (Yamaha), Mario Roman (CFMOTO), Dieter Rudlof (KTM), Jonny Walker (Triumph) και άλλους - μεταξύ αυτών και ο Adam Rieman, ο Αυστραλός που έχει γίνει γνωστός σε όλον τον κόσμο μέσω των βίντεο της σειράς Motology και ο οποίος δίνει το παρών σε συνεργασία με τη BMW Motorrad καβάλα σε F 900 GS.

Ο Tarrés και ο Gallas εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση στους πρώτους δύο γύρους, με τον Roman να ακολουθεί από κοντά. Ο Tarrés έκανε μερικά λάθη, αλλά ήταν μια πτώση που έδωσε στον Roman την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα και να ξεφύγει μπροστά. Ο Mario απέδειξε ότι μπόρεσε να μεταφέρει τον ομαλό και σταθερό τρόπο οδήγησής του στην κατηγορία των Adventure και πίεσε μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας τη νίκη στην κατηγορία Adventure Ultimate. Είναι η πρώτη του νίκη στο Red Bull Romaniacs, παρά τις πέντε φορές που είχε ανέβει στο βάθρο. Ο Tarrés τερμάτισε ακριβώς πίσω του στη 2η θέση και ο Dieter Rudolf στην 3η, ο οποίος επίσης είχε μόλις μεταπηδήσει στην κατηγορία Adventure Bike από την Gold Class.

Mario Roman: “Είναι καταπληκτική αίσθηση, είναι η πρώτη μου νίκη εδώ μετά από δέκα χρόνια. Απόλαυσα τον Πρόλογο, βρήκα τον ρυθμό μου, δεν έκανα λάθη· το νερό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς έκανε τα εμπόδια ολισθηρά. Διατήρησα τη συγκέντρωσή μου και είμαι περήφανος για τη CFMOTO 450ΜΤ μου. Θα είναι μια μακρά εβδομάδα, μια καταπληκτική εβδομάδα και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.”

Στην κατηγορία Adventure Core συμμετέχουν και οι Παναγιώτης Κουζής και Γιώργος Κοινωνάς με την ομάδα CFMOTO Hellas Racing Team. Ο Παναγιώτης Κουζής τρέχει με CFMOTO 800MT-X και κατέλαβε την 9η θέση, ενώ ο Γιώργος Κοινωνάς πήρε την 16η θέση πάνω στην σέλα της CFMOTO 450MT.

Από τον αγώνα απουσιάζει ο “δικός μας” Κίμωνας Καράμπελας που εντυπωσίασε πέρυσι, όμως μαζί με την ομάδα του αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν φέτος και διάλεξαν άλλον αγώνα. Σήμερα Τετάρτη η δράση συνεχίζεται και οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν περίπου 150 χιλιόμετρα διαδρομών.