FIM EWC: Συνεργασία Dunlop με BMW

Με στόχο την κορυφή
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/9/2019

Η Dunlop δεν είναι μόνο ιδιαίτερα γνωστή για τα ελαστικά που παράγει αλλά και για την έντονη "τριβή" της με αγώνες παγκοσμίου επιπέδου και όχι μόνο. Αποτελεί επίσημο προμηθευτή ελαστικών των κατηγοριών Moto3 και Moto2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Grand Prix, ενώ παράλληλα διαθέτει και περγαμηνές από rod racing όπως το Isle Of Man TT, καθώς ο Peter Hickman χρησιμοποιούσε τα ελαστικά της όταν έσπασε το ρεκόρ με μέση ταχύτητα 218km/h. Η BMW από την άλλη στοχεύει να γίνει πιο ανταγωνιστική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Endurance και για να το πετύχει αποφάσισε να συνεργαστεί με την Dunlop, καθώς η S1000RR έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετούς αγώνες τα ελαστικά της. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους των εταιρειών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η BMW επιλέγει τη Dunlop στην επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Endurance

Η BMW έχει επιβεβαιώσει ότι θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Endurance με μια εργοστασιακή συμμετοχή, χρησιμοποιώντας το τελευταίο μοντέλο της νέας S1000RR που έχει εφοδιαστεί με ελαστικά Dunlop.

Στο παρελθόν, η BMW είχε υποστηρίξει ανεξάρτητους οδηγούς ομάδων, αλλά η συμμετοχή της αυτή σηματοδοτεί ένα βήμα προς ένα πλήρες πρόγραμμα γι’ αυτό και η ομάδα επέλεξε την Dunlop αφού αξιολόγησε τις διαφορετικές επιλογές που διέθετε, χάρη στη διαδικασία ελεύθερου ανταγωνισμού των ελαστικών.

Ο Marc Bongers, Διευθυντής της BMW Motorrad Motorsport δήλωσε: «Στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος πελατών μας, συμμετέχουμε εδώ και πολλά χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Endurance (EWC) και προσβλέπουμε στην επόμενη σημαντική στιγμή μας με τη νέα BMW S1000 RR. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μαζί μας τη Dunlop που συμμετέχει σε αυτό το project ως συνεργάτης μας στον τομέα των ελαστικών. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Η πρώτη σεζόν αυτού του παγκόσμιου πρωταθλήματος υψηλού επιπέδου θα αποτελέσει ένα έτος εκμάθησης κατά τη διάρκεια του οποίου θέλουμε να γίνουμε όλο και πιο ανταγωνιστικοί. Σε βάθος χρόνου, ο στόχος μας είναι να βρισκόμαστε μεταξύ των καλύτερων και να αγωνιζόμαστε για τον τίτλο».

Η Dunlop είναι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής ελαστικών στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος FIM Endurance έχοντας υποστηρίξει ομάδες όπως η Suzuki Endurance Racing Team και η GMT94 Yamaha να κατακτήσουν τη δόξα ενός πρωταθλήματος. Τη σεζόν 2018/19, η νικήτρια ομάδα του Superstock Endurance World Cup, η Moto AIN, επέλεξε και αυτή ελαστικά Dunlop.

Η Dunlop διαθέτει μεγάλη εμπειρία από νίκες με τη BMW. Πέρυσι, ο Peter Hickman επέλεξε την Dunlop για την αγωνιστική του περίοδο που έσπασε τα ρεκόρ, η οποία περιελάμβανε νίκες στο Grand Prix του Macau και στον αγώνα Isle of Man

TT Senior. Το τελευταίο αποτέλεσμα, συνοδεύτηκε από έναν επικό μέσο όρο γύρου με 135.4 μίλια/ ώρα (218 χλμ./ ώρα), ένα ρεκόρ που εξακολουθεί να παραμένει αήττητο, αγωνιζόμενος με μια BMW S1000 RR παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στο EWC.

Ο Wim Van Achter, Dunlop Europe Motorsport Manager πρόσθεσε: «Η Dunlop αξιοποιεί τους κανονισμούς ελεύθερου ανταγωνισμού ελαστικών του EWC και του Road Racing για να αναπτύξει και να επισημοποιήσει τις τεχνολογίες που αφορούν την τελευταία γενιά των μηχανών hypersport. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Dunlop εισήγαγε μια σειρά από νέα ελαστικά hypersport, συμπεριλαμβανομένου του Dunlop D212 GP Racer για πίστα, το SportSmart TT, 50/50 για δρόμο και πίστα και το πιο πρόσφατο SportSmart Mk3 για όσους απολαμβάνουν τα superbikes τους στο δρόμο. Όλα αυτά τα νόμιμα ελαστικά δρόμου χρησιμοποιούν την τεχνολογία των νικηφόρων ελαστικών μας από τους αγώνες ελεύθερου ανταγωνισμού ελαστικών».

Σχετικά με την Dunlop

Η Dunlop Europe είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών παγκοσμίως με εντυπωσιακό ιστορικό επιτυχιών στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Dunlop Europe είναι τεχνικός συνεργάτης της ομάδας αγώνων Suzuki Endurance Race και της Honda Racing στον αγώνα μοτοσικλέτας Endurance World Championship Racing. Παράλληλα αποτελεί τον επίσημο προμηθευτή ελαστικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM Moto2 και Moto3 και το πιο επιτυχημένο εμπορικό σήμα ελαστικών στην ιστορία του Isle of Man TΤ. Σε ό,τι αφορά το Off-road, η Dunlop είναι η επιλογή των νικητών και πρωταθλητών του αγώνα MXGP. Στους τέσσερις τροχούς, η Dunlop είναι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής ελαστικών στην ιστορία του 24ωρου αγώνα Le Mans.

Ετικέτες

BMU/ Alpe Adria, Brno: Πέμπτη θέση για τη Wolf-Racing και τον Γιώργο Παρασκευά

Το τέταρτο αγωνιστικό τριήμερο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας διεξάχθηκε στην πίστα του Brno, στην Τσεχία, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria.
wolf racing
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Γιώργος Παρασκευάς, οδηγός και team manager της ομάδας WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD αγωνίστηκε στην κατηγορία F1000 SBK, κατακτώντας την πέμπτη θέση στην κατηγορία του Βαλκανικού και την εικοστή του Ευρωπαϊκού.

wolf racing

Ελεύθερες Δοκιμές – Παρασκευή 10/07

Στην πρώτη μέρα του αγωνιστικού τριήμερου αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του, BMW S1000RR WSR4, συγκεκριμένα με το ABS. Η ομάδα δούλεψε αρκετά γρήγορα και στις επόμενες δοκιμές είχε διορθωθεί. Παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι που εκτέλεσε ο Γιώργος Παρασκευάς ήταν αρκετά βελτιωμένοι και καλύτεροι από την προηγούμενη σεζόν, ενώ δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες αλλαγές στη μοτοσυκλέτα, κάτι που αποδεικνύει την εξέλιξη του πιλότου.

wolf racing

Κατατακτήριες Δοκιμές / Πρώτος Αγώνας – Σάββατο 11/07

Οι κατατακτήριες που καθορίζουν τις θέσεις στη σχάρα εκκίνησης του αγώνα, διακόπηκαν λόγω πτώσης οδηγού, ενώ ο πιλότος μας αντιμετώπιζε ξανά τεχνικά προβλήματα με τη μοτοσυκλέτα του. Με την επανεκκίνηση του σέσσιον δεν υπήρξε κάποια περαιτέρω βελτίωση χρόνου, είχε όμως ήδη σημειώσει επίδοση σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από την περσυνή, κατακτώντας την εικοστή όγδοη θέση ανάμεσα από σαράντα αναβάτες.   

Φυσικά μετά το τέλος των κατατακτήριών, η ομάδα έσπευσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της BMW S1000RR WSR4. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι είχε λυθεί, καθώς δεν ακολουθούσαν άλλες δοκιμές πριν τον πρώτο αγώνα.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, ο πιλότος μας προσπέρασε κατευθείαν αρκετούς αναβάτες, πραγματοποιώντας μια καταπληκτική εκκίνηση και αφήνοντας πίσω του το αποτέλεσμα των κατατακτήριων. Ανέβηκε στην πέμπτη θέση για το Βαλκανικό και στην εικοστή για το Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον αγώνα χωρίς να χάσει θέση από κανέναν αντίπαλο, με σταθερούς και ανταγωνιστικούς ρυθμούς.

Παρά κάποιες τεχνικές δυσκολίες και τις περισσότερες συμμετοχές αναβατών, ο Γιώργος Παρασκευάς απέδειξε την ανοδική του αγωνιστική εξέλιξη και το πείσμα να μην αφήσει κανένα εμπόδιο να ανακόψει την πορεία του.

wolf racing

Ακύρωση του υπόλοιπου αγωνιστικού προγράμματος

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Alpe Adria και το Βαλκανικό BMU, όπου συμμετέχει ο Έλληνας Γιώργος Παρασκευάς, ολοκληρώθηκε πρόωρα με δύσκολο και οδυνηρό τρόπο. Ένα θανατηφόρο δυστύχημα επισκίασε κάθε αγωνιστικό αποτέλεσμα, βυθίζοντας σε θλίψη την οικογένεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ως ένδειξη σεβασμού προς τους αναβάτες και τις οικογένειες τους, η διοργάνωση αποφάσισε την οριστική διακοπή του υπόλοιπου αγωνιστικού τριημέρου.

Η ομάδα WOLF-RACING MOTUL WRRS BMW MOTORRAD εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους φίλους και σε ολόκληρη την κοινότητα του αθλήματος.

wolf racing

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

“Η πέμπτη θέση μας αφήνει πολύ χαρούμενους, γιατί είμασταν με πολύ καλό και σταθερό γυρολόγιο. Η εικοστή θέση είναι μια εντάξει θέση για το Alpe Adria. Είμαστε μεν χαρούμενοι για την πέμπτη θέση αλλά πάρα πολύ στεναχωρημένοι με το συμβάν. Τα μάτια φυσικά στον επόμενο αγώνα αλλά μας έχει καλέσει η ομοσπονδία του BMU για ενός λεπτού σιγή στην Βουλγαρία και προέχει αυτό και μετά ο επόμενος αγώνας μας.”

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023 οι:

BMW MOTORRAD HELLAS
DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS
TECNO MOTO PERFORMANCE
INTRAMOTO PIRELLI
BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS
PAPASTAVROU SHOPS
QNT SPORTS
DXL GRAPHICS
BIKELALERT HELLAS
MOTUL GREECE
HELMET HOME
RIDER GRAPHICS
K-TECH SUSPENSION UK
MOTUL GREECE