Isle of ManTT 2018: Ο πατέρας του νεκρού αναβάτη δίνει την ευχή του στην Tyco BMW – Χαροπαλεύει ο δεύτερος – Αλλάζουν οι κανονισμοί
Αλλαγή στους κανονισμούς έπειτα από την σύγκρουση με βοηθητικό όχημα
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
1/6/2018
Ο πατέρας του Dan Kneen που έχασε την ζωή του κατά τις δοκιμές του φετινού IOMTT,κ. Richard Kneen, μετάφερε στην Tyco BMW, την συγκατάθεση και την ευλογία σύσσωμης της οικογένειας Kneen, να συνεχίσουν την παρουσία τους στον φετινό αγώνα και να προσπαθήσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα, ως φόρο τιμής στον νεκρό Dan…
Ταυτόχρονα η οικογένεια Kneen θέλει να ευχαριστήσει όλους τους αγωνιζόμενους, τους θεατές, αλλά και όσους παρακολουθούν το IOMTT για την υποστήριξή τους αυτές τις δύσκολες στιγμές:
«Οι αγώνες ήταν η ζωή του Dan, όλη του η υπόσταση και κανένας δεν θα μπορούσε να τον μεταπείσει ή να τον σταματήσει. Ήταν στο στοιχείο του και το λάτρευε. Οι σκέψεις μου είναι στην σύντροφό του Leanne, τον άλλο μου γιο και όλη την οικογένειά μας. Ο Dan θα ήθελε σίγουρα να είμαστε δυνατοί ώστε όλη η Tyco να παραμείνει συγκεντρωμένη και να τα καταφέρει. Έχουν την πλήρη υποστήριξή μου.
Αυτές τις ώρες κρατάμε τις καλές και ευτυχισμένες στιγμές με τον Dan και προσπαθούμε να χαμογελάσουμε. Ευχαριστώ τους κριτές, τους τραυματιοφορείς και όσους ενεπλάκησαν.
Περαστικά στον Steve Mercer που τραυματίστηκε αμέσως μετά.
Η ομάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή να δώσει κάθε υποστήριξη στον Michael Dunlop, τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με το IOMTT.
Στο μεταξύ ο Steve Mercer παραμένει σε καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής καθώς έχει σοβαρούς τραυματισμούς σε αυχένα, λάρυγγα και θώρακα που δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει μόνος του. Υποβλήθηκε σε χειρουργείο για την λεκάνη και τον αστράγαλο που πήγε καλά.
Το ατύχημα του Mercer με βοηθητικό αυτοκίνητο που πήγαινε στο σημείο που έχασε την ζωή του ο Dan Kneen, είναι το τραγικό περιστατικό που σημάδεψε ακόμα περισσότερο το φετινό IOMTT. Αυτή την στιγμή συνεχίζεται η έρευνα με ανακρίσεις μαρτύρων και άλλων αγωνιζόμενων ώστε να διαπιστωθεί αν ο Mercer είχε λάβει σήμα πως μπορεί να επιστρέψει αντίστροφά ή αν είχε συμβεί κάποιο άλλο λάθος.
Παράλληλα όμως η οργάνωση αλλάζει πλήρως τον κανονισμό και απαγορεύει την επιστροφή κάνοντας αντίθετα την φορά της διαδρομής, μέχρι να γίνει ξεχωριστό σήμα σε κάθε αναβάτη. Έτσι σε περίπτωση κόκκινης σημαίας, οι αναβάτες δεν φεύγουν μετά από ειδοποίηση με σημαίες όπως πριν, αλλά υποχρεούνται να παραμείνουν καθηλωμένοι στο σημείο, ακόμα και για ώρες, όπως διευκρινίζεται, μέχρι το αυτοκίνητο των κριτών να μπει μπροστά τους οδηγώντας τους προς τα πίσω.
Το IOMTT διεξάγεται σε δημόσιους δρόμους που κλείνουν για την τοπική κυκλοφορία, κι ανοίγουν αμέσως μετά τις δοκιμές και τον αγώνα. Στο μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής διαδρομής, δεν υπάρχουν βοηθητικοί δρόμοι, ή άλλος τρόπος να προσεγγίσει κάποιος ένα σημείο, αν δεν μπει μέσα στην ίδια την διαδρομή, με χωριά και πόλεις να αποκόπτονται πλήρως τις ώρες του αγώνα. Υπάρχει σοβαρό πρόστιμο και φυλάκιση ενός μήνα σε περίπτωση που κάποιος μπει στην διαδρομή ενώ αυτή είναι κλειστή και φέτος ήδη υπήρχαν δύο περιστατικά: Ενός ντόπιου ηλικιωμένου που αψήφησε την σήμανση και διέσχισε μία διασταύρωση, ευτυχώς δίχως να προκαλέσει ατύχημα, κι ενός Άγγλου μοτοσυκλετιστή, που σήμερα προσπέρασε το αυτοκίνητο των κριτών και συνελήφθη. Γλίτωσε την φυλακή γιατί η φωτεινή ένδειξη του αυτοκινήτου που έγραφε «Δρόμος Κλειστός» δεν άναβε εκείνη την στιγμή, και πλήρωσε πρόστιμο 520 Ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος…
Ήταν δύο περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν σημείωσαν κάποιο νέο πολύ σοβαρό ατύχημα…
Dakar 2026-6o σκέλος: Ο Sanders πρώτος με ποινή 6 λεπτών! Μόλις 45δ με Brabec! 11ος Original by MOTUL ο Μπούδρος!
Μετά από 2.200 χιλιόμετρα αγώνα λιγότερο από ένα λεπτό διαφοράς!
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
9/1/2026
Απίστευτος ο Sanders σήμερα, τους πήρε την πρωτοπορία ενώ άνοιγε το σκέλος, που όπως είπαμε πριν από μέρες, αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο και συμβαίνει σπάνια στο σκληρότερο Rally του κόσμου.
Πριν ακόμη γίνει η απόδοση του bonus χρόνου για εκείνον που οδηγεί χωρίς να έχει ροδιές και με τις δικές του βοηθά τους υπόλοιπους να ασχολούνται λιγότερο με την πλοήγηση, ο Sanders ήταν πρώτος με διαφορά. Στο Rally Dakar πλέον οτιδήποτε πάνω από 2 λεπτά είναι μεγάλη διαφορά, ενώ κάποτε το δεκάλεπτο ήταν κάτι το φυσιολογικό.
Ο Sanders όμως είχε χτίσει ήδη την απόσταση από τον Brabec και κυριολεκτικά πετούσε στους αμμόλοφους σήμερα.
Στο μεταξύ η βοήθεια που δόθηκε στον Theric στο 2ο σκέλος, όταν είδαν στην διοργάνωση πως είχε περάσει τους μισούς αναβάτες και τον άφησαν να ξεκινήσει με βάση την κατάταξη σκέλους και όχι την γενική, δημιούργησε προηγούμενο.
Ο Sanders έκανε κανονικό σερφ σήμερα!
Ο Canet και ο Docherty ζήτησαν να έχουν το ίδιο προνόμιο και φυσικά δεν τους το αρνήθηκαν καθότι είναι σημαντικό ζήτημα ασφάλειας. Όσο εύκολο και αν φαντάζει πως είναι να περάσεις κάποιον στον ανοικτό ορίζοντα, στην πράξη είναι μία διαδικασία που θέλει προσοχή με την σκόνη να μην βοηθά καθόλου.
Στο μεταξύ οι ροδιές των πιο πίσω αναβατών δεν έχουν τόσο μεγάλη αξιοπιστία, όσο εκείνες των πρώτων, όχι τόσο από πλευράς πλοήγησης, αλλά διαβάσματος του κατάλληλου περάσματος. Οδηγώντας στο ίχνος των Sanders, Brabec, Schareina κτλ, είσαι περισσότερο σίγουρος πως θα έχεις κάποια έκπληξη γιατί θα έχουν επιλέξει να περάσουν από το κατάλληλο σημείο. Φυσικά οι κρυμμένες ρίζες είναι κάτι που δεν το προβλέπει κανείς και αν πέσει ένας, θα πέσουν και οι άλλοι λίγο αργότερα, όπως έγινε στο 4ο σκέλος με τον Schareina να πετάγεται σαν ελατήριο και να συνεχίζει, ενώ δύο δευτερόλεπτα πριν έκανε την στρουθοκάμηλο στο έδαφος.
Ο Canet ξέρει βέβαια πως κάθε ευκαιρία για μία καλή κατάταξη, ή ακόμη και την νίκη που του είχε περάσει από το μυαλό στην αρχή του Dakar -δικά του λόγια- έχει εξανεμιστεί και δεν πρόκειται να επιστρέψει.
Αυτά κάνει ο Canet!
Χθες στο δεύτερο σκέλος του Μαραθώνιου και ενώ έκανε ότι μπορούσε να προστατέψει το ελαστικό, χτύπησε λίγο πιο δυνατά από αυτό που θα έπρεπε έναν βράχο με τον πίσω τροχό και κατέστρεψε το mousse. Τριάντα χιλιόμετρα μετά κατέστρεψε και το ελαστικό και συνέχισε με την ζάντα. Η οποία ζάντα έσπασε και αυτή. Θα εγκατέλειπε τον αγώνα αν δεν του έδινε άλλος αναβάτης που εγκατέλειπε, έναν τροχό. Η κίνηση αυτή έχει ποινή στο σκέλος αυτό και από την στιγμή που η άλλη επιλογή ήταν να εγκαταλείψει πλήρως, την προτίμησε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το ιδανικό θα ήταν να είχε βρει την λύση αυτή νωρίτερα, πριν χάσει 4 ώρες πηγαίνοντας σιγά – σιγά, αλλά βρισκόταν και μπροστά. Περισσότερες πιθανότητες θα είχε αν μάζευε τους αναβάτες παρά να περιμένει να τον περάσουν και μετά να μείνουν μέσα στην διαδρομή.
Σήμερα την νίκη την πήρε ο Brabec με τον Schareina στην δεύτερη θέση, ενώ ο Sanders είχε μόλις ένα λεπτό διαφορά με ποινή έξι λεπτών. Θα ήταν λοιπόν πρώτος στο σκέλος και πρώτος στην γενική με σημαντική διαφορά για τα δεδομένα του Dakar.
Δυναμικά επέστρεψε ο Docherty παίρνοντας την θέση που του αξίζει, δηλαδή πρώτος στο σκέλος, όμως και αυτός, όπως και ο Canet, δεν θα μπορέσει να σβήσει την διαφορά που έχτισε από τα προβλήματα την πρώτη ημέρα του μαραθώνιου σκέλους. Ο ηρωικός Theric τερμάτισε τρίτος με την Kove, επίσης δικαιωματικά και αυτός καθώς εκεί και ψηλότερα θα ήταν, αν δεν μετρούσε ένα καμένο αισθητήρα στον Πρόλογο και ένα κατεστραμμένο ελαστικό στο 3ο σκέλος.
Το γεγονός πως ο Branch βρίσκεται εντός δεκάδας, ενώ έχασε πάνω από μία ώρα εχθές από το ίδιο πρόβλημα με τον Canet, δείχνει την ασυνέχεια που υπάρχει μετά την πρώτη τετράδα.
Οι δύο πρώτοι παίζουν στα δευτερόλεπτα, ο Benavides στο δεκάλεπτο μαζί με Schareina και έπειτα ο Cornejo αγγίζει την μισή ώρα πίσω με την απόσταση να μεγαλώνει απότομα.
Όταν λέγαμε πως Sanders και Brabec είναι τα φαβορί, χωρίς να το ανοίγουμε περισσότερο σε επιλογές, δεν περιμέναμε πως θα φαίνεται τόσο έντονα η διαφορά μέχρι το σκέλος ξεκούρασης που είναι αύριο.
Από την άλλη κάθε μέρα είναι ένας ξεχωριστός αγώνας και υπάρχουν πολλοί για να πάει κάτι στραβά, όμως επίσης αυτό σημαίνει πως μόνο έτσι μπορούν αυτοί οι δύο να νικηθούν, με λίγο καλύτερο τον Sanders, έναντι του Brabec.
11ος της απόλυτης κατηγορίας, της Original by MOTUL σταθερά ο Βασίλης Μπούδρος!
Ο Βασίλης Μπούδρος εξηγεί με το καλύτερο παράδειγμα πως η σταθερότητα είναι η μεγάλη επιτυχία στο Dakar και για αυτό έχει πίσω του στην κατάταξη τον Canet, γιατί δεν βλέπει κάθε βραχάκι και κάθε βουναλάκι ως ευκαιρία για μία νέα πτήση, ούτε εκστασιάζεται με 150 στο κοντέρ πάνω στις ροδιές. Όπως είπε και ο ίδιος μετά την πρώτη ημέρα, το κλείσιμο του γκαζιού είναι μία συνειδητή επιλογή με βάση τον στόχο του τερματισμού που έχει θέσει. Μέχρι τώρα το σερί δείχνει ότι έχει δίκιο, τρία Dakar, τρεις τερματισμοί με την ευχή όλων μας να είναι σε λίγες ημέρες 4!
Σήμερα η διαδρομή με τους πολλούς αμμόλοφους μπορεί να μην είναι η καλύτερή του για να κρατήσει υψηλό ρυθμό, όμως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα παραμένοντας κοντά στις θέσεις της γενικής που είχε κερδίσει τις προηγούμενες ημέρες, ανεβαίνοντας στην 58η και διατηρώντας την 11η της κατηγορίας του.
Θα είναι δύσκολο να μπει στην δεκάδα χωρίς κάποιο πρόβλημα ή ποινή, σε κάποιον από τους δέκα, αλλά εξίσου δύσκολο είναι να τον περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους 13 καθώς έχει κερδίσει πολύ χρόνο συγκριτικά με αυτούς.
Φτάνοντας στο Riyahd το κομβόι του Dakar έχει τώρα την ευκαιρία μίας ανασυγκρότησης πριν συνεχίσει το απρόβλεπτο ταξίδι του σε αγωνιστικό ρυθμό από την Κυριακή!