Pol Tarres & Yamaha Tenere 700 - Έγραψαν ιστορία στο Erzbergrodeo 2022

Κανένα δικύλινδρο μοντέλο δεν έχει φτάσει ποτέ στο σημείο που έφτασε ο Ισπανός με τη Yamaha
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/6/2022
Ο Ισπανός Pol Tarres έγραψε για μια ακόμη φορά ιστορία με το Yamaha Tenere 700, καταφέρνοντας να φτάσει στο checkpoint 17 του εμβληματικού αγώνα Hard Enduro Erzbergrodeo 2022.
 
Μπορεί ο Tarres να μην κατάφερε να τερματίσει στον αγώνα, όμως για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική, μόλις 8 αναβάτες κατάφεραν να δουν τη σημαία τερματισμού πριν λήξει το χρονικό όριο των 4 ωρών, και όλοι τους οδηγούσαν καθαρόαιμα εργοστασιακά μονοκύλινδρα Enduro μοντέλα των 100 κιλών. Όχι δικύλινδρες Adventure μοτοσυκλέτες παραγωγής όπως το Tenere 700.
 
Το επίτευγμα γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο αν αναλογιστεί κανείς πως το συγκεκριμένο Erzbergrodeo ήταν η δυσκολότερη έκδοση στην ιστορία των 26 χρόνων του αγώνα, ενώ οι αλλαγές που έγιναν στη διαδρομή του προλόγου έκοψαν το πλεονέκτημα της ταχύτητας του Tenere, και στέρησαν από τον Tarres τη δυνατότητα να διακριθεί ακόμα περισσότερο.
Πώς συνέβη αυτό; Λόγω της νέας διαδρομής του προλόγου, που περιελάμβανε άλματα και περεταίρω αλλαγές που στόχο είχαν να μετριάσουν τα πλεονεκτήματα των ταχύτερων πολυκύλινδρων μοντέλων που συνήθως διακρίνοντας στο αρχικό αυτό στάδιο για να εγκαταλείψουν αμέσως μετά.
 
Έτσι, ενώ ο αρχικός στόχος του Tarres ήταν να μπει μέσα στους 50 πρώτους αναβάτες που θα έπαιρναν εκκίνηση πρώτοι μετά τον πρόλογο (από τους αρχικούς 1.200), αποφεύγοντας το… μποτιλιάρισμα και τις ουρές στις δύσκολες ανηφόρες, λόγω της νέας διαδρομής δεν τα κατάφερε, για λίγο, τερματίζοντας 52ος!
 
Στη συνέχεια, ο Tarres έμπλεξε στην κίνηση, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να φτάσει πιο πέρα από το CP17 από τα συνολικά 27 της εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής των 35.2 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει περιοχές με τεράστιες πέτρες, κάθετες ανηφόρες σε hill climb στιλ, και στενά μονοπάτια μέσα από δάση.
 
Μάλιστα σε μια περίπτωση που απαθανατίστηκε και σε βίντεο, καθώς οι αναβάτες μπροστά του είχαν κολλήσει στο μονοπάτι, ο Tarres κατέβηκε θυμωμένος από το Tenere, έκανε στην άκρη τον αναβάτη μπροστά του, καβάλησε τη μοτοσυκλέτα του βγάζοντας την στο πλάϊ, για να καβαλήσει και πάλι το Tenere και να συνεχίσει! 
Ακόμα και έτσι, το CP17 αποτελεί νέο ρεκόρ για δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, και έρχεται να προστεθεί στα κατορθώματα που έχουν καταφέρει ο Tarres και ο Botturi καβάλα στο Yamaha Tenere 700.
 
Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή του Pol Tarres στο Erzbergrodeo με το Tenere, ενώ στο παρελθόν έχει καταφέρει να τερματίσει τον αγώνα 3 φορές καβάλα σε καθαρόαιμες δίχρονες μοτοσυκλέτες, με καλύτερο αποτέλεσμα μια 10η θέση το 2019.
 
Ο αγώνας του 2022 τελείωσε για τον Tarres ανάμεσα στο “Stony Party”, το 17ο CP και το “Udo’s Playground” που είναι το 18ο Checkpoint, όταν ήχησαν οι σειρήνες του ορυχείου του Erzberg που σηματοδοτούσαν το τέλος του χρονικού ορίου για τους αγωνιζόμενους.
 
Τελικά ο Pol Tarres κατετάγη 77ος από τους 500 αναβάτες που πήραν εκκίνηση μετά τον πρόλογο, ενώ το Yamaha Tenere 700 δεν παρουσίασε καμία μηχανική βλάβη στον αγώνα.
 
Μία ακόμα εκπληκτική επίδοση για το Tenere 700, που σίγουρα θα έχει και συνέχεια.

Honda CB Special Run - Τρεις θρύλοι στο προσκήνιο πριν το Suzuka 8 Hours [VIDEO]

RCB1000, CB1000F Concept και η ειδική έκδοση της Moriwaki ετοιμάζονται να καταλάβουν την πίστα και έχουμε μια πρώτη γεύση
Suzuka 8 Hours Special Run RCB1000
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/8/2025

Στο πλαίσιο του οκτάωρου αγώνα αντοχής της Suzuka στις 2 Αυγούστου 2025, η Honda θα διοργανώσει το εντυπωσιακό “CB Special Run”, μια επίδειξη που θα φέρει στην πίστα τρεις εμβληματικές μοτοσυκλέτες με το θρυλικό λογότυπο “CB”. Η ιστορία και το μέλλον της σειράς CB τέμνονται στην πίστα της Suzuka.

Οι θεατές όπως είχαμε πει εδώ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά την αγωνιστική RCB1000, την CB1000F Concept που πλησιάζει στην παραγωγή, και την ξεχωριστή CB1000F Concept Moriwaki Engineering, με τις δικές της πινελιές υψηλών επιδόσεων. Ιστορικές μέρες για τη Honda, ενώ οι δοκιμαστικές διαδρομές αποτέλεσαν προπομπό για την μεγάλη γιορτή των 8 ωρών του Suzuka. Ένα μοναδικό στιγμιότυπο όπου η κληρονομιά και η καινοτομία βρέθηκαν μαζί στην ίδια πίστα.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την δοκιμαστική διαδρομή του RCB1000 στο ακόλουθο video: