Το Trial-Ε Ολυμπιακό άθλημα!

H FIM απέστειλε αίτημα στην ΔΟΕ
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2019

Το Trial είναι σίγουρα ένα θεαματικό άθλημα, ιδιαίτερα απαιτητικό που απαιτεί έμπειρους και εκπαιδευμένους αθλητές, με τον ύψιστο βαθμό ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ένα… ολυμπιακό άθλημα; Κι αυτό το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά διαθέτει κάποια βάση, ειδικά από την στιγμή που η FIM έχει καταθέσει αίτημα στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να συμπεριληφθεί το Trial-Ε (το Trial με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες) στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Αν αυτή η προσπάθεια καρποφορήσει, το Trial-E θα είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο Ολυμπιακό μηχανοκίνητο άθλημα. Ήδη, υφίσταται το Trial-E Cup, το οποίο διοργανώνεται από την FIM ως παράπλευρη διοργάνωση στα πλαίσια του παγκόσμιου πρωταθλήματος Trial από το 2017, αλλά ο μακρινός ορίζοντας του στόχου σημαίνει ότι πέρα από τους αναβάτες που τρέχουν ήδη στον θεσμό, υπάρχει ακόμη άπλετος χρόνος για να μπει νέο αίμα που θα μπορέσει να προετοιμαστεί στις επόμενες ολυμπιάδες.
Για να ετοιμαστεί ο φάκελος της κατάθεσης, ο Αντιπρόεδρος της FIM και Πρόεδρος της γαλλικής μοτοσυκλετιστικής ομοσπονδίας Jaques Bolle, μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της FIM και αντιπρόεδρο της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Jean-Pierre Mougin, καθώς και με τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Trial και Διευθυντή της Επιτροπής Trial της FIM Thierry Michaud, έκαναν συνάντηση με την επιτροπή που θα διοργανώσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία.

Όπως είναι γνωστό, σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων προστίθονται και νέα αθλήματα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε softball, σέρφινγκ, αναρρίχηση καράτε και skateboard! Η υπάρχουσα πολιτική για την προσθήκη αθλημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ είναι ότι τα αθλήματα πρέπει να είναι προσανατολισμένα στη νέα γενιά και να είναι προσβάσιμα και εφικτά εξίσου σε άντρες και γυναίκες, να είναι θεαματικά, να μπορούν να διεξαχθούν σε όλες τις ηπείρους και να μην απαιτούνται νέες υποδομές. Αν μη τι άλλο, το Trial-E Πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα αθλήματα που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas δήλωσε: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024, αντιπροσωπεύουν μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για να γίνει το Trial-E το πρώτο μηχανοκίνητο άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η απαρχή θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας δυνατής σχέσης που θα φέρει την FIM, την ΔΟΕ και όλη την Ολυμπιακή οικογένεια πιο κοντά για τα επόμενα χρόνια."
Η αποφάσεις για τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα δεν θα παρθεί πριν το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη για να δούμε αν το Trial-E θα γράψει ιστορία.

O Αμερικανός πρωταθλητής Dan Bromley σκοτώθηκε στη διάρκεια αγώνα AMA Flat Track

Ο 30χρονος πρωταθλητής έχασε τη ζωή του σε αγώνα στο Οχάιο
dan-bromley
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/6/2026

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2026, κατά τη διάρκεια του αγώνα Lima Half Mile για το αμερικανικό πρωτάθλημα American Flat Track (AFT) της AMA Pro Racing, ένα ατύχημα στον αγώνα της κατηγορίας AFT Super Twins κόστισε τη ζωή στον έμπειρο αγωνιζόμενο Dan Bromley.

Ο άτυχος αναβάτης τραυματίστηκε σοβαρά στο συμβάν – του οποίου οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν αποσαφηνιστεί – και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Ο Bromley θα έκλεινε τα 31 του χρόνια σε περίπου έναν μήνα και ήταν ένας από τος γνωστότερους αναβάτες του AFT, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο της μονοκύλινδρης κατηγορίας AFT Singles το 2018, καθώς και της AFT AdventureTrackers το 2025.

dan-bromley
Ο Dan Bromley αγωνιζόταν φέτος με αυτή τη flat track αγωνιστική που βασίζεται σε Suzuki GSX-8S

Ο εκλιπών προέρχεται από μια οικογένεια συνώνυμη με το Flat Track στις ΗΠΑ, καθώς εκπροσωπούσε την τρίτη γενιά της στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα το 2012 ως rookie, κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο το 2018 στην πιο “αγωνιστική” κατηγορία AFT Singles με μονοκύλινδρα 450 και στη συνέχεια δοκίμασε τις δυνάμεις του σε διάφορες άλλες κατηγορίες, μεταξύ αυτών τη AFT AdventureTrackers που φτιάχτηκε για να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία των adventure μοτοσυκλετών.

Πρωτοδοκίμασε με μια Honda Transalp το 2024 και έναν χρόνο αργότερα την κατέκτησε με Suzuki V-Strom 1050, ενώ φέτος αγωνιζόταν σποραδικά στην AFT SuperTwins με μια αγωνιστική βασισμένη στο Suzuki GSX-8S κατέχοντας την 21η θέση στην κατάταξη, έχοντας συμμετάσχει σε τρεις από τους εννιά αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα στο φετινό πρόγραμμα.