Το Trial-Ε Ολυμπιακό άθλημα!

H FIM απέστειλε αίτημα στην ΔΟΕ
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2019

Το Trial είναι σίγουρα ένα θεαματικό άθλημα, ιδιαίτερα απαιτητικό που απαιτεί έμπειρους και εκπαιδευμένους αθλητές, με τον ύψιστο βαθμό ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ένα… ολυμπιακό άθλημα; Κι αυτό το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά διαθέτει κάποια βάση, ειδικά από την στιγμή που η FIM έχει καταθέσει αίτημα στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να συμπεριληφθεί το Trial-Ε (το Trial με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες) στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Αν αυτή η προσπάθεια καρποφορήσει, το Trial-E θα είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο Ολυμπιακό μηχανοκίνητο άθλημα. Ήδη, υφίσταται το Trial-E Cup, το οποίο διοργανώνεται από την FIM ως παράπλευρη διοργάνωση στα πλαίσια του παγκόσμιου πρωταθλήματος Trial από το 2017, αλλά ο μακρινός ορίζοντας του στόχου σημαίνει ότι πέρα από τους αναβάτες που τρέχουν ήδη στον θεσμό, υπάρχει ακόμη άπλετος χρόνος για να μπει νέο αίμα που θα μπορέσει να προετοιμαστεί στις επόμενες ολυμπιάδες.
Για να ετοιμαστεί ο φάκελος της κατάθεσης, ο Αντιπρόεδρος της FIM και Πρόεδρος της γαλλικής μοτοσυκλετιστικής ομοσπονδίας Jaques Bolle, μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της FIM και αντιπρόεδρο της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Jean-Pierre Mougin, καθώς και με τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Trial και Διευθυντή της Επιτροπής Trial της FIM Thierry Michaud, έκαναν συνάντηση με την επιτροπή που θα διοργανώσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία.

Όπως είναι γνωστό, σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων προστίθονται και νέα αθλήματα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε softball, σέρφινγκ, αναρρίχηση καράτε και skateboard! Η υπάρχουσα πολιτική για την προσθήκη αθλημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ είναι ότι τα αθλήματα πρέπει να είναι προσανατολισμένα στη νέα γενιά και να είναι προσβάσιμα και εφικτά εξίσου σε άντρες και γυναίκες, να είναι θεαματικά, να μπορούν να διεξαχθούν σε όλες τις ηπείρους και να μην απαιτούνται νέες υποδομές. Αν μη τι άλλο, το Trial-E Πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα αθλήματα που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas δήλωσε: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024, αντιπροσωπεύουν μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για να γίνει το Trial-E το πρώτο μηχανοκίνητο άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η απαρχή θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας δυνατής σχέσης που θα φέρει την FIM, την ΔΟΕ και όλη την Ολυμπιακή οικογένεια πιο κοντά για τα επόμενα χρόνια."
Η αποφάσεις για τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα δεν θα παρθεί πριν το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη για να δούμε αν το Trial-E θα γράψει ιστορία.

Dragster: 2η θέση στην Ευρώπη με ρεκόρ για το Ελληνικό turbo Suzuki GSX-R1000 της Casper Racing [Video]

Νέο προσωπικό ρεκόρ για τον Γιάννη Λαμπρόπουλο με το GSX-R100, 4ος ο Γιάννης Μάρτζακλης με Hayabusa
Casper Racing
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/5/2026

H ομάδα της Casper Racing επέστρεψε από τον 1ο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Dragster στη Santa Pod Raceway της Αγγλίας, όπου κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Elite της Super Street, πετυχαίνοντας παράλληλα νέο προσωπικό ρεκόρ για το turbo Suzuki GSX-R 1000.

Άλλη μια διάκριση για την Casper Racing και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο με χρόνο 6,584 δευτερόλεπτα και ταχύτητα εξόδου στα 367 km/h, μια απόδοση που τους κατατάσσει στη 2η θέση της Ευρωπαϊκής λίστας, μόλις 0.038 sec πίσω από την κορυφή!

Η ελληνική ομάδα που διέθετε ήδη το ταχύτερο turbo GSX-R1000 της Ευρώπης, έχοντας πλέον την υποστήριξη της Suzuki Σφακιανάκης, βελτίωσε κι άλλο τις επιδόσεις της στον εναρκτήριο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Dragster για το 2026.

Casper Racing

Παράλληλα στην ίδια διοργάνωση ο Γιάννης Μάρτζακλης με turbo Suzuki Hayabusa 1340 τερμάτισε 4ος και ανέβηκε στην 7η θέση της ευρωπαϊκής λίστας, επιτυγχάνοντας επίσης νέο προσωπικό του ρεκόρ, με χρόνο 6.683 δευτερόλεπτα και ταχύτητα εξόδου στα 363 km/h.

Με σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο Λαμπρόπουλος ανακοίνωσε τις επιτυχίες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους και τις εταιρείες που τον έχουν στηρίξει και έχουν σταθεί πίσω από αυτή την προσπάθεια.

casper racing

Επιστροφή από τον 1ο Ευρωπαϊκό αγώνα Dragster στην Santa Pod Raceway με τεράστια συναισθήματα, αφού κατακτήσαμε τη 2η θέση στην Elite της Super Street, πετυχαίνοντας παράλληλα νέο προσωπικό ρεκόρ για το 1000cc μας:

6️.5️8️4️ sec — 3️6️7️ km/h 🚀

Ένα αποτέλεσμα που μας κατατάσσει στη 2η θέση της Ευρωπαϊκής λίστας, μόλις 0.038 sec πίσω από την κορυφή. 👻🇬🇷

Ενώ ο αδελφός μου Giannis Martzaklis τερμάτησε 4ος και ανέβηκε στην 7η θέση στην ευρωπαϊκή λίστα με Nεο προσωπικό ρεκόρ 6.683@363 🙏🚀

Q1: 6.769
Q2: 6.750
Q3: 6.727
Q4: 6.723

Elimination 1: 6.671
Elimination 2: 6.668
Elimination 3: 6.584 💥🚀🇬🇷

Η ομάδα μου δούλεψε καταπληκτικά και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Γι’ αυτό τους αφιερώνω αυτό το αποτέλεσμα με πολλή αγάπη ❤️🙏

Όλη η Ελλάδα στήριξε την προσπάθειά μου και αυτό μου έδωσε τεράστια δύναμη. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα τα μηνύματα και την αγάπη που μου χαρίσατε! 🇬🇷

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την προσπάθειά μου ώστε να μπορώ να βρίσκομαι εκεί:

Casper rac1ng - BTB moto

Suzuki Sfakianakis Group
AMSOIL INC. - Greece
Turbosmart
Venetis Ηλεκτροστατική βαφή
Papastavrou Shops
HYPER Design
Mega Parras
MVD-Retail International
Sklavos potatoes
SDS Motorsports
Evans paint
3P Racing
Kollias racing
Papagiannis Euxast
Suzuki patras
Sinos κατασκευές μηχανημάτων
Katsantonis team racing
Energie parts
Peristeras tyres
Racedom
Tgs parts
KakaRakis Performance
tg carbon factory

Next station: Tierp Arena, Swe 6-9/8 See you soon 🫣