X-Trial 2025, 1ος αγώνας Ισπανία: Νικητής... όχι ο Toni Bou! - Jaime Busto και GASGAS στην κορυφή

Από πότε έχει να χάσει τον πρώτο αγώνα της χρονιάς ο Bou
Jaime Busto Μαδρίτη νικητής X-Trial 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

23/12/2024

Ο πρώτος αγώνας για το X-Trial ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη με τον φανταστικό Jaime Busto της GASGAS να κερδίζει τον αγώνα και να αφήνει δεύτερο τον Toni Bou.

Την πέμπτη νίκη στην καριέρα του πήρε ο Jaime Busto (GASGAS) στη Μαδρίτη με τον Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) να τερματίζει πίσω από τον Βάσκο και τον Adam Raga (Sherco)να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, στην τελευταία του εμφάνιση μπροστά στο κοινό της ισπανικής πρωτεύουσας πριν αποσυρθεί, εκεί που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2003. Ο Raga θα κρεμάσει το αγωνιστικό του κράνος στον τέταρτο αγώνα της σεζόν στη Βαρκελώνη και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο βάθρο έπειτα από 10 αγώνες.

Jaime Busto Μαδρίτη νικητής X-Trial 2024

Και οι τρεις αναβάτες είχαν δυνατό μεταξύ τους ανταγωνισμό με έξι βαθμούς ποινής να χωρίζουν τον πρώτο από τον τρίτο και τον Busto να κάνει τη διαφορά στον δεύτερο τομέα του μεγάλου τελικού που χαρακτηριζόταν από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δυσκολίας. Ο Busto είχε καθαρό πέρασμα από το συγκεκριμένο section σε αντίθεση με τους Bou και Raga που δεν τα κατάφεραν εξίσου καλά και τελικά αυτό ήταν που έκρινε τον αγώνα υπέρ του.

Τα νέα φυσικά δεν είναι μόνο η άξια νίκη του Busto αλλά και το γεγονός ότι δεν κέρδισε ο ζωντανός θρύλος του αθλήματος. Η τελευταία φορά που ο Bou δεν κέρδισε τον εναρκτήριο αγώνα στο X-Trial ήταν και η μοναδική μέχρι πριν από τον αγώνα της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα η προηγούμενη δεύτερη θέση ήρθε στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος το 2016 με τον Καταλανό να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κάτι που πριν από αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ από το 2007 που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο ΠΠ Indoor.

Jaime Busto Μαδρίτη νικητής X-Trial 2024

"Το να ξεκινήσω τη σεζόν με νίκη είναι κάτι ξεχωριστό και να το κάνω αυτό σε έναν τόσο απαιτητικό τελικό, όπου το κάθε λάθος ήταν ζωτικής σημασίας, το κάνει ακόμη πιο σημαντικό. Ειλικρινά ήμουν λίγο νευρικός στην αρχή, αλλά όσο περισσότερους τομείς κάναμε τόσο καλύτερα ένιωθα πάνω στη μοτοσυκλέτα. Τώρα το σημαντικό είναι να συνεχίσω με συνέπεια.", δήλωσε ο αναβάτης της GASGAS μετά το τέλος του αγώνα.

Από την πλευρά του ο Bou είπε: "Ήταν ένας δύσκολος τελικός, που έγινε πιο περίπλοκος στον πρώτο τομέα όπου πήρα ένα πεντάρι για κάτι που εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν παρεξήγηση. Από εκεί και μετά οδήγησα νευρικά. Θα μπορούσε όμως να ήταν και χειρότερα από τη δεύτερη θέση οπότε τώρα απλά πρέπει να κοιτάξω μπροστά."

Jaime Busto Μαδρίτη νικητής X-Trial 2024

Επόμενος, 2ος αγώνας για το X-Trial θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου στο Chambery της Γαλλίας. Δείτε τις καλύτερες στιγμές του αγώνα στο video που ακολουθεί.

 

Rallye du Maroc: Νικητής με ανατροπή ο Edgar Canet μπροστά από Daniel Sanders και Ricky Brabec

Ο Ισπανός κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα την τελευταία ημέρα
Canet
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/10/2026

Ο Edgar Canet κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο RallyGP στο Μαρόκο σε ηλικία 21 ετών κι έτσι ο Ισπανός έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship (W2RC).

Ο Edgar Canet της KTM έγραψε ένα ξεχωριστό φινάλε στο Rallye du Maroc. Ο Ισπανός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing ξεκίνησε την πέμπτη και τελευταία ειδική διαδρομή με διαφορά ενός λεπτού και 26 δευτερολέπτων πίσω από τον Daniel Sanders, επίσης της KTM, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία του W2RC, RallyGP.

Ο Canet ήταν πολύ κοντά στον Sanders μέχρι και την προτελευταία ημέρα. Ο Sanders, που είχε και έναν μικρό τραυματισμό στο χέρι, άνοιξε το δρόμο στην τελευταία διαδρομή των 257,3 χιλιομέτρων, ενώ ο Canet ξεκίνησε από πίσω με στόχο να επιτεθεί μέχρι το τέλος.

Canet

Η διαφορά τους μειώθηκε σταδιακά, μέχρι που ο Canet πρόλαβε τον teammate του κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής, σε μια στιγμή που τελικά καθόρισε τη μάχη για τη νίκη.

Η νίκη αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει ο 21χρονος αναβάτης. Ο Canet, πρωταθλητής της κατηγορίας Rally2 την περασμένη σεζόν, έκανε το ντεμπούτο του στη RallyGP φέτος και σε ηλικία 21 ετών, 6 μηνών και 18 μερών έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Rallye du Maroc και του World Rally-Raid Championship

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός Daniel Sanders και το βάθρο των νικητών συμπλήρωσε ο Ricky Brabec με Honda. Τους τρεις πρώτους αναβάτες μάλιστα χώριζαν μόλις τρεισήμισι λεπτά, ενώ ενάμιση χώριζε τους δύο πρώτους. Πιο πίσω ήρθαν οι Luciano Benavides (KTM), Martim Ventura (Honda) και Adrien Van Beveren (Honda).

sanders

Βέβαια, παρά τη δεύτερη θέση ο Sanders παραμένει πρώτος στη βαθμολογία του FIM World Rally-Raid Championship, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά του από τον Benavides στους 13 βαθμούς με έναν γύρο να απομένει για την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος.

Παρακάτω βρίσκεται η πρώτη πεντάδα αναβατών στην κατάταξη του W2RC όπως έχει διαμορφωθεί μετά και το ράλι του Μαρόκου:

1. Daniel Sanders (AUS), KTM, 87 βαθμούς

2. Luciano Benavides (ARG), KTM, 74 βαθμούς

3. Tosha Schareina (ESP), Honda, 74 βαθμούς

4. Ricky Brabec (USA), Honda, βαθμούς

5. Edgar Canet (ESP), KTM, 58 βαθμούς

Edgar Canet: “Είμαι πραγματικά χαρούμενος. Αυτή τη στιγμή με πλημμυρίζουν τα συναισθήματα και αυτό που καταφέραμε δεν μου φαίνεται ακόμα πραγματικό. Νομίζω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το συνειδητοποιήσω πλήρως, αλλά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Δείξαμε σε όλους τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να φτάσουμε, οπότε είμαι πραγματικά περήφανος γι’ αυτό. Ήταν ένας τρελός αγώνας με πολλά σκαμπανεβάσματα και η πλοήγηση ήταν πραγματικά σημαντική. Σε ορισμένα σημεία είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος και έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Το να κερδίσω αυτό το ράλι είναι μια καταπληκτική αίσθηση και είμαι πραγματικά χαρούμενος με αυτό που καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.”

Ο Ventura ολοκλήρωσε μια σχεδόν τέλεια εβδομάδα στην κατηγορία Rally2. Ο αναβάτης της Monster Energy Honda HRC κέρδισε επίσης την πέμπτη ειδική διαδρομή και τερμάτισε στη γενική κατάταξη με πλεονέκτημα άνω της μισής ώρας έναντι του Michael Docherty.