X-Trial 2025, 4ος αγώνας Ισπανία - Άνετη επικράτηση Toni Bou

Δεύτερος ο Adam Raga που αποσύρεται από την ενεργό δράση
X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/2/2025

Στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε ο τέταρτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος X-Trial με τον Toni Bou (Repsol Honda Trial Team) να παίρνει την τρίτη διαδοχική νίκη του και τον δεύτερο Adam Raga (Sherco).

O έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Raga (4 στο Indoor και 2 στο Outdoor και 38 συνολικά νίκες) επέλεξε να πει το στερνό αντίο μπροστά στο κοινό της πατρίδας του έπειτα από 27 χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής. Εκτός από τους έξι παγκόσμιους τίτλους, ο Καταλανός αναβάτης της Sherco θα μείνει στην ιστορία του αθλήματος ως ο μεγάλος αντίπαλος του Toni Bou. 

X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025

Ο Raga δεν κατάφερε να επιβληθεί ποτέ στον συμπατριώτη του σε επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλήματος κατακτώντας και τους έξι τίτλους πριν από την έλευση του Bou. Οι επιτυχίες του όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ο κύριος αντίπαλος του Bou όλα αυτά τα χρόνια τον ανάγουν σε έναν από τους μεγάλους αναβάτες του trial.

Στον τελευταίο αγώνα της μεγάλης καριέρας του, τον 159ο, ο Raga κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Palau Sant Jordi, πίσω από τον Bou και με μια εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό κατετάγη μπροστά από τον τρίτο Gabriel Marcelli (Repsol Honda Trial Team), στο καλύτερο αγωνιστικό του αποτέλεσμα από τον αγώνα του Bordeaux τον Απρίλιο του 2023. Ο Raga χαρακτήρισε αυτό το τέλος ονειρικό.

X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025

Από την άλλη, προς την αντίθετη κατεύθυνση εξελίχθηκε ο αγώνας για τον Jaime Busto (GASGAS). Ο μεγάλος μέχρι πρότινος αντίπαλος του Bou στην βαθμολογία του πρωταθλήματος ήρθε στην Καταλονία με μόλις πέντε βαθμούς διαφορά από τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Η απόδοσή του όμως δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα να πάρει μόλις την έβδομη θέση στην κατάταξη και να δει την διαφορά του από τον αναβάτη της Repsol Honda να εκτοξεύεται στους 23 βαθμούς.

X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025

Προσωρινά την τρίτη θέση με 48 βαθμούς στην κατάταξη έχει ο Raga που αποχωρεί με τους Gabriel Marcelli και Benoιt Bincaz να ακολουθούν στην 4η και 5η θέση με 36 και 33 βαθμούς αντίστοιχα.  Ο Βου βρίσκεται στην κορυφή με τρεις πλέον σερί νίκες και 75 βαθμούς.

X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025

Στη Βαρκελώνη είχαμε και τον πρώτο αγώνα για το FIM X-Trial Women’s Trophy στον οποίο επικράτησε άνετα η Berta Abellan (Scorpa) έναντι της δεύτερης Denisa Pechakova (TRRS) και της τρίτης Andrea Sofia Rabino (Beta).

Επόμενος αγώνας αυτό το Σάββατο στο Stavanger της Νορβηγίας.

X-trial, 4ος αγώνας Βαρκελώνη 2025

 

S1GP Supermoto: Αναβαθμίζεται σε παγκόσμιο πρωτάθλημα η κατηγορία S2

Η ευρωπαϊκή κατηγορία γίνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα, με έξι κοινούς αγώνες με την κορυφαία S1GP στο πρόγραμμα του 2027
Supermoto
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/10/2026

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperMoto αποκτά από το 2027 την κατηγορία S2, η οποία απευθύνεται σε αναβάτες κάτω των 23 ετών και θα διεξάγεται παράλληλα με τα S1GP σε όλους τους γύρους της χρονιάς.

Η FIM και η διοργανώτρια XIEM ανακοίνωσαν το ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος SuperMoto για το 2027, μαζί με την εισαγωγή της νέας κατηγορίας S2. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα SuperMoto, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIM Europe έως το τέλος του 2026, αποκτά πλέον καθεστώς παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Η S2 προορίζεται για νεαρούς αναβάτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο πριν περάσουν στην κορυφαία κατηγορία S1GP. Θα αφορά αναβάτες κάτω των 23 ετών, με τις δύο κατηγορίες να διεξάγονται μαζί και στους έξι γύρους της σεζόν.

Supermoto

Στην κατηγορία S2 θα συμμετέχουν μοτοσυκλέτες με δίχρονους κινητήρες άνω των 100 και έως των 125 κυβικών εκατοστών και τετράχρονους άνω των 175 έως των 250 κυβικών εκατοστών. Η κατηγορία S1GP παραμένει για τετράχρονες μοτοσυκλέτες έως 450 κυβικά εκατοστά. Περισσότερες λεπτομέρειες για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η πρεμιέρα της σεζόν θα γίνει στην Albaida της Ισπανίας στις 11 Απριλίου, ενώ το πρωτάθλημα θα κινηθεί στη συνέχεια στην Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Ο τελευταίος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στην Busca της Ιταλίας.

Το ημερολόγιο του 2027 περιλαμβάνει επίσης το FIM SuperMoto of Nations, το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου στην πίστα Carole της Γαλλίας. Εντύπωση προκαλεί ότι παρότι ο τίτλος έγινε πλέον “Παγκόσμιος” το πρόγραμμα των αγώνων όμως, παραμένει αμιγώς ευρωπαϊκό.

Supermoto

Ο πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, δήλωσε ότι η προσθήκη της S2 αποτελεί μέρος της εξέλιξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος SuperMoto, εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τη διοργανώτρια εταιρεία XIEM για τη δουλειά της, στην ανάπτυξη του θεσμού σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, στην απαραίτητη ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της XIEM, Danilo Boccadolce, χαρακτήρισε την εισαγωγή της S2 σημαντικό βήμα για το άθλημα, ευχαριστώντας τη FIM για την αποδοχή της πρότασης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα συνεχίσει να υπάρχει, διατηρώντας τον ρόλο του στην ανάδειξη και εξέλιξη νέων αναβατών.