Αγώνες μοτοσυκλέτας στην Ιρλανδία - Θα διοργανωθούν χάρη στις δωρεές του κόσμου!

Αρχικά είχαν ακυρωθεί όλοι για το 2023, ενώ ακόμα και τώρα κάποιοι δεν θα διεξαχθούν
NW200
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/3/2023

Όπως σας είχαμε γράψει, οι Road Racing αγώνες μοτοσυκλέτας στην Ιρλανδία αντιμετώπιζαν αβέβαιο μέλλον, λόγω τεράστιας αύξησης ασφαλίστρων, με τους διοργανωτές να δηλώνουν ανήμποροι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, κάνοντας λόγο για ακύρωση όλων των event του 2023! Τελικά, οι φίλοι του αθλήματος έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη, και βοήθησαν να πάρουν και πάλι το πράσινο φως αγώνες όπως το International North West 200.

Ενώ λοιπόν όλοι οι αγώνες μοτοσυκλέτες της Ιρλανδίας είχαν ακυρωθεί τον Φεβρουάριο, η Ομοσπονδία Αγώνων Μοτοσυκλέτας της χώρας οργάνωσε μια crowdfunding καμπάνια, όπου οι φίλοι του αθλήματος μπορούσαν να καταθέσουν τον οβολό τους, με στόχο τη διοργάνωση των αγώνων για το 23.

Η καμπάνια που αρχικά είχε στόχο τις 300.000 βρετανικές λίρες, κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 90.000 λίρες (ποσό που συνεχίζει να ανεβαίνει), ήτοι 102.543 ευρώ, και μαζί με μια νέα πρόταση για χαμηλότερα ασφάλιστρα βοήθησαν τις λέσχες να δώσουν το “ok” για τη διοργάνωση των αγώνων το 2023.

Έτσι το International North West 200 θα λάβει χώρα από τις 11 μέχρι τις 13 Μαίου ενώ αναμένεται να διοργανωθούν τόσο ο αγώνας του Armoy όσο και του Cookstown 100, όμως ο Tandragee 100 που παραδοσιακά ανοίγει τη Road Racing σεζόν τον Απρίλιο δεν θα διοργανωθεί το 23.

Έτσι οι Ιρλανδοί φαν της Road Racing σκηνής κατάφεραν να υποστηρίξουν οι ίδιοι το άθλημα που αγαπούν, χωρίς βοήθεια από την πολιτεία ή από εταιρικές χορηγίες.

Ετικέτες

ZXMOTO: Ετοιμάζει συμμετοχή στο Dakar 2027 – Υπέγραψε σπουδαίο αναβάτη [Video]

Πρόκειται για τον Tobias Ebster, νικητή της κατηγορίας Original by Motul το 2024
zxmoto
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/8/2026

Ο Tobias Ebster από ότι φαίνεται θα επιστρέφει στη λίστα των συμμετεχόντων του Dakar. Ο Αυστριακός αναβάτης υπέγραψε εργοστασιακό συμβόλαιο με τη ZXMOTO και σχεδιάζει να λάβει μέρος στο Dakar 2027 με την ολοκαίνουργια ZXMOTO 450 Rally, υπό την αιγίδα της Joyride Race Service.

Πρόκειται φυσικά το ντεμπούτο του νέου Κινέζου κατασκευαστή στο Dakar κι αυτό πρόκειται να γίνει με έναν εξαιρετικό αναβάτη, ενώ το MOTO σας είχε ενημερώσει κάποιους μήνες νωρίτερα για την επικείμενη συμμετοχή της ZXMOTO στο Dakar του 2027.

Ο Tobias Ebster είναι 29 ετών και κατάγεται από την Αυστρία και μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού έχει πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του. Κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο FIM Bajas το 2022. Το 2024, στην πρώτη του συμμετοχή στο Dakar, αγωνίστηκε στην πιο δύσκολη κατηγορία του θεσμού, Original by Motulεκεί που αγωνίζεται και ο Βασίλης Μπούδρος – και κέρδισε την κατηγορία, ενώ φυσικά βγήκε και Best Rookie! Το 2025 έκανε τη δεύτερη συμμετοχή του στο Dakar και βγήκε 9ος γενικής και δεύτερος στην κατηγορία Rally2. Το παράδοξο εδώ ήταν πως συμμετείχε ως ανεξάρτητος αναβάτης, κάτι που δεν πτόησε τον Tobias που πάλευε στα ίσια με τους εργοστασιακούς.

ZXMOTO

Την περσινή χρονιά υπέγραψε συμβόλαιο με την Hero, όμως το Dakar του 2026 δεν πήγε όπως το περίμενε, αφού έπεσε πολύ νωρίς και έσπασε το αριστερό του χέρι, εγκαταλείποντας έτσι τον αγώνα. Λίγο αργότερα η Hero τον ενημέρωσε πως δεν θα του ανανεώσει το συμβόλαιο.

Αυτό βέβαια μπορεί και μη βγήκε σε κακό, αφού ο Αυστριακός υπέγραψε εργοστασιακό συμβόλαιο με τη ZXMOTO και είναι έτοιμος να τρέξει στο Dakar του 2027 πάνω στη σέλα της 450 Rally. Όλη την υποστήριξη έχει αναλάβει η ομάδα Joyride Race Service. Στα τέλη Σεπτέμβρη μάλιστα θα έχουμε και την επίσημη πρεμιέρα, αφού η ομάδα θα συμμετέχει στο Rallye du Maroc, που είναι στο καλεντάρι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally Raid. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα video που έχει ανεβάσει η ZXMOTO στο επίσημο κανάλι της.