Αποσύρεται ο Sam Sunderland! Κουβαλά 2 Dakar - Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally Raid [VIDEO]

Θα συνεχίσει να βρίσκεται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε άλλο πόστο σύμφωνα με τον ίδιο
motomag Ο δύο φορές νικητής του Dakar και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally Raid Sam Sunderland αποσύρεται από την ενεργό δράση [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/7/2024

Ο Sam Sunderland αν και μόλις 35 χρονών αποφάσισε να αφήσει πίσω του τους αγώνες Rally, ωστόσο η αγωνιστική κληρονομιά και οι επιτυχίες που σημείωσε όλα αυτά τα χρόνια στις ειδικές διαδρομές δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ καθώς ο σπουδαίος αυτός αναβάτης θα συνεχίσει να βρίσκεται στους αγώνες από άλλο πόστο.

Ο Βρετανός από το Poole της Μεγάλης Βρετανίας μέσα από τον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα έκανε την έκπληξη καθώς κανείς δεν περίμενε την είδηση της απόσυρσης του από τους αγώνες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο Sunderland ανέφερε σε αυτή την ανακοίνωση: “Με ευγνωμοσύνη, ταπεινότητα, λίγη θλίψη, αλλά χωρίς λύπη, ανακοινώνω την απόσυρσή μου από τους αγώνες μετά από μια καριέρα που ούτε εγώ ονειρευόμουν.

Από την κατάκτηση δύο παγκόσμιων πρωταθλημάτων μέχρι τις δύο νίκες μου στο Ντακάρ, ήταν μια απίστευτη πορεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν μέρος αυτού του κεφαλαίου και ανυπομονώ να μείνω κοντά στην ομάδα και να παίξω ρόλο στην υποστήριξη των αγωνιστικών προσπαθειών της στο μέλλον”.

Ο δύο φορές νικητής του Dakar και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally Raid Sam Sunderland αποσύρεται από την ενεργό δράση [VIDEO]

Ο Sunderland ο οποίος ξεκίνησε από το motocross - ως μέτριος αναβάτης όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος - μεταπήδησε στους αγώνες Rally με την ομάδα της Honda το 2012, με τον ίδιο να κάνει το μεγάλο άλμα το 2014 όταν υπέγραψε με την ομάδα της ΚΤΜ. Από και έπειτα η καριέρα του Sunderland πήρε τα πάνω της με τον ίδιο να γίνεται το 2017 ο πρώτος Βρετανός που κατακτά το Ράλλυ Dakar. Στην πορτοκαλί αρμάδα έμεινε μέχρι το 2021, με τον Sunderland να μετακομίζει στην GASGAS στη συνέχεια.

Ο Sunderland δεν μπορούσε να έχει καλύτερη πρώτη χρονιά καθώς το 2022 αναδείχθηκε για δεύτερη φορά νικητής στο Rally Dakar.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενε ο Sunderland καθώς δεν κατάφερε να τερματίσει τον απαιτητικό αγώνα του Dakar ωστόσο κανείς δεν μπορεί να του στερήσει όλα όσα πέτυχε στην μέχρι τώρα πορεία του στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό.

Ο Andreas Hölzl, Team Manager της KT Group Rally ανέφερε μετά την είδηση της απόσυρσης του Sunderland: “Σεβόμαστε απόλυτα την απόφασή του και τον ευχαριστούμε για όλα όσα έχει κάνει για εμάς όλα αυτά τα χρόνια. Πέρα από εκπληκτικός οδηγός αγώνων, ο Sam είναι ένας φανταστικός άνθρωπος”.

Ο δύο φορές νικητής του Dakar και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally Raid Sam Sunderland αποσύρεται από την ενεργό δράση [VIDEO]

Ο Pit Beirer, Motorsport Director της ΚΤΜ δήλωσε: “Με την πάροδο των ετών, η σχέση μας με τον Sam γινόταν όλο και πιο δυνατή και με τη μετακίνησή του στη Red Bull GASGAS Factory Racing το 2022, συνέχισε να γράφει ιστορία. Αν και είναι δύσκολο να βλέπουμε τον Sam να φεύγει, σεβόμαστε την απόφασή του. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά για όλα όσα έδωσε στην ομάδα και να του ευχηθώ καλή συνέχεια στο μέλλον”.

Η απόφαση του Sunderland να αποσυρθεί από τους αγώνες ενδεχομένως να κρύβει πολλά περισσότερα καθώς το Pierer Group μπορεί να επιφυλάσσει μία όχι και τόσο ευχάριστη είδηση ειδικότερα όσον αφορά το Rally Dakar ωστόσο μένει αυτή να επαληθευθεί. Μην ξεχνάμε πως λίγο καιρό πριν είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η ΚΤΜ πήρε την απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του επίσης δύο φορές νικητή του Rally Dakar Toby Price.

Ετικέτες

Olympia Rally, 1η Ημέρα: Δυναμική εκκίνηση με απαιτητική διαδρομή και πρωτιά Καράμπελα

Σκληρή πλοήγηση, έντονος ανταγωνισμός και μεγάλες προκλήσεις από τον Πρόλογο
karabelas
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Η πρώτη ημέρα του Olympia Rally 2026 επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του αγώνα, με τον Κίμωνα Καραμπέλα να παίρνει τη νίκη σε ένα σκέλος όπου άλλες δεξιότητες αποδείχθηκαν εξίσου κρίσιμες με την ταχύτητα.

To Olympia Rally 2026 ξεκίνησε επίσημα και η Ημέρα 1 ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες με ένα απαιτητικό πρώτο σκέλος όπου έγινε σαφές ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο την ταχύτητα, αλλά και τη σωστή λήψη αποφάσεων, την πλοήγηση και την ψυχραιμία.

Olympia Rally 2026 Day 1

Από την προηγούμενη είχε ολοκληρωθεί η τελική εγγραφή, ο τεχνικός έλεγχος και η διαδικασία ενημέρωσης των αναβατών.

Rally Olympia 2026 Day 1


Το εναρκτήριο σκέλος βασίστηκε έντονα στις δεξιότητες ανάγνωσης roadbook, αναγκάζοντας τους αγωνιζόμενους να παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση, να εμπιστεύονται τα όργανά τους και να αντιστέκονται στην παρόρμηση να οδηγούν μόνο με το ένστικτο.

Olympia Rally 2026 Day 1

Πρώτος στον τερματισμό του σκέλους ήταν ο Έλληνας πολυπρωταθλητής του enduro και συντάκτης του ΜΟΤΟ #52 Καραμπέλας Κίμων (GR) με YAMAHA Tenere 700, ακολουθούμενος από τον #45 Vander Hoeven Jacinto (BE) με HUSQVARNA FE 501 και τον #422 Roman Gruber (AT) με KTM EXC 500.

trigkas

Το φετινό Olympia Rally φιλοξενεί έντονη ελληνική παρουσία, με πολλούς Έλληνες αναβάτες έτοιμους να δείξουν τις δυνατότητές τους στη διεθνή σκηνή. Οι Έλληνες αναβάτες που συμμετέχουν είναι οι Κίμωνας Καράμπελας, Γιάννης Σεβαστόπουλος, Γιάννης Τρίγκας, Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης, Χρήστος Πελούσης, Γεώργιος Στογιάννος, Σωκράτης Ζαΐμης, Χάρης Παπαγεωργίου, Ηλίας Τσανικλίδης και Θεμιστοκλής Παπαμελετίου.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία για τις απαιτητικές ημέρες που ακολουθούν.

Olympia Rally 2026 Day 1

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε η πανηγυρική εκκίνηση στο κέντρο της πόλης, όπου παρουσιάστηκαν όλοι οι οδηγοί με δυνατή μουσική, πολύ κόσμο και πάρα πολύ χρώμα!

Olympia Rally 2026 Day 1


Η δεύτερη μέρα είναι η πιο απαιτητική στην πλοήγηση, καθώς διαθέτει ένα μεγάλο σε μήκος roadbook, με 438 “τουλίπες” και 19 μέτρα μήκος χαρτιού!

Olympia Rally 2026 Day 1


Θα είναι η μέρα που θα γίνουν οι μεγάλες διαφορές και θα διακριθούν οι πιο έμπειροι αλλά και οι πιο γρήγοροι!