Αποσύρονται εταιρείες από τους ελληνικούς αγώνες!

Το μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά δρώμενα και οι αιτίες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/2/2021

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ΚΤΜ SEE εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με μια λιτή, αλλά άκρως στοχευμένη ανακοίνωση, για το γεγονός ότι αποσύρεται φέτος από τους αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

KTM SEE μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας και στήριξης των Ελληνικών αγώνων μοτοσικλέτας, ανακοινώνει την απόφασή της να αποσυρθεί από αυτούς, όπως και από κάθε διοργάνωση της παρούσας διοίκησης της ΑΜΟΤΟΕ.

Εάν στο μέλλον η ΑΜΟΤΟΕ δείξει σεβασμό προς τους συμμετέχοντες και σοβαρότητα προς τη διοργάνωση των αγώνων ίσως να επανέλθουμε."

Η αντιπροσωπεία πάντως θα συνεχίσει να υποστηρίζει όσους θα τρέξουν με μοτοσυκλέτες της στους αγώνες –όταν και αν αυτοί γίνουν.

Την ίδια απόφαση (για απόσυρση από τους αγώνες) πήρε και η αντιπροσωπεία της ΤΜ στην Ελλάδα (η οποία ανακοίνωσε παρόλα αυτά πως θα στηρίξουν "με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο" διαθέτουν το Junior World Championship στην Μεγαλόπολη το καλοκαίρι) και όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση στο πεδίο των ελληνικών αγώνων οδηγείται σε χάος!

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τα δεδομένα, είναι η αλλαγή του αθλητικού νόμου, ο οποίος τίναξε στον αέρα πρακτικά, όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΟΤΟΕ, με τις εκλογές να προγραμματίζονται προς το Μάρτιο. Το κακό όμως είναι ότι μέχρι να γίνουν οι εκλογές, δεν υπάρχει ουσιαστικά σωματείο και φυσικά δεν μπορούν να εγκριθούν οι επιχορηγήσεις για την διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

Αυτό ουσιαστικά για τους ιδιώτες αναβάτες έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο, όχι όμως για τις εταιρείες που λειτουργούν βάσει πλάνων και προγραμματισμών για ολόκληρη τη χρονιά. Η πιο δόκιμη ίσως λύση, θα ήταν να βγει ένα προσωρινό πρόγραμμα για τους αγώνες, που θα μπορούσε τουλάχιστον να αποτελέσει έναν μπούσουλα για τις εταιρείες, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους, να δεσμεύσουν τους προϋπολογισμούς τους, να κλείσουν τους αναβάτες τους, έστω κι αν αυτό το πρόγραμμα αλλάξει στην πορεία και μετά τις εκλογές.

Αυτή την στιγμή, είναι πολύ χειρότερο και καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, από το να ανακοινωθεί ένα έστω προσωρινό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να άλλαζε μετά και την τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Εμείς ευχόμαστε να μην γίνει μεγαλύτερη η ζημιά στον ήδη "πληγωμένο" χώρο των αγώνων στην Ελλάδα.

Mε την Bathams AJN Racing θα αγωνιστεί ο Conor Cummins στο Isle of Man TT του 2026

Νέα συνεργασία με BMW M1000RR σε Superbike και Senior TT
Cummins
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/4/2026

Ο αναβάτης από το νησί ετοιμάζεται για την 20ή του χρονιά στο Isle of Man TT, με νέο σχήμα και στόχο την επιστροφή στο βάθρο.

Η Bathams Racing επιβεβαίωσε τη συνεργασία της με τον Conor Cummins για το Isle of Man Tourist Trophy του 2026, με τον 39χρονο να αναλαμβάνει τις συμμετοχές στις κατηγορίες Superbike και Senior TT, οδηγώντας μία BMW M1000RR. Η ομάδα συνεχίζει να λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Michael Rutter, επτάκις νικητή στο TT, με πολυετή εμπειρία στη διάσημη ορεινή διαδρομή που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσπάθεια διάκρισης.

Η αγωνιστική παρουσία του Cummins για το 2026 αποκτά πιο σύνθετη μορφή σε σχέση με τις περασμένες χρονιές, καθώς πέρα από τις συμμετοχές του με τη Bathams AJN Racing, θα αγωνιστεί στα Superstock TT με δική του ομάδα, την Conrod Motorsport, επίσης με BMW, ενώ στις κατηγορίες Supersport θα οδηγήσει τη Suzuki GSX-R750 για την ομάδα North Lincs Components. Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα που είχε χρησιμοποιήσει ο James Hind τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας αποτελέσματα μέσα στην πρώτη εξάδα, στοιχείο που δείχνει ότι το πακέτο παραμένει ανταγωνιστικό.

Cummins

Ο Cummins παραμένει ένας από τους πιο γρήγορους αναβάτες που έχουν περάσει από το TT, με 12 παρουσίες στο βάθρο και ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο Senior TT, όπου έχει καταγράψει δύο δεύτερες και τρεις τρίτες θέσεις. Ο ταχύτερος γύρος της καριέρας του, στα 133,116 mph, τον τοποθετεί έκτο ταχύτερο όλων των εποχών στη διαδρομή. Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η νίκη εξακολουθεί να λείπει από το παλμαρέ του, κάτι που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθειά του για το 2026. Την περασμένη χρονιά, οδηγώντας BMW, κατέγραψε πέμπτη και έκτη θέση στα Superstock TT, με καλύτερο γύρο στα 131,528 mph, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Η παρουσία του Michael Rutter εκτός αγωνιστικής δράσης, λόγω της ανάγκης για πλήρη αποκατάσταση της φυσικής του κατάστασης, αλλά εντός ομάδας, ενισχύει τη δομή της Bathams Racing. Ο ίδιος έχει μακρά σχέση με τη διοργάνωση και από το 2009 συνεργάζεται με τη Bathams, ενώ από το 2018 η ομάδα έχει ενεργό ρόλο σε αγώνες δρόμου και εθνικά πρωταθλήματα. Η εμπειρία του γύρω από το TT παραμένει καθοριστική για την κατεύθυνση της ομάδας.

Ο Cummins μπαίνει στη σεζόν του 2026 έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες δρόμου του κόσμου, με σαφή στόχο να επιστρέψει στο βάθρο για πρώτη φορά από το 2022 και να διεκδικήσει την νίκη, που μέχρι σήμερα του έχει ξεφύγει. Το νέο αγωνιστικό πλαίσιο, με τη στήριξη της Bathams AJN Racing και τη χρήση της BMW M1000RR, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές της καριέρας του, σε μια πίστα όπου η εμπειρία μετρά όσο και η ταχύτητα.