Αποσύρονται εταιρείες από τους ελληνικούς αγώνες!

Το μπάχαλο που επικρατεί στα ελληνικά δρώμενα και οι αιτίες
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

1/2/2021

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ΚΤΜ SEE εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με μια λιτή, αλλά άκρως στοχευμένη ανακοίνωση, για το γεγονός ότι αποσύρεται φέτος από τους αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

KTM SEE μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας και στήριξης των Ελληνικών αγώνων μοτοσικλέτας, ανακοινώνει την απόφασή της να αποσυρθεί από αυτούς, όπως και από κάθε διοργάνωση της παρούσας διοίκησης της ΑΜΟΤΟΕ.

Εάν στο μέλλον η ΑΜΟΤΟΕ δείξει σεβασμό προς τους συμμετέχοντες και σοβαρότητα προς τη διοργάνωση των αγώνων ίσως να επανέλθουμε."

Η αντιπροσωπεία πάντως θα συνεχίσει να υποστηρίζει όσους θα τρέξουν με μοτοσυκλέτες της στους αγώνες –όταν και αν αυτοί γίνουν.

Την ίδια απόφαση (για απόσυρση από τους αγώνες) πήρε και η αντιπροσωπεία της ΤΜ στην Ελλάδα (η οποία ανακοίνωσε παρόλα αυτά πως θα στηρίξουν "με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο" διαθέτουν το Junior World Championship στην Μεγαλόπολη το καλοκαίρι) και όπως δείχνουν τα πράγματα η κατάσταση στο πεδίο των ελληνικών αγώνων οδηγείται σε χάος!

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τα δεδομένα, είναι η αλλαγή του αθλητικού νόμου, ο οποίος τίναξε στον αέρα πρακτικά, όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΟΤΟΕ, με τις εκλογές να προγραμματίζονται προς το Μάρτιο. Το κακό όμως είναι ότι μέχρι να γίνουν οι εκλογές, δεν υπάρχει ουσιαστικά σωματείο και φυσικά δεν μπορούν να εγκριθούν οι επιχορηγήσεις για την διοργάνωση των πρωταθλημάτων.

Αυτό ουσιαστικά για τους ιδιώτες αναβάτες έχει σχετικά μικρό αντίκτυπο, όχι όμως για τις εταιρείες που λειτουργούν βάσει πλάνων και προγραμματισμών για ολόκληρη τη χρονιά. Η πιο δόκιμη ίσως λύση, θα ήταν να βγει ένα προσωρινό πρόγραμμα για τους αγώνες, που θα μπορούσε τουλάχιστον να αποτελέσει έναν μπούσουλα για τις εταιρείες, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους, να δεσμεύσουν τους προϋπολογισμούς τους, να κλείσουν τους αναβάτες τους, έστω κι αν αυτό το πρόγραμμα αλλάξει στην πορεία και μετά τις εκλογές.

Αυτή την στιγμή, είναι πολύ χειρότερο και καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, από το να ανακοινωθεί ένα έστω προσωρινό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να άλλαζε μετά και την τυπική ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Εμείς ευχόμαστε να μην γίνει μεγαλύτερη η ζημιά στον ήδη "πληγωμένο" χώρο των αγώνων στην Ελλάδα.

Hard Enduro, Ιταλία: Καλπάζει για τον τίτλο ο Manuel Lettenbichler

Ο Γερμανός οδεύει προς το 5ο του σερί Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
lettenbichler
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/9/2026

Ο Manuel Lettenbichler κέρδισε το Abestone Hard Enduro με διαφορά άνω των έξι λεπτών, εξασφαλίζοντας το μέγιστο αριθμό βαθμών στον 5ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Hard Enduro της FIM 2026, που διεξήχθη στο Abetone της Ιταλίας.

Μόνο πέντε αναβάτες της κατηγορίας Gold ολοκλήρωσαν και τους έξι γύρους, ενώ ο Lettenbichler δεν αντιμετώπισε προβλήματα στην πρώτη θέση. Ο αναβάτης της Red Bull KTM τερμάτισε περισσότερο από ένα λεπτό ταχύτερα από ό,τι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος στον καλύτερό του γύρο στο Abestone.

Ο Mitch Brightmore ήταν ο μόνος αναβάτης που παρέμεινε σχετικά κοντά και κατέλαβε τη δεύτερη θέση για την X-Grip GASGAS. Ο πραγματικός αγώνας βέβαια διεξαγόταν πίσω τους. Ο Teodor Kabakchiev, ο James Moore και ο Mario Román πάλευαν για την τρίτη θέση. Τελικά ο Kabakchiev με Sherco ήταν εκείνος που κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.

Την τέταρτη θέση πήρε ο Moore, που ήταν η πιο εντυπωσιακή επίδοση από την ομάδα των Gold Junior, ενώ ο Román ολοκλήρωσε την ομάδα των αναβατών που τερμάτισαν τους έξι γύρους στην πέμπτη θέση για την MR74 Racing. Το αποτέλεσμα του Moore είχε μεγάλη βαρύτητα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro Junior της FIM. Ο Νοτιοαφρικανός πήρε το μέγιστο αριθμό βαθμών στην κατηγορία Junior στο Abestone και έφτασε τους 147, πλησιάζοντας στους επτά βαθμούς τον Ashton Brightmore, ο οποίος προηγείται με 154.

Ο Lettenbichler φεύγει από την Ιταλία με 150 βαθμούς, 24 μπροστά από τον Mitch Brightmore που έχει 126. Ο Kabakchiev βρίσκεται τρίτος με 94, μόλις τρεις μπροστά από τον Ashton Brightmore, ενώ οι Bolt, Román, Moore και Karlsson παλεύουν για τις θέσεις του top-5. Με τρεις γύρους και 99 βαθμούς ακόμα να διακυβεύονται πάντως, ο τίτλος απέχει πολύ από το να έχει κριθεί.

Ο 6ος γύρος θα διεξαχθεί στη Στέγη της Αφρικής (Roof of Africa) στο Λεσότο, στις 24-26 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν τον Οκτώβριο ο αγώνας Sea to Sky στην Τουρκία και ο τελικός του 24MX Hixpania στην Ισπανία. Παρακάτω μπορείτε τους δέκα πρώτους αναβάτες στη γενική κατάταξη (overall).

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

Manuel Lettenbichler

150

2

Mitch Brightmore

126

3

Teodor Kabakchiev

94

4

Ashton Brightmore

90

5

Mario Roman

76

6

Billy Bolt

76

7

James Moore

69

8

Eddie Karlsson

62

9

Lorenzo Gandola

49

10

Matthew Green

38