Dakar 2018 – Stage 12: Δώρο στην KTM!

Σωστή η απόφαση να ακυρωθεί η ειδική
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/1/2018

Μετά από τόσες ατυχίες στην KTM, έρχεται ως δώρο η ακύρωση της 12ης ειδικής, η δεύτερη ακύρωση για τις μοτοσυκλέτες και τα Quad σε αυτό το Dakar. Ο Matthias Walkner έχει ένα δυνατό προβάδισμα μισής ώρας, που σημαίνει πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να γίνει κάτι πραγματικά πολύ θεαματικό από την πλευρά της Honda και του Kevin Benavides ώστε να κερδίσουν ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα.

Ο Benavides που έχει κάνει μία εξαιρετική προσπάθεια φέτος, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την θέση στην οποία βρίσκεται τώρα, έχοντας κάνει λάθος μία ξεκάθαρη ένδειξη στο roadbook, συμπαρασύροντας μαζί κι άλλους κορυφαίους αναβάτες. Που με την σειρά τους βέβαια είναι υπεύθυνοι για το γεγονός πως ακολουθούσαν τυφλά τις γραμμές, χωρίς να ασχολούνται με την πλοήγηση.

Ο T.Price:

Η προπορεία αυτή του Matthias Walkner αποκτά λίγο μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογίσει κανείς τις καταγγελίες άλλων ομάδων πως η Honda είχε μεταφερθεί –κρυφά- στις τοποθεσίες του Dakar κάνοντας προπόνηση και εξερεύνηση. Καταγγελίες που έγιναν μετά από περιπέτεια που είχε το αυτοκίνητο συνοδείας με συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως το διαβατήριο με άλλο όνομα και την ολόμαυρη στολή για να μην αναγνωρίζονται. Αυτά ακούγονται στο bivouac να λένε μεταξύ τους οι αναβάτες των μεγάλων ομάδων, κάνοντας «καζούρα» ο ένας στον άλλο μεταξύ αστείου και σοβαρού, πάντα έτοιμοι να τα αφήσουν όλα αυτά πίσω τους και να αλληλοβοηθηθούν, σε περίπτωση που στις αχανείς ειδικές κάποιος μπροστά τους έχει σοβαρό πρόβλημα.

Ο σκληροτράχηλος Meo:

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι φυσικά ο Gerard Farres, ο «Dakar Legend» που έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει πολύ τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους όταν χρειάστηκαν βοήθεια, και μάλιστα απαντά σε ερωτήσεις ή δίνει συμβουλές και στο bivouac.

Μαζί με τον Farres που είναι αναβάτης της Himoinsa, μεγάλου χορηγού του Dakar με γεννήτριες κι άλλο εξοπλισμό, η πρώτη πεντάδα είναι γεμάτη από KTM με εξαίρεση την δεύτερη θέση της Honda με τον Benavides. Σε επίπεδο δεκάδας, έχουμε άλλες δύο Honda, Gas Gas, Husqvarna και την Hero του Oriol Mena, μία από τις μοναδικές περιπτώσεις! Η Hero είχε πέρσι εξασφαλίσει στο πρώτο της Dakar μερικά ενδιαφέροντα ρεκόρ, καθώς ήταν μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα χωρίς εγκαταλείψεις. Φέτος δυστυχώς μία πτώση δεν θα τους άφηνε να συνεχίσουν αυτό το σερί, όμως ο Mena συνεχίζει μόνος του την προσπάθεια και μάλιστα με αξιώσεις. Η Hero απευθύνθηκε σε μία γερμανική εταιρία για να προετοιμάσουν την μοτοσυκλέτα τους και να τους δώσουν την κατάλληλη υποστήριξη, κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη εμπειρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή του κόσμου, από πλευράς αριθμών μονάδων, που πλέον έχει βάλει στόχο να αποκτήσει αγωνιστική εμπειρία σε μία μεγάλη γκάμα κατηγοριών. Προς το παρόν στο Dakar καλπάζουν με γεωμετρική πρόοδο.

Με την τροπή που πήραν τα πράγματα με την ακύρωση της σημερινής ειδικής, η KTM έχει βάλει δύο πόδια στην πόρτα για την νίκη, ενός ακόμη από τους πολλούς τίτλους. Ο Matthias Walkner θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί συγκρατημένα από απόσταση, αντί να κυνηγήσει τους χρόνους από εδώ και πέρα

Στα Quad η νίκη ανήκει από τώρα στον Casele, δηλαδή από την αρχή του Dakar, απλά τώρα ο μόνος τρόπος να χάσει τον τίτλο του φετινού Dakar είναι να εγκαταλείψει.

O Casele:

Αύριο το κομβόι του Dakar θα έχει μία μεγάλη ειδική με μήκος 370 χιλιόμετρα, με μπόλικη άμμο και πολλές παγίδες που είναι ικανές να φέρουν την ανατροπή

Γενική κατάταξη αυτή την στιγμή
ΘΕΣΗ
Αρ. Αν.
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ
ΧΡΟΝΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ
1
002
M. WALKNER
KTM
36:33:37
0:00:00
2
047
K. BENAVIDES
HONDA
37:05:37
0:32:00
3
008
T. PRICE
KTM
37:12:54
0:39:17
4
003
G. FARRES GUELL
KTM
37:22:54
0:49:17
5
019
A. MEO
KTM
37:32:42
0:59:05
6
020
R. BRABEC
HONDA
37:51:47
1:18:10
7
040
J. AUBERT
GAS GAS RALLY REPLICA
38:23:11
1:49:34
8
010
P. QUINTANILLA
HUSQVARNA
38:26:56
1:53:19
9
068
JI. CORNEJO FLORIMO
HONDA
38:39:34
2:05:57
10
061
O. MENA
HERO
38:46:44
2:13:07
 
 
 
 
Ετικέτες

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha

Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές στην τριάδα με την νίκη να αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες
motomag FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Η ομάδα της YART Yamaha στον αυριανό αγώνα θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση χάρη στην προσπάθεια του Niccolò Canepa, ο οποίος κατάφερε να σημειώσει 1:34.708, χρόνος που αποτελεί ταυτόχρονα ρεκόρ για την πίστα Circuit Bugatti.

Άξιοι συμπαραστάτες ήταν και οι teammate του Canepa καθώς οι Karel Hanika και Martin Fritz έγραψαν χρόνους λίγο πάνω από το 1:35. Οι συνδυαστικοί χρόνοι των τριών αναβατών της YART Yamaha χάρισαν στην ομάδα την pole position και το μεγάλο πλεονέκτημα για τον 24ωρο αγώνα.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα Suzuki Yoshimura Sert Motul (Dan Linfoot, Gregg Black, Étienne Masson), με την F.C.C. TSR Honda France (Joshua Hook, Mike Di Meglio, Alen Techer) να συμπληρώνει την τριάδα.

Μπορεί η pole position να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην YART Yamaha, ωστόσο σε έναν 24ωρο αγώνα αντοχής τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα. Μείνετε συντονισμένοι καθώς το ΜΟΤΟ βρίσκεται στην γαλλική πίστα και θα σας μεταφέρει τα όσα θα συμβούν.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha


Περισσότερες φωτογραφίες του MOTO από την διαδικασία της κατάταξης:

Ετικέτες