Dakar 2018 - Stage 7: Αρχαιοελληνικός μαραθώνιος για Barreda

Την στόφα μεγάλου αθλητή απέδειξε για άλλη μία φορά ο Barreda
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2018

Ανανεωμένοι έπειτα από μία ημέρα ξεκούρασης, που στην ουσία είναι ημέρα ανασυγκρότησης κι επισκευών, οι 110 μοτοσυκλέτες που παραμένουν στο Dakar, μαζί με τα 41 Quad, ξεκίνησαν σε υψόμετρο 3.600 μέτρων μία διαδρομή 300 χιλιομέτρων, που θα τους έφερναν στην μεγάλη ειδική με μήκος 425, μουσκεμένα χιλιόμετρα.

Ο Barreda από την πρώτη στιγμή έκλεψε την παράσταση, καλπάζοντας με μεγάλη διαφορά, οδεύοντας ολοταχώς για την νίκη μόλις από το ¼ της ειδικής και με χρόνο που θα ψαλίδιζε κι άλλο την μεγάλη διαφορά που είχε δημιουργήσει στο Stage 3. Έχοντας εξασφαλίσει μία μεγάλη πρωτοπορία, σε όλη την διάρκεια του αγώνα, τότε ήταν που τα πράγμα έγιναν ηρωικά για εκείνον.

Τραυματίζει σοβαρά το γόνατο σε μία πτώση, αλλά συνεχίζει για να κερδίσει τελικά το Stage 7, με αφόρητο πόνο και με δυσκολία ακόμα και να κατέβει από την μοτοσυκλέτα. Η συνέχειά του κρίθηκε αμφίβολη από τον ίδιο την στιγμή που οποιοσδήποτε άλλος, θα είχε εγκαταλείψει. Η πρώτη εικόνα είναι πως ο Barreda έχει εκτεταμένη κάκωση συνδέσμων, πολύ πιθανά ρίξη χιαστού και άγνωστο σε τι κατάσταση είναι οι πλάγιοι σύνδεσμοι.

Επική στιγμή από την MOTUL - Stage 7

Το γόνατό του είναι πρησμένο και σε αυτές τις περιπτώσεις είτε το χειρουργείς άμεσα αν είσαι αθλητής, είτε το αφήνεις να ξεπρηστεί χωρίς να το πιέζεις. Η σκέψη του Barreda είναι να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Με την ζημιά να έχει ήδη γίνει, θέλει να το σταθεροποιήσει με γάζες και να συνεχίσει, την στιγμή που λόγω καιρού και διαδρομής, το να μείνει στεγνός θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, και θα καταλήξει έτσι να οδηγεί ξανά με ένα γόνατο που δεν θα μπορεί να στηριχτεί όρθιος. Μπροστά όμως στο ενδεχόμενο να σταματήσει, δεν το σκέφτεται. Η πτώση του Barreda ήρθε από μία τεράστια λακκούβα, από τις αμέτρητες που είχαν στην διαδρομή τους εξαιτίας της βροχής που για συνέχιζε σταθερά. Οδηγώντας σε πολύ υψηλό ρυθμό, είχε μπροστά του την πορεία που θα ακολουθούσε ανάμεσά τους, μία διαδικασία που ανανεωνόταν ανά δευτερόλεπτο. Μία που παραλίγο να τον ρίξει, δεύτερη που κατάφερε να σώσει την πτώση, στην τρίτη τελικά έπεσε, και την πτώση στήριξε το πόδι..

Για άλλη μία φορά ο Van Beveren περνάει μπροστά στην γενική κατάταξη με επίσης ηρωική προσπάθεια, κάτι που δείχνει πως οι ηρωισμοί είναι στον κανονικό ρυθμό του. Ο Van Beveren με τεράστια προετοιμασία σε αμμόλοφους και άμμο, είναι αναβάτης που πάντα του άρεσε το μουσκεμένο χώμα και τα δύσκολα περάσματα, οπότε τώρα βρίσκεται στο στοιχείο του. Η προετοιμασία που έχει κάνει για το Dakar αρχίζει να διαφαίνεται πόσο σκληρή ήταν καθώς πλέον βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της διεκδίκησης του αγώνα! Μαζί του και στην πέμπτη πλέον θέση της γενικής, είναι ο Xavier de Soultrait που στο Stage 4 είχε δηλώσει πως ο Van Beveren τον τράβηξε πιο μπροστά όταν τον προσπέρασε ενώ ο ίδιος ήταν στο 100% όπως νόμιζε. Οι δύο Yamaha δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πέρσι, ενώ απουσιάζουν και οι περσινές ατυχίες, τους ευχόμαστε αυτό να παραμείνει έτσι.

Ο Van Beveren:

Στο στρατόπεδο της KTM ο Price ανέλαβε σήμερα το δύσκολο έργο, μαζί με τον Meo που στην γενική κατάταξη έφτασε τέσσερα λεπτά πίσω του. Ο Matthias Walkner, το πιθανότερο όνομα για μία θέση της KTM στο βάθρο μετά την εγκατάλειψη του Sunderland, έχασε σήμερα πάνω από εννιά λεπτά, αλλά παραμένει εντός πεντάδας στην γενική κατάταξη, και πολύ κοντά σε κάθε ενδεχόμενο. Ο Quintanilla έχει επίσης αφήσει τα προβλήματα πίσω του, και παρά τις δυσκολίες που τον έφεραν σχεδόν εννιά λεπτά πίσω, ήταν εντός πεντάδας, δείχνοντας καλύτερα με τον τραυματισμό του, ιδιαίτερα μετά κι από την ημέρα ξεκούρασης.

Το πρόβλημα μετά από την μεγάλη αυτή ειδική, που η βροχή που είχε πέσει φρόντισε να την κάνει δυσκολότερη, είναι πως πρόκειται για την ημέρα μαραθώνιου, που σημαίνει πως οι επισκευές γίνονται από τους αναβάτες, πράγμα που σημαίνει πως αυτή την στιγμή θα υπάρχουν περισσότερες εγκαταλείψεις, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή της εκκίνησης του Stage 8, θα προσπαθούν με λίγα μέσα να επισκευάσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Ήδη μετρούνται άλλες δέκα εγκαταλείψεις και είναι πιθανό σε λίγες ώρες να ξεκινήσει το επόμενο Stage με μονοψήφιο αριθμό συμμετεχόντων για πρώτη φορά.

Αυτή η ημέρα που θα ξεκινήσει στην Λ. Αμερική, πρόκειται να είναι απολύτως καθοριστική για την κατάταξη και ίσως οδηγήσει στις πρώτες μεγάλες διαφορές. Μιλάμε για την μεγαλύτερη ειδική μήκους 500 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων μέσα σε έδαφος με μεταλλικές προσμίξεις κι αλάτι, χαρακτηριστικό τοπίο της περιοχής…

Στα Quad ο Casele συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, αλλά να παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί του αγώνα, με τον Γάλλο Axel Dutrie να παίρνει την νίκη με εννιά λεπτά διαφορά.

 

 

Κατάταξη Stage 7
ΘΕΣΗ
Αρ./Αν.
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ
Χρόνος
Διαφ.
1
5
 JOAN BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM
05H 11' 10''
 
2
4
 ADRIEN VAN BEVEREN
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM
05H 14' 01''
+ 00H 02' 51''
3
47
 KEVIN BENAVIDES
MONSTER ENERGY HONDA TEAM
05H 19' 12''
+ 00H 08' 02''
4
8
 TOBY PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM
05H 19' 53''
+ 00H 08' 43''
5
10
 PABLO QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
05H 20' 03''
+ 00H 08' 53''
6
2
 MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM
05H 20' 26''
+ 00H 09' 16''
7
9
 STEFAN SVITKO
SLOVNAFT RALLY TEAM
05H 20' 40''
+ 00H 09' 30''
8
23
 XAVIER DE SOULTRAIT
YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM
05H 21' 13''
+ 00H 10' 03''
9
19
 ANTOINE MEO
RED BULL KTM FACTORY TEAM
05H 23' 56''
+ 00H 12' 46''
10
20
 RICKY BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM
05H 24' 58''
+ 00H 13' 48''

 

Γενική κατάταξη μετά από το Stage 7:
ΘΕΣΗ
ΑΝΑΒΑΤΗΣ
ΜΟΤΟ
Χρόνος/Διαφ.
1
 Adrien van Beveren
Yamaha
21h49m18s
2
 Kevin Benavides
Honda
3m14s
3
 Joan Barreda
Honda
4m45s
4
 Matthias Walkner
KTM
8m18s
5
 Xavier de Soultrait
Yamaha
11m25s
6
 Toby Price
KTM
13m34s
7
 Antoine Meo
KTM
17m40s
8
 Pablo Quintanilla
Husqvarna
20m47s
9
 Gerard Farres
KTM
30m13s
10
 Stefan Svitko
KTM
33m53s

Quintanilla και Walkner

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες