Dakar 2018 – Stage1: Νίκη Sunderland!

Ο περσινός νικητής ξεκινά δυναμικά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/1/2018

Ομαλά και διασκεδαστικά ξεκινά ένα από τα πιο δύσκολα Dakar των τελευταίων ετών: Το 40ο Rally Dakar επέστρεψε έπειτα από πέντε χρόνια στο Περού κι έδωσε σήμερα εκκίνηση για μία διαδρομή 242 χιλιομέτρων, μέχρι την αμμώδη ειδική των 31 χιλιομέτρων. Ο δυσκολότερος αγώνας αναμένεται φέτος να είναι ακόμα πιο απαιτητικός και να ευνοήσει το θέαμα και τον ανταγωνισμό, κάτι που φάνηκε από σήμερα κιόλας. Όταν ο Benavides τερμάτισε την ειδική, ο χρόνος του αναμενόταν να είναι πολύ μέσα στην δεκάδα, κι όχι στο απώτερο όριο. Ο Sam Sunderland, επίσημος αναβάτης της ΚΤΜ και περσινός νικητής παρέσυρε σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό, τους αναβάτες που θέλουν φέτος οπωσδήποτε την νίκη, κι έτσι σχηματίστηκε μία πεντάδα με διαφορά δευτερολέπτων.

Ο Sunderland έχει κάνει απίστευτη προετοιμασία βάζοντας στόχο τους διαδοχικούς τίτλους και στην πρώτη μέρα έδειξε ότι έχει πάρει αυτό το στόχο πολύ σοβαρά. Ο ομόσταυλος Toby Price από την άλλη είχε πιο αργό ξεκίνημα εξαιτίας και του τραυματισμού του από πέρσι, με πάνω από τρία λεπτά διαφορά.

Ο Adrien Van Beveren μετά τις περσινές ατυχίες, επιθυμεί διακαώς να δώσει έναν τίτλο στην Yamaha που έχει επενδύσει πολύ στο Dakar, και μάλιστα τώρα που ετοιμάζεται να λανσάρει την Tenere 700. Για αυτό δεν πρόκειται παρά να είναι άκρως ανταγωνιστικός όπως ακριβώς είδαμε σήμερα.

Η Husqvarna με τον Quintanilla ήρθε στην 3η θέση αλλά με την «ανάσα» του Barreda με Honda, καρφωμένη στο σβέρκο. Ο Barreda είναι ένα από τα φετινά φαβορί έχοντας επίσης πολύ υψηλό στόχο για λογαριασμό της Honda, και λίγο πριν δήλωσε ευχαριστημένος από την πρώτη μέρα

Η τετράδα έκλεισε έτσι με τέσσερις διαφορετικούς κατασκευαστές, πράγμα εξαιρετικό ως οιωνός, αν κι αυτό είναι απλή σκόνη στα μαλλιά της KTM, που με τον Matthias WALKNER σε εξαιρετική φόρμα, μπορεί να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενη κακή εμφάνιση του Toby.

Η Laia Sanz έκανε μία εξαιρετική προσπάθεια με 12 θέση στην γενική, κάνοντας έτσι ρεαλιστικό τον στόχο της που είναι να τερματίσει μέσα στην 10άδα της γενικής! Άλλωστε το ’15 είχε καταφέρει την 9η θέση! Από τις 11 γυναίκες του Dakar, η Sanz είναι με διαφορά το μεγάλο φαβορί.

Στα Quad, που μοιάζουν με ενιαίο της Yamaha, ο Casale επικράτησε του Kariakin με ένα λεπτό διαφορά και έθεσε τον εαυτό του στην πρωτοπορία του αγώνα

Το φετινό Dakar ξεκινά εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενο, με τις ομάδες να βρίσκονται στην πιο γνωστή πόλη μετά την Lima. Η Pisco είναι η πατρίδα του ξακουστού μπράντι, κι αν και η άμμος προσπαθεί να καλύψει τις καλλιέργειες, η παραδοσιακή γεωργία αντιστέκεται σθεναρά και προς το παρόν κερδίζει. Σημαντική πόλη και λιμάνι, η Pisco θα είναι αύριο το πεδίο δυνατής μάχης καθώς τα χιλιόμετρα αντιστρέφονται με την ειδική να είναι 267!

 

 

DAKAR 2018: STAGE 1 -- 1η δεκάδα
Α/Α
Αναβάτης
Χώρα
Μοτοσυκλέτα
Χρόνος
1
Sam SUNDERLAND
Britain
KTM
20 '56' '
2
Adrien VAN BEVEREN
France
YAMAHA
32 ''
3
Pablo QUINTANILLA
Chile
HUSQVARNA
55 ''
4
Joan BARREDA
Spain
SLING
56 ''
5
Xavier DE SOULTRAIT
France
YAMAHA
1'06 ''
6
Matthias WALKNER
Austria
KTM
1'22 ''
7
Franco CAIMI
Argentina
YAMAHA
1'30 ''
8
Daniel NOSIGLIA
Bolivia
HUSQVARNA
1'32 ''
9
Antoine MEO
France
KTM
1'48 ''
10
Kevin BENAVIDES
Argentina
SLING
1'52 ''

 

Ετικέτες

Isle of Man TT-Rapid Honda: Με Jamie Coward στην 1η συμμετοχή της στο νησί

Πλήρης συμμέτοχη, με παρουσία σε έξι βασικούς αγώνες για την ομάδα το 2026 - Με Fireblade και CBR600RR
IoMTT Rapid Honda Debut
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/1/2026

Η Rapid Honda ανακοίνωσε ότι ο Jamie Coward θα ηγηθεί της πρώτης συμμετοχής της ομάδας στο Isle of Man TT το 2026, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνολικά έξι αγώνες κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού δεκαπενθημέρου.

Για το TT 2026, ο Coward θα αγωνιστεί στις κατηγορίες RST Superbike TT, και στους δύο αγώνες RL360 Superstock TT, καθώς και στο Milwaukee Senior TT, οδηγώντας Honda Fireblade. Παράλληλα, θα πάρει εκκίνηση και στους δύο αγώνες Monster Energy Supersport TT με Honda CBR600RR της Rapid Honda, εξασφαλίζοντας παρουσία της ομάδας σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

Η συμμετοχή στο Isle of Man TT αποτελούσε διαχρονικό στόχο για τη Rapid Honda, η οποία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ορεινή διαδρομή το 2026. Η ομάδα τονίζει ότι η απόφασή της βασίζεται σε μακροχρόνια προετοιμασία, με δομημένο αγωνιστικό πλάνο, εμπορική υποστήριξη και εμπειρία από τους αγώνες δρόμου.

Ο Jamie Coward διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία στο TT, με δύο βάθρα στις κατηγορίες Lightweight και Supertwin το 2019 και το 2022 αντίστοιχα. Το 2024 κατέγραψε την καλύτερη του επίδοση στην Supersport, τερματίζοντας τέταρτος απέναντι σε ισχυρό ανταγωνισμό, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την εξοικείωση του με τις απαιτήσεις της διαδρομής του νησιού.

IoMTT Rapid Honda Debut

Σε δήλωσή της, η ομάδα ανέφερε, "Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που θα κάνουμε το ντεμπούτο μας το 2026. Το TT ήταν πάντα ένα πάθος για πολλά μέλη της ομάδας και στόχος μας ήταν να φτάσουμε στο Isle of Man και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Η παρουσία ενός αναβάτη με την ποιότητα και την εμπειρία του Jamie Coward μας δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο."

Ο ίδιος ο Coward χαρακτήρισε τη συνεργασία ως ένα νέο ξεκίνημα για τη σεζόν, "Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στη Rapid Honda και τη Drivelife. Είναι μια νέα αρχή για εμένα και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που ξεκινώ με μια νέα ομάδα. Ανυπομονώ πραγματικά για όσα έρχονται."

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Matt Bainbridge, αναφέρθηκε στη σημασία του εγχειρήματος και στο υπόβαθρο της προσπάθειας για το 2026:
"Μετά από ένα πολύ δύσκολο 2025, επικεντρωνόμαστε στις δυνατότητες της νέας σεζόν. Η απώλεια του Owen ήταν τεράστια για όλους μας και συνεχίζουμε προς τιμήν του, με στόχο να τον δικαιώσουμε. Η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει, όχι μόνο οι αναβάτες αλλά όλοι όσοι συμμετέχουν, είναι κάτι ξεχωριστό."

Ο Bainbridge επιβεβαίωσε επίσης τη σταθερή εμπορική υποστήριξη της Rapid Honda, "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επιστρέφουν υπάρχοντες χορηγοί και που προστίθενται νέοι συνεργάτες που πιστεύουν σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε."

Με νέο βασικό χορηγό, έμπειρο επικεφαλής αναβάτη και την πρώτη της εμφάνιση στην ορεινή διαδρομή του νησιού, η συμμετοχή της Rapid Honda στο Isle of Man TT 2026 αποτελεί ένα σημαντικό και μελετημένο βήμα στην αγωνιστική της πορεία.