Dakar 2020: Νίκη Toby Price - KTM για το πρώτο σκέλος της δεκαετίας

Οδήγησε για αρκετή ώρα και η Honda εμπρός
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/1/2020

Εκκίνηση σήμερα για το θρυλικό Dakar, για πρώτη φορά σε ασιατικό έδαφος, αλλά κοντά στο σκηνικό με το οποίο έχτισε τον θρύλο του, σχεδόν 7.500 χιλιόμετρα με 75%  άμμο. Μία δύσκολη πρώτη ημέρα καθώς οι συνθήκες ήταν άγνωστες και ο προσανατολισμός δύσκολος οταν χρειαζόταν να γίνει με στοιχεία της γεωγραφίας, καθότι ολότελα νέος ο αγώνας εκεί και το τοπίο άγνωστο. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειάστηκε να κάνει ο Price, να οδηγεί στα τυφλά με βάση την γενική κατεύθυνση και τα σημεία του ορίζοντα, καθώς μόλις 15 χιλιόμετρα μέσα στην ειδική έμεινε από roadbook και δεν ήξερε που πηγαίνει.

Με τον Brabec να οδηγεί την κούρσα, όπως και με άλλους αναβάτες που ήταν πιο μπροστά, ο Price είχε ροδιές να ακολουθήσει και σύννεφα σκόνης να δει. Φτάνει κανείς από τους υπόλοιπους να μην χανόταν.

στιγμιότυπο του Brabec να οδηγεί το πρώτο σκέλος του Dakar...

Ο Brabec όρμησε στην αρχή για την νίκη, που τόσο πολύ θέλει η Honda για να τερματίσει ένα από τα μεγαλύτερα σερί νικών που υπάρχουν στην ιστορία της μοτοσυκλέτας, με την KTM να κερδίζει 18 χρόνια συνέχεια!

Παρά το μεγάλο πρόβλημα προσανατολισμού, ο Price δεν έχανε έδαφος και κατάφερε να περάσει μπροστά, ιδιαίτερα μετά από τον μπόλικο χρόνο που έχασαν οι υπόλοιποι πρωτοκλασάτοι στην διαδρομή προς τον τερματισμό. Το ζήτημα είναι να έχει περάσει καθαρά από όλα τα σημεία και να μην τιμωρηθεί μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο ίδιος το φοβάται αυτό, δεν θα έχει γίνει επίτηδες βέβαια και δεν μπορεί να ξέρει αυτή την στιγμή αν είναι όλα ΟΚ, ακριβώς γιατί αν έχει ξεφύγει από την διαδρομή, θα έχει γίνει από λάθος.

O De Soultrait είναι το δεύτερο στοίχημα της Yamaha για μία νίκη, απέναντι στο μεγαθήριο της KTM και την τεράστια επένδυση που έχει κάνει η Honda, στην ομάδα της

Από την αρχή του αγώνα οι αναβάτες της Yamaha που στο κοντινό παρελθόν έχουν φτάσει να καθοδηγούν ολόκληρο το Dakar πριν χάσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δεν μπήκαν στον πειρασμό να πάρουν κάποιο ρίσκο. Κράτησαν έναν προσεκτικό ρυθμό ελέγχοντας τις αποστάσεις, αλλά έχασαν χρόνο στην τελική διαδρομή κοντεύοντας το δεκάλεπτο πίσω από τον Price. Τα δεκάλεπτα δεν είναι σημαντική διαφορά για ένα Rally όπως το Dakar που ένα μικρό λάθος προσανατολισμού ή μία βλάβη, μπορεί να σε βγάλει εκτός ολόκληρο μισάωρο. Από την άλλη δεν είναι και η απόσταση που θέλει να έχει εκείνος που κυνηγά το βάθρο, την πρώτη κιόλας ημέρα.

Αρχικά ο Van Bereven, το μεγάλο όπλο της Yamaha για την πολυπόθητη νίκη, ήταν πέντε λεπτά πίσω από τον Price, όταν ο Αυστραλός της KTM ξανά βρήκε στα σίγουρα τον προσανατολισμό του, σταματώντας να μαλώνει με το Roadbook. Αργότερα όμως η διαφορά αυτή έφτασε τα οκτώ, κι έπειτα σχεδόν τα δέκα λεπτά.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 100 χιλιόμετρα, ο Brabec που τόση ώρα οδηγούσε το Dakar και είχε τον Walkner να ακολουθεί με δευτερόλεπτα διαφοράς και τον Price στον λαιμό τους, θα έχανε την πρώτη θέση. Ο Αυστραλός θα περνούσε και τους δύο και θα έχτιζε σιγά – σιγά διαφορά λεπτών.

Ο Walkner (κεντρική φωτογραφία άρθρου) δεν έκανε ποτέ κάποια επίθεση στον Brabec ακολουθώντας σταθερά και δίχως κάποιο μεγάλο ρίσκο, την ίδια στιγμή που δεν τον πίεζε και κανείς. Πίσω του ήταν ο δικός του Sunderland κι ακόμη κι όταν το μεγάλο αυτό όνομα άρχισε να χάνει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο και πολύ αργά να μένει πίσω, ο Benavides της Honda που πέρασε στην 4η θέση, δεν μπορούσε να κυνηγήσει τον Walkner.

Πέρα από την άτυχη στιγμή με το αυτοκίνητου του Ρομά Δουμά, που έπιασε φωτιά μόλις 65 χιλιόμετρα από την εκκίνηση, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί κάποιο πιο σοβαρό παρατράγουδο, ή ατύχημα, κι ελπίζουμε να μείνει έτσι.

Στο φετινό Dakar συμμετέχουν 13 γυναίκες και οι δύο από αυτές, η Sanz και η Liparoti είναι καλύτερες από πολλούς άντρες αναβάτες. Η Sanz με τεράστια ευκολία μάλιστα, και το λέμε έχοντας οδηγήσει μαζί της, ή μάλλον ακολουθώντας την για λίγο…

Όλοι τους όμως παραδέχτηκαν πως το φετινό Dakar ξεκίνησε έντονα και πως μέτρησαν ήδη τους κοντινούς ανταγωνιστές, βλέποντας πως θα είναι μία κοντινή μάχη…

 

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος/Διαφ.
1
Toby Price
KTM
3h19m33s
2
Ricky Brabec
Honda
2m05s
3
Matthias Walkner
KTM
2m40s
4
Kevin Benavides
Honda
4m31s
5
Sam Sunderland
KTM
5m15s
6
Pablo Quintanilla
Husqvarna
5m36s
7
Joan Barreda
Honda
7m51s
8
Luciano Benavides
KTM
8m56s
9
Andrew Short
Husqvarna
9m03s
10
Adrien van Beveren
Yamaha
9m52s

Απευθείας για φυσιοθεραπεία ο Price...

Μία θέση στην δεκάδα θέλει η Laia Sanz...

Husqvarna και Gas Gas υπό το άγρυπνο βλεμα της  KTM...

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες