Dakar 2021: Εντελώς νέα διαδρομή

Επανασχεδιάστηκε όλος ο αγώνας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/6/2020

Οι διοργανωτές του Rally Dakar έδωσαν πριν από λίγο στην δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για τις διαδρομές του 43ου αγώνα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 3-15 Ιανουαρίου του 2021. Πρόκειται για έναν ολοκληρωτικό επανασχεδιασμένο κύκλο μέσα στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας, με τους αμμόλοφους να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κάθε ειδικής, ενώ έγιναν και αλλαγές στους κανονισμούς με στόχο την αυξημένη ασφάλεια των αναβατών.

Πιο συγκεκριμένα, η εκκίνηση και ο τερματισμός του rally θα είναι στην Jeddah, μαζί με τον "πρόλογο" στις ακτές τις Ερυθράς Θάλασσας. Όλες οι χρονομετρημένες ειδικές είναι εντελώς νέες και άγνωστες για όλους τους αναβάτες, παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα bivouac του 2020 θα χρησιμοποιηθούν και το 2021. Τα road books θα παραδίδονται μόλις 10 λεπτά πριν την εκκίνηση της κάθε ειδικής. Η καθιερωμένη μέρα ξεκούρασης θα βρει τους αναβάτες σε επίσης νέα τοποθεσία, στο Ha'il της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, δύο ειδικές που κάνουν κύκλο θα δώσουν την δυνατότητα στις ομάδες και τους μηχανικούς να παραμείνουν στο ίδιο μέρος για δύο νύχτες, διευκολύνοντας έτσι την διαδικασία των σέρβις.

Οι αιτήσεις συμμετοχών ξεκινούν στις 15 Ιουνίου, ενώ θα υπάρχει και το σημαντικό κίνητρο του μειωμένου κόστους κατά 50%, για τα οχήματα με εναλλακτικούς κινητήρες (ηλεκτρικούς).

Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς ασφαλείας, τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήδη από το 2020 και εστίαζαν στην πλοήγηση, θα ισχύσουν και του χρόνου, με τα road books –όπως προαναφέραμε- να δίνονται το πρωινό πριν την εκκίνηση της ειδικής, ενώ ορισμένες κατηγορίες (όχι οι μοτοσυκλέτες) θα έχουν ηλεκτρονικό road book. Θεσπίστηκαν επίσης και νέοι κανονισμοί προκειμένου να μειωθεί η ταχύτητα γενικώς, ώστε να γίνει πιο ασφαλής ο αγώνας. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν την προφορική προειδοποίηση για τους αναβάτες που πλησιάζουν μια "επικίνδυνη περιοχή", πιο ξεκάθαρους ορισμούς για τις "αργές ζώνες", μείωση του διαθέσιμου αριθμού ελαστικών για τους αναβάτες και την υποχρεωτική χρήση αερόσακων για να μειωθούν οι τραυματισμοί.

Το 2021 θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά και η κατηγορία Dakar Classic, ως ένας φόρος τιμής στην Ιστορία του αγώνα. Παράλληλα με τον κανονικό αγώνα, αγωνιστικά οχήματα που είχαν πάρει μέρος στο Dakar ή σε άλλους μεγάλους αγώνες rally πριν το 2000, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία, αν και δυστυχώς αυτό δεν αφορά τις μοτοσυκλέτες…

 

 

Honda HRC-8ωρο Suzuka: Με Johann Zarco και Takumi Takahashi στον ιαπωνικό αγώνα αντοχής

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση και για τον τρίτο αναβάτη
Honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2025

Στον αγώνα αντοχής Suzuka 8 Hours που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνική πίστα στις 3 Αυγούστου θα συμμετέχει η εργοστασιακή ομάδα της Honda που δεν θα μπορούσε να λείπει ανακοινώνοντας τους δύο από τους τρεις αναβάτες που θα συμμετέχουν με την ιαπωνική εταιρεία, τους Johann Zarco και Takumi Takahashi.

Αυτή θα είναι η 46η έκδοση του ιστορικού αγώνα και η Honda στοχεύει στην 31η νίκη της. Για τον λόγο αυτό επέλεξε τους Johann Zarco και Takumi Takahashi, οι οποίοι μαζί με τον Teppei Nagoe αποτελούσαν την περσυνή ομάδα που κέρδισε τον ιστορικό αγώνα. Ακόμη βέβαια η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει κάνει γνωστό τον τρίτο αναβάτη που θα συμμετέχει στον 8ωρο της 3ης Αυγούστου. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι το δίδυμο αυτό θα επιδιώξει να επαναλάβει την περσυνή επιτυχία με τον Takahashi να είναι μέλος της ομάδας που κέρδισε και το 2023, οπότε φέτος θα προσπαθήσει να πετύχει την τρίτη νίκη στη σειρά για την Honda HRC.

Suzuka

Ο Johann Zarco δήλωσε “ Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στις 8 Ώρες Suzuka ως μέλος της Honda HRC φέτος. Ανυπομονώ να συμμετάσχω και πάλι σε αυτόν τον παραδοσιακό και διάσημο αγώνα και να συναντήσω όλους τους οπαδούς στην Ιαπωνία. Θα μεταφέρω την καλή μου δυναμική από το MotoGP στη Suzuka, και θα στοχεύσω στη νίκη μαζί με τον ομόσταυλό μου. Τα λέμε στη Suzuka”"

Από την μεριά του ο Takumi Takahashi δήλωσε “Φέτος θα συμμετάσχω και πάλι στις 8 ώρες της Suzuka με τη Honda HRC. Ο αγώνας θα είναι πολύ σκληρός με τον ανταγωνισμό από ισχυρές ομάδες EWC, τρεις εργοστασιακές ομάδες και κορυφαίες ομάδες από το All Japan Championship. Θα επιδιώξω μια τέταρτη συνεχόμενη νίκη ως Honda HRC με τον ομόσταυλό μου, ο οποίος έχει κερδίσει στο παρελθόν τις 8 ώρες της Suzuka. Ελπίζω ότι θα υποστηρίξετε τη Honda HRC χειροκροτώντας μας με πάθος”